Hverdags-rehabilitering

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Bakteppe. Definisjon av rehabilitering
Advertisements

Habilitering og rehabilitering – til alle som treng det
Ravneberghaugen rehabiliteringssenter Dagrehabilitering
Hverdagsrehabilitering
Hva er aktivitet og deltakelse?
Hjelp til selvhjelp Bydel Grünerløkka
Henning Mørland bydelsoverlege Bydel Sagene
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
LAR samhandling kommune og spesialisthelsetjeneste
Hverdagsrehabilitering
Rehabilitering i en brytningstid Rehabiliteringspyramiden
Astrid 83 år For 3 dager siden: Falt i hjemmet på natta
HVA STYRER TILDELING AV PLASS I SYKEHJEM?
Et prosjekt i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen
IPLOS –sammenstilling av ferske indikatorer for kommunene og hva betyr disse for egen tjeneste/omsorgstrapp, ressursbruk etc. v/Geir Halstensen, KS.
Møte med bydelseldrerådene Onsdag 30.oktober 2013
Hverdagsrehabilitering
Erfaring med eldre brukere og rehabilitering
EN BEDRE HVERDAG MED GOD HABILITERING Stjørdal, november 2009 av Grete Müller.
GODT HUMØR • Bevegelse og fysisk aktivitet gjør   deg glad og gir mer energi • Å være aktiv sammen med venner gir   trygghet og fellesskap • Nysgjerrighet.
Innføring av Hverdagsrehabilitering i Bodø kommune
Tema: Prosjekt Byggfag Navn: Kim Johnsen
Hverdagsrehabilitering Del 1 Hverdagsrehabilitering – hva er det?
- Hverdagsrehabilitering Del 4 - Hva er det i praksis?
Hverdagsrehabilitering Del 2 Brukerrolle – Tjenesteyterrolle/hjelper Samarbeidsprosjekt mellom: Froland, Arendal, Risør, Grimstad, Åmli, Tvedestrand og.
Eldresenterforum Vigdis Brit Skulberg
ÅRVOLL DAGSENTER Tilsynsutvalg
HVA ER HABILITERINGSTJENESTEN FOR BARN OG UNGE?
IKVO Bodø Guri Bøe og Anne-Grethe Skjærseth
v/Marianne Farstad Gjermo
Hverdagsrehabilitering -et samarbeidsprosjekt
Prosjekt Hverdagsrehabilitering Larvik kommune
Fysisk aktivitet på Mørkved Sykehjem.
Gruppebehandling for eldre med nedsatt funksjonsevne
FoU-dag 4.juni 2014 Copyrights prosjektleder Gunnbjørg Furuset 2013.
Hverdagsrehabilitering i Alstahaug kommune
Hverdagsrehabilitering
Oppfølging i bolig- nye grep i bydel Stovner
Fyrtårnprosjekt Individuell Plan Kongsvinger og Eidskog Kommune i samarbeid med Sykehuset Innlandet HF Kongsvinger.
Hverdagsrehabilitering i Sarpsborg kommune
Virtuell avdeling et nødvendig bindeledd i oppfølging av den utskrevne multisyke eldre pasienten?
Fremme helse og forebygge sykdom
Ungdata-undersøkelsen i Hareid 2013 Svarfordeling FAKTA OM UNDERSØKELSEN: Tidspunkt: Uke 42 – 43 Klassetrinn: 8. – 10. klasse Antall: 176 Svarprosent:
Prosjekt hverdagsrehabilitering høst 2015 – vår 2017 Verdighet og deltakelse.
1 Samhandling rundt den eldre pasienten fra et kommune- perspektiv Tove Røsstad, IIIC, Høst 2012.
Samspill Oktober  Politisk bestilling; Sandefjordsmodell inspirert av Fredericia / Østersund kommuner  Forarbeid-prosjektplan juni 2012.
Hverdagsrehabilitering – lengst mulig I eget liv i eget hjem Åse Bente Mikkelborg.
Hverdagsmestring ergoterapeut Bodil Karlsaune.
Prosjekt Hverdagsrehabilitering. Dagens sitat Hvis vi vil forbedre framtiden, må vi forstyrre nåtiden. Cathrine Booth.
SELVSTENDIGE ELDRE. BEHOV: Hvordan kan brukere av hjemmesykepleien stå opp når de selv ønsker?
Eg ser at du e trøtt men eg kan ikkje gå alle skrittå for deg Du må gå de sjøl men eg vil gå de med deg Eg vil gå de med deg.
Hverdagsrehabilitering Porsgrunn kommune
Saksbehandling og rehabilitering i Larvik Kommune
Beregningsmodell for hverdagsrehabilitering
VELFERDSTEKNOLOGI I SØR-ØSTERDALEN
Helsefremmende tilbud til eldre - Evaluering av ny metode 2017
Koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering
Hverdagsrehabilitering
Fremtidens habiliterings- og rehabiliteringstjenester i Oslo kommune
HVERDAGSREHABILITERING Gir hverdagsmestringmål
Tilbud til pasienter med hjerneslag i Horten kommune Hjemmebasert og institusjonsbasert «Hva er viktig for deg»
Koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering
KS-frokost Hverdagsrehabilitering
Hverdagsrehabilitering Orientering til Eldrerådet 10.mars 2016
Oslomodellen i støpeskjeen
Målbildet Stavanger kommune har som mål at flest mulig har et aktivt liv og klarer seg selv best mulig. Vi kaller det Leve HELE LIVET! Leve HELE LVET startet.
Selvstendig, trygg og aktiv med GPS i Larvik
Opplæring Koordinatorer 1. november 18
Larvik kommune - med fokus på mestring Roy Sæther, avd
Hverdagsrehabilitering: hvor er vi i dag?
Utskrift av presentasjonen:

