Halvparten av verden er underernært eller feilernært

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tillsetningstoffer – en verden ADDITIVE BROWSER. Aims of the project  Why did we choose this project ?  What kind of ideas we had ?  What did we want.
Advertisements

Hvorfor er overvekt hos barn alarmerende? Hva er det som skjer
Hva kan vi bidra med ? Geir Lundkvist, Adm.direktør Scandic Norge.
Diabetes type 2 Ny forskning-behandling-resultate Røros 23
Faktoranalyse Thore Egeland UiO/HIO 9 sept
Hvilken rolle bør sykehusene ha i forebygging? Ida Bukholm ” SENTRAL ROLLE”
K.Atakan & K.A.Atakan Institute of Solid Earth Physics University of Bergen Allégt.41, N-5007 Bergen, Norway Tel: Fax:
Avdeling for Barn og ungdom, St Olavs Hospital
Britt-Ingjerd Nesheim Forskningsbasert undervisning - hva er det? Og trenger vi det?
Sikkerhetsarbeid i den nordiske fiskeflåten -Et arrangement under Norges formannskap i Nordisk Ministerråd 2012 Tromsø Trends of the fatal.
Harry-Sam Selikowitz, Dr. Odont.
Dias 1 Lene Offersgaard Center for Sprogteknologi, Københavns Universitet DK-CLARIN status WP 5.
VIL FEDMEEPIDEMIEN FØRE TIL EIN INFARKTSUNAMI? John Roger Andersen, sjukepleiar, lektor, PhD student Høgskulen i Sogn og Fjordane 1.
Sparebanken Vest 13. september, 2007 Haakon Bønes Direkte: Mobil: Bevisets stilling overskygger.
What is a good text? And how do we get pupils to write them?
Section 5.4 Sum and Difference Formulas These formulas will be given to you on the test.
Presentasjon til NFR’s konferanse: CSR in the Petroleum Industry
Internprising F. Zimmer V06.
Geografiske informasjonssystemer (GIS) SGO1910 & SGO4930 Vår 2004 Foreleser: Karen O’Brien Seminarleder: Gunnar Berglund
Norwegian Ministry of Labour and Social Affairs Engelsk mal: Startside Tips norsk mal Velg ASD mal NORSK under ”oppsett”. Social inclusion for people from.
The Thompson Schools Improvement Project Process Improvement Training Slides (Current State Slides Only) October 2009.
Primary French Presentation 10 Colours L.I. C’est de quelle couleur?
Lave oljepriser kan bremse utvinningen på norsk sokkel Thina Margrethe Saltvedt, Sjefanalytiker Makro/Olje (Ph. D.) Mars
COPD Chronic obstructive pulmonary disease By Espen Gavin and Zabihulla Mirzai.
Livsstil -et spørsmål om valg? Marianne Nordstrøm Klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat Frambu senter for sjeldne diagnoser.
Revisjon i Skolen.  Each Party shall ensure that:  1. the training and assessment of seafarers, as required under the Convention, are administered,
Fordøyelse og helse. Et sunt og variert kosthold sikrer god fordøyelse Tannhelse: –Tannråte –Tannkjøttbetennelse Lidelser i mage og tarm: –Omgangssyke.
Fordøyelse og helse Et sunt og variert kosthold sikrer god fordøyelse Tannhelse: – Tannråte – Tannkjøttbetennelse Lidelser i mage og tarm: – Omgangssyke.
NUAS Programme for Leaders in Administration. Mål for møtet Avklare hva innholdet i presentasjonen skal være Se på sammenheng mellom de forskjellige bidrag,
NTY Stripemaster 2 Color. Why Night Time Yellow (NTY) US history In 1971, yellow center lines were mandated as the standard color of center lines nationwide.
Radio listening in Norway
BMI and Diabetes in Ramallah, Answers Presentation
Fra innovasjonsstrategiens ordbok
«Å stå utenfor» Velkommen til fagdag Inkluderende praksiser i skolen
Hendelse Prosjekt: Nyhamna EPCm Site/Land/Dato: Nyhamna B340/ Norge/
MikS WP1/WP2 Planned work from SINTEF.
Citation and reference tools for your master thesis
GNP per Capita in 1971 Index USA = 100
Meta-analyser og systematiske oversikter
Frigjørende evangelium Rom 8 og Gal. 2 Lov eller evangelium Krav eller løfte Noe du skal oppfylle eller noe som er blitt oppfylt for deg Dåp Bekymringer.
Citation and reference tools for your master thesis
Eksempel fra Nevrologisk avdeling
Obesity and Diabetes.
Ole Kristoffer Dybvik Apeland Nkom
Diabetes - Sykdommen som ble et symbol på nødvendigheten av omstilling og samhandling i helsetjenesten.
Økonomiske forutsetninger
Projections of the disease burden
Problemstilling: Er periodisk fasting bra for deg?
Global oppvarming Mål:
Citation and reference tools for your master thesis
Norwegian Strategy Aginst Antibiotic Resistance – some examples
Welcome to an ALLIN (ALLEMED) workshop!
Design driven Innovation Programme (DIP)
Halvparten av verden er underernært eller feilernært
Chapter 13: Corporate Strategy, FDI and Political Risk
The Gains from International Trade
The Nature Index for Norway - a new measure of biodiversity
Hva gir oss energi i maten
Issue paper on biodiversity accounts and Indices- some comments on the difference between the Australian and Norwegian approach. UN Committee of Experts.
Fra idé til forskningsprosjekt Hilde Afdal & Odd Tore Kaufmann
STWAVE modelling, Sual - Main input data
Status for klimakunnskapen 2015 Hvilke endringer observerer vi
Discharge Data 2017 (data reported until )
Use Trig with Right Triangles
A review of exploration activity and results on the NCS
US CONGRESS Consists of US Senate (100 members) + US House of Representatives (435 members): As a whole body. Has the power to make all federal laws. Only.
Kom i gang med Alma Analytics i dag!
How to evaluate effects of inspections on the quality of care?
BEGYNNELSEN. BEGYNNELSEN Marian de Forest Marian de Forest was an extraordinary woman who contributed greatly to the Buffalo community. A Buffalo native,
Utskrift av presentasjonen:

Halvparten av verden er underernært eller feilernært

Vi er på mange måter ved et veiskille Veksten av mennesker som spiser for mye og som har for lite er større enn veksten i verdens befolkning. Dette er en kruttønne som venter på en fyrstikk (Marco Lagi) 17.09.2018

Matvareprisene driver mange ut i fattigdom http://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/ 17.09.2018

Det kan bli en urolig framtid 17.09.2018

Sosial uro skyldes høye matpriser

Marco Lagi, New England complex systems institute: http://necsi 17.09.2018

Den franske revolusjonen ble startet av sult! 17.09.2018

Verden er delt i tre 1 Milliard har for lite å spise Nesten 2 Milliarder spiser for mye Ca 3 Milliarder lever innenfor det vi kan kalle nok og god mat

Problemet er økende Gjennomsnittsvekten går i mange land opp med ett kilo per år Verdens matvareproduksjon er fokusert på energi Kostnadene overskrider vår betalingsevne Kvalitet taper terreng Hva betyr det å spise riktig? 17.09.2018

Obesity Trends Among U.S. Adults Between 1985 and 2010 Definitions: Obesity: Body Mass Index (BMI) of 30 or higher. Body Mass Index (BMI): A measure of an adult’s weight in relation to his or her height, specifically the adult’s weight in kilograms divided by the square of his or her height in meters.

Obesity Trends Among U.S. Adults Between 1985 and 2010 Source of the data: The data shown in these maps were collected through CDC’s Behavioral Risk Factor Surveillance System (BRFSS). Each year, state health departments use standard procedures to collect data through a series of telephone interviews with U.S. adults. Height and weight data are self-reported. Prevalence estimates generated for the maps may vary slightly from those generated for the states by BRFSS aps.nccd.cdc.gov/brfss as slightly different analytic methods are used.

