Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Regnskapsavslutningen: Anordningsprinsippet og sentrale frister

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Regnskapsavslutningen: Anordningsprinsippet og sentrale frister"— Utskrift av presentasjonen:

1 Regnskapsavslutningen: Anordningsprinsippet og sentrale frister

2 Regnskapsteamet Elin – regnskapssjef (pt i Australia) Trond Kine Olav
Arthur Elena Børre

3 Årsregnskapsfrister Forside > Ansattportal > Støttefunksjoner > Økonomi > Regnskap > Årsoppgjør Frister utsendt Kalenderfrister.

4 Sentrale frister: Årsregnskapet skal ifølge regnskapsforskriftens § 10 være avlagt senest 15. februar i året etter regnskapsåret. For å være i stand til å nå dette målet, er de frister som er satt av regnskapssjefen å anse som absolutte. Forskriftens anordningsprinsipp skal følges. Det heter samtidig «at hensynet til anordningsprinsippet ikke må medføre at avleggelse av regnskapet blir forskjøvet utover de frister som er bestemt».

5 Økonomisenteret informerer
ANORDNINGSPRINSIPPET LOV nr 107: Lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven). § 48. Årsregnskapet og årsberetningen. 2. Årsregnskapet skal omfatte alle økonomiske midler som disponeres for året, og anvendelsen av midlene. Alle kjente utgifter og inntekter i året skal tas med i årsregnskapet for vedkommende år, enten de er betalt eller ikke når årsregnskapet avsluttes. Årsregnskapet skal føres i overensstemmelse med god kommunal regnskapsskikk.

6 Økonomisenteret informerer
ANORDNINGSPRINSIPPET I PRAKSIS 1. Det året en tjeneste eller en vare leveres oss skal den føres til utgift i regnskapet. Blir den ikke betalt i leveringsåret skal den føres opp som gjeld i balansen.  2. Tilsvarende skal tjenester eller varer vi leverer føres til inntekt i leveringsåret. Mottar vi ikke innbetaling i leveringsåret skal vi føre det opp som fordring i balansen.

7 4 Januar 2016 Utgående kundefakturering
Salgsordre / produksjon av faktura. Forskrift om bokføring: Hva betyr dette for deg? Konsekvenser ved å ikke overholde fristen?

8 Inngående faktura: 05.01: Frist for å sende faktura til Nets for 2015.
11.01: Frist for anvisning av fakturaer for 2015. Hva betyr disse fristene?

9 Litt rundt temaet: Inngående faktura Merking – ressursnummer
Faktura-adresse – forsinker prosess og flyt Kontroll Avvisning av faktura – konkret tbm om hvorfor samt tiltak. Akonto-faktura og konsekvenser Avgiftskoder

10 12.01 evt 15.01 – frist for kontorregnskap
Dokumentasjon Avstemming kasse/bank Avvikling av kasse? Bilagsforsider – 2 signaturer Husk: bilagene skal være attestert/anvist!

11 18. januar: Påløpte kostnader og Utestående fordringer

12

13

14 Skjema for Påløpte kostnader og Utestående fordringer ligger på Intranettet. Siste frist for å levere skjemaene er 18. januar På disse skjemaene skal det som ikke er kommet med på utgående faktura og inngående faktura innen de satte frister i Agresso. PS! Bruk Excelarkene som regneark! PS! Husk dokumentasjon til det som er ført på arkene!

15 Fond i balansen 1. Bundne driftsfond 2.51
2. Ubundne investeringsfond 2.53 3. Bundne investeringsfond 2.55 4. Disposisjonsfond 2.56

16 1. Bundne driftsfond 2.51 Bundne driftsfond
Fra til i Troms fylkeskommune Her føres midler som i henhold til lov, forskrift eller avtale er avsatt til bestemte driftsformål, f.eks. ubrukte øremerkete tilskudd. Gaver gitt til spesielle formål er også bundne fond.