Hverdags-rehabilitering Ingeborg Andresen, ergoterapeut Camilla Ingebretsen, fysioterapeut Leif Arne Lillesolberg, sykepleier

Søndre Land Kommune

Bakteppe «Eldrebølgen» - høy andel eldre Færre i arbeidsfør alder Hva skjer hvis vi gir tjenester på samme måte som i dag? Vi må tenke nytt!! Jobbe smartere!!

Hvem er framtidas eldre?

Hva er hverdag? Alle de små aktiviteter vi gjør i løpet av en dag som vi ikke tenker over. Aktiviteter som «sitter i ryggmargen», vi trenger ikke tenke for å utføre dem. Alt fra å stå opp av senga til å tygge maten og gå på do. Aktiviteter som er nødvendige for at vi skal leve livet vårt. Mine hverdagsaktiviteter er ikke lik dine «Hverdagen er så synlig, at den blir usynlig» (Marianne Gullestad, norsk sosialantropolog, 1989). Men hva skjer med oss hvis vi ikke lengre klarer å utføre disse aktivitetene? To valg: 1:Vi kan slutte å gjøre dem/la andre gjøre dem for oss. 2: Finne ut om det er muligheter for å igjen klare dem selv eller gjøre dem på en annen måte enn tidligere

Hva er hverdagsrehabilitering? Rehabilitering: «Habilitering og rehabilitering er tidsavgrensede, planlagte prosesser med klare mål og virkemidler, hvor flere aktører samarbeider om å gi nødvendig bistand til brukerens egen innsats for å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne, selvstendighet og deltakelse sosialt og i samfunnet» Tidsavgrenset, inntil 8 uker Tverrfaglig Målstyrt Skjer i brukers eget hjem

Hverdagsrehabilitering er et tilbud som vil bistå pasient/bruker i å kunne leve lengre i sin hverdag.

Rehabiliteringspyramiden Spesialisert rehabilitering Rehabilitering i kommunal institusjon Rehabilitering i hjemmet Hverdagsrehabilitering Helsefremming og hverdagsmestring som grunnlag for alle tjenester

Nytt tankesett og kulturendring Fra Hva trenger du hjelp til? Hva er problemet? Lengst mulig i eget hjem. Til Hva er viktige aktiviteter i livet ditt nå? Lengst mulig aktiv i eget liv.

