Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nervecellene samarbeider

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nervecellene samarbeider"— Utskrift av presentasjonen:

1 Nervecellene samarbeider

2 Nervecellerne samarbeider.
Nervecellen sin oppbygning. Synaptisk spalte. Transmitterstoffer. Samarbeide mellom nervecellene og kroppens organer.

3 Nervecellen sin oppbygning
Nervecellene er oppbygd av aksoner, cellekropp, cellekjerne, dendritt, insnøring og myelin. Gjennom aksoner sender nervecellen informasjon videre til andre nerveceller, eller andre celletyper, som for eks muskelceller. Gjennom dendritter mottar nervecellen informasjon fra andre nerveceller.

4 En av de viktigste oppgavene til mylinet(hjelpecelle) er å hindre at de elektriske impulsene kommer på avveie. Mylinet gjør at hastigheten på de elektriske impulsene gjennom aksonet øker fra et par meter per sekund til over 100 m/s. His du f.eks trakker på en spiker så vil mylinet gjøre sånn at du automatisk løfter foten i brøkdelen av ett sekund. Dette kalles en refleks.

5 Synaptisk spalte Enden på et akson er veldig nær dendrtten på den andre siden, men det er ikke direkte kontakt. Det er ett lite mellomrom, dette kalles en synaptisk spalte. For at det skal komme informasjon fra den ene cellen til den andre, må dne elektrsike impulsen komme seg over spalten. Den elektriske impulsen når enden av aksonet og gjør at transmitterstoff tømmes ut i den synpatiske spalten. Transmitterstoffene Binder sge til mottakere til cellen på den andre siden av spalten

6 Transmitterstoffer Det er noen blærer på enden av et akson, disse blærene inneholder noen spessielle stoffer som vi kaller transmitterstoffer. Når elektriske impulser kommer til enden av et akson, og skal over til dendritten, så slippes transmitterstoffene ut i mellomrommet og binder seg til spessielle mottakere på dendritten hos neste nervecelle.

7 Samarbeid mellom nervecellene og kroppens organer.
Nervecellene kommuniserer med muskler og andre organer ved hjelp av transmitterstoffene. Transmitterstoffet virker på muskelceller slik at musklene trekker seg i sammen, alle muskler er avhengige av et nervesystem som fungerer bra.

8 Kilder Bilde:https://www.google.no/search?num=10&hl=no&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1920&bih=1055&q=Nerveceller&oq=Nerveceller&gs_l=img.3..0l2j0i24l ac.1.WM3ulPuaA0g Tekst: Eureka! 9 av Merete Hannisdal, Jhon Haugan og Morten Munkvik, utgivelses år: 2007, utgivelse forlag: Gyldendal Undervisning


Laste ned ppt "Nervecellene samarbeider"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google