Verdier i helsevesenet med vekt på to store samfunnsdebatter - Når legen motsetter seg å behandle pasienten - Når legen «pålegges» ikke å behandle pasienten.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Hvordan sikre nødvendig kontroll med legemiddelutgiftene dersom bruken av individuell refusjon reduseres? FFO-seminar 24. mai 2007 “Hvor står vi – hvor.
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Hva er forsvarlighet i LAR?
Fagdager i geriatri Når akutt sykdom oppstår hos skrøpelige eldre
Forskrift og veileder til forskrift; Nasjonale tjenester
Møteplass for etisk refleksjon
Brukermedvirkning og pasientmakt
1 TUD – erfaringer og problemstillinger sett fra kommunehelsetjenestens side Trond Hatling.
Barn og unges rett til deltakelse
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Etiske modeller - hva er det?
Samhandlingsreformen og brukermedvirkning
Lovgrunnlaget for helsetjenestene
Personopplysningslovens formål, grunnbegreper og virkeområde
Grunnleggende begreper i personopplysningsloven (legaldefinisjoner)
Viktige lover og regler
Profesjonsetiske verdier i møte med virkeligheten
Ansvar i teori og praksis Fagdag, Grimstad 24. mai 2010 Dag G. Aasland.
4 NYE HELSELOVER Lov om pasientrettigheter Lov om psykisk helsevern
NY LOV OM HELSEPERSONELL
NANOTEKNOLOGI ETIKK.
Pasientjournalen – hvem skal ”eie” den?
Etikk.
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
Etikk og brukermedvirkning
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Barn som pårørende.
Finansiering av spesialisthelsetjenesten – konsekvenser for MS-pasientene Innlegg på Dagens Medisin seminar 8/ Bjørn Svendsen Norges Handelshøyskole/
Forholdet mellom etiske- faglige, og juridiske dilemmaer
Forholdet mellom etiske- faglige, og juridiske dilemmaer
Universitetet i Tromsø
Veiledningsplikten til spesialisthelsetjenesten
Religion på arbeidsplassen
Seminar Dagkirurgi i Norge 7 februar 2014: Finansieringsordninger som fremmer utvikling av dagkirurgi Tor Iversen.
Kjennetegn på situasjoner som egner seg til etisk refleksjon:
Etikk etiske- faglige, og juridiske dilemmaer Etikkveilederskurs høsten 2010 v/høgskolelektor Kristin Bie.
Hans Olav Melberg Universitetet i Oslo
HEALTH ECONOMICS BERGEN Legefaglig prioritert rett til behandling Erfaringer fra Norge Oddvar Kaarbøe Universitetet i Bergen Helseøkonomi Bergen.
Taushetsplikt og samarbeid i mellom kommunale etater
Fire modeller som kan brukes når dere skal vurdere hva
Grunnleggende begreper i personopplysningsloven (legaldefinisjoner)
INTERNASJONALE MENNESKERETTIGHETER KURSDATO
Benny Huser HSH 1 Sjukepleierstudenter sin taushetsplikt Norske lover Yrkesetiske retningslinjer Kull 2005 høst 2005.
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
Privatlivets ufred Anne Brita Normann – Gjøvik 12 og 13 mai 2009 Barn som ofre for vold.
Hvordan unngå strid mellom kommune og helseforetak? Betyr det noe for pasientene og samfunnsøkonomien hvem som står ansvarlig? Rikard Nygård Overlege BUP.
1 May Thorseth Førsteamanuensis Filosofisk institutt Daglig leder av Program for anvendt etikk, NTNU
PRIORITERINGSUTVALGET Et offentlig utvalg oppnevnt av Helse- og omsorgsdepartementet for å vurdere spørsmål knyttet til prioritering i helsesektoren.
Line Johnsrud, rådgiver, Kommunens omsorgsansvar Representantens/vergens rolle Fylkesmannen i Oslo og Akershus v/ Line Johnsrud.
1 Genetisk veiledning Termin IC Frank Skorpen Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer NTNU.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Prioriteringsutvalget og de gamle Pål Friis Sørlandet sykehus GerIT
Barnog ungdom som pårørende, 2009 Barn som pårørende Spesialrådgiver/ spesialsykepleier Randi Værholm Kreftforeningen Barnog ungdom som pårørende, 2009.
1 Seminar i medisinsk etikk for 1A Å drepe vs å la dø vs å behandle “Dødshjelp”, behandlingsbegrensning og den gode død I hovedrollene: Pål Klepstad,
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Pasient- og brukerombudet i Buskerud
«Elevenes arbeidsmiljølov» Nytt kapittel 9A
1) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
Profesjonsetiske retningslinjer for veterinærer
Etiske utfordringer i livets sluttfase
Helsepersonelloven § 4. Forsvarlighet
Kapittel 1 SAMSPILL.
Rett til spesialisthelsetjenester versjon (kan bli endret noe)
Helse- og omsorgstjenestelovens Kap. 4A
Velkommen!.
Hensikt med veilederen Beslutningsprosesser ved begrensning av livsforlengende behandling:
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Koordinerende enhet (KE) i UNN
Utskrift av presentasjonen:

Verdier i helsevesenet med vekt på to store samfunnsdebatter - Når legen motsetter seg å behandle pasienten - Når legen «pålegges» ikke å behandle pasienten Berge Solberg, professor i medisinsk etikk, Institutt for samfunnsmedisin, NTNU 1B

Læringsmål Studenten skal kunne: 2.1.1 forklare hva som ligger i begrepene "verdier" og "normer", samt gjøre rede for hvordan helsevesenet kan sies å være verdistyrt 2.1.2 gjøre rede for de sentrale kriteriene for verdistyrt prioritering i norsk helsevesen 2.1.3 diskutere forholdet mellom etikk og prioritering 2.1.4 avgjøre om norske leger kan reservere seg dersom personlige verdier står i veien for å behandle pasienten

Verdikonflikter (1): - Når legens personlige verdier kommer i konflikt med helsevesenets..: Debatten om reservasjonsrett

Litt reservasjonshistorie… 2008/2009: Adgang til assistert befruktning for lesbiske par i Norge - kontroversielt Enkelte fastleger krever å få lov til å reservere seg mot henvisning Saksutvikling: Fra assistert befruktning til henvisning til abort…

Grunner for og mot reservasjonsrett i betente verdispørsmål?

Å kunne handle i tråd med egne verdier.. – viktig eller uviktig? Hva står på spill? «samvittighet», «samvittighetsfrihet», «moralsk integritet», «ikke gå på akkord med ens prinsipper» «kunne seg selv i speilet» Hvilken rolle spiller samvittigheten i moralsk handling? Samvittighet er en nødvendig, men ikke tilstrekkelig betingelse for moralsk handling

Den europeiske menneskerettskonvensjon Art 9.Tanke-, samvittighets- og religionsfrihet, 1. Enhver har rett til tankefrihet, samvittighetsfrihet og religionsfrihet; denne rett omfatter frihet til å skifte sin religion eller overbevisning, og frihet til enten alene eller sammen med andre og såvel offentlig som privat å gi uttrykk for sin religion eller overbevisning, ved tilbedelse, undervisning, praksis og etterlevelse. 2. Frihet til å gi uttrykk for sin religion eller overbevisning skal bare bli undergitt slike begrensninger som er foreskrevet ved lov og er nødvendige i et demokratisk samfunn av hensyn til den offentlige trygghet, for å beskytte den offentlige orden, helse eller moral, eller for å beskytte andres rettigheter og friheter.

Viktig presisering om reservasjon i legeyrket, basert på «verdier» Kun aktuelt for handlinger som bryter med alvorlige overbevisningsgrunner (gjerne «liv-død-problematikk»), og hvor… ..handlingen kan hevdes å ligge i «randsonen» av det som kan kalles medisinsk behandling, og som legen utdannet seg med tanke på …og hvor legen evt vil være en sentral del av årsakskjeden Typiske saker: abort, innsetting av visse typer prevensjon, assistert befruktning, aktiv dødshjelp, rituell omskjæring

Utenfor medisinen? «Jeg utdannet meg som lege for å hjelpe mennesker som er syke, ikke for å bedrive sosialtjenester. Assistert befruktning av lesbiske er ikke et medisinsk spørsmål, men en sosial behandling» (Øystein Magnus, fertilitetslege, 11072008)

Legeforeningens etiske råd: - Leger må få slippe å handle mot sine overbevisninger Rådet for legeetikk er av den oppfatning at leger må kunne reservere seg mot å utføre oppgaver som de av alvorlige overbevisningsgrunner er imot Leder Trond Markestad til Dagens Medisin. (16.04.2009)

Men legeforeningen var sterkt imot reservasjonsmulighet

§ 6 – legeetiske regler kan kanskje synes å åpne for….? Når en pasient trenger rask og nødvendig legehjelp, skal denne ytes så snart som mulig. Plikten til å yte øyeblikkelig hjelp bortfaller dersom legen har sikret seg at annen lege yter hjelp. En lege kan avslå å ta en pasient under behandling, såfremt denne har rimelig anledning til å få hjelp av en annen lege.

Kan leger reservere seg mot å utføre abortinngrep? Abortloven: § 14. Regionale helseforetak skal organisere sykehustjenesten slik at kvinnen innen helseregionen til enhver tid kan få utført svangerskapsavbrudd, jf. lov om spesialisthelsetjenesten m.m. § 2-1a. Ved organiseringen skal det tas hensyn til helsepersonell som av samvittighetsgrunner ikke ønsker å utføre eller assistere ved slike inngrep

Kan leger reservere seg mot å utføre abortinngrep?

Debatten om «reservasjonsmulighet» for fastleger KrF: For å verne fastlegens samvittighet! Bent Høie: For å verne kvinnens verdighet! En spenning mellom begrunnelsene.. Er man en del av «årsakskjeden» når man henviser til abort?

Reservasjonsdebatten 2012-2014

Utfallet av debatten…

Kan fastleger per i dag reservere seg mot henvisning til abort? 2011: «Allmennleger og fastleger tilknyttet den kommunale helse- og omsorgstjenesten har i dag ingen lov- eller forskriftsfestet rett til å reservere seg av samvittighetsgrunner. Dette gjelder for eksempel oppgaver knyttet til prevensjon og familieplanlegging samt henvisning til assistert befruktning eller abort.» I-4/2011 Om reservasjon for leger i den kommunale helse- og omsorgstjenesten http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/dok/rundskriv/2011/i-42011-adgang-for-leger-i-den-kommunale.html?id=661801 => NEI!

Den prinsipielle debatten fortsetter..

Norsk rett 2017: Kan ikke påberope seg samvittighetsfrihet som fastlege

Hva med omskjæring av gutter..?

Debatten i 2011

Ny debatt i 2014

Ny lov i 2015: Ikke en klar reservasjonsrett… «Regionale helseforetak i henhold til helseforetaksloven § 2 skal organisere spesialisthelsetjenesten slik at de som ønsker det innen helseregionen, kan få utført rituell omskjæring av gutter på en forsvarlig måte. I den grad det ikke hindrer et forsvarlig tilbud, skal det tas hensyn til helsepersonell som av samvittighetsgrunner ikke ønsker å utføre eller assistere ved slike inngrep.»  

Hvor går vi?

Oppsummert Helsevesenets verdier: Enighet om det grunnleggende. En viss uenighet i «randsonen» På den ene siden: - Bør «legestanden få lov til å setja sitt eige kjensleliv over pasientane sine behov og lovfesta rettar»? På den andre siden: - Har ikke legers «samvittighetsfrihet» og opplevelsen av moralsk integritet en viss verdi for utøvelsen av yrket? Reservasjonsønskets eventuelle rimelighet: Tre viktige ting å vurdere; 1) handler om alvorlig overbevisning 2) oppgaven befinner seg i medisinens randsone 3) del av årsakskjeden

Oppsummert Fastlegen kan i dag ikke reservere seg mot behandling (henvisning) av pasienter ut fra samvittighetsgrunner (assistert befruktning, abort, innsetting av spiral, mm) Helsepersonell som av samvittighetsgrunner ikke ønsker å utføre eller assistere ved abortinngrep vil kunne reservere seg Uklart om vi går mot en fremtid med større eller mindre rom for samvittighetsfritak

Verdikonflikter (2) - Om legens doble mandat og prioriteringsdebatten

Læringsmål Studenten skal kunne: 2.1.1 forklare hva som ligger i begrepene "verdier" og "normer", samt gjøre rede for hvordan helsevesenet kan sies å være verdistyrt 2.1.2 gjøre rede for de sentrale kriteriene for verdistyrt prioritering i norsk helsevesen 2.1.3 diskutere forholdet mellom etikk og prioritering 2.1.4 avgjøre om norske leger kan reservere seg dersom personlige verdier står i veien for å behandle pasienten

Er prioritering forenlig med verdier?

