EUs energiunion og EUs byrå for samarbeid mellom energiregulerings-myndighetene, ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) Faglig seminar.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norgga Luonddugáhttenlihttu Nordområdesatsing: Regjering mot miljø Gunnar Reinholdtsen Sentralstyret Norges Naturvernforbund.
Advertisements

EØS, velferdstjenester og det rettslige handlingsrommet
Indre markedsseminar 5. mai 2010 Seniorrådgiver Margrethe Gams Steine Asserson Varepakken – Nye regler for enklere og tryggere handel med varer.
Seminar Vestfold 2. September 2009: EU’s helsedirektiv - konsekvenser for helsetjenestene og pasientene. Skal markedet legge premissene for helse- politikken,eller.
Politisk streik mot Vikarbyrådirektivet den 18. januar 2012.
Regnskapsførerprofesjonen og SMB-sektoren
Hvordan jobber Norsk Industri for å påvirke utviklingen av EUs klima- og energipolitikk Canes 20.november 2007.
EUs politikk på energi og energiintensiv industri SKP 6. desember 2010 Tor Arne Johnsen.
Byr EUs nye klima- og energipolitikk på problemer eller muligheter for Norge? Per Ove Eikeland EBL seminar: Energibransjen - Norges svar på klimautfordringen.
EUs kvotesystem og ’windfall profits’ Et problem i ferd med å løses? Jørgen Wettestad CANES-møte på Polhøgda, 20/
Unntatt offentlighet? Seminar Høgskolen i Vestfold 9. Mars 2006  Møteoffentlighet -  Etter kommuneloven § 31  Etter universitetsloven § 9-6.
Grønne sertifikater – energitilgang Snåsa , Nils Arne Nes.
8 Det politiske systemet i Norge
EUs klima- og energipolitikk frem til 2030 Elin Lerum Boasson, seniorforsker, CICERO Hvilke rolle kan Europaparlamentet komme til å spille? Foredrag for.
CIP – Competitiveness and Innovation Programme KS 10. september 2009 Marthe Haugland.
Regulering av markedstilførselen - markedets, næringens eller myndighetenes ansvar? Lisbeth Berg-Hansen, Årsmøte Trøndelag Fiskeoppdretterlag, 8. mars.
EFTA-forum for lokalt og regionalt folkevalgte Knut Hjorth-Johansen Kristiansand
JUS100 Dag
Tjenestedirektivet og velferdsstaten
Europeiske selskaper – en ny selskapstype Anders Ryssdal Industrijuristenes seminar Fefor 4. – 5. mars 2005.
14 Samarbeid over grenser
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
Flere farger og søtere smak - EØS-avtalens bismak Morten Harper Utredningsleder i Nei til EU.
EUs energiinfrastrukturpolitikk Har konsumentene tapt og hvorfor? Per Ove Eikeland CANES-møte Polhøgda
Endringer blant norske energiprodusenter - Hvorfor har de satset mye på fjernvarme og en del på vind og småkraft etter 2008? Elin Lerum Boasson CANES-brukermøte.
EUs kvotesystem og energi- intensiv industri Blir ’taperne’ vinnere? Jørgen Wettestad CANES møte, Stockholm, 21/
Innføring offentlig rett – EU og EØS
Styring av IKT - tilbakeblikk og dilemmaer knyttet til personvernlovgivning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Erik Oddvar Eriksen ARENA Senter for europaforskning, UiO Er post-nasjonalt demokrati mulig?
Aktuell heading Kostnader ved produksjon av elektrisk kraft
EØS Problemene med dagens avtale kort fortalt
Grønn Industrikraft Trøndelagsrådet Alf Daniel Moen.
Regionalavdelingen Foto: Bragdøya kystlag EUs Blå vekst og Norsk Maritim strategi Presentasjon på dagskonferanse om Blå vekst 5.juni Jon.
EU Den europeiske union.
NORGE OG ESA Finansnæringens perspektiv Norsk forening for europarett 24. november 2014 Idar Kreutzer, adm.dir i Finans Norge.
De seks viktigste organene i EU Det europeiske råd Ministerrådet (Unionsrådet) EU-kommisjonen Europaparlamentet EF-domstolen Den europeiske sentralbanken.
TISA OG TTIP FARVEL TIL DET ORGANISERTE ARBEIDESLIVET ?
Olje- og energidepartementet | regjeringen.no/oed Norsk mal: Startside Tips for engelsk mal Klikk på utformingsfanen og velg DEPMAL – engelsk Eller velg.
Brexit Styremøte Hordaland NtEU Gunnar Rutle.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Fagforbundet Vest-Agder Vest-Agder omtanke solidaritet samhold Fagforbundet Vest-Agder 2006Side 2 Hjemfallsretten I snart 100 år har norske konsesjonslover.
Det Juridiske Fakultet i Oslo Birgitte Jourdan-Andersen, 26 oktober 2016.
Forelesninger lovgivningslære H 15 Professor Inge Lorange Backer
Åste Marie Skullerud Avdelingsdirektør, Statsforvaltningsavdelingen
Den politiske styringskjeden
NOKO 2017 Arbeid mot mobbing i Norge
Rettssystemet Noen grunnleggende begreper Ulike former for rett
Nytt siden sist Henriette Hillestad Thune juridisk sjef, NIF.
arbeidsinnvandring og flyktningkrise
Introduksjon til EØS-retten
Hvorfor fikk vi EØS-avtalen…. ….og hvem sto bak?
NORSK KOMMUNESEKTOR OG EU/EØS   – skreddersydd opplæringsprogram for kommunesektoren Gjennom et KS FoU-prosjekt er det framskaffet et kunnskapsgrunnlag.
IFRS- sporet Regulering innen EU og internasjonalt.
Rettssystemet Noen grunnleggende begreper Ulike former for rett
Forelesninger lovgivningslære H 17 Professor Inge Lorange Backer
Orientering om svaret på ESAs grunngitte uttalelse om drosjereguleringen Oslo
Invitasjon Styrekafè Torsdag 12. mai 1500 – 1715
CRD IV – mer enn kapitalkrav !
Grunnlovens grenseland Energiunionen og grunnloven
MIFID II – Status EU, EØS og Norge
Wenche Teigland,
Nei til EU sitt faglige seminar Gunnar Rutle
Et arbeidsliv under EU-tilsyn? Forside, alt. 1
EUs Jernbanepakker Jernbanepakke IV.
Hovedpunkter i EUs klima- og energipolitikk fra
Clean Energy Package Hva betyr EUs regelverk for mellomlandsforbindelser og norsk forsyningssikkerhet fra 2020? Anne Elisabeth Wedum, Frokostseminar,
Får ACER mer makt fra 2020? Torbjørg Jevnaker
Politiske hovedsaker Nei til EUs skolering 2019.
Europeisk integrasjon og nordisk likestillingspolitikk
Deltakelse i byråer, erfaringer og utfordringer
Utskrift av presentasjonen:

