CE-beredskap i endring

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester Seniorrådgiver Liv Telle Stjørdal,
Advertisements

DSB: Direktoratet for Samfunnsikkerhet og Beredskap
Risikovurdering Systematisk HMS – arbeid dreier seg om mestring av risiko, for å unngå skader og sykdom Mestring av risiko- redusere eller fjerne.
Tema for presentasjonen.
HMS i petroleumssektoren Forskningsinnsats og Utfordringer Sikkerhetsforum 9. desember 2004 Tor-Petter Johnsen, Norges forskningsråd.
Læring av uønskede hendelser – for bedre pasientsikkerhet
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Levende HMS-system – hva betyr det i praksis?
Organisering og standardisering av universitetets IT-virksomhet Bjørn Ness, assisterende IT-direktør Fellesmøte m/lokal IT 13. desember 2012.
Nordisk GIS – konferanse 2003 Lillestrøm GisLink – kart og fagdata på nett Et samarbeidsprosjekt mellom Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Fylkesmannen.
eksempler på HMS-faktorer:
Oslo politidistrikt PRESENTASJON AV LRS.
Brannsjefkonferansen 2005
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)
Forslag til struktur for Fylkes-ROS
Møte i fylkesberedskapsrådet den , Saltstraumen
Kompetanse og rekruttering. Likeverdig og høy kvalitet i alle barnehager Stortingsmelding om barnehagen i fremtiden, legges frem vår Gi tydelig.
… en sentral samvirkeaktør i det norske redningskonseptet
Kommunal beredskapssamling Johannes Nilssen Narvik, 27. november 2013.
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
Hvilken beredskap bør kommune- helsetjenesten ha? Fagseminar om fugleinfluensa Kommuneoverlege i Drammen kommune, Anne Wenche Lindboe Hvordan.
Beredskapsplan for massevaksinasjon Folkehelseinstituttet Avdeling for vaksine Prosjektleder Anne Wenche Lindboe.
| Helsedirektoratet, omgivelser og samfunnsoppdrag| 2 Om Helsedirektoratet Fagdirektorat og myndighetsorgan underlagt Helse- og omsorgsdepartementet.
Kommunikasjon mellom nødetatene under krisehåndtering – Hva er gjort?
Klimaet er i endring Pilotprosjekt - Bruk av forsikringsdata
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Kommunal beredskap Kommunenes Brann- og redningstjeneste.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Redningsinnsats til sjøs (RITS), norsk løsning
(Ansatt i annen avdeling)
Sikkerhet, helse og arbeidsmiljø BIR Nett
Kommunenes arbeid med likestilling Resultater fra kartlegging.
Generell brannforebygging Erik Markhus og Ragnhild Ø. Mortensen
Krisekommunikasjon i Mattilsynet
Samfunnets generelle sårbarhet og beredskap
1 Lokale beredskapsplaner. 2 Hovedmål Det skal gjennomføres beredskapsanalyser og utarbeides beredskapsplaner for NTNUs enheter. De lokale beredskapsplanene.
Fugleinfluensa hos fugl Pandemigruppen i Drammen kommune Består av følgende personer: Beredskapssjefen Distriktssjefen for Mattilsynet Smittevernlegen.
Samhandlingsreformen
Cyberangrep mot ekom-infrastruktur - ny scenarioanalyse i NRB 2014
HOVEDBEREDSKAPSPLAN (ORGANISASJON,OPPGAVER, KOMMUNIKASJON OG BEGREPER)
Innledning til: Tilsyn, hva finner vi av avvik og hvordan lukke disse avvikene? Regelverk og veileder; § 3a og rapport fra ROS.
Atomberedskap Er det nødvendig med atomberedskap i Oppland?
Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar1 Informasjonsmøte 2. mai /2242 Rammeavtale konsulenttjenester Gunhild Rui, leder i enhet for.
Europapolitisk samarbeid informasjon til nye politikere høsten 2015.
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
Innføring av miljøledelse ISO 14001: 2004 i Helse Stavanger.
Ny planlov, nye muligheter Morten Strand, spesialrådgiver i KS.
Norge i omstilling – karriereveiledning for individ og samfunn RAPPORT FRA KARRIEREVEILEDNINGSUTVALGET AVGITT TIL KUNNSKAPSDEPARTEMENTET 25. APRIL 2016.
Veileder i helhetlig ROS-analyse i kommunen Arealbruk og naturfare - NIFS 5.November 2014 Cathrine Andersen.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Brannforebyggende forum 2016 Siste nytt fra DSB 13. September 2016Anne Rygh Pedersen.
1 Risiko- og sårbarhetsanalyser i kommunen. v/ konstituert rådmann/organisasjonssjef Randi Rasmussen, Malvik kommune Fylkesmannens kommunesamling 12. november.
Nytt fra Fylkesmannen Fylkesberedskapssjef Per Arne Stavnås.
Et trygt og robust samfunn – der alle tar ansvar Utfordringer for brannvesenet i den samlede beredskap Avdelingsdirektør Finn Mørch Andersen DSB.
Brannstudien 1 1. Brannstudien - grunnlaget 2  428 kommuner brann- og redningsvesen ‒ > 620 brannstasjoner ‒ 264 brannsjefer (2/3 deltid) ‒ 10.
Læring etter øvelser Hva gjøres nasjonalt for å bidra til endring av atferd og implementering av læring etter evaluering? Elisabeth Næss og Guro Hjortland.
Kommunal beredskapsplikt
Framtidens brann- og redningsvesen
Husbanken og kommunene
Nasjonalt seminar for beredskap mot akutt forurensning 2017
Ny fagutdanning brann og redning, - ivaretakelse av akutt forurensning
Kjeden som redder liv. Forventninger til Brannvesenet
Fylkesmannen i Trøndelag Helse- og omsorgsavdelingen
Sari Wallberg, Vegdirektoratet,
Hensynssoner rundt Borregaard
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Møte med seksjonssjefene 10. januar 2017
Kommunal beredskap mot akutt forurensning
Direktoratet for e-helse
Utskrift av presentasjonen:

CE-beredskap i endring Nasjonalt seminar for beredskap mot akutt forurensning Torill Tandberg 31.oktober 2017

CE-beredskap i endring Foto: DSB CE-beredskap i endring

Hvem er DSB? Samordningsansvar på nasjonalt nivå for samfunnssikkerhet og beredskap Fagdirektorat brann, farlige stoffer, el- og produktsikkerhet, Nød- og beredskapskommunikasjon Nødnett Sivilforsvaret Internasjonalt kontaktpunkt Styring av Fylkesmannen på samfunnssikkerhetsområdet Styrer Det Lokale El-tilsynet Ca. 680 ansatte Hovedkontor i Tønsberg Nødnett i Nydalen 5 EL-regioner 20 sivilforsvarsdistrikter 3 kurs- og kompetansesentre Underlagt Justis- og beredskapsdepartementet Foto: Kai Myhre Foto: DSB

Samfunns- sikkerhetshjulet Kunnskap Læring Forebygging Samfunns- sikkerhetshjulet Gjenopp- retting Beredskap Håndtering

Nasjonal strategi for CBRNE-beredskap 2016-2020 Hensikt med strategien: Videreutvikle vår evne til å forebygge og håndtere store CBRNE-hendelser CBRNE: Felles betegnelse på kjemiske stoffer, biologiske agens, radioaktive stoffer, nukleært materiale og eksplosiver med høyt farepotensiale. Slike hendelser kan forårsake tap av liv og/eller skade på liv, helse, miljø materielle verdier og andre samfunnsinteresser. CBRNE-hendelser kan forekomme både ved utilsiktede hendelser og tilsikte uønskede hendelser. Strategien er utarbeidet av Justis- og beredskapsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Forsvarsdepartementet.

Utfordringer på CBRNE-området Mange aktører Store CBRNE-hendelser skjer ikke så ofte Krevende å håndtere Behov for understøttelse fra regionale og sentrale fag- og myndighets instanser Usikkerhet og stort informasjonsbehov Behov for felles situasjonsforståelse

Hva sier strategien på kjemikalie og eksplosivområdet Justis- og beredskapsdepartementet er ansvarlig for samordning av kjemikalie- og eksplosivområdet på sivil side. Ansvaret omfatter ikke de ordninger som er etablert innen akutt forurensning hvor Samferdsels-departementet og Kystverket har en særskilt rolle.

Særskilte utfordringer på kjemikalieområdet C-hendelser kan ha sektorovergripende konsekvenser Påvisning av ukjente kjemikalier Etablere systemer som kan sikre spesifikk fagkompetanse Formalisert samarbeid mellom nødetatene og spesialiserte kompetansemiljø God kommunikasjon og koordinering på tvers av sektorene

Særskilte utfordringer på eksplosivområdet Særskilte utfordringer ved eksplosivhendelser Ulykker knyttet til den lovlige håndteringen av eksplosiver i virksomhet, ved sprengning og transport. Ved tilsiktede hendelser, uklarhet i fht hva slags stoff som har vært involvert i hendelsen, bruk av eksplosiver for å spre farlig materiale.

Ansvarsavklaring, faglig rådgivning og koordinering FFI sin funksjon som mottakende laboratorium for ukjent CBRE-prøver skal formaliseres. CBRNE-senterets funksjon som nasjonal rådgiver ved CBRNE-hendelser som kan medføre personskade eller sykdom skal formaliseres. Justis- og beredskapsdepartementet skal sørge for en helhetlig og koordinert beredskap på C og E-områdene, som ledd i samordningsrollen for samfunnssikkerhet og beredskap. Samvirkeområdet for kjemikalie- og eksplosivberedskap skal bidra til et helhetlig og koordinert arbeid på CE-området på direktoratsnivå. Vurdere behov og muligheter for å utpeke et kjemikalieinstitutt for å bistå lokalt, regionalt og sentralt nivå og styrke forskning og utvikling.

Evne, kompetanse og kapasitet I arbeidet med ny organisering av brann- og redningsvesenet skal det vurderes Om noen brannvesen skal utpekes til å ha særskilte kapasiteter til å håndtere C- og E-hendelser herunder mobile ressurser som raskt kan forflyttes til aktuelle områder Løsninger for formalisert samarbeid mellom nødetater og kompetansemiljøer (bla. for påvisning av ukjente kjemikalier) JD skal avklare Sivilforsvarets rolle, ansvar og myndighet som forsterkningsressurs ved C- og E-hendelser

Øvelser Øvelser på alle nivå og mellom nivå skal inkludere CBRNE-hendelser Nasjonalt øvings- og evalueringsforum Øvelser der forsvarssektoren og sivile aktører trener på felles bruk av CBRNE-ressurser og planverk i hele krisespekteret Fylkesmannen skal se til at CBRNE-beredskap settes på dagsorden gjennom veiledning og øvelser på fylkes og kommunenivå Kommunene skal effektivt legge til rette for effektivt samvirke på CBRNE-området mellom lokale beredskapsaktører og samarbeide på tvers gjennom interkommunale løsninger

Samvirkeområdet for CE-beredskap. Justis- og beredskapsdepartementet skal sørge for helhetlig og koordinert beredskap på CE-område som ledd i samordningsrollen for samfunnssikkerhet og beredskap. Etablering av samvirkeområde for CE-beredskap er et av tiltakene for å bygge opp under denne rollen. Hovedformålet med samvirkeområdet er å understøtte Justis- og beredskapsdepartementets samordningsrolle på kjemikalie- og eksplosivområdet, og bidra til et tverrsektorielt, helhetlig og koordinert arbeid med CE- beredskap på direktoratsnivå. Samvirkeområdet skal utvikle faglig ekspertise og et beredskapsnettverk for rådgivning til ansvarlige beredskapsaktører i håndterings- og normaliseringsfasen. Gruppen skal bidra til at behov for god faglig rådgivning og ekspertise til sentralt, regionalt og lokalt nivå ivaretas ved uønskede hendelser, ulykker og tilsiktede handlinger i hele krisespekteret, og at dette inkluderes i planverk og øves.

Samvirkeområdet for CE-beredskap Samvirkeområdet for CE-beredskap. Handlingsplan 2018-2020 Prioriterte områder Økt erkjennelse og tverrsektoriell forståelse av trusler, risiko og sårbarheter på CE-området. Avklare grensesnitt generelt og spesielt mot beredskapen som er etablert for akutt forurensning, og bidra til et funksjonelt samarbeid med andre tverrsektorielle beredskapsordninger på CE-området. Etablere og vedlikeholde et nettverk for faglig rådgivning til lokalt, regionalt og sentralt nivå i håndterings- og normaliseringsfasen av en hendelse. God kommunikasjon med befolkningen ved CE-hendelser må være basert på faglig spisskompetanse og forskning.

Brannstigen - et program for utvikling av fremtidens brann- og redningsvesen for fremtiden Forbedret nødmeldetjeneste Risikobasert forebygging Ny utdanning Foto: Colourbox

Hendelser

Alvorlige ulykker med kjemikalier og eksplosiver 17.10.2016 Tyskland, Ludwigshafen, BASF terminal. Brann i rørgate LPG og andre brannfarlige varer. 5 drepte, 3 var brannmenn (fra BASF). 8 alvorlig skadd. 12.august 2015. Kina, Tianjin, Havn. Branner og eksplosjoner. 129 ulike kjemikalier involvert i hendelsen. 165 drept, 99 var brannmenn. 798 skadde. Enorme konsekvenser. 17.april 2013. USA, Texas West Fertilizer. Brann i ammoniumnitrat og påfølgende eksplosjon. 15 mennesker drept, 13 var brannmenn. 11.desember 2005. Storbritannia, Buncefield tankanlegg. Ingen omkomne, svært krevende slokkearbeid, store materielle skader, miljømessige konsekvenser. Utilstrekkelig kunnskap om konsekvenser ved brann i svært store lager/tankanlegg for brannfarlige varer. Manglende forståelse av risiko knyttet til brannfarlig vare

Veiledninger for nødetatene https://www.dsb.no/lover/farlige-stoffer/artikler/handbok-for-nodetatene/ Også som app Handbook NBC medicine, new version 3 January 2012 Særlig de to første kapitlene s. 4-37 i Nasjonal faglig retningslinje for håndtering av CBRNE-hendelser med personskade.

Sivilt/militært samarbeid Foto: Lars Magne Hovtun

Takk for oppmerksomheten!