17 Art 550 og 950 Avsetninger og bruk bundne fond
Lov eller forskrift kan pålegge avsetning til bestemte driftsformål. 15501 Avsetning bundne driftsfond 19501 Bruk av bundne driftsfond FOND, KONTO I DRIFT OG INVESTERING BRUKES SAMMEN MED DEN AKTUELLE TJENESTE OG ANSVAR

18 2. Ubundne investeringsfond
2.53 og 5.53 Ubundne investeringsfond Fra til i Troms fylkeskommune Her føres midler som kan benyttes til finansiering i investeringsregnskapet, men som ikke er bundet til bestemte investeringsformål (eksempelvis ubrukte inntekter fra salg av fast eiendom eller andre anleggsmidler). 05480 Avsetning til ubundne investeringsfond 09480 Bruk av ubundne investeringsfond Midler innkommet ved salg av fast eiendom eller øvrige anleggsmidler kan ikke brukes til å dekke løpende utgifter.

19 3. Bundne investeringsfond
2.55 og Bundne investeringsfond i Troms fylkeskommune Her føres midler som i henhold til lov, forskrift eller avtale er avsatt til bestemte investeringsformål, f.eks. ubrukte øremerkete investeringstilskudd.

20 Art 550 og 950 Avsetninger og bruk bundne fond
Kapitalinntekter som ikke medgår det året de inntektsføres avsettes til bundne fond. Gaver gitt til spesielle formål er også bundne fond. 05502 Avsetning bundne investeringsfond 09580 Bruk av bundne investeringsfond FOND, KONTO I DRIFT OG INVESTERING BRUKES SAMMEN MED DEN AKTUELLE TJENESTE OG ANSVAR

21 Disposisjonsfond 2.56 Disposisjonsfond Fra til i Troms fylkeskommune Her føres midler som fritt kan benyttes til finansiering i drifts- eller investeringsregnskapet. Ved et eventuelt underskudd i fylkeskommunen vil disposisjonsfondene bli strøket og midlene bli trukket inn i underskuddet og minske dette.

22 Art 540 og 940 avsetninger og bruk disposisjonsfond
Det er mulig å avsette egne midler til fond. Avsetning til disposisjonsfond skal være budsjettert/politisk behandlet. I drift er konti for avsetning og bruk: 15400 Avsetning til disposisjonsfond BRUK AV FOND, DISPONIBLE Bruk av disposisjonsfond skal være budsjettert/politisk behandlet. I drift er kontoen: 19400 Bruk av disposisjonsfond Konto i drift brukes sammen med den aktuelle tjeneste og ansvar. Ved et eventuelt underskudd i fylkeskommunen vil disposisjonsfondene bli strøket og midlene bli trukket inn i underskuddet og minske dette.

23 Disposisjonsfond I investering er konti for avsetning og bruk: 05480 Avsetning til ubundne investeringsfond Midler innkommet ved salg av fast eiendom eller øvrige anleggsmidler kan ikke brukes til å dekke løpende utgifter. 09480 Bruk av ubundne investeringsfond Ved et eventuelt underskudd i fylkeskommunen vil disposisjonsfondene bli strøket og midlene bli trukket inn i underskuddet og minske dette.

24

25

26 OBS! Avsetning og bruk av disponible fond skal være budsjettert/politisk behandlet.
OBS! Avsetning og bruk av bundne fond. Det som ikke er brukt opp ved årets slutt avsettes til bruk senere år.

27 21. januar Kontroller! Enhetene må selv påse at alle krav (fordringer) og påløpte kostnader (gjeld) er bokført iht. innsendte skjema.

28 Anordning og frister Oppsummering
Hva vil skape utfordringer i årets regnskapsavslutning? Hvordan kan vi unngå avvik? Hva kan du bidra med for å unngå problemer knyttet til avslutningen?

29 Poster som skal i investeringssregnskapet:
Verdi / levetid minimum 3 år Oppgradering eller vedlikehold? Det er viktig å komme tidlig i gang! Frister er endelige – det finnes ikke slingringsmonn! Fokus på noen andre frister.


Laste ned ppt "Regnskapsavslutningen: Anordningsprinsippet og sentrale frister"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google