Frode Askjem (Stadsbygd Sparebank) – representant for Eika-bankene

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fagskolekonferanse om kodeverk og rapportering Gardermoen SSBs bruk av data – hva og hvorfor Rita Aanerud, Statistisk sentralbyrå.
Advertisements

W w w. c a p p a. n o Cappa Trivselbarometer ® Cappa Trivselbarometer ® (Internundersøkelse for kjøpesentre / kjeder) NB: Presentasjonen er selvgående.
Ny statistikkdatabase for fagskoleutdanning
Ny statistikkdatabase for fagskoleutdanning. Bakgrunn: ”Arbeidsgruppe for fagskolestatistikk”, høringsrunde knyttet til denne og Prop. 1 S ( )
BEVIS I DENNE ART-TIMEN VAR DU SPESIELT BRA DU VISTE DATO: _______.
Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV
Arbeidsgruppe for bekjempelse av fallende gjenstander
Norge: Filial og hovedkontor 14. desember 2011
Vigo Driftsorganisasjon IKS
Bondelaga i Rissa og Stadsbygd
Valgsystem 2007 Anbudskonkurransen Innspill fra Trondheim kommune
Forandringsfabrikken
Rita Lucia Endresen. Medlem NFU´s Landsstyre Den første person med utviklingshemming som er medlem i Landsstyret i egen organisasjon.
1 Valg av system •Hadde et elektronisk ”hjemmelaget system” med en del begrensninger. •Overbevise ledelse om behov for nytt system. •Opprettet en prosjektgruppe.
Servicerådet i Fredrikstad kommune
Foreldresamarbeid Kan vi gjøre det enda bedre ?
Utarbeidet av Bjarne Grefstad Erfaringer fra siste års rapportering Fagskolekonferanse 8. – 9. februar 2012 Radisson Blu hotell Trondheim Airport NASJONALT.
Erfaringer med 2000-rapporteringen
1 Rapportering av fagskoledata til SSB Anne Marie Rustad Holseter Statistisk sentralbyrå.
Jeg heter Yasmin Meralli Jeg er invitert hit på grunn av mine erfaringer som Konsernsjef for mangfold og likestilling i et av Canadas største finanskonsern,
Fagskolekonferanse om kodeverk og rapportering Værnes SSBs bruk av data – hva og hvorfor Rita Aanerud, Statistisk sentralbyrå.
BEDRIFTSHELSETJENESTEN (1)
Et malekurs for mennesker som sliter psykisk
Skolebesøk Presentasjon for HFs studieråd 31. mars 2011.
Rapportering til Lånekassen Fagskoler 30. og 31. januar 2013
Kari Jølle TIDLIG INN I PROSJEKTET VÆRT MED I PROSJEKTGRUPPEN VÆRT MED I ARBEIDSGRUPPEN I NAMDAL «FAGBREV PÅ JOBB»
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
KomRev Trøndelag IKS Dokumentasjon av balansen Bokføringsloven §11, forskriftens kapitel 6 Ved utarbeidelse av årsregnskap skal det foreligge dokumentasjon.
Mellom frihet og forpliktelse Har idrettsforbundet potensiale til å møte individbaserte mosjonsbehov blant kvinner og menn? Kari Steen-Johnsen Norges Idrettshøgskole.
ROS Trøndelag ”ville, vakre, trygge Trøndelag” Innlegg Trøndelagsrådet Fylkesberedskapssjef Dag Otto Skar.
Samling for privatskolene 19. mai 2008 Bruk av elevdata (Vigo)
Oslo Børs og ABM sin betydning for Sparebanken Hedmarks vekst og funding Are Jansrud Finanssjef ("Kapitalimportsjef")
Registrering av testresultater fra mobiltelefon
1 Rammen for arbeidet i KOSTRA Mandatene for –Samordningsrådet –arbeidsgruppene Mandatet for Samordningsrådet –Sammensetning  KRD (ledelse), berørte dept.,
1 KOSTRA ( KOmmune-STat-Rapportering) Bedre styringsinformasjon –Relevant –Pålitelig –Sammenlignbar Samordne /effektivisere rapporteringen –Selve rapporteringsveien.
Ny kommunestruktur – Vil det påvirke bankstrukturen ? Surnadal
Endelig elektroniske henvisninger til OUS - men hva betyr det for oss? Hallvard Lærum, Astrid Jones Lie og Berit T Bungum.
3 situasjoner hvor du burde vurdere et billån – CompareKing.no.
1 Elevdata fra private videregående skoler v/ Sadiq Kwesi Boateng Seksjon for utdanningsstatistikk SSB Seminar om elevdata fra private videregående skoler.
Utkast til forskrift om tilskudd til tiltak i Utvalgte kulturlandskap og verdensarvområder – hvordan vil denne fungere hos oss? Arne Farup, rådgiver hos.
Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver
Medlemsmøte DNA 07. mai 2009 Erik Myhre, Kredittilsynet
Forslag til ny IFRS-tilpasset årsregnskapsforskrift Informasjonsmøte i Statistisk sentralbyrå 2017 Gunnar Almklov.
HMS-kort i Byggenæringen
Oppdatert web-løsning Kongsberg o-lag
Samhandlingsreformen
Beregningsmodell for hverdagsrehabilitering
Informasjonsmøte 23. og 24. mai - ORBOF-rapportering fra 2018
Kartlegging og verdsetting av friluftsområder
Gang.
EDAG og a-ordningen Besøk Universitetet i Bergen Britt Visedo - Bluegarden 12. Mai 2014.
Tilbakemeldinger fra deltakere på
Informasjonsmøte 23. og 24. mai - ORBOF-rapportering fra 2018
Ny finansieringsmodell til private barnehager
Frode Askjem (Stadsbygd Sparebank) – representant for Eika-bankene
GDPR Den 25. Mai 2018 trer de nye personvernreglene i kraft.
69 % øp ø. Aktivitet i kommunene 2/19 13/24 20/44 31/47 22/36 20/22
Av: Linett, Jon-Robert, Ying og Ingvild
Forslag til ny IFRS-tilpasset årsregnskapsforskrift Informasjonsmøte i Statistisk sentralbyrå 2017 Gunnar Almklov.
Regionreformen og samfunnsutvikling
VIGO OT.
Utskrift av presentasjonen:

Frode Askjem (Stadsbygd Sparebank) – representant for Eika-bankene ORBOF 2018 Erfaringer fra deltakelse i arbeidsgruppen Frode Askjem (Stadsbygd Sparebank) – representant for Eika-bankene

Innledning Navn: Frode Askjem Økonomisjef i Stadsbygd Sparebank FVK: 3 mrd + 0,9 mrd i EBK Stadsbygd Sparebank har sitt hovedkontor i Rissa og avdelingskontorer i Stadsbygd og Leksvik Samtidig med at ny ORBOF trer i kraft vil Rissa kommune (Sør-Trøndelag) og Leksvik kommune (Nord-Trøndelag) bli slått sammen til Indre Fosen kommune (Trøndelag) Banken er en av aksjonærbankene i Eika Gruppen Har i arbeidsgruppen for ny ORBOF representert Eika-bankene (NGAAP- bankene) sammen med Anna Zolotova og Heidi Tørring fra Sandnes Sparebank (IFRS-bankene)

Arbeidet i arbeidsgruppen Intensiv arbeidsperiode høsten 2016 med fysiske møter her hos SSB annenhver uke. Fysiske møter har vært ett av suksesskriteriene for arbeidet i arbeidsgruppen. Diskusjonene vi har hatt ville ikke ha blitt de samme via web-/telefonmøter. Arbeidet tok utgangspunkt i utkast til nye kodelister utarbeidet av SSB. På møtene har vi gjennomgått rapport for rapport og kode for kode. Enkelte koder/kodegrupper er det enkelt for bankene å fremskaffe data til. Disse kodene brukte vi lite tid på. Andre koder/kodegrupper er det vesentlig mer komplekst for bankene å fremskaffe data til. Disse kodene brukte vi mer tid på.

Arbeidet i arbeidsgruppen, forts. Mitt inntrykk er at SSB har vært lydhøre for innspill fra næringen; Innspill og endringsforslag er blitt tatt seriøst. Arbeidsgruppen har derfor hatt en reell påvirkningsmulighet på de endelige kodelistene og veiledningen. Vi har hatt gode diskusjoner rundt hensikten med rapporteringen på enkelte koder, spesielt mtp. nødvendig detaljeringsgrad på dataene; Hva skal dataene benyttes til? Hentes dataene inn fordi de er «kjekke å ha»? Hentes dataene inn fordi de er helt nødvendige av hensyn til rapportering videre til ulike EU-organer eller rapportering «internt» i SSB, Finanstilsynet eller Norges Bank? Avklaringene vi har kommet fram til er tatt inn i rapporteringsveiledningen.

Arbeidet i arbeidsgruppen, forts. Samarbeidet mellom næringen og myndighetene i arbeidsgruppen har fungert veldig bra. Det har vært takhøyde for å lufte alle tenkelige spørsmål på møtene. Den brede sammensetningen av arbeidsgruppen har vært nyttig: Statistisk Sentralbyrå, Finanstilsynet, Norges Bank, datasentralene, store og små banker har vært representert. Hvis man skal lete etter noe å sette fingeren på: På enkelte områder kunne kanskje den interne koordineringen mellom SSB, Finanstilsynet og Norges Bank av informasjonsbehov/detaljeringsgrad på data som skal rapporteres fra bankene ha vært noe bedre.

Utfordringer/endringer i ny ORBOF Dagens ORBOF er NGAAP-basert -> IFRS-bankene har vært nødt til å tilpasse sin rapportering til dagens kodeverk. Ny ORBOF er IFRS-basert -> NGAAP-bankene må tilpasse sin rapportering til nye kodelister inntil IFRS blir gjeldende for alle banker (1/1-2019?). Gjelder f eks tapsavsetninger på utlån og garantier. Koder som i en overgangsfase kun er aktuelle for dagens IFRS-banker er markert i ny kodeoversikt.

Utfordringer/endringer i ny ORBOF, forts. Nye kodelister er forenklet ved at de har fått vesentlig færre rapporteringskoder enn de gamle listene. MEN: nye kodelister (balansen) introduserer 2 nye dimensjoner; Pant (boligeiendom, næringseiendom, annen pant, uten pant) Verdsetting (virkelig verdi, kostpris) De 2 nye dimensjonene KAN potensielt medføre behov for tilpasninger i bankenes grunnsystemer. Tilpasningsbehovet avhenger av hva som er registrert i grunnsystemene pr i dag, og hvordan datasentralene velger å tilpasse systemene til nye rapporteringskrav.

Utfordringer/endringer i ny ORBOF, forts. Påløpte renter og verdiendringer skal føres sammen med objektene som har generert dem. Kan gi litt avstemmingsutfordringer mot f eks rentestatistikken hvor man fortsatt skal benytte kontienes hovedstol. Tapsnedskrivninger skal foretas iht IFRS 9 (egne prosjekter kjøres i de fleste banker/bankgrupperinger) Definisjonen av mislighold er endret slik at den nå er i samsvar med Kapitalkravsforskriftens §10-1. Betalingslettelse (forbearance) innføres som en del av misligholds- rapporteringen. IFRS-bankene er kjent med begrepet, men det vil sannsynligvis være nytt for de fleste NGAAP-bankene. Avhengig av systemleverandør/datasentral vil det sannsynligvis bli behov for å registrere innvilgede betalingslettelser på kunde-/kontonivå også for NGAAP- bankene.

Takk for oppmerksomheten!