Valgadferd Alder: SV og RV overrep. blant unge Kjønn: kvinner til venstre – menn høyre Bosted: SP i distr. – Høyre i sentr. Yrke: offentlig ansatte til.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
De politiske partiene i Norge
Advertisements

Solidaritet i praksis for Zimbabwe. ”Vi oppfordrer alle organisasjonsledd i NTL til å støtte Norsk Folkehjelps prosjekter i Zimbabwe. Dere kan bidra til.
HVA NÅ, LILLE LAND? NOEN SPØRSMÅL FRA EN OMNIBUSUNDERSØKELSE Gjennomført av Synovate på oppdrag fra LOStat/Fafo, uke 45 1.
Mat og drikke: De er ikke villige til å betale mer for økologisk produsert mat De er ikke interessert i vegetarmat Det er en stor andel av FrP-velgerne.
Valgordning og mediesamfunnet
Omsorg for barn og permisjon
1. Holdninger til NATO Oktober 2008 Ansvarlig konsulent Opinion: Erling JB Eriksen.
Senterpartiet Vi tar hele Norge i bruk.
1 Utstillingsvindu for kvinner i lokalpolitikken Trøndelag Hva gjør partiene? Anne Jorid Gullbrekken og Inger Marie Bakken Miniseminar Oslo
Bostedspreferanser og arbeidsreiser i norske storbyer
Pressekonferanse 24. august Lokalpolitikerne er tilliten verdig.
UTDANNINGSSTATISTIKK for Oppland pr. 1. okt Inkludert andre data som vedrører arbeidsstyrken. Kilde: SSB.no.
Noen valg er viktigere Arbeidslivet etter Stortingsvalget 2013.
Noen valg er viktigere Arbeidslivet etter Stortingsvalget 2013.
Fra arbeiderpartistat til misfornøyd oljenasjon
Nasjonsbygging og demokratisering (Del 2)
Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene Møte med partiene Rita Kumar, utvalgsleder
Valgkampen RØDGRØNT 2009 Blå byer blir røde Oslo 31. mars 2009.
Hvordan mener du fordelingen av pensjonsfondet ideelt sett burde vært?
Innhold Innhold Side 1.
Befolkningsundersøkelse juni 2014 For Skatteetaten.
Kompetanseøkonomisk kretsløp Barnehage og grunnskole Videregående skole Høgskole og universitet Økonomisk vekst gir økt BNP Befolkningsvekst.
18. aug – 9. sept Hvorfor? Stortingsvalget 2013 blir et verdivalg. Jesus sier at hans kirke er verdens lys og jordens salt. Derfor er det ingen.
© Synovate Ltd. All rights reserved. The concepts and ideas submitted to you herein are the intellectual property of Synovate Ltd. They are strictly.
Av: Morten, Erling, Mads, Stian & Andreas.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Sentio Research Norge EØS Representativ undersøkelse 1000 respondenter Tatt opp oktober 2012 Oppdragsgivere:
Politiske partier og valg
Demokratiutvikling og demokratisk handlingsrom Befolkningens politiske og sosiale engasjement i Norden Nordisk demokratiutvalg Fredrik Engelstad Institutt.
Ot.prp. nr. 45 ( )1 Innledning ”Lov om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer (valgloven)” Politikken som motiverer til deltakelse Valglovutvalgets.
HABITUS Habitus – våre sosiale og kulturelle disposisjoner.
Utdanningsreformene Berit Bratholm. Hva sier studieplanen? Målområde: ”Studentene skal gjennom studiet utvikle innsikt i forhold som angår barns, unge.
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
NORSKKURS GRUPPE A.
Ap Arbeiderpartiet mener at vi skal fortsette oljeboringen på en konsekvent måte, de vil ta i bruk ressursene vi har. De mener oljepengene skal gå til.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Sosial ulikhet i Norge Fattigdom i Norge handler ikke om mangel på mat eller tak over hodet Den handler om systematisk ulik fordeling av viktige goder.
Omstillingskonferanse Karlsøy Inge Berg Nilssen, Seniorforsker, Norut Alta: Omstillingsbehovet i Karlsøy Rapport:
Emne 7: Demokrati og velferdssamfunn
Lønn Lønn er den betalingen du mottar fra arbeidsgiver for den jobben du utfører. Lønnen avhenger blant annet av alder, utdannelse, arbeidstid og arbeidsoppgaver.
NORGE ETTER 1945 Finnmark og Nord-Troms: RASJONERING 1952.
Politikk og demokrati. Folkestyret i Norge Politikk dreier seg om å fordele goder og byrder i samfunnet Vi har et folkestyre i Norge Indirekte demokrati.
Kapittel 6. De politiske partiene Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Evaluering av valgkampen Lederutvikling Kristine N. Kallset Leder, politisk avdeling.
Bernt Aardal Professor Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Oslo.
Statistikk Dette er Norge Å kunne tolke statistiske data er en.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Demokrati Emne 2 Samfunnskunnskap. Grunnleggende prinsipper i demokratiet: én person har én stemme frie og hemmelige valg valg mellom konkurrerende partier.
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Generasjon Utøya? Politisk deltakelse og engasjement blant ungdom Johannes Bergh Utskifting av blå figur: Høyreklikk på figuren, og velg Endre bilde...
Samfunnskunnskap Kapittel 2 - Det aller meste er politikk.
SOLIDARITETSVALG 2017 Valgkampskolering om fordelingspolitikk, høst 2016.
Medievaner i valgkamp Rune Karlsen Institutt for samfunnsforskning Presentasjon for Oslo Senterparti
Problemstillinger Hvordan har sykefraværet i privat og kommunal sektor utviklet seg? Hvilken betydning har sammensetning av arbeidsstokken, typer arbeid,
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Samfunnsfag 9.trinn, Beatrice Bjørnbakken
Kongsvinger - Kommunesammenslåing.
Hvem stemmer på hvilke partier?
Utdanning Lister En presentasjon.
Grue - Kommunesammenslåing.
Refleksjoner rundt Stortingsvalget 2017 og veien videre
Eidskog - Kommunesammenslåing.
Johannes Bergh Institutt for samfunnsforskning
Partiene og ideologi Samfunnsfag Mandag
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Hvem stemmer på hvilke partier?
Partienes funksjoner I
VALG.
Utskrift av presentasjonen:

Valgadferd Alder: SV og RV overrep. blant unge Kjønn: kvinner til venstre – menn høyre Bosted: SP i distr. – Høyre i sentr. Yrke: offentlig ansatte til venstre – privat ansatte til høyre Utdanningsnivå: høyt utdanna stemmer Høyre, SV og Venstre – lavt utdanna stemmer Frp. og AP

Valgadferd – unge velgere RV2 SV19 A 28 V 2 KrF 5 Sp 6 H 13 FrP 25 41,9 40,5 48,3 47,7 50,4 49,6 46,8 45,5 Gjennomsnitts -alder 18 – 29 år

Valgadferd 1Mer eller mindre stabile kjennetegn ved velgeren forklarer partivalg: aVelgernes partivalg blir påvirket av de dominerende holdningene i deres nærmeste omgivelser, for eksempel klassetilhørighet og nabolag. bValget av parti kan i stor grad knyttes til et sett av sosiale kjennetegn, som alder, yrke og utdanning. cDet er hvor en plasserer seg i forhold til viktige og varige konflikt-spørsmål, såkalte konfliktlinjer, som avgjør partivalget. 2Velgerne velger parti ut fra en rasjonell vurdering av hvilket parti som kan gi størst uttelling for dem personlig.

Valgdeltakelse Ved stortingsvalget i 2005 valgte nær 23 prosent av velgerne å sitte hjemme. De som har sittet hjemme ved to eller flere valg, utgjorde ved valget i 2005 likevel bare i overkant av 10 prosent av befolkningen. Det viser seg at unge og svært gamle har lavest deltakelse. Folk med høy utdanning, høy inntekt og høy yrkesstatus har også høyere valgdeltakelse enn andre.

Politiske skillelinjer I Offentlig–privat-dimensjonen handler om forholdet mellom bruk av offentlige løsninger på den ene siden og markedsløsninger på den andre. Religiøs–sekulær-dimensjonen handler om synet på moralsk-religiøse spørsmål og kristendommens stilling i samfunnet. Sentrum–periferi-dimensjonen handler om motsetningen mellom sentralestrøk og distriktene.

Politiske skillelinjer II Vekst–vern-dimensjonen handler om synet på miljøvern kontra økonomisk vekst. Global–nasjonal-dimensjonen handler om velgernes syn på globalisering og internasjonalisering. Innvandring–solidaritets-dimensjonen handler om motsetninger i synet på innvandrere og bruken av u-hjelp.

En ekstra dimensjon? I tillegg til disse dimensjonene kan vi føye til en motsetning når det gjelder utenrikspolitikk, det vil i praksis si ulikt syn på Nato og EU. Striden om Nato under den kalde krigen ble et viktig grunnlag for Sosialistisk Venstreparti, slik EU-striden ble det for Senterpartiet i 1990-årene.

Valgordningen Valgkretsene: fylker Nominasjonen: partier Mandatordning:  150 fylkesmandater  19 utjevningsmandater

Valgordningens uforenlige krav Prinsippet om matematisk rettferdighet – mandatfordeling viser velgernes preferanser Handlekraftprinsippet - styringstillegg Distriktsprinsippet – overrepresentasjon av distriktene