Fordøyelse Magesekken og Tolvfingertarmen Naturfag vg1
Mål for timen: forklare hovedtrekkene i fordøyelse, transport og omsetting av energigivende næringsstoffer i kroppen
Magesekken Vi ser video: https://www.youtube.com/watch?v=cENRT7jihWs
Hva så dere på video? Er en bløt og slafsete muskelpose 1 L mat og drikke Knar maten i 3-4 timen Magesaft – saltsyre, slim og pepsin med pH på 1 Pepsin klipper opp proteiner Lukkemuskelen bestemmer hvor mye av mageinnholdet som blir sendt videre til tolvfingertarmen Kilde: skjermdump fra http://ndla.no/nb/node/21316?fag=7&meny=873&tema=56871
Tolvfingertarmen og bukspyttkjertelen Første del av tynntarmen Er veldig surt – må derfor nøytraliseres med base Bukspytt fra bukspyttkjertelen fungerer som base Bukspytt inneholder også enzymer som spalter næringsstoffene fullstendig: Fett triglyserider Karbohydrater monosakkarider Proteiner aminosyrer Kilde: skjermdump fra http://ndla.no/nb/node/21316?fag=7&meny=873&tema=56871
Tolvfingertarmen og galleblæren Leveren produserer galle, som lagres i galleblæren Galle fra galleblæren finfordeler fettet slik at det blir lettere å ta opp Kilde: skjermdump fra http://ndla.no/nb/node/21316?fag=7&meny=873&tema=56871
Oppgave Gjør oppgave på nett. Bruk linken eller gå inn på lokus.no/open/naturfag5 trykk på kapittelet om ernæring og helse og under digitale oppgaver finner du ”fordøyelsen (stor animasjon med oppgaver)” http://www.lokus.no/open/naturfag5/Ernaering-og- helse/Digi-D/Fordoeyelsen Deretter lage tankekart I freemind som skal ta for seg hele fordøyelsen men med hovedvekt på magesekken og tolvfingertarmen