Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Plankton er første ledd i næringskjedene i havet
Advertisements

Leptin.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Uten mat og drikke.
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Vitaminer.
NEKTON OG FISKERI-OSEANOGRAFI
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Grunnleggende ernæring
Protein og fett - Uke 9 -.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
Sjømat, ernæring og helse Lisbeth Dahl Forsker - Program for sjømat og helse Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES)
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
1 Proteiner i fisk; nye resultater og pågående forskning. Oddrun Anita Gudbrandsen Institutt for indremedisin, UiB
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Næringsstoffer. FETT.
Sjømat, ernæring og helse Dr Marian Kjellevold Malde Fungerende forskningssjef i program for sjømat og helse Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Fordøyelse Magesekken og Tolvfingertarmen
Denne presentasjonen bygger på brosjyren Måltidet – en verdi å ta vare på. Den gir praktiske råd om dagens måltider, om de ulike matvaregruppene, og hvilke.
Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?
NEKTON OG FISKERI-OSEANOGRAFI
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Trygg mat og næringsstoffer
Plankton er første ledd i næringskjedene i havet
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Dyreskolen Hei! Og velkommen til Dyreskolen :) Det fins mange forskjellige dyr. Noen dyr lever under vann, noen på land og noen dyr flyr i lufta. Noen.
Etter denne timen skal du kunne:
Korn, Frø og kornprodukter
Hvordan få en selgende fiskeavdeling
Lymfesystemet og Immunforsvaret
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Hva består maten av og hvordan virker den
VANN.
La barn og unge oppdage hvor godt de liker sjømat!
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Kroppens byggesteiner.
Etter denne timen skal du kunne:
EGG.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER

Mål for timen: Fortelle om næringsinnhold i fisk Fortelle om hvilke fiskeslag som inneholder ulike typer fett. Greie ut om omega-3 fettsyrer og D-vitamin. Forklare helsemyndighetenes råd i forhold til fisk.

fisk Deles inn i ulike undergrupper Saltvannsfisk og ferskvannsfisk Alle fisker som lever i havet er saltvannsfisker – torsk, sei, makrell og flyndre Fisk som lever i innsjøer, tjern, bekker og elver er ferskvannsfisker – abbor, gjedde, ferskvannsørret. Rød fisk og hvit fisk Torsk, makrell, flyndre, abbor og gjedde er eksempler på hvite fisker. Laks, ørret og røye er eksempler på røde fisker. Magre og fete fisker – fiskens fettinnhold og viser hvor i kroppen fisken har fettvevet sitt. Torsk, sei, lyr, hyse og brosme er eksempler på magre fisker. Laks, makrell, sild, ørret og kveite er eksempler på fete fisker.

Næringsinnhold i fisk Fisk inneholder viktige næringsstoffer for kroppen: - omega-3-fettsyrer - vitamin D - protein - jod (saltvannsfisk) Det som er viktig i forhold til fettinnhold er hvor fisken lagrer fettet sitt. Den fete fisken lagrer fettet i fiskekjøttet. Du får dermed i deg fiskefett og næringsstoffer som lagres i fettet når du spiser laks, makrell eller annen fet fisk. Den magre fisken lagrer fettet hovedsakelig i leveren, og ikke i kjøttet til fisken.

Omega-3 fettsyrer Flerumettede fettsyrer som vi må ha for å leve. Fettsyrene brukes til å lage forskjellige stoffer inne i cellene våre. omega-3-fettsyrer er spesielt viktige for cellene i nervesystemet, blodårene og netthinnen i øyet. Vi kan ikke lage omega-3-fettsyerer selv, og derfor må du få i deg omega-3-fettsyrer fra maten du spiser. Gode kilder er: - Fet fisk - fiskepålegg - Tran - omega-3-kapsler.

D-vitamin Fettløselig vitamin – vitaminet lagres i fettvevet hos dyr. Den viktigste oppgaven til vitamin D: - passe på at blodet har riktig innhold av kalsium, slik at det tas opp nok kalsium fra tynntarmen og at det lagres i skjelettet. Kroppen kan lage vitamin D selv – kolesterol. Gode vitamin D kilder: Fisk Sola Kosttilskudd av vitamin D (i de månedene som har –r i navnet).

Helsemyndighetenes råd om sjømat I kostrådene fra Helsedirektoratet står det: «Spis fisk til middag to – tre ganger i uken. Bruk gjerne også fisk som pålegg.» Dette betyr at du bør spise minst 300 – 450 gram fiskekjøtt hver uke. 200g av fiskekjøttet bør komme fra fet fisk.