til Newton energi- og havbruksrom i Midt-Troms

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Vår elektriske verden kap 5
Advertisements

Nyttig energi og fantastisk elektronikk
ELEKTRISK ENERGI FRA FORNYBARE OG IKKE-FORNYBARE ENERGIKILDER UNGDOMstrinnet vurderingskriterier til underveisvurdering Navn:____________________________________________________________________.
Fysikk 1: Effekt og energiproduksjon i vannkraftverk
Kapittel 2: Sammensatte system
Hva er energi? Energi er det som får noe til å skje.
9(4) Energi Mål for opplæringen er at du skal kunne
Energisituasjonen i Norge idag
Fysikk 1: Potensiell energi og vannkraftverk
KOMPETANSEMÅL OG LÆRINGSMÅL ELEKTRISITET OG STRØMKRETSER
Engia.
Velkommen til Newtondag!
Side Av Karina Schjølberg
Fornybar energi sør Presentasjon for DK-samling, 16. jan 2010.
Velkommen til 2. dag på Engia
Enkle eksperimenter Nils Kr. Rossing/Astrid Johansen
Fysikk og teknologi - Elektrisitet
Fornybar energi: Bra for næringslivet, men hva med miljøet?
Kulebane Energi er stikkordet når kula skal følge en 4,5 m bane uten å falle ut. Energiloven sier at energi ikke kan oppstå eller forsvinne, men kun overføres.
Kjære forskere! Dere er invitert til øya Engia i forbindelse med prosjektet IEA – Energi for framtida. Som dere kanskje skjønner har dere en viktig jobb.
Kulebane Energi er stikkordet når kula skal følge en 4,5 m bane uten å falle ut. Energiloven sier at energi ikke kan oppstå eller forsvinne, men kun overføres.
Kompetansemål Mål for opplæringen er at dere skal kunne:
Elektrisk energi fra fornybare og ikke-fornybare energikilder
Etter forarbeid, undervisning i Newton-rommet og etterarbeid ønsker vi at dere har lært:
Velkommen 7. klasse til Newtondag!
Legg merke til import av strøm på vinterstid.
Energi – ting skjer Energi – den har mange forkledninger
Fysikk 1: Elektrisitet og energitransport
Industrisamfunnet – energi, teknologi og samfunnsutvikling
dekke opp innenfor egen 16-meter
Velkommen til Newtonrommet!. Tema Energi og miljø Fornybar energi Økologi Robotstyring.
Vannets kretsløp Foto: Justin Rumao.
Plan for dagen (ca-tider)
Kap. 3 Energi og krefter - se hva som skjer!.
Gallileo’s pendelforsøk
Engia.
Energi og krefter.
Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) Arbeider for å fremme økonomisk vekst i og handel mellom medlemslandene. Om OECD:
ENERGI FOR FRAMTIDA - på veg mot ein fornybar kvardag.
Fornybar energi-utbygging - hjelper det klimaet? Professor Ånund Killingtveit CEDREN/NTNU SRN-seminar: Natur, klima og energi Håndtverkeren, Oslo 29. april.
DEN ELEKTRISKE VERDA Elektrisk energi: Kor mykje vi bruker Korleis vi kan spare energi Korleis vi kan bruke elektrisk energi på ein sikker måte Korleis.
Bygg en kulerullebane - - om Stillingsenergi og Kinetisk energi En praktisk mekanisk øvelse som introduksjon til elektrisitetslæra av Nils Kristian Rossing.
«Hvorfor går strømmen motsatt vei av elektronene?»
Elektrisitetproduksjon i Noreg Læringsmål Forklare korleis elektrisk energi blir produsert og overført i Noreg Forklare funksjonen til transistorar, diodar,
SINTEF Energiforskning AS 1 Endring av kjøremønster i norske vannkraftverk Verdiskapende vedlikehold innen kraftproduksjon Thomas Welte, SINTEF Energiforskning.
Kjære forskere!   Dere er invitert til øya Engia i forbindelse med prosjektet IEA – Energi for framtida. Som dere kanskje skjønner har dere en viktig.
Elevrådet presenterer spørsmål om læring
Booking av Newtondag Øvrige tema GPS:
Produksjon av elektrisk energi
Elektrisitet.
Arbeid, energi og effekt
Aktivitet 5 Energi i hver dråpe
Velkommen til Newtonrommet!
Velkommen til forskerøya Engia!
Spørsmål om læring i klasse på […] skole
Elektrisitet og magnetisme
P = U ∙ I I Forsan så vi hvordan man produserer energi ved hjelp av vann. Nå skal dere lage deres eget lille kraftverk. OPPGAVE: Dere skal få så mye effekt.
Aktivitet 1 Energi i hver dråpe
Kulebane Innledning: Energi er stikkordet når kula skal følge en 4,5 m bane uten å falle ut. Energiloven sier at energi ikke kan oppstå eller forsvinne,
Velkommen til Newtonrommet
6 : Alternativ energi Mål for opplæringen er at eleven skal kunne
Vannrakett med fallskjerm
Velkommen til Newton-rommet
Velkommen til Newton energi- og havbruksrom i Midt-Troms
Velkommen til Newtonrommet
ENERGIKJEDE På dette bildet ser vi hele energikjeden i kulebanen, - fra energien i sola til at melkekartongen beveger seg. Første energikilde er sola som.
Pendelforsøk Hvor høyt kommer kula når den slippes?
Pendelforsøk Hvor høyt kommer kula når den slippes?
Arbeid, energi og effekt
Energi – hva er det? - evnen til å utføre arbeid. - det som får noe til å skje. Dere har arbeidet med fart og akselerasjon tidligere i dag, og nå skal.
Utskrift av presentasjonen:

til Newton energi- og havbruksrom i Midt-Troms Velkommen til Newton energi- og havbruksrom i Midt-Troms Et undervisningsrom for alle skolene i regionen Praktisk undervisning i realfag med spennende utstyr Særlig fokus på energi, teknologi og havbruk

Produksjon av elektrisk energi fra fornybare og ikke-fornybare energikilder Kilde illustrasjon: http://ferieboligejer.dk/upload_dir/pics/Knapper-til-energi/erneuerbare-energien_gluehlampen.jpg Illustrasjon: ferieboligejer.dk

Kompetansemål Mål for opplæringen er at dere skal kunne: forklare forklare hvordan vi kan produsere elektrisk energi fra fornybare og ikke- fornybare energikilder. diskutere hvilke miljøeffekter som følger med ulike måter å produsere energi på.

