Skranker i arbeidslivet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Overføringen av vergemål fra kommunene til staten
Advertisements

NAVN Allmøte SIFO 11.november 2010 Strategiske utfordringer for organisasjon og prosjektledelse.
Økt kvalitet som siktemål Forslag på veiledning til de 5 nye punktene på arbeidstid – i PBL – A området –
Utarbeidet i tilknytting til deltagelse i Kompetanseprogrammet
Prinsipper for utøvelse av lederrollen
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Tilsettinger Felleskurs for rektorer og tillitsvalgte, våren 2008.
Et bilde av en offentlig leder..
Forutsetninger – barrierer - strategier VIRKNINGSFULLE TJENESTER - om å bygge opp og utvikle en virkningsfull tjeneste.
Velkommen til felles opplæring, 2008
L O S Ledelse, organisasjon og styring i Bærum kommune
Hvem er vi? Hva skal Bydel Grünerløkka være?
ERFARINGER FRA HAMAR Å kunne – ville – tørre!
Arbeidsgiverrollen - politisk og administrativt
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Lønnspolitikk og lønnsfastsetting ved UiT
Kunnskapsløftet - forskningen Organisering: prosjekter og programstyre Resultater: det store bildet Veien videre: er økt variasjon et problem?
Det grenseløse oppdraget Kan et godt samarbeid bidra til å løse Oppdraget? Mette Nord, Fagforbundets arbeidsutvalg 13.mars.
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
SATS PÅ DE ANSATTE! LA DEM FÅ BRUKE SINE FERDIGHETER!
Medbestemmelse1 Prinsipper for medbestemmelse for ansatte, tillitsvalgte og vernetjenesten.
En hverdag med konkurranseutsetting og privatisering
Vernetjenesten i Kristiansund
Oslo kommune Bydel Bjerke som arbeidsgiver INFORMASJON TIL POLITIKERE Terje Sletten personalsjef.
NAV ØSTENSJØ Todelt ledelse.
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Evaluering av rådmannen ved Finn Christian Brevig
Ledelses- og styringsmodellen ved MN Innspill fra administrasjonssjefene.
Agenda: Kort gjennomgang av ARK, innhold og teori Gruppearbeid
Arbeidsmiljø- og klimaundersøkelser (ARK)
Prosjektleder Inger Svendsrud
Aust-Agder fylkeskommune Tannhelsetjenesten Bergen april 2008 ”Den gode tannklinikken” Tanker om organisering av tannhelse- tjenesten, i dag og.
Arbeidsmiljø- og klimaundersøkelser (ARK)
Tillitsvalgtes medvirkning i budsjettarbeidet
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
Handlingsromutvalget Hvorfor opprettet Virkelighetsforståelse og offentlig debatt Hvorfor er 23 milliarder oppfattet som utilstrekkelig?
Modellkommunene Hva er unikt?
Arbeidsmiljøet angår alle. Bra for både deg og din bedrift. Samarbeid, ledelse og medvirkning Hva kan ESENER fortelle om om arbeidsgivers ledelse og arbeidstakers.
Utdanningsforbundet Nord-Trøndelag 1S PARTSSAMARBEIDET Kurs for styrere og tillitsvalgte i Steinkjer kommun April 2016.
Roller og spilleregler. Du skal representere innbyggerne Du har en styringsrolle Du har en folkevalgt lederrolle Du har en arbeidsgiverrolle Du er en.
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
Fagforbundets lønnspolitikk er en viktig del av forbundets prinsipp- og handlingsprogram. I prinsipprogrammet heter det:. Fagforbundets lønnspolitikk.
Ledelse og organisering av høyere utdanning - nasjonale og institusjonelle strategier Evaluering av Kvalitetsreformen Brukerkonferanse Oslo
Politisk ledelse og rollen som folkevalgt FNs internasjonale migrasjonsdag Dag-Henrik Sandbakken, fagsjef KS.
Samarbeid og medbestemmelse Samling: Samarbeid og medbestemmelse i staten. Målgruppe: mellomledere. Arbeidshefte.
Arbeidsgiverstrategi og ledelse i Elverum kommune v/Arbeidsgruppa for arbeidsgiverstrategi i Elverum kommune For KS-nettverkssamling
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
Hva bør være bestemmende? Systemutvikling: Hva bør være bestemmende? (og hvem bør bestemme?) Dag Wiese Schartum Avdeling for forvaltningsinformatikk, Senter.
Politisk organisering Status. Hva er Oppgaven? Hvilke Rolle skal vi ha? Har vi hensiktsmessige Strukturer som støtter dette?
Håndbok for psykososialt arbeidsmiljø / årlig kartlegging i Vest-Agder fylkeskommune Oslo,
HOVEDPROBLEMSTILLING:
Kvalitetskommuneprogrammet
Ytringsfrihet for offentlig ansatte i Oslo og Akershus
Rapport: Å ville utvikle skolen
Husbanken og kommunene
Kari Ludvigsen og Hilde Danielsen
Lederlønn i kommunal sektor Praksis og erfaringer fra lokale lederlønnsforhandlinger. Undersøkelse av forhandlinger etter kapittel 3 i Hovedtariffavtalen,
VIS DETTE LYSBILDET: INTRODUKSJON
Hvordan lese rapportene
økt grunnbemanning og ansvarliggjorte medarbeidere for økt nærvær
KS Utredning og Dokumentasjon
«Bare plunder og heft» Erfaringer med midlertidig ansettelse og deltidsansattes rett til utvidet stilling i kommunal sektor.
NSF lønnspolitikk Påstander om NSFs lønnspolitikk – riktig eller galt?
HOVEDPROBLEMSTILLING:
Evaluering av «MUSIT Ny IT-arkitektur»
Midtveisvurdering IA-avtalen 2016
Når ansatte i velferdstjenestene blir slått, hetsa og tråkka på – hvem tar ansvaret? Inger Marie Hagen.
Utskrift av presentasjonen:

Skranker i arbeidslivet Sissel C. Trygstad Einar Lier Madsen Nordlandsforskning Skranker i arbeidslivet En problemfokusert studie av lederes hverdag i åtte norske kommuner

Hovedproblemstilling Hvilke skranker møter kommunale ledere i utøvelsen av sitt daglige personal- og arbeidsgiveransvar? Definisjon av skranker: Opplevde og reelle forhold som virker begrensende inn på utøvelsen av lederrollen.

Metodisk tilnærming 69 ledere i åtte norske kommuner er intervjuet, hvorav 27 kvinner og 42 menn. Spørreskjemaundersøkelse besvart av samtlige ledere som deltok i intervjuene. Gjennomgang av kommunenes ulike interne styringsdokumenter, samt av sentralt lov- og avtaleverk som styrer forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker i kommunal sektor.

Ulike skrankeområder I hvilken grad kan skranker relateres til den ledelsespraksis vi finner i kommunene, og hvordan påvirker de opplevde skrankene i så fall ledernes arbeidssituasjon og selvfølelse? Ytre forhold: I hvilken grad opplever ledere dagens lov- og avtaleverk som rigid, og hva kan etter deres mening gi større grad av fleksibilitet i utøvelsen av lederrollen? Politikk/administrasjon: I hvilken grad finner vi skranker som kan relateres til ulik grad av politisk og administrativ delegering? Arbeidsgiverpolitikk: Opplever ledere skranker som har sammenheng med den arbeidsgiverpolitikk som føres i kommunene?

Ytre forhold -hovedfunn 14 prosent av lederne betrakter det sentrale lov- og avtaleverket som beskrankende. Vi finner at det særlig er Arbeidsmiljølovens begrensninger av midlertidige ansettelser, og bestemmelser som regulerer arbeidstiden som av ledere omtales som for rigid i sin nåværende form. Det er også ledere som opplever Hovedtariffavtalen som en skranke. den forbindelse etterlyser ledere bl.a større lokal pott. I flere kommuner opplever man at forholdet til lærerorganisasjonene er en skranke. Det hevdes at det er problematisk å få til fruktbart samarbeide med lærerne og deres organisasjoner. Det er imidlertid mange ledere som mener at lov- og avtaletekstene er vel så beskrankende som selve innholdet. Mer brukervennlige tekster med fokus på de viktigste punktene etterlyses. Det er også flere ledere som ønsker mer opplæring i forhold til sentralt lov- og avtaleverk.

Politikk/administrasjon - hovedfunn 11 prosent av lederne opplever forholdet til politikerne som beskrankende. Lederne mener at rådmannen har fått delegert tilstrekkelig med fullmakter fra politikerne. I to kommuner etterlyser man imidlertid større innflytelse over blant annet ansettelses- og lønnsspørsmål. Ledere mener politikere i for stor grad bygger opp urealistiske forventninger hos kommunens innbyggere.

Arbeidsgiverpolitikk - hovedfunn Flere ledere etterlyser diskusjoner omkring temaer som lønnspolitikk, oppfølging av arbeidsmiljø og sykefravær og rekrutteringsproblemer. Vi finner at: 33 prosent av lederne opplever skranker relatert til rekrutteringsproblemer. 30 prosent av lederne opplever kommunens lønns- og personalpolitikk som beskrankende. Forholdet til tillitsvalgte er svært varierende.

Intern delegering - hovedfunn Generelt opplever ledere å ha stor innflytelse over arbeidsgiverrelaterte spørsmål, med unntak av lønnsfastsettelse. Ledere er positive til den økte delegeringen, men mener nye oppgaver uten merkantil støtte, drar tid og ressurser bort fra viktige ledelsesoppgaver. 56 prosent av lederne opplever uklare ansvars- og beslutningsstrukturer som en skranke, og flere stiller spørsmålstegn ved hvor reell den delegerte beslutningsmyndigheten egentlig er. Skranker relatert til administrativ delegering synes å skyldes praksis, snarere enn formelle delegeringsregler og prosedyrer

Organisering av ledelse -hovedfunn Ledere mener de får arbeidet for lite med strategisk ledelse. Diskusjoner om ledelse og lederrollen etterlyses. Manglende diskusjoner påvirker ledernes evne til å prioritere viktige oppgaver, og vanskeliggjør et helhetlig perspektiv på kommuneorganisasjonen.

Ulikheter mellom kommuner Vi finner klare forskjeller mellom kommuner i forhold til organisering av ledelse. Ledere i de resultatenhetsorganiserte kommunene synes å bruke mer tid og ressurser på utvikling av lederrollen. Lederfora er etablert, både på topp- og mellomledernivå. Lederne framstår som mer tilfredse i de resultatenhetsorganiserte kommunene. Organisatorisk struktur, kombinert med ledelsesstil, synes å påvirke lederes opplevelser av skranker.

Konklusjon De mest virksomme skrankene befinner seg innenfor kommuneorganisasjonen. Det er en generell oppfatning om at man har et handlingsrom som i flere kommuner ikke utnyttes godt nok i dag. I de kommuner der man særlig opplever skranker, er man også mindre fornøyd med hvordan ledergruppene fungerer. Det er en klar oppfatning om at mer avsatt tid til ledelsesdiskusjoner vil kunne bedre ledernes hverdag.