Folkehelsa som regionalpolitisk tema- partnerskap som strategi Foredrag Fredrikstad Roar Amdam Høgskulen i Volda

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Balansert målstyring – keisarens nye klede eller?
Advertisements

Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Side 1 Veier videre for 9K Jørund K Nilsen Laholmen 14. mars 2003 Veier videre for 9K.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Viktige styringssignaler for folkehelsearbeidet - Involvering og innovasjonsledelse Monica Fleisje, Akershus fylkeskommune.
Kreativ planlegging for en kreativ region?. Evalueringen av Felles fylkesplan Startet rundt årsskiftet 2004/2005 Har fulgt planprosessen fram til høsten.
Balansert målstyring som styrtingsverktøy – eit system for medverking (?) Forelesing HiO 23. august 2005 Roar Amdam Høgskulen i Volda.
Kommunikativ planlegging på lokalnivået Fredrikstad
Planlegging av samfunnsutvikling i eit folkehelseperspektiv
Introduksjon.  ITIL står for Information Technology Infrastructure Library.  Det er mye snakk om ITIL i næringslivet for tiden, og veldig mange bedrifter.
1 1 Kommunenes nye byggesaksbehandling – nye kontrollformer: Byggesaksarbeidet i endring Presentasjon Norges Forskningsråd 12. november 2004 Sosialpsykolog.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Medvirker partnerskapsmodellen til mobilisering og folkehelsearbeid? Marte Hanche-Dalseth Folkehelsekonferanse, Alta
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Trondheim Helseklynge Intensjonsavtale om samarbeid 4 November 2008.
Hva kan regionale politikere tilføre folkehelsearbeidet? Thore Westermoen Fylkesordfører.
- På vei mot universitet1 ”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering” - implementere nHS i organisasjonen Leif Aage Eilertsen Prosjektledersamling, Oslo.
Et felles løft for alle Gjennomføring av arbeidsmøte.
Veileder i helhetlig ROS-analyse i kommunen Arealbruk og naturfare - NIFS 5.November 2014 Cathrine Andersen.
EIERSKAP Behov og muligheter for politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene Bent Aslak Brandtzæg, Terje Kili og Ailin.
Årsmøte FSTL 2011 Tema grensesnitt mellom eier, bruker og samfunn ved offentlig tilsyn. Foredragsholder Anders Sandbakken Brannrådgiver for eiendomsforvaltning-
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Akershus fylkeskommune 2010 Internasjonal strategi Østfold fylkeskommune Kjersti Helene Garberg 21. april 2010.
TRENINGSVENN FOR PERSONER MED DEMENS. Et pilotprosjektet i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen Møre og Romsdal og Møre og Romsdal idrettskrets.
Utredning av innføring av et Opplevelseskort i Asker Hvordan samskape med innbyggerne om deltagelse og aktivitet på tvers av funksjonsevne, kulturelle.
Innspel til folkehelsearbeidet Møre og Romsdal Roar Amdam Høgskulen i Volda
BRATTEBERG SKULE ● Ein lærande organisasjon i utvikling ● Prosjektskule
Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.
Hva driver egentlig det offentlige med? Det offentlige utfører: Viktige fellesoppgaver (som politi og brannvesen) Omfattende regulering av økonomisk virksomhet.
Nettverk for virksomhetsstyring Risikostyring v/ Anette P. Simonsen, DFØ v/ Christine Vik, DFØ 17. Februar 2016.
Direktørens rolle ved universitet og høgskular. Høgskuledirektør Hans Jørgen Binningsbø UHR sin direktørskule 27. nov
KOMMUNAL PLANSTRATEGI – ERFARINGER. Pbl § 10 – 1 « […] Planstrategien bør omfatte en drøfting av kommunens strategiske valg knyttet til samfunnsutvikling,
PLANLEGGING FOR OG MED ALLE. Kun senter for Kunnskap og Likestilling.
Bratteberg skule- ein pedagogisk organisasjon i utvikling 1.-7.årssteg ca.40 tilsette “Fra ord til handling”, Lesing og SOL Læring på alle nivå.
Læring etter øvelser Hva gjøres nasjonalt for å bidra til endring av atferd og implementering av læring etter evaluering? Elisabeth Næss og Guro Hjortland.
Fritid med Bistand V/ Seniorrådgiver Anders Midtsundstad
Nettkurset i samarbeid og medbestemmelse
Et prosjekt finansiert av KS for Bergen bystyre
Tips til gjennomføring av «Temakveld: Ungdomsidrett»
nHS og Universitetspilotene - prosjektledersamling 15. mars 2007
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Bærekraftig samfunnsutvikling
Rapport: Å ville utvikle skolen
IKT: Utfordringer for demokratisk styring og kontroll
Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?
Delevaluering av prosjektet Haugalandsløftet
Øvelser med kommunal kriseledelse
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Familieråd En for alle, alle for en
Evaluering av ”Fritt Fram”
Samarbeid og medbestemmelse
Gruppearbeid til bolk I for emnet Digital forvaltning (DRI 1001)
«Et FAU blir det som vi foreldre gjør det til»
Porteføljestyring – hva er det?
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Tema 8 Strategier for hvordan kommunene bør gå fram når plan- og byggesaksprosessen skal digitaliseres (sjekkliste på noe av det som må vurderes nærmere.
Valgfag innsats for andre
EIERSKAP politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene
Skoleeier i utvikling av skolen. Ordfører Nina Sandberg
Nordmøre og Romsdal – sammen om framtida
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Hvor er vi nå og hvor vil vi?
Kommunesektorens bruk av FoU
1. Innledende påstander om organisasjoner
1. Innledende påstander om organisasjoner
Evaluering av USITs organisering, USