Folkets handelsavtale – innføring til lærer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Attac på Finanstransaksjonsskatt. Attac Norge Hva er Attac? •Demokratisk medlemsorganisasjon •Fins i over 30 land, i alle verdensdeler •Nettverk.
Advertisements

Industrialisering og internasjonal handel (Del 2)
Den store Skattejakten
Arealavgift AqKva 2008 Havbrukskonferansen Geir Magne Knutsen.
Norge - en økonomisk stormakt med energi og kapital
10Velstand og velferd.
Globalisering Bilde: Hong Kong..
1 1 Veien mot lavutslippssamfunnet Klimapolitikk i et lite land.
Norm for informasjonssikkerhet Helse-, omsorgs- og sosialsektoren.
Samfunnsøkonomi timer Modul 2 bygger på modul 1
En ny global kontekst – sentrale begreper
NORSK EKSPORTBAROMETER Nasjonal konkurranseevne: mer enn kroner og øre! Foredrag av Carl Arthur Solberg Handelshøyskolen BI Trondheim 6. Februar 2003 SINTEF’s.
Norge inn i kunnskapssamfunnet - tiltak for bedre forskning og mer innovasjon Paul Chaffey Abelia.
CIP – Competitiveness and Innovation Programme KS 10. september 2009 Marthe Haugland.
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
3 Jeg og mitt.
Utnyttelse av et gassrør til Grenland
Merkeordningen Fairtrade Max Havelaar
Hvorfor er kompetase viktig frem mot 2020
GLOBALISERING Opphavsrett: Amendor AS.
Økonomifag Fra programområdet samfunnsfag, økonomi og språk - studiespesialisering.
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Norsk økonomi i verdenssammenheng
Globalisering, regionalisering og handelspolitikk Prosjekt ”Innovations, clusters and globalization” (NUPI, TIK, STEP) Egen konferanse :
National Gründercamp Enovas formål Fremme en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon og utvikling av energi- og klimateknologi.
Rammevilkår for skipsfarten Sjøsikkerhetskonferansen 2004 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg 5. Oktober 2004.
Framtidens geografier SGO 1001 Høst 2005 Per Gunnar Røe.
Mobile support for community healthcare Anders Linseth.
2010 Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk Steinar Holden Økonomisk institutt, UiO 18. august.
Økonomi.
Nyere global historie Etter 1800.
Velkommen til klimatoppmøte!
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
Fra global ulikhet til global rettferdighet Undervisningsmateriell.
M&L2 Kap. 8 Distribusjonsstrategier Oslo, januar 2010.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Samfunnsutviklingens konsekvenser for yrkesutøvelsen i oppvekstsektoren.
TISA OG TTIP FARVEL TIL DET ORGANISERTE ARBEIDESLIVET ?
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
Går digitaliseringen av offentlig sektor raskt nok? - fordeler ved å ligge langt framme i utviklingen av en moderne og brukervennlig offentlig sektor Paul.
- Jeg vil understreke hvor viktig det er at vi nå ikke gjentar feil fra mellomkrigstiden og bygger opp handelshindre. Sammen med store penge- og finanspolitiske.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Brexit Styremøte Hordaland NtEU Gunnar Rutle.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Olje som verdens blod. Olje i internasjonal politikk 95 prosent av all transport med fly, båter og biler er basert på drivstoff fra olje. Derfor er nesten.
HANDELSSPILLET med klimaforhandlinger. FNS HOVEDOPPGAVE: FORHINDRE KRIG OG KONFLIKT.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Den industrielle revolusjon Læreplanen sier du skal kunne: gjere greie for teknologiske og samfunnsmessige endringar som følgje av den industrielle revolusjonen.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Verdshandelen aukar Kompetansemål: ● Kartleggje variasjonar i levekår i ulike delar av verda, forklare dei store skilnadane mellom fattig og rik og drøfte.
KOLONIENE BLIR SELVSTENDIGE IMPERIALISME: Hva? Typer? Hvor? Når? Hvem var imperial.?
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Frihandel og proteksjonisme Proteksjonisme er det motstykket til frihandel. Proteksjonisme er bruk av toll, importkvoter og andre handelshindringer for.
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Elevenes framtid – vårt ansvar. Det er de som skal passe på miljøet og forvalte jordkloden – de er globale innbyggere med globalt ansvar.
Rekommunalisering eller en entreprise?
Introduksjonsforelesning Økonomisk aktivitet og økonomisk politikk
Ressursperiferier Bjørnar Sæther SGO 4016.
Den internasjonale arenaen
Bærekraft og global bevissthet
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
WTO 149 land er medlemmer, de fleste fattige U-land
Handelskrig truer: Hva skjer med Norge og landene i Sørøst-Asia SNCC
8 Mål og virkemidler i miljøpolitikken
GLOBALISERING Foto: Ali Jarekji/Reuters Creative/Scanpix.
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.6 Steigum
Hvorfor er noen land rike og andre fattige?
Utskrift av presentasjonen:

