Attestasjon og anvisning

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ny forskrift… I kraft 1.mai 2008 Er hjemlet i: Erstatter:
Advertisements

Ørnulf Wiig Installasjon AS
Erfaringer fra internrevisjon
KomRev Trøndelag IKS Div. regnskapsspørsmål Del 1 Terje Wist Temadager desember
Grants (prosjektmidler) Generelle retningslinjer.
Innkjøpstjenesten Affærsmöligheter med Norge Seminarium 21 oktober 2009 Östersund Innkjøpssjef Jan Ivar Bjørnli.
PLANLEGGING SOM STYRINGSVERKTØY
KomRev Trøndelag IKS Spillemiddelsøknader 2013 Nye Idrettens Hus, Terje Wist Ass. revisjonsdirektør 24. september
Spillemiddelkonferanse Levanger september 2011
E-handel.
Prosjektorganisering
Kommunal planlegging Orientering – Innherred samkommune – Samkommunestyret sak 16/04, – Johannes Bremer LEVANGER KOMMUNE KOMMUNAL PLANLEGGING.
Prosjekt KomUt Kommunal utbredelse av meldinger
Forstandere i trossamfunn
Veiviser for utfylling av elektronisk innkjøpsanmodning
God virksomhetsstyring av universitet og høyskoler Styrearbeid i U&H sektoren sett ”utenfra” Siri Hatlen, styremedlem NTNU 14. november 2007.
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
Eksternfinansiert virksomhet F Avd. dir. Arne Lunde, Kunnskapsdepartementet.
Arkitektbransjens erfaringer og opplevelse av prosessen
3 Jeg og mitt.
Muligheter og utfordringer med Operativ leder i klubb.
Byggherreforskriften
Oppdateringsseminar 5. – 6. februar 2011 Når ble funksjonen opprettet? Vi skal se litt på funksjonen OPL og ansvarsområder Fagfunksjonen Operativ Leder.
Skolen – en kommunal virksomhet
Tilsyn med svømmeundervisningen
Økonomikonferanse For Sentraladministrasjonen 22. Juni 2005.
IK – Akvakulturforskriftens krav og innhold
KomRev Trøndelag IKS juli 141 Ansvar for intern kontroll Kommuneloven § 23 pkt. 2, 2. setning: Administrasjonssjefen skal sørge for at administrasjonen.
Internkontroll etter alkoholloven Møte med bransjen
KVALITET I INNKJØPSPROSESSEN
2004 NAO-prosjektet Ny AnskaffelsesOrganisering
Hvordan holde orden i eget hus? Internkontrollforskriften
KRAFTSENTERET ASKIM HVORDAN HAR VI FORANKRET OG IMPLEMENTERT KORRUPSJONSFOREBYGGENDE ARBEID I ASKIM? Nettverkssamling mars 2014.
Hovedkontormodell og HMS
Prosjektavslutning og sluttrapport
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
HeV-prosjektet Helhetlig virksomhetsstyring
KONTROLLUTVALGETS ROLLE OG OPPGAVER
Fagdag spillemidler Steinkjer 28. august 2014
Forventninger til økonomen
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
IK Bygg, et verktøy for kommunene
Hvorfor organisasjon? Hvorfor har dere engasjert dere?
Reguleringsplaner OMRÅDE – OG DETALJREGULERING Grete Sildnes
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
INTERNKONTROLL - Medlem av Norges største frittstående elektrikerkjede -
Regnskapsavdelingen APRIL Utgiftsføring / betaling Oppsummering årsregnskap Fakturabehandling Ferieavvikling Vekking PLAN.
1 Ansatt i Arendal kommune -hva betyr det?. 2 Bystyret er sjefen Flertallsvedtak i bystyret er pr.definisjon riktig  Mangelfull sakstillrettelegging.
ForfatterProsjektittel FORSVARET Forsvarets logistikkorganisasjon FORSVARET Forsvarets logistikkorganisasjon Økt operativ evne.
Regnskapsrutiner i lokallagene Ansvar lokallag: Budsjett Attestere og anvise bilagene Skrive prosjekt på bilagene (Hva bilaget gjelder, eks styremøte,
Prosjekt ERP i Troms Kraft Beskrivelse prosjektfaser og overordnede prosesser
Frittstående informasjon for valgt revisor Økonomistyring og regnskap.
KomRev Trøndelag IKS Krav til spillemiddelregnskap når kommunen er byggherre Temadager: Thon Hotell Backlund, Levanger Heia Gjestegård, Grong.
Forvaltningsplanen er sektorovergripende og skal bidra til å styre og samordne både vannforvaltning og arealbruk på tvers av kommune- og fylkesgrenser.
Prosjektleder: Liv Bente H. Friestad
Kvalitet, risiko og avvik
Intern kontroll i regnskapsprosessene
Ny personvernlovgivning – etablering av personvernombud
First Level Controller
Klubbens styrearbeid i praksis
Helse miljø og sikkerhet
Nye retningslinjer internfakturering
And all the men and women merely players;
ØKONOMIFORUM 12. DESEMBER 2017
Forskrift om Internkontroll
Fullmaktstruktur på NHH
Virksomhetstilsyn av seilflyklubber
Regnskapsavslutningen: Anordningsprinsippet og sentrale frister
Aktivitetsappen Presentasjon :28 1.
Utskrift av presentasjonen:

