Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Utvikling i reindriften i Nord-Trøndelag Forvaltning av fjellregionen Heia Gjestegård 31. oktober 2012 Kjell Kippe Reindriftsforvaltningen i Nord-Trøndelag.
Even Mengshoel Evenstad Skog- og trenæringen er en av bærebjelkene i næringslivet i Innlandet. Verdiskapingsanalysen utført av Norsk institutt.
Hvorfor skårer ikke Oslo bedre på innovasjonsevne når den har så mye FoU- ressurser? Kaja Wendt Oslo som innovasjonsaktør – basert på Indikatorrapporten.
Arealavgift AqKva 2008 Havbrukskonferansen Geir Magne Knutsen.
Trøndelag •Land- og skogbruk –Industri •Oppdrett og fiske –Industri •Olje- og gass –Leverandører og industri •Kunnskapsbyen og teknologihovedstaden –Forskere,
Samfunnsregnskap, 2008 IT-næringen i Bodø. Illustrasjon av samspillet Rammevilkår og tilrettelegging Arbeidsplasser og skatt- og avgiftsinntekter Fellesskapet.
Bioenergiprogrammet 2009/ Biogass Ørlandet 11.mai 2009.
Verdiskaping og sysselsetting i jordbruket i Trøndelag, 2010 Seminar Rica Hell Hotell , Siv Karin Paulsen Rye.
Rekrutteringsplan for helse- og sosialpersonell
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
IKKE ALLE KOMMER TIL HIMMELEN
Senja som sjømatregion - et hav av muligheter
Energirådet Internasjonalisering av energibransjen 25. februar: Arbeidsgruppe nedsatt av Energirådet på Olje- og energiministerens initiativ:
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Fiskeri- og havbruksnæringens betydning for Norge
Havbruk – en spennende næring
© Bergen kommune Bergen og Hordaland - et sterkt lag Presentasjon av ordfører Gunnar Bakke Torsdag 3 januar 2008.
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
Kraftsituasjonen i Midt Norge -hvordan påvirker det landbruksnæringa
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
Landbruk på dagsorden Agderlandbruket i dag – utviklingstrekk
Ringvirkninger av verdikjeder i norsk fiskeri- og havbruksnæring
Vestlandske bygg- og anleggsdag 2010 Torsdag 4. november 2010 Kjell Senneset, Prognosesenteret Full fart inn i fremtiden!? Går det sånn….. Eller sånn…..???
DISTRIKTSLØFTET -BAKGRUNN FOR PROSESSEN -BAKGRUNN FOR KRAVET -VEIEN VIDERE.
Bioenergiprogrammet 2009/ Biogass Øyvind Halvorsen Bellona
NOU 2011:3 om Kompetansearbeidsplasser Dialogseminar, Bodø 30. mars 2011 Karstein Bye Seniorrådgiver.
Verdiskaping i landbruk og landbruksbasert virksomhet i Hedmark
Telemarksforsking-Bø Figur 1: Utvikling av folketallet i Innherred. Data fra SSB.
Norsk skogbruk - Hvordan unngå at Norge etter oljen, blir som Finland etter Nokia? Chr. A. Smedshaug Mange mener det går bra i Norge – men hva om det er.
FYLKESMANNEN I NORD-TRØNDELAG Innherred samkommune 30. oktober Fylkesmannens landbruksavdeling, Monika S. Luktvasslimo Innherred samkommune 30.
Foredrag på vårsamling Heia den 12. april Bakgrunn Utviklingen fra 1994 til i dag 1994: 8 st 8 stillinger direkte knyttet til skogbruk 2013: 6 stillinger.
Jan Olav Brekke Forbundsleder, Lederne Tlf E-post
Utviklingstrekk og utfordringer for landbruket i Midtre Namdal. Namsos Kirsten Indgjerd Værdal Landbruksdirektør i Nord-Trøndelag.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Våre fortrinn Nord-Trøndelags fortrinn ved en forvaltningsreform Konsentrat av ”Fortrinnsutvalgets” sluttrapport av august 2006 TRØNDELAGSRÅDET 14. september.
Nå starter jobben! Trøndelagsrådet 14. sept Quality hotell, Stjørdal Merethe Storødegård NHO Trøndelag.
Overordnet bevaringsplan for privatarkiver i Vestfold Marit Slyngstad
Representantskapsmøte Norges Sildesalgslag Fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen Bergen 2. juni 2005.
"Verdier fra havet - Norges framtid"
Utviklingsfondet for skogbruket Skogprogrammet Bidrag til FoU – fokus på fremtiden Kristin Danielsen Avdelingssjef Landbruk og marin virksomhet Norges.
Strategi for Puls-programmet Denne presentasjonen støtter kortversjonen av programmets strategi publisert på programmets nettside i juli 2003.
Hvordan sette inn bakgrunnsbilde: 1.Høyreklikk på lysbildet og velg «Formater bakgrunn» 2.Velg «Fyll» > «Bilde eller tekstur» 3.Trykk «Sett inn fra Fil…»
1 Statsråd Erna Solberg, Viten og verdi, Oslo Utfordringer til Oslo-regionen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Veienhit–ogvidere? Sverige Norden
Norsk næringspolitikk – mer enn en langdryg diskusjon om verktøykasser? Karen Helene Ulltveit-Moe Universitetet i Oslo ___________________ Den nordiske.
1 2006: tredje år med høy vekst i norsk økonomi og ledigheten har kommet markert ned Framover –lavere vekst –enda litt lavere ledighet –noe høyere lønns-
Trønderbonden Den ekspansive samvirkebonden Den fornøyde bonden Den kreative bonden Den miljøorienterte bondenDen gretne.
ALLSKOG BA eies av 8000 skogeiere fra Møre og Romsdal til Troms. ALLSKOG er også en interesseorganisasjon for eierne, og jobber for å sikre rammevilkåra.
Program Ordfører sine tanker for Stor-Elvdal fram mot 2030 Rådmannen presenterer regional analyse for Stor-Elvdal 2015 – Telemarksforskning Partiene i.
Regional Utviklingsarena Skog Scandic Rock City, Namsos 5. februar 2016 Skogprosjekt Namdal Knut Sklett Prosjektleder.
Forskningsinstituttenes betydning for FoU i næringslivet Lars Nerdrum, forsker.
Fagsamling skogbruk 2011 Helge Grenne ”Hva forventes av landbruksforvaltningen hos FM”
NIFU STEP Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning Det norske forsknings- og innovasjonssystemet – statistikk.
Trender i norsk og internasjonal forskning fra indikatorrapporten
Demografikostnader Skaun kommune ( )
HMS-kort i Byggenæringen
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Prognoser for arbeidsmarkedet i Oppland i 2015
Tall og fakta om reiselivsnæringen
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Virkningene av nytt inntektssystem på kommunene i Møre og Romsdal
Samhandlingsstatistikk Del I: Komparativ statistikk
Forsvarets driftsutgifter Kapittel 1720 – 1795
Eksport fra Vestfold og Telemark – legger grunnlag for arbeidsplasser og velferd Presentasjon 19 mars 2019 Sveinung Fjose.
Møte med Styringsgruppen. Sortland kommune
Kunnskapsinnhenting - Verdiskaping i nord
Ole Hjartøy – Regiondirektør – NHO Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk Presentasjon NIBIO rapport nr 3, 2017 Steinkjer, 20.12.17 Heidi Knutsen, NIBIO Roald Sand, TFoU

Sentrale resultater Landbruk er fortsatt Trøndelags største næring Økning i produksjon, spesielt egg og kylling Redusert sysselsetting jordbruk og skogindustri Økt verdiskaping flere produksjoner i jordbruket Relatert industri har relativt god utvikling Enkelte kommuner er svært landbruksavhengig Framtidig utvikling Økt produksjon pga. styrking av næringsmiddelindustri? Innen skognæringen skjer det mer enn på lenge.. Innovasjon/fornyelse blir uansett viktig, ved siden av bl.a. arealforvaltning og landbrukspolitikk.

Bakgrunn Landbrukets posisjon i Trøndelag Samarbeidsrapport NILF/TFoU 2009 Flere kartlegginger status/utvikling i jordbruket Kunnskapsgrunnlag verdiskaping Trøndelag Samarbeidsrapport SINTEF/TFoU 2017 Store næringer som landbruk har eget behov

Formål Øke kunnskapen om hvordan landbruk gir grunnlag for sysselsetting og verdiskaping i ulike kommuner i Trøndelag i: Jordbruk Skogbruk Reindrift Tilleggsnæringer Sterkt relatert industri/næring Annen virksomhet gjennom ringvirkninger

Sentrale begrep Verdiskaping = Våre beregninger av bruttoprodukt = Produksjonsinntekter (inkl. tilskudd) pluss jordleie (2 %) minus innkjøp varer og tjenester Sysselsetting SSB-sysselsetting: personer fordelt på hovednæring Årsverk: Våre beregninger av arbeidstimer Direkte virkninger gjelder kartlagt produksjon som er avhengig av trøndersk råstoff Indirekte virkninger gjelder øvrige leveranse- og etterspørselsvirkninger

Direkte og indirekte virkninger

Resultater for 2015 Rapporten Nedlastbare resultatfiler på kommunenivå Nedlastbare Figurer/tabeller for hele rapporten Nedlastbare kommunesider Her kun et lite utvalg sentrale resultater

Verdiskaping primærlandbruket i Trøndelag Om lag 4 mrd kr. Tradisjonelt jordbruk 3,2 mrd. kr Pelsdyrhold 18 mill kr. Reindrift 29 mill kr. Tradisjonelt skogbruk 0,3 mrd. kr Tilleggsnæringer 0,4 mrd kr. Spesialiserte tjenester 138 mill kr.

Hvordan de 3,2 mrd kr i verdiskaping fordeler seg innen tradisjonelt jordbruk. Tall i mill. kr.

Sør-Trøndelag Nord-Trøndelag Figur 4.22 og 4.23 Årsverk i jordbruket, produksjoner, 2010 og 2015. Tall utenfor søylene viser sysselsetting i 2015 Sør-Trøndelag Nord-Trøndelag

Figur 4. 28. Bruttoprodukt (verdiskaping) pr Figur 4.28 Bruttoprodukt (verdiskaping) pr. årsverk, produksjoner i Trøndelag, 2010 (i 2015kr) og 2015. Tall utenfor søylene er tall for 2015

Jordbrukets sysselsettingsvirkninger

Jordbrukets sysselsettingsvirkninger

Skogbrukets sysselsettingsvirkninger

Landbrukets sysselsettingsvirkninger

Størst sysselsettingsbetydning av landbruket i Midtre Gauldal og Namdalseid

223 sysselsatte jordbruk, 22 i skogbruk 1103 landbruksrelaterte arbeidsplasser Andre ringvirkninger utgjør 11,5 %

2658 landbruksrelaterte arbeidsplasser 11.09.2018 2658 landbruksrelaterte arbeidsplasser

18549 landbruksrelaterte arbeidsplasser 11.09.2018 18549 landbruksrelaterte arbeidsplasser

Sammenligning fiskeri/havbruk Landbruket 4 mrd. kr i verdiskaping i primærleddet Tilleggsnæringer styrker landbruket men usikre data 6500 sysselsatte primærleddet, 4700 industri og 7400 i øvrige ringvirkninger Fiskeri/havbruk 3 mrd. kr i verdiskaping i primærleddet 1900 sysselsatte primærledd, 1400-1800 industri og 1500-3000 i øvrige ringvirkninger?

Landbrukets betydning over tid I 2007 var tallet 24233 sysselsatte og 11,4 % Inkl. landbruksrelatert offentlig sektor 0,2 % I 2015 er tallet 18549 sysselsatte og 8,3 % Nedgang sysselsetting primærjordbruk utgjør 2 % Nedgang skogindustri utgjør 0,5 % Definisjonsendring treindustri utgjør 0,2 %

Oppsummering status Landbruk er fortsatt Trøndelags største næring Fiskeri/havbruk nærmer seg i betydning Redusert sysselsetting jordbruk og skogindustri Økt verdiskaping flere produksjoner i jordbruket Relatert industri har relativt god utvikling Enkelte kommuner er svært landbruksavhengig

Framtidig utvikling Arealforvaltning og landbrukspolitikk er viktig Styrking av næringsmiddelindustri er viktig for jordbruksproduksjonen Skognæringen må utvikle seg for å opprettholde verdiskapingsnivået Investeringsnivå viktig for produksjonsnivået Innovasjon/fornyelse for verdiskapingen

Roald Sand roald.sand@tfou.no