EUs energiunion og EUs byrå for samarbeid mellom energiregulerings-myndighetene, ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) Faglig seminar om EUs energiunion – ACER 21.2.2018 Gunnar Rutle, leder Hordaland NtEU

Det indre markedet for energi i EU Prosessen med å realisere dette indre markedet har kommet langt Tempoet i gjennomføringen har økt kraftig siste året Kommisjonen snakker om energi som den femte frihet De vil at det overnasjonale regelverket skal være på plass innen 2020 Stortinget har planer om å slutte seg til ACER 16. mars, men det kan nå se ut til at det vil bli utsatt noe.

To metoder for å tilpasse Norge til det indre markedet Den mest vanlige måten har vært at vi via ESA blir bedt om (eller heller: pålagt) å innføre nye lover, forordninger og direktiv som EU har vedtatt Regjeringen innstiller, og Stortinget vedtar. Siden vi ble medlem av EØS for 25 år siden har vi fått omtrent 500 nye lover, forordninger og direktiv pr år De ble sagt at vi skulle ha rett til å reservere oss mot det vi ikke ønsket. Til nå har reservasjonsretten blitt benyttet 0 – null - ganger

Den andre metoden som blir mer og mer vanlig: tilslutning til ulike EU-byråer EU oppretter ulike byrå som får ansvar for sider av EUs politikk. Vi gir fra oss deler av sjølråderetten til slike For et år siden vedtok Stortinget å legge Finanstilsynet inn under EUs finanstilsyn. Det betyr at vi ikke lenger kan kontrollere regelverket for banker og finansinstitusjoner Nå står energipolitikken for tur gjennom ACER – Agency for the Cooperation of Energy Regulators Under dette seminaret skal vi se på ulike sider av det som er i ferd med å skje – og som vi håper å stoppe Det fins bare en måte å stoppe det på: reservere oss eller nedlegge veto mot direktivene

I dag skal vi se på følgende: Halvard Haukeland Fredriksen, professor i Jus ved Universitetet i Bergen vil se på de grunnlovsmessige sidene ved å avstå suverenitet på energiområdet til EU/EØS eller ESA Erling Solvang, Naturvernforbundet Nordland og medlem i Vassdragsvernrådet vil se på konsekvensene effektkjøring av kraft vil ha på flora og fauna i og rundt regulerte elver Ommund Stokka fra Industri Energi vil se på konsekvensene utbygging av kraftkabler til utlandet vil ha på kraftpris og norsk kraftkrevende industri Arne Byrkjeflot vil gå nøyere inn på innholdet i Eus energiunion/Acer og konsekvensene for Norge