Regjeringens funksjoner

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
De politiske partiene i Norge
Advertisements

DRI2020 Rettskilder og informasjonssøking Introduksjon
Kapittel 16. Det norske demokratiet vokser fram
Hvem styrer i kommunen?.
JUS100 Dag
8 Det politiske systemet i Norge
Formannskapsmodellen og det politiske systemet i Stavanger kommune
Ungdommens Bystyre 21 januar 2011 Erlend Jordal (Høyre)
Nasjonsbygging og demokratisering (Del 2)
Stortinget Landets lovgivende forsamling
9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.
- Og annet politisk påvirkning.
1884 ALL MAKT I DENNE SAL!.
POLITIKK.
Organisering av offentlig sektor (Bolk A av emnet Digital forvaltning) Notater til Dag Wiese Schartums forelesningen den 18. august 2003.
Stortinget Regjering Domstoler Storting i andre land
HVORDAN SKAL VI STYRE SYKEHUSENE? Innstilling fra utvalg nedsatt av Høyre.
Gjennomgang av gruppearbeid til bolk A - DRI Dag Wiese Schartum, AFIN.
Pensjon i historisk perspektiv
HLED1101 Innføring i helseledelse og organisering Forelesning 4: Den sentrale helseforvaltningen - og litt til Terje P. Hagen Senter for helseadministrasjon.
En innføring i politisk og administrativt system Bystyrets organer
DRI2010 Rettskilder og informasjonssøking Introduksjon Dag Wiese Schartum.
Ministry of Culture and Church Affairs 1 Mediepolitikk En presentasjon av Kultur- og kirkedepartementets arbeid.
"Etter Kirkemøtet - Muligheter for en felles arbeidsgiverpolitikk" KAs Landsråd
Velkommen til Sørum kommune! Ordfører Marianne Grimstad Hansen 26. august 2016.
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Kampen om parlamentarismen! Parlamentarisme: makta ligg hos dei folkevalde i nasjonalforsamlinga /parlamentet. Det tyder at: ● Stortinget bestemmer kven.
Emne 7: Demokrati og velferdssamfunn
Roller og spilleregler. Du skal representere innbyggerne Du har en styringsrolle Du har en folkevalgt lederrolle Du har en arbeidsgiverrolle Du er en.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
Lokal og sentral statsforvaltning Statsforvaltningen består av to hoveddeler: Den sentrale statsforvaltningen (statsadministrasjonen). Her finner vi departementene.
KOMMUNEREFORMEN OG PLAN- OG BYGNINGSLOVEN (PLANDELEN) - HVORDAN GJØRE BEGGE OPPGAVENE I KOMMUNENE? Planforum Østfold februar 2015 Prosjektleder Torleif.
Demokrati Emne 2 Samfunnskunnskap. Grunnleggende prinsipper i demokratiet: én person har én stemme frie og hemmelige valg valg mellom konkurrerende partier.
Demokrati Kommunevalg Periode i samfunnskunnskap fram til kommunevalg 14 september Kapittel 5 og 6.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Den lovgivende makten i Norge. MaktfordelingMAKT l ovgivende Stortinget utøvende Regjeringen dømmende Domstolene.
Organiseringen av staten 17. februar 2016 Dosent Ingun Sletnes.
Valg Storting og Regjering. Wilds MinneNorge -Valg til elevrådet hvert år -Hemmelig valg -Opptelling -Valg til Stortinget hvert 4. år. -Hemmelig valg.
De folkevalgte (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag Foto:
Inger-Johanne Sand, IOR Våren 2017
Den politiske styringskjeden
Hvordan lage kampanje Fra tanke til handling!
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 27. januar 2016.
Hovedmodeller for organisering og styring av kommuner
Vi le­ver i et sam­funn der
Kommunen og Fylkeskommunen
Organiseringen av staten 14. februar 2017
Stortingets organisering
Statsmaktene i Norge Samfunnsfag Tirsdag
Kommunestyrekomiteer
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 8 Delegasjon 29. januar 2015.
Inndelingsloven Økonomisjefane.
Møtestruktur i Altinnsamarbeidet (Operativt)
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Forelesning i statsrett - Dag 1 Vår 2017 av Benedikte Moltumyr Høgberg Professor ved Det juridiske fakultet, UiO.
Dosent Ingun Sletnes Delegasjon 14. februar 2017.
Sjia vs. sunni.
Regionreformen – status og veien videre
Forelesninger i statsrett Dag 4 Forholdet mellom lovgivende og utøvende makt Vår 2018 av Benedikte M. Høgberg og Ola Mestad Det juridiske fakultet,
Forelsninger i statsrett Dag 2 Vår 2018 av Benedikte Moltumyr Høgberg Professor ved Det juridiske fakultet, UiO.
Den lovgivende makten i Norge
Forelesninger i statsrett Dag 3 Den utøvende makt – Konge og regjering Vår 2018 av Benedikte Moltumyr Høgberg Professor ved Det juridiske fakultet,
Eldrerådet – råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne
DA NORGE BLE EN EGEN, SELVSTENDIG STAT
Stortinget fra innsiden med Trond Helleland, parlamentarisk leder (H)

