Resultater fra delprosjekt 1:

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
IK-Bygg på web: Formål IK-Bygg web skal bidra til å avdekke avvik i forhold til helse, miljø og sikkerhet. Det stilles strenge krav til hvilken forfatning.
Advertisements

Forskrift og veileder til forskrift; Nasjonale tjenester
Levanger kommune rådmannen Dialogseminar Åre 15. – Rådmannen Ola Stene - Status og hovedutfordringer 1 Status og hovedutfordringer pr 16. februar.
KOORDINATORFORUM FOR HABILITERING OG REHABILITERING
INNOVASJONS- MILJØER Tommy Hernes og Sten Celius, KS Kritiske suksessfaktorer i kommunalt næringsarbeid.
Resultat spørreundersøkelse, april 2009 IKT-utvikling i kommunene i Sør-Trøndelag.
Varsling om kritikkverdige forhold
Elektronisk meldingsutveksling for helse og omsorg i Harstad kommune
Ved Svein Helland Sivertsen SLT- koordinator
EMNE: MILJØ I BYGG EMNEKODE: SO850G EMNETS OMFANG: 30 studiepoeng EMNET BYGGER PÅ: Øvrige grunnlags-, linje-, samfunnsfaglige- og studieretningsemner MÅL.
Arbeidsgiverrollen - politisk og administrativt
FoU KS - Mangfold i ledelse Helle Sekkesæter, Christian Skattum Asplan Viak Anette Thiis Evensen, Kulturell Dialog Kulturell Dialog A/S.
Aktuelle saker. Tariff forberedelser Vi ber de tillitsvalgte om å foreta oppryddingene på medlemslistene sine i god tid før lønnsforhandlingene.
Regionalt senter for samfunnssikkerhet og beredskap
Royal Ministry of Culture and Church Affairs idrettsanlegg.no Seniorrådgiver Morten Roa Kultur- og kirkedepartementet, Idrettsavdelingen E-post:
Helse- og miljøtilsyn Salten IKS
UFD Kompetanse for utvikling Strategi for kompetanseutvikling i grunn- opplæringen St.meld 30 ( ): 2-3 mrd. - Aktørene: skoleeier/KS,
1 FOU-prosjekt Bruk av forsikringsskadedata. 2 En typisk VA-kommune? 5000 innbyggere Sentrumsbebyggelsen: ett vannverk og ett avløpsrenseanlegg Grendesamfunn:
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Bruk av skadedyrmidler i skoler og barnehager
TILSYN.
Inneklima i skolen! KS Hordaland Trond Hofvind.
Plan-og utviklingskomité Driftskomité
Kunnskap som bestilt En kommunes bruk av konsulenter til å evaluere omorganiseringen av 16 kommunale barnehager Førstelektor Mari Pettersvold, Høgskolen.
Kunstnerisk utsmykning av kommunale bygg
Foto: Geir Hageskal Fysisk miljø- Bygningstatus MILJØENHETEN sept 2014 – Rolf Erik Hoaas.
Budsjettundersøkelse 2015 – rådmannens forslag Basert på et utvalg på 78 kommuner 5. desember 2014.
Tilsyn med kommunale helse- og omsorgstjenester til voksne personer med psykiske lidelser og samtidig langvarig rusmiddelmisbruk. Seniorrådgiver Arild.
K10 samarbeid IKT Møte med programkomiteen for ASSS 10. juni 2010.
Tilsyn – barnehageloven § 16 Papirtilsyn: Årlig tilsynsrapport Årsmelding (bemanning, antall barn, areal) Telletidspunkt 31.8 Endringsmeldinger Regnskapsskjema.
Hobøl kommune Hva gjør Hobøl kommune for å gi tjenester etter nasjonale føringer ?
Fylkesmannen i Møre og Romsdal Statlig tilsyn med kommunesektoren Samordning Bakgrunn: NOU 2004 nr 17 – Aaslandutvalget Ot.prp nr. 97 (2005 – 2006) Kapittel.
Hvorfor felles nett ? Felles nett en forutsetning for effektivt samarbeid Fra Harmoni-rapporten: ” Dagens situasjon viser at planlagte samarbeidsprosjekter.
IK Bygg, et verktøy for kommunene
Oppgavemeldingen Kommunal- og forvaltningskomitéen 14. april 2015 Gunn Marit Helgesen, styreleder KS Tore O. Sandvik, leder fylkesordførerkollegiet.
Multiconsult.no Vedlikeholdsetterslepet langs kommunale veier KS FoU-Prosjekt nr
Fra uønsket deltid til heltidskultur Jostein Bø/HR-sjef i Asker kommune.
Fellesnemnda 8.des 2015 Orientering fra møte i ansettelsesutvalget Prosjektleders orientering.
Kort om barometeret Et journalistisk bearbeidet produkt, laget av Kommunal Rapport Basis i offisielle tall levert av kommunene til staten Kostra, Utdanningsdirektoratet,
Vann og avløp Seterveien - Dalbo. Tekst 2 Vedtatt av kommunestyret 2009 Revidert tiltaksplan vedtatt av kommunestyret 2014 Hovedplan for drikkevann og.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Innlegg – plannettverk på Sortland 6/ v/ teknisk sjef.
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
Erfaringer med bruk av BedreVANN i kommunen Vi ønsker å få inn eksempler på bruk fra deltakerkommunene - Frist: Vi vil formidle tips og erfaringer.
FORVALTNING AV KOMMUNESEKTORENS EIENDOM OG INFRASTRUKTUR
Resultater fra delprosjekt 4:
Den gode skoleeier I Nes.
Vann og avløp Ildjernet.
Pilotering av tilsyn Introduksjonsprogrammet Gro Sevheim, rådgiver
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
TEKNISK ENHET Andøy kommune ANTALL BRUKERE/KUNDER: > 5000
Enhetsfylke i Møre og Romsdal
Terje Skjeggedal og Roald Lysø
Hvorfor en tilsynsdugnad for barns skolemiljø
FoU KS - Mangfold i ledelse Helle Sekkesæter, Christian Skattum Asplan Viak Anette Thiis Evensen, Kulturell Dialog Undersøkelsen er gjennomført i.
Verdensarvsenter på Bryggen - Status for vårt arbeid
UTKAST Prosjektøkonomistyring Felles for forvaltning av nye rapporter og håndtering av innspill til endringer EFP-prosjektet høsten 2013.
Tilsyn med Inneklima i skoler og barnehager
Kommuner som har gått ut av ROBEK-lista
Ved fylkeslege Petter Schou
Forvaltningsnivåer. KS Valg og innbyggerdeltakelse 10. januar 2017
Vann og avløp Ildjernet.
Presentasjon på KS-nettverk
Arbeidstilsynet syn på verneombudenes plass og rolle i virksomheten
utfordringer i en ny region
20. august 2003 var en historisk dag !
Seminar med partiene 14. november 2018
Bufdirs arbeid med CRPD
Utskrift av presentasjonen:

Resultater fra delprosjekt 1: KS FoU-prosjekt nr. 124003: Forvaltning av kommunesektorens eiendom og infrastruktur – dilemmaer og løsninger Resultater fra delprosjekt 1: STATUS Elin Enlid og Rolv Lea, CIVITAS Per Bruem, Bruem Consulting

Innhold Status fra eksisterende rapporter Spørreundersøkelse til alle kommuner Sent til rådmenn og mellomledere innen bygg, veg, VA Sendt til 1030 adresser 405 svar fra 284 kommuner og 2 fylkeskommuner Svarene er bearbeidet slik at det bare benyttes ett svar fra hver kommune Intervjuer 4 besøk 11 telefonintervjuer Ulik organisering og stilling Ulik kommunestørrelse Prioriterte spørsmål Har kommunen en politisk vedtatt strategi for bygg, veg og VA? Er det utarbeidet vedlikeholdsplaner? Rapporterer administrasjonen regelmessig om tilstand og vedlikeholdsbehov til politisk nivå?

Geografisk spredning

Kommunestørrelse

Har din kommune en politisk vedtatt strategi for bygnings-/veg-/VA-forvaltning?

Politisk forankring – inntrykk fra intervjuer Intervjuer forsterker inntrykket fra spørreundersøkelsen om at det er mer vanlig å ha en politisk vedtatt strategi for VA, i form av hovedplaner for vann og avløp, enn for bygg og veg. Ingen klar begrunnelse for hvorfor. For en av kommunene som ble kontaktet var prosessen med å lage strategidokument for bygg foranlediget av et ønske om å rasjonalisere driften, og resulterte blant annet i en omorganisering. Ikke vits i å lage en hovedplan for veg all den tid det likevel ikke er midler til å gjøre noe vedlikehold?

Er det utarbeidet vedlikeholdsplaner for kommunens bygg / veger / VA-anlegg?

Rapporterer administrasjonen regelmessig om tilstand og vedlikeholdsbehov til politisk nivå?

Å få en linje inn til politikernes ører Tilsynsrapporter fra mattilsynet og arbeidstilsynet, meldinger fra fylkesmannen, etc, nevnes som forhold som vekker politisk oppmerksomhet. Medieoppslag vekker også oppmerksomhet. Noen mener at etablering av KF eller AS for eiendom medfører en «rapporteringslinje» inn til politisk nivå som gir en bedre synliggjøring av fagområde og vedlikeholdsbehov enn en etatsorganisering gjør.

I hvilken grad blir påvist vedlikeholdsbehov fulgt opp med ressurser?

Å dokumentere sine behov for å få ressurser «Da vi laget en sak til politikerne som dokumenterte vedlikeholdsetterslep og behov (bygg), ba de rådmannen øke budsjettene våre. Vi fikk likevel ikke mer enn halvparten av det vi hadde sagt vi trengte, men vi fikk mer enn vi hadde i utgangspunktet.» «Vi har kommet lenger for bygg enn for VA, fordi vi har vært flinkere til å dokumentere våre behov på byggsiden.» En kommune hadde hatt tilsyn fra arbeidstilsynet, som selv plukket ut to skoler/barnehager de ville besøke. Disse to enhetene hadde relativt godt inneklima, og de gode resultatene resulterte i positive presseoppslag. ”...og det ble ikke akkurat lettere å få ressurser til vedlikehold etter det...” sukket intervjuobjektet. På nærmere spørsmål kom det frem at flere andre skoler ikke var godkjent etter forskrift om miljørettet helsevern i skoler og barnehager. Dette var imidlertid ikke forelagt politisk nivå, som således i hovedsak hadde sin (noe ubalanserte) informasjon om skolenes inneklimatilstand fra avisene.

Hvordan vurderer du kommunens kompetanse innen byggforvaltning, veg og VA?

Opplever du at kommunens vedlikeholdsetterslep øker, minker eller er det konstant?