Om Tema morsmål v/ Rukhsana Arshad.  Rukhsana Arshad  Førskolelærer med videreutdannings i PAPS  Migrasjonspedagogikk og Pedagogiskveiledning  Jobbet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Foreldre som en reell ressurs
Advertisements

Veilederen fra eldst til yngst. Stortingsmelding 31 ….Legge fram en veileder om samarbeid mellom barnehage og skole. Kartlegging av enkeltelevers ferdighetsnivå.
Kunnskapsløftet – hvordan skal det bli regional virkelighet? Kunnskapsminister Øystein Djupedal Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene 7. mars.
Foreldrekurs for minoritetsspråklige
NAFO prosjektet og tospråklig opplæring
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
NYHET FRA UTDANNINGSDIREKTORATET
Vurdering av nettstedet ”Paper online” Et midt på treet greit nettsted om resirkulering av papir!
Nasjonalt nettsted for skolebibliotek Program for skolebibliotekutvikling Universitetet i Agder Merete Hassel, Hamar 2010.
H. Aschehoug & Co. På eksamensdagen H. Aschehoug & Co.
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
Ny eksamensmodell for fremmedspråk nivå I
Oppsummering Kvalitetsutviklingsplan
Lesing, skriving og lese- skrivevansker i et minoritets-språklig perspektiv Liv Bøyesen rådgiver: Senter for flerkulturell opplæring Høgskolen i Oslo.
1421 norsk-2 elever fra 65 språk ved 59 skoler får morsmål
Særskilt språkopplæring for språklige minoriteter etter § 2-8
GLIS Glimrende Læringsutbytte I Skolen
Det flerspråklige bibliotek Nytt og nyttig-seminaret Fylkesbiblioteket i Akershus Oddbjørn Hansen og Runar Skrøvset.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Ungdomstrinn i utvikling
MaHa DELT RÅDGJEVING Rådgjevarsamling I Magnus Barfot.
Flerfaglig gruppe for MINORITETSSTUDIER
Naturfagsenteret NRLU Levanger 2. februar 2006
Arbeidslivsfag Kan arbeidslivsfaget bidra til at ungdomskoleelevene blir mer motivert??
24. mars 2009Stokmarkneswww.itu.no F O R S K N I N G S- O G K O M P E T A N S E N E T T V E R K F O R I T I U T D A N N I N G Lærende nettverk og nasjonale.
Hvordan skolene møter prosjektet: Tilpasset norskopplæring med felles læreplan i norsk…. En spørreundersøkelse til skoleledere i Oslo høsten 2005.
Tiller videregående skole
Nasjonale prøver.
1 Oktober 2011 Ord og begreper. 2 Oktober 2011 Foreldrerådet (alle foreldre med barn i grunnskolen) FAU (Foreldrerådets.
Skolebesøk Presentasjon for HFs studieråd 31. mars 2011.
Hvordan kan skolene og DKS samarbeide for å løfte fram kunstfagene v/ Kirsti Saxi.
1 EALTA – Europeisk organisasjon for språktesting og -vurdering
Høgskolen i Bergen’s arbeid for læring og deltakelse av språklige minoriteter i barnehager og skoler Innlegg ved førstelektor Ida M. Knudsen på Fylkesmannens.
Flere flerspråklige fullfører -
Struktur for tilpasset opplæring i forhold til minoritetsspråklige elever.
INTERNASJONALISERING ARBEIDSUTPLASSERING FOR ELEVER SOM TAR DOBBELKOMPETANSE Lier vgs september 2014.
”Skolens yrkes- og utdanningsveiledning” - tiltak i St. meld. nr. 16 ( ) …og ingen sto igjen Innlegg på konferanse, Bergen, september.
Stockholm 24. august 2009 Florentino Bulnes© Bergen kommune 1 MORSMÅLSOPPLÆRING FOR SPRÅKLIGE MINORITETER I BERGEN KOMMUNE.
Morsmålsopplæring Fjell skole, Drammen
TEMA MODERSMÅL , KONFERENS 2009
Minoritetsspråklige Bodø 8 april 2015 Foto: Bjørn Erik Olsen.
Norsk som andrespråk Fellesforelesning,
Forskning på læremidler og flerkulturelt perspektiv Tønsberg Norunn Askeland og Dagrun Skjelbred.
Kristiania i 1905: Én tyrker, 16 fra Afrika og svensker.
START-samlingen på Det flerspråklige bibliotek Oddbjørn Hansen Førstekonsulent Det flerspråklige bibliotek.
Linn Evy Iversen Topuz Språkpedagog i Sagelva barnehage Flerkulturelt bibliotekmøte 5. November 2015 SYNLIGGJØRING AV SPRÅKLIG MANGFOLD.
Brukerundersøkelse Det flerspråklige bibliotek. Om undersøkelsen Undersøkelsen er gjennomført på web i perioden 19. oktober – 8. november Sendt ut til.
BRUKERUNDERSØKELSE I SKOLEN INFORMASJON TIL SKOLENE DATAINNSAMLING I dette dokumentet følger viktig informasjon om hvordan dere som skole kan bidra til.
Tilpasset opplæring i et flerspråklig klasserom 29.april 2009 Nettverk Ski v/ Vibeke Larsen Kjesbu, rådgiver NAFO.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
BRUKERUNDERSØKELSE I BARNEHAGEN INFORMASJON TIL STYRERE DATAINNSAMLING I denne presentasjonen finner du viktig informasjon om hvordan du kan bidra til.
Organisering og tilrettelegging i et mangfoldig læringsmiljø Sigrun Aamodt.
Hvordan bruke flerspråklige digitale nettressurser i skolen?
Kompetanse for mangfold
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?
Internasjonalisering
Ny vri Kany, Lene og Mona.
Utvalg År Besvarte / Inviterte Prikket Sist oppdatert
Dette er tittelen på dokumentet
Mangfold og fellesskap
Elevenes valg av fremmedspråk Gerard Doetjes
Nasjonalt tolkeregister
Fremmedspråk og matematikk
Hagaløkka skole Hagaløkka skole, verden i miniatyr.
Fagfornyelse: ny læreplan i morsmål for språklige minoriteter Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020: LK2020 Aleksandra Kuźnik.
Et nettsted for morsmål og tospråklig fagopplæring
Et nettsted for morsmål og tospråklig fagopplæring
Morsmålsdagen 2018 på Nygårdslien skole QUIZ QUIZ.
Tospråklige lærere i Asker Kommune
V/ Leder av Fremmedspråksenteret Steinar Nybøle
Utskrift av presentasjonen:

Om Tema morsmål v/ Rukhsana Arshad

 Rukhsana Arshad  Førskolelærer med videreutdannings i PAPS  Migrasjonspedagogikk og Pedagogiskveiledning  Jobbet i barnehage  Lærer på Grünerløkka og Tøyen skole siden 1995  Redaktør på websiden morsmal.no  Mor til 2  Beste mor til 5

Bakgrunn om Tema Morsmål I stortingsmelding 23. Språk bygger broer initierte Kunnskapsdepartementet et nordisk samarbeid om digitale læringsressurser på ulike språk. Sverige har siden 2001 hatt en side som heter Tema modersmål, og Norge ønsket å lage en norsk versjon av denne siden.

Utdanningsdirektoratet fikk i 2009 i oppdrag å samarbeid med Sverige om å utvikle en lignende norsk side. 22. oktober 2009 ble den norske versjonen lansert Til sammen inneholder de svenske og norske sidene 46 språksider. Fra tok Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring over ansvaret for siden.

Formål Formålet med nettstedet er å lage et møtested for morsmålslærere og tospråklige faglærere i skolen og tospråklige ansatte i barnehage Den skal fungere som en nasjonal og internasjonal informasjons-, møte- og ressursplass. Nettstedet skal gjøre det enklere å finne fram til informasjon og læringsressurser for morsmålsopplæring, tospråklig fagopplæring og flerspråklig arbeid i barnehagen.

Målgruppe Målgruppen for nettstedet er lærere i morsmål og tospråklig fagopplæring, skoleledere og lærere med ansvar for opplæring av flerspråklige elever, ledere og ansatte i barnehagen med ansvar for flerspråklige barn, elevene selv og deres foreldre. Alle som er interessert i dette feltet er selvfølgelig hjertelig velkomne til å ta nettstedet i bruk. Innhold Tema morsmål har fokus på språk, kultur og utdanning for flerspråklige barn i barnehage og skole.

På sidene vil man finne informasjon og læringsressurser på over 46 språk, og man vil også finne lenker til andre relevante nettsteder.

Samarbeidskommuner Bergen, Trondheim, Porsgrunn, Larvik og Sandnes deltar i prosjektet om tema morsmål ved å ha til sammen 13 språkredaksjoner som jobber med de norske språksidene. De norske språksidene er urdu, tamil, polsk, russisk, somali, tyrkisk, dari, persisk, thai, litauisk, kurdisk sorani og arabisk, og det er språkredaksjonene bestående av morsmålslærere som lager innholdet på sidene. De publiserer innhold på sidene ca. hver 14 dag.

Samarbeid med svenske Tema Modersmål I februar 2013 opprettet Tema Morsmål og Tema Modersmål en arbeidsgruppe på tvers av landegrensene. Arbeidsgruppens mål er å hjelpe hverandre til å bruke hverandres ressurser til tross for ulike læreplaner og ulike innfallsvinkler til bruk av morsmål i den norske og den svenske skolen.

Tema Morsmåls sider Tema Morsmåls sider vil hele tiden være under evaluering, revidering og utvikling, og dersom det er feil eller mangler på sidene ønsker vi tilbakemelding på dette. Vi retter opp feil så fort vi er klar over dem. Vi håper at du som er interessert i morsmålsopplæring og tospråklig fagopplæring kan ha nytte av nettstedet, og gi informasjon om nettstedet til andre som kan ha bruk for det.

Vi ser urdu sider på morsmal.no Spørsmål mitt er: Hvordan kan barnehage, skole og foreldrene få utbytte av Tema morsmål sine urdu sider ? Takk for meg!