Folkets handelsavtale – innføring til lærer

Økonomisk globalisering Internasjonal handel Varer Tjenester Investeringer på tvers av landegrenser Handel: Nevn gjerne eksempler på ulike varekategorier som mat, mobiltelefoner, biler. Nevn gjerne eksempler på ulike tjenestekategorier som frisører, IT-support, varehandel. Investeringer: Nevn gjerne eksempler på multinasjonale selskaper tilstede i Norge som McDonalds . Nevn gjerne også at utenlandske selskaper kan investere i ressursutvinning og at dette kan være mer problematisk. Tradisjonelt ble det først og fremst handlet med varer. Etter at verden har blitt mer globalisert, og transport og kommunikasjon billigere og enklere har vi begynt å handle stadig mer med tjenester.

Hvorfor internasjonal handel og investeringer? Spesialisering Tilgang på nye varer og teknologi Råvarer Økonomisk vekst Handel økonomisk vekst Internasjonal handel kan være et redskap til økonomisk vekst i alle land. Ved å selge produkter på verdensmarkedet kan man få bedre pris, man får fremmed valuta man kan importere andre varer med. Investeringer bidrar til at nye prosjekter kan starte opp, skape arbeidsplasser, der det mangler lokale investorer. Men: - Hvis handel med andre land fører til at egen industri blir utkonkurrert av utenlandske selskaper uten at det skapes flere jobber, blir flere fattige. - Underbetalte og dårlige arbeidsforhold - Ikke fører til nye jobber, teknologioverføring, skatteinntekter - da er det bare investor som tjener - Hvis ikke menneskerettigheter og miljø blir respektert = økonomisk vekst ulikt fordelt - Begrenser evne til å verne om og bygge opp egen industri - Hvis selskaper kan saksøke staters regelverk gjennom egne domstolordninger som er innlemmet i handelsavtaler. Se også Attacs undervisningsopplegg fra Global ulikhet til global rettferdighet: http://attac.no/global-ulikhet/undervisningsopplegg-global-ulikhet/ Samfunnsøkonomi: Kan nevnes spesielt i samfunnsøkonomi: Komparative fortrinn

Handelsavtaler Handel Avtaler mellom to eller flere land Økonomisk vekst Velstand Avtaler mellom to eller flere land Tradisjonelt toll på varehandel I dag også regler, tjenester og i økende grad investeringer Mål: legge til rette for økt handel og investeringer Toll: Avgift i lagt varer når de selges på tvers av landegrenser for å beskytte egen produksjon Tradisjonelt var det bare toll på varer som ble bestemt i internasjonale handelsavtaler. Etter hvert som tollbarrierene har blitt bygget ned og tjenestesektoren har blitt mer global har også innholdet i handelsavtaler endret seg. Eksempler på nye ikke-tarrifære handelshindre er ulike krav til testing av varer i ulike land, krav om at en som tilbyr en tjeneste må være statsborger eller ha registrert bostedsadresse i landet, eller krav om tilleggsertifisering av utenlandske tilbydere (f.eks. sykepleiere, ingeniører, bussjåfører, advokater m.m.). Når handelsavtalene endrer seg påvirker de også samfunn og verden på ulike måter. Noe som kan virke stort og fjernt påvirker hverdagen deres. La nå elevene forsøke seg på folkets handelsavtale.