Korn, Frø og kornprodukter

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
Advertisements

LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Et sunt kosthold.
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Påbudt merking av matvarer (1)
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Grunnleggende ernæring
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Næringsstoffer. FETT.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Har du lyst å lage sunne proteinpannekaker? – CompareKing.no.
Denne presentasjonen bygger på brosjyren Måltidet – en verdi å ta vare på. Den gir praktiske råd om dagens måltider, om de ulike matvaregruppene, og hvilke.
Kompetanseheving sukker
Trygg mat og næringsstoffer
Kurstreff 2 Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som er i maten, med ekstra fokus på karbohydrater og fiber. Men først.
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
Hva kan du oppnå ved å kutte gluten & melk?
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Små endringer i kostholdet i riktig retning
Hva gir oss energi i maten
Hva skjer med maten på kjøkkenet (spesielt fokus på tilgjengelighet av energi og antioksidanter) Einar Risvik
Gruppeoppgaver.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kroppens byggesteiner.
EGG.
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Ungdom og kosthald Kvifor er det ikkje likegyldig kva slags mat barn og ungdom et når de går på skule og er fysisk aktive ?
Du som forelder er den aller viktigste i ditt barns utvikling
Vitaminer og mineraler
Tannhelseundervisning for innvandrere
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Korn, Frø og kornprodukter

Vi har flere ulike kornsorter - Snakk sammen to og to. Hvilke kornslag kjenner dere til? Bruk 30 sek. - Hvete, rug, bygg, havre, mais og ris.

Korn og kornprodukter Hva er korn Korn og kornprodukter Hva er korn? Det er en type gress med spiselig frø, som vi mennesker har brukt og dyrket i tusen år. Hvilke matvarer inneholder store mengder korn (mel)? - Brød, pasta, frokostblandinger og knekkebrød. - Disse matvarene kalles kornprodukter

- pasta, frokostblandinger, brød, kjeks Hvete En av de første kornsortene som ble dyrket Brukes først og fremst til mat, men også til dyrefôr En av de kornslagene som brukes mest i norsk mat Hvilke matprodukter kjenner dere til som inneholder hvete? - pasta, frokostblandinger, brød, kjeks

Rug Det dyrkes lite rug i Norge, kun 2 % kornet som dyrkes er rug. Rug gir: - fyldig smak til brød - Gjør at brødet blir saftigere - Lengre holdbarhet

Bygg Trolig den eldste kulturplanten vi har. - Den kornsorten vi dyrker mest av i Norge - Mesteparten av bygget blir brukt til dyrefôr - Helsefremmende egenskaper -> Brukes mer og mer i matvarer. - Grøt, supper eller blandet med hvetemel til brød og kjeks. Havre Som bygg blir også havre i all hovedsak brukt til dyrefôr. 90 % til dyrefôr, 2 % til matproduksjon I senere tid har vi sett at også havren har mange helsefremmende egenskaper. Derfor er det ønskelig at vi legger til havre i matlagingen

Mais og ris I tillegg har vi mais og ris. I hvilke produkter kan vi finne maiskorn? - Tortillachips, popcorn osv. På verdensbasis regnes ris som et av de viktigste kornslagene. Hvorfor? - Billig, enkel å tilberede, inneholder mye energi (kcal)

Kornet males til mel Hva er forskjellen på siktet mel og sammalt mel (fullkorn)? Siktet mel lages ved at kun melkjernen males til mel. Melet består hovedsakelig av stivelse, og inneholder minimalt med fiber og andre næringsstoffer. I hvilke produkter finner vi mye siktet mel? Sammalt mel (fullkorn) er derimot rikt på både fiber, vitaminer og mineraler fordi dette er laget ved at hele kornet males. Sammalt mel får du både som finmalt og grovmalt.

Frø De små frøene er «barnet» til plantene og inneholder mange næringsstoffer som vi kan dra nytte av. Det er generelt rike på fiber, umettet fett og omega-3-fettsyrer. Frø passer som: Snacks, i mysli, i bakst, i salater, på yoghurten, i grøt og som tilbehør til middag i istedenfor ris. Eksempler på spiselige frø: Sesamfrø, chiafrø, hampfrø, solsikkefrø, linfrø og quinoa.

GRovhetsprosent på brødskalaen Fargen kan være misvisende, derfor er det lurt å se på brødskalaen på baksiden av brødet/knekkebrødet. Hvor ligger loff på skalaen? Hvis du ønsker deg et ordentlig grovt brød, bør du velge grovhetsprosent mellom 75 og 100.