Attestasjon og anvisning

Hvor finner du økonomihåndbøkene? Ligger i fylkeskommunens kvalitets- og styringssystem. Du finner det på intranett: http://ksysekstern.tromsfylke.no/start.aspx

…Og på startsiden på intranett: http://www.tromsfylke.no/ansattportal

Delegert anvisningsmyndighet Gis bare til én person (øverste leder) i hver virksomhet. Kan ikke delegeres videre. Den som er delegert slik myndighet, kan bemyndige andre i organisasjonen til å utføre anvisningsarbeidet på sine vegne. Enhver anmodning om utbetaling skal både attesteres og anvises. Det følger en rekke rettigheter og plikter med anvisningsmyndigheten Hva innebærer det å ha anvisningsmyndighet - Rett til å disponere ressurser innenfor vedtatt/godkjent budsjett - Rett til å rekvirere penger og gi ordre om utbetaling - Plikt til å kontrollere at de regninger som anvises, faktisk er en fylkeskommunal utgift. - Plikt til å påse at nødvendig og tilfredsstillende dokumentasjon er vedlagt bilagene. - Plikt til å planlegge virksomheten slik at de bevilgede midler fordeles over året, og atde driftsforutsetninger bevilgningsvedtaket bygger på, blir oppfylt. - Plikt til å holde seg innenfor de ressursrammer fylkestinget har vedtatt under behandlingen av årsbudsjettet (eventuelt senere regulert av styringsorgan med myndighet til det). - Plikt til å holde seg orientert om realisert forbruk og aktivitetsnivå - Plikt til å påse at interne rutiner og kontroll er etablert og fungerer og tilfredsstiller fastsatte krav. I dette ligger å sørge for tilfredsstillende organisering av arbeidet slik at unndragelse av midler og dobbeltutbetalinger ikke kan finne sted. Det vil si å sørge for at gode kontrollrutiner og tilfredsstillende arbeidsdeling mellom rekvisisjon, bilagforberedelse, attestasjon, anvisning og regnskapsregistrering. - Plikt til å sørge for at administrativt personell innehar nødvendig kompetanse - Plikt til jevnlig å rapportere til sin tilsynsansvarlige om aktivitets- og budsjettgjennomføring i forhold til hva som var planlagt og vedtatt. I tillegg skal årsprognoser og avvik samt tiltak for å sikre budsjettbalanse og realisering av planlagt produksjonsnivå framgå i rapporten - Plikt til å sørge for å opprettholde verdien på utstyr, bygninger og anlegg. Det vil si sørge for budsjettering og gjennomføring av tilstrekkelig vedlikehold/utskifting av utstyrs- og bygningsmassen

Anvisningsmyndighet – Rett til å …. disponere ressurser innenfor vedtatt/godkjent budsjett rekvirere penger og gi ordre om utbetaling

Anvisningsmyndighet – Plikt til å …. kontrollere at fakturaer som anvises tilhører fylkeskommunen påse nødvendig og tilfredsstillende dokumentasjon planlegge virksomheten slik at bevilgede midler fordeles over året, og at de driftsforutsetninger bevilgningsvedtaket bygger på, blir oppfylt. holde seg innenfor vedtatte ressursrammer påse at interne rutiner og kontroll er etablert OG fungerer sørge for nødvendig kompetanse i organisasjonen jevnlig å rapportere til sin tilsynsansvarlige om aktivitets- og budsjettgjennomføring sørge for å opprettholde verdien på utstyr, bygninger og anlegg. Intern kontroll: I dette ligger å sørge for tilfredsstillende organisering av arbeidet slik at unndragelse av midler og dobbeltutbetalinger ikke kan finne sted. Det vil si å sørge for at gode kontrollrutiner og tilfredsstillende arbeidsdeling mellom rekvisisjon, bilagforberedelse, attestasjon, anvisning og regnskapsregistrering. Det vil si sørge for budsjettering og gjennomføring av tilstrekkelig vedlikehold/utskifting av utstyrs- og bygningsmassen

Attestasjon Å attestere en faktura innebærer å godkjenne den for anvisning

Attesteringen innebærer følgende kontroller: Er fakturaen i henhold til våre innkjøpsavtaler: Leverandør Vilkår Varene er mottatt Fakturaen er i samsvar med det som er levert Samme faktura er ikke mottatt tidligere Priser og eventuelle rabatter stemmer med det som er avtalt Fakturaen er etterregnet Det foreligger ikke grunnlag for reklamasjoner