Delegasjon i stat og kommune 31. januar 2018
Statsforfatningsrett 3.forelesning Den utøvende statsmakt
VALG.
Utskrift av presentasjonen:

Regjeringens funksjoner • Regjeringen tar initiativ til og forbereder stortingsvedtak, blant annet statsbudsjettet og lover eller lovendringer. • Vedtakene Stortinget gjør, skal settes i verk av Regjeringen. • Regjeringen utreder, planlegger og har i det hele tatt et ansvar for å ha oversikt over viktige samfunnsforhold. • Utenrikspolitikk er i hovedsak et ansvar for regjeringen, selv om Stortinget fortsatt er med på å trekke opp hovedlinjene. • Regjeringen har hovedansvaret for statsforvaltningen med departementene osv. Statsrådene utgjør den øverste ledelsen av forvaltningen. • Regjeringen har også som oppgave å ta seg av statens eiendommer.

Departementene Regjeringen består av 18–19 statsråder, også kalt ministre. De fleste leder hvert sitt departement. Statsministeren styrer over Statsministerens kontor, som samordner arbeidet i regjeringen. Personlige rådgivere og en statssekretær er politisk ansatte i departementet. Med statsråden utgjør disse det vi kan kalle den politiske ledelsen av et departement. Statssekretæren er en slags viseminister og stiller ofte i stedet for statsråden i ulike fora, for eksempel i mediene. Departementsråden er departementets øverste administrative leder

Regjeringens faste ukeplan Mandager og torsdager samles statsrådene til regjeringskonferanse, der viktige saker blir gjennomgått. Konferansen på torsdager blir gjerne kalt forberedende statsråd. Her avklarer en alle saker som skal fremmes for Kongen dagen etter. Fredag samles hele regjeringen til statsråd på Slottet. Kongen blir her orientert om regjeringens arbeid og han godkjenner lovvedtak og embetsutnevnelser.

Årsaker til regjeringsskifte • Etter stortingsvalg. Regjeringen kan trekke seg om regjeringspartiene mister mange stortingsmandater i et stortingsvalg. Dette er den vanligste årsaken til regjeringsskifter. • Mistillitsvotum. Parlamentarismen gjør det mulig for Stortinget å fjerne en regjering som ikke lenger har flertallets tillit. • Kabinettspørsmål. Denne ordningen har også vokst fram som en følge av parlamentarismen. Her er det ikke Stortinget som vedtar mistillit, men regjeringen som «spør» om den fortsatt har de folkevalgtes tillit. • Splittelse. Koalisjonsregjeringer kan sprekke dersom samarbeidsproblemene blir for store. • Regjeringer og statsråder har også måttet gå som følge av sykdom og personlige forhold.

Regjeringsdannelse Etter at parlamentarismen ble innført, kan vi se det slik at regjeringen «låner» makt fra Stortinget som, når det finner det for godt, kan kreve makten tilbake. Av og til utpeker den avgående statsministeren sin etterfølger. • Andre ganger må stortingspresidenten samtale med de parlamentariske lederne og deretter foreslå en regjeringsløsning. Formelt er det fortsatt Kongen som ber presidenten utrede mulige regjeringsalternativer. I praksis er det sammensetningen av partier på Stortinget som avgjør.