In 1990, among states participating in the Behavioral Risk Factor Surveillance System, 10 states had a prevalence of obesity less than 10% and no state had prevalence equal to or greater than 15%. By 2000, no state had a prevalence of obesity less than 10%, 23 states had a prevalence between 20–24%, and no state had prevalence equal to or greater than 25%. In 2010, no state had a prevalence of obesity less than 20%. Thirty-six states had a prevalence equal to or greater than 25%; 12 of these states (Alabama, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Michigan, Mississippi, Missouri, Oklahoma, South Carolina, Tennessee, Texas, and West Virginia) had a prevalence equal to or greater than 30%.

Citations Mokdad AH, et al. The spread of the obesity epidemic in the United States, 1991–1998. JAMA 1999;282:16:1519–22. Mokdad AH, et al. The continuing epidemics of obesity and diabetes in the United States. JAMA 2001;286:10:1519–22. Mokdad AH, et al. Prevalence of obesity, diabetes, and obesity-related health risk factors, 2001. JAMA 2003;289:1:76–9. CDC. State-specific prevalence of obesity among adults — United States, 2005. MMWR 2006;55(36):985–8. CDC. State-specific prevalence of obesity among adults — United States, 2007. MMWR 2008;57(28):765–8. CDC. Vital signs: State-specific prevalence of obesity among adults — United States, 2009. MMWR 2010;59:1–5.

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1990, 2000, 2010 (*BMI 30, or about 30 lbs. overweight for 5’4” person) 1990 2000 2010 No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% 25%–29% ≥30%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1985 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1986 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1987 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1988 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1989 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1990 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1991 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1992 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1993 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1994 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1995 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1996 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1997 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% ≥20%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1998 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% ≥20%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 1999 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% ≥20%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2000 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% ≥20%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2001 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% ≥25%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2002 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% ≥25%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2003 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% ≥25%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2004 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% ≥25%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2005 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% 25%–29% ≥30%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2006 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% 25%–29% ≥30%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2007 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% 25%–29% ≥30%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2008 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% 25%–29% ≥30%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2009 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% 25%–29% ≥30%

Obesity Trends* Among U.S. Adults BRFSS, 2010 (*BMI ≥30, or ~ 30 lbs. overweight for 5’ 4” person) No Data <10% 10%–14% 15%–19% 20%–24% 25%–29% ≥30%

Eller sagt med andre ord Fedme Noen former for kreft Diabetes II Hjerteinfarkt Slag Tarmsykdommer Hudsykdommer Belastningsskader Skjelettplager Infeksjonssykdommer ….. 17.09.2018

Kostnadene overskrider vår betalingsevne Kostnadene til reparasjon er nå mer enn halvparten av alle våre helseutgifter I tillegg kommer fravær på jobb, utgifter gjennom NAV og personlige tap 17.09.2018

Det norske sykehusbudsjettet er ca 80/1000 MRD Veksten er tre ganger så høy som statsbudsjettet Dette er bare en liten del av kostnadene til sykdom I dag er sykehusene 8% av statsbudsjettet om 30 år er de 40 % 2018-09-17

17.09.2018

Gjennomsnittsvekten går i mange land opp med ett kilo per år 17.09.2018

Likevel er verdens matvareproduksjon fokusert på energi Hvete, ris, mais, soya og sukker Olje og fett 17.09.2018

Stivelse Vanlig sukker Stivelse er sukker fruktsukker Stivelse Glukose eller druesukker Vanlig sukker 17.09.2018

Hva blir dette? 17.09.2018

Oppskriften på dette! 17.09.2018

Vi må kreve forebygging Bedre eldremat Bedre kantiner Skolemåltid 17.09.2018

I skolen vil vi se Bedre karakterer Mer ro Konsentrasjon Mindre konflikter 17.09.2018

Skolematens venner http://www.opprop.net/sunn_skolemat_for_alle Blog: http://www.forskning.no/blog/einarrisvik 17.09.2018