Eksempel: Olga på 95 har hjemmesykepleie morgen og kveld, og hjemmetjeneste 2 dager i uka. Hun har fått rollator, da balansen har blitt dårligere siste halve året. Hun har en trapp utenfor inngangsdøra med godt rekkverk og en uterollator plassert nedenfor trappa. Hun har alle rom på et plan, får ferdig middag fra sykehjemmet som hun varmer selv, og bruker mye av dagen i lenestolen i stua hvor hun driver med håndarbeid, leser aviser og ser TV. Hun har postkasse og søplekasser plassert 25 meter fra inngangsdøra. Olga har i alle år startet dagen med en kopp te og avisa, før hun spiser frokost. Se nå for deg at fire av sju dager i uka, er det en velmenende hjemmesykepleier som tar med avisa inn når hun kommer på morgenen, slik at Olga skal slippe å gå ut, og hjemmetjenesten tar med resten av posten de to dagene de kommer senere på dagen. Olga syns det er for galt, hun klarer jo å gå til postkassa når hun har fått rollator ute, men syns det er veldig hyggelig at noen har slik omtanke for henne. Det betyr at snille helsearbeidere har kuttet antall meter Olga får gangtrening den uka, med 300 meter.

Det er viktig for eldre å holde seg i aktivitet, gå, stå, bevege seg så mye som mulig. Dette holder ved like den fysiske funksjonen de trenger for å være aktive i eget liv. Redusert aktivitet kan føre til økende stivhet i muskler og ledd som igjen medfører økt falltendens, smerter, nedsatt blodsirkulasjon og økt risiko for sår. Derfor er det viktig at vi som helsearbeidere reflekterer over om vi går i «hjelpefella» fra tid til annen.

Og hvem passer det dårligere for? Hvem passer dette for? -Hjemmeboende (eldre) som har fått problemer med å ivareta daglige aktiviteter de nylig har mestret. -Brukere som søker tjenester for første gang og som vil kunne ha nytte av tiltaket. -Tidligere brukere av tjenestene som har hatt et brått eller gradvis funksjonsfall. -Brukere som kan ta i mot instruksjon, er motivert til å sette egne mål, og til å delta aktivt i treningsprosessen.  Og hvem passer det dårligere for?  -Brukere med langtkommen regenerativ sykdom eller i terminalfase -Brukere med omfattende rus/psykiatri utfordringer. (hentet fra «Prosjektplan hverdagsrehabilitering» Søndre Land Kommune)

Hvem gjør hva? Kartlegging: Ergo/fysio/sykepleier Vurderingssamtale, kartlegge sammen med bruker for å finne hvilke mål det skal jobbes mot. Ergo/fysio: Tar tester for revurdering. Sykepleier: Bakgrunnsinformasjon om medisiner, ernæringsstatus, sykehistorie, andre tjenester, nettverk m.m. Trening: Hjemmebaserte tjenester (hjemmetjeneste og hjemmesykepleie) og ergo/fysio. Tildelingskontoret: Mottar søknad og gjør vedtak basert på kartlegging.

Treninga styres av brukers mål. Hva gjør vi? Trening i aktiviteter man ønsker å mestre, for eksempel: Husarbeid, påkledning, matlagning, handling. Trening på funksjoner man trenger for å nå sine mål: F.eks. balanse og styrke. Treninga styres av brukers mål. IKKE NOE HOKUS POKUS

Hvorfor hverdagsrehabilitering? Bruker/pasient: Får mulighet til å være selvstendig lengre. Fortsette med de aktiviteter som betyr noe. Å kunne delta/styre sin egen prosess er motiverende. Motivasjon gir økt treningsglede som igjen gir resultater. Opplevelse av resultater gir ny motivasjon Kommunen Utsatt behov for tjenester sparer penger.

Funker det? -i prosjektperioden (2016) har 15 brukere i Søndre Land gjennomført hverdagsrehabliltering i inntil 8 uker -14 av de 15 brukerne reduserte til sammen antall timer tjenester fra før hverdagsrehabilitering til etter avsluttet treningsperiode med 30,4 timer. Det betyr en gjennomsnittlig reduksjon i tjenestetimer med 2.2 timer per bruker.

(Film)