Læringsportal Rapporten føres inn i Newton Læringsportal hvor hver gruppe har egen innlogg Rapporten føres inn i Newton Læringsportal hvor hver gruppe har egen innlogg

Informasjonsansvarlig Ansvarsområder Gruppeleder Materialansvarlig Informasjonsansvarlig Tidsansvarlig Sikkerhetsansvarlig GRUPPELEDER: Ansvaret for at arbeidsoppgaver blir fordelt innad i gruppa, slik at alle på gruppa bidrar. MATERIALANSVARLIG: Overordnet ansvar for at gruppa får hentet aktuelt utstyr til aktivitetene, at alt ryddes på plass etter bruk, og at alt utstyret er i orden og intakt. TIDSANSVARLIG: Overordnet ansvar for at gruppa overholder tidsfrister. INFORMASJONSANSVARLIG: Overordnet ansvar for at laget fyller ut og sender inn rapporten (husk å trykke lagre-knappen). SIKKERHETSANSVARLING: Overordnet ansvar for at laget overholder sikkerhetskrav. F.eks. at vernebriller og hansker brukes der det er påkrevd.

Oppdragene

Hva er energi? Hva er energi? Hva er energi?

Energikilder

Energiloven Energi kan verken oppstå eller forsvinne, men omformes fra en form til en annen.

Bygg en kulebane Dere skal bygge en kulebane og en bil, med påfølgende konkurranse. Posisjon for start og slutt er bestemt. Banen skal ha minst en loop. Når kula forlater banen skal den skyve bilen lengst mulig langs gulvet. Velg en av kulene. I konkurransen har dere tre forsøk Teori eller praktisk oppgave først?

Hvor er det lurest å plassere loopen? Det er lurest å ha loopen så høyt som mulig, da mister kula minst fart. Det spiller ingen rolle hvor loopen plasseres. Det er lurest å ha loopen på midten. Da har kula nok fart til å gå rundt, samtidig som den ikke mister så mye fart på slutten. Det er lurest å ha loopen så langt nede som mulig. Da vil kula ha størst fart og mister derfor minst fart.

Er det lurest at kula blir med bilen, eller bare støter bort til? Det spiller ingen rolle om en gjør det ene eller det andre. Det beste er om kula blir med bilen. Da vil mest mulig av energi en fra kula bli overført til bilen. Det er best om kula bare støter borttil bilen, da slipper den å frakte kula, som tapper den for energi.

Mekanisk energikjede Nils Kristian Rossing

Nils Kristian Rossing

Elektrisk energikjede Nils Kristian Rossing

Lag elektrisitet med magnetisme Nils Kristian Rossing

Effekt, energi overført per tid Wattstyrken forteller hvor mye energi som blir overført til lysenergi og varmeenergi per sekund. En 40 watts lyspære gir fra seg energien 40 J hvert sekund. Når vi måler den elektriske energien vi bruker hjemme, blir energienheten kilowatt-time (kWh) brukt. En kilowatt-time er den energien som en ovn på 1 kW = 1000 W gir i løpet av en time.

Vannets kretsløp: Fordampet vann fraktes inn over land med vinden og faller ned som regn. Vannet samles og lagres i vann (magasiner) – lagring av energi Stillingsenergien i de høytliggende vannene  bevegelsesenergi i elvene

Vannkraftverk: Stillingsenergien i vannene (magasinene)  bevegelsesenergi i rørgater Bevegelsesenergien i vannet  bevegelsesenergi i turbinen Bevegelsesenergien i turbinen  elektrisk energi i generatoren

Elektrisitet fra ulike energikilder Danmark Frankrike Iran Norge Et eksempel på produksjon av elektrisk energi fra ulike land. Per 2010, kilde: iea.org

Dampkraftverk

Vannkraft Info om kraftverket på illustrasjonen: Verdens største vannkraftverk og byggeprosjekt er Tre Kløfterutbyggingen (Three Gorges) i Kina. Changelva er demt opp med en 2,3 kilometer lang og 185 meter høy dam. Når alle aggregatene er på plass i 2009 skal 26 Francisturbiner på totalt 18 700 MW kunne produsere hele 84,7 TWh/år. For å gi plass til vannmagasinet har 13 mindre byer blitt flyttet. I tillegg til kraftproduksjon skal også anlegget hindre de årlige oversvømmelsene langs Changelva, som krever flere tusen menneskeliv i året. Byggingen startet i 1993 og kraftverket stod ferdig i Illustrasjon: Kim Brantenberg. Ill. Kim Brantenberg

Vindturbin og generator

Etterarbeid Hver gruppe skal lage en 5 minutters presentasjon av en fornybar eller ikke-fornybar energikilde: forklare hvordan vi kan produsere elektrisk energi fra denne energikilden. diskutere hvilke miljøeffekter som følger med denne måten å produsere energi på.

Velkommen tilbake til nye spennende opplegg Takk for besøket! Velkommen tilbake til nye spennende opplegg