Legens «doble mandat» § 1: En lege skal verne menneskets helse. Legen skal helbrede, lindre og trøste. Legen skal hjelpe syke til å gjenvinne sin helse og friske til å bevare den. §12: En lege skal i sin virksomhet ta tilbørlig hensyn til samfunnets økonomi. Unødig eller overflødig kostbare metoder må ikke anvendes. Legen må bidra til at medisinske ressurser fordeles i henhold til allmenne etiske normer. En lege må ikke på noen måte søke å skaffe enkeltpasienter eller grupper en uberettiget økonomisk, prioriteringsmessig eller annen fordel. Ved mangel på ressurser innen sitt ansvarsområde bør legen melde fra. http://legeforeningen.no/Om-Legeforeningen/Organisasjonen/Rad-og-utvalg/Organisasjonspolitiske-utvalg/etikk/etiske-regler-for-leger/

Prioritering – hva snakker vi om? Unngå overbehandling? Unngå å påføre pasienter mer skade enn nytte? Hjelpe pasienter til å prioritere riktig i sitt eget liv? NEI!

Hva betyr prioritering? Prioritering kan innebære at en behandling som har dokumentert effekt / som er nyttig for pasienten, holdes helt eller delvis tilbake av økonomiske/ ressursmessige grunner

Dette er prioritering

Uproblematisk så lenge pasienten selv tenker slik A-magasinet 03.02.2012

Prioritering handler om å fordele helseressursene rettferdig Prioritering handler om å fordele helseressursene rettferdig. Sånn sett er prioritering et etisk spørsmål som springer utfra verdien Rettferdighet

Kan det være rettferdig å nekte pasienter livsforlengende behandling??

Rettferdighet er det vi alle kan gi vår tilslutning til bak et “uvitenhetens slør” John Rawls: A theory of justice

Hva er rettferdig prioritering? Kostnader og kostnadseffektivitet? (- Den pasient [gruppen] som har størst forventet helsegevinst av den samme ressursinnsats, skal velges) Prioritering etter tilstandens alvorlighetsgrad? (- De med mest alvorlige tilstander skal ha høyest prioritet) Hva sier pliktetikken og hva sier konsekvensetikken?

All behandling skal ha et rimelig forhold mellom kostnader og effekt…

Hovedfokus i verditenkningen om prioritering i norsk helsevesen de alvorligste tilstandene skal ha prioritet Men: Rimelig forhold mellom kostnad og nytte => «Med unntak for pleie og omsorg er alvorlighet et nødvendig, men ikke tilstrekkelig betingelse for prioritet innenfor det offentlige helsevesen» (Prioritering på ny (1997), 8.3)  Ingenting kan «bevise» hva som er det rimelige forholdet mellom kostnad og nytte

Fire prioriteringsutvalg i Norge på 30 år 1987: Lønning I 1997: Lønning II 2014: Norheim-utvalget 2015: Magnussen-utvalget

Hva sa Norheim-utvalget? Prioriteringer bør søke målet «flest mulig gode leveår for alle, rettferdig fordelt» Utilitarisme og pliktetikk forent… Ole-Fridthjov Norheim, lege og etiker

De tre nye kriteriene Helsegevinstkriteriet: Et tiltaks prioritet øker med forventet helsegevinst (og annen relevant velferdsgevinst fra tiltaket) Ressurskriteriet: Et tiltaks prioritet øker desto mindre ressurser det legger beslag på Helsetapskriteriet: Et tiltaks prioritet øker med forventet helsetap over livsløpet hos den eller de som får helsegevinst

Helsetapskriteriet erstatter alvorlighetskriteriet Helsetapskriteriet erstatter alvorlighetskriteriet. Helsetapskriteriet er ment å fange opp det viktigste fordelingshensynet: at helsegevinster som tilfaller de dårligst stilte, skal gis ekstra vekt. De dårligst stilte er i denne sammenheng definert som de som har størst helsetap målt fra en norm om minst 80 gode leveår for alle

Alder er et omdiskutert prioriterings-kriterium

Er prioritering nødvendig…?

Prioriteringer finner sted hele tiden..

Magnussen-utvalget fjernet aldersfokuset på individnivå …. men gjeninførte det på gruppenivå..

Oppsummering Prioriteringer i helsevesenet er etisk påkrevet, og må basere seg på vurderinger av rettferdighet Alvorlighetsgrad og forholdet mellom nytte og kostnad er de viktigste prioriteringskriteriene i norsk helsevesen Alder er ikke et direkte prioriteringskriterium, men kan komme inn i fremtiden ved prioritering av sykdomsgrupper Det «rimelige» forholdet mellom nytte og kostnad av behandling, har ikke noe fasitsvar