Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hva kan du oppnå ved å kutte gluten & melk?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hva kan du oppnå ved å kutte gluten & melk?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hva kan du oppnå ved å kutte gluten & melk?
En tarm som fungerer bedre Mer balansert forhold til mat- man blir ofte avhenging av matvarer som man reagerer på Et immunsystem som fungerer bedre- betennelse i kroppen eller øre, nese og halsproblemer kan forsvinne eller minkes. Læringsvansker kan bli mindre akutte Finmotorikk kan blir bedre Bedret atferd/funksjon hos mennesker med autisme spekter forstyrrelse og ADHD Kan ha positiv innvirkning på hukommelse, sinnstilstand og hjernefunksjon ** Etter positiv peptid test/eller eliminasjonsdiett

2 Den bratte læringskurven: hvilke matvarer inneholder gluten?
Mel, gryn, hele korn, kim eller kli av hvete, rug, spelt, havre og bygg Vanlige brød, knekkebrød, flatbrød, vafler, lomper, kjeks, kaker og boller Müsli, frokost- og kornblandinger, semulegryn, puffet hvete og puffet havre, ikke glutenfri havre Vanlig spaghetti, makaroni og annen pasta. Soya saus, enkelte sjokolader

3 Den bratte læringskurven: hvilke matvarer inneholder melk?
Melk, ost, fløte, laktosefrie produkter, smør, melkepulver Bakevarer, ferdigmat som leverpostei og wienerpølser Sjokolade, enkelte medisiner

4 Hvor begynner man? Lag en liste over alt du kan spise som du synes er godt Lag deg en oversikt over de matvarene som har melk/gluten i seg Få med alle i familien- fint å spise det samme, fint å lære sammen som famile Sett av en dag i uken til forberedelser. Kjøp in i større kvanta, kutt råvarer og legg på glass/frysepose så du sparer tid ( og penger) og slipper å tenke på hva du skal spise til en hver tid Lag en liste over de ulike situasjoner der du tror det kan være vanskelig å oppretteholde en glutenfri/melkefri kost. Prøv å tenk deg en løsning og hvordan du kan få implementert den løsningen i hverdagen Det viktigste er å sette av litt tid i begynnelsen til den nye rutinen har `satt seg´

5 Hvor begynner man: praktiske tips
Lag ukesmeny, ha en fast dag hvor du kan forberede deg Lag dobbel porsjoner Ha orden i fryseren og bruk den aktivt Lag den samme maten til alle i huset- bli enig om noen retter alle liker godt Ring på forhånd- skal du på restaurant, sjekk om de kan tilrettelegge Spør om du kan ta med mat i festlige lag Bursdager- ha frysen full av mat i porsjonsstørrelser du kan ta med på kort varsel

6 Huskeliste Ha en opprydning i kjøkkenskapene
Lag maten selv- og visualiser hva du skal spise dagen etter Tenk alltid blodsukker. Vurdere næringsverdien og sukkernivået på all maten du spiser. Unngå mat som har en ingrediens -liste. Lær deg å tolk den Prøv å spis en regnbue av farger til hvert måltid Spis økologisk der du kan Tenk nytt. Finn nye oppskrifter Prøv å unngå glutenfrie melblandinger da de ofte har høy glykemisk indeks. Mandel, kikert, kokosmelk, hirse, amaranth og bokhvete kan være et alternativ Ikke tenk at du skal spise akkurat det samme som før

7 «Legg fokuset på hva du kan oppnå i stede for å fokusere på hva du gir opp»

8 Kontakt: Jobber på Helhetshelse, Majorstuen Oslo.


Laste ned ppt "Hva kan du oppnå ved å kutte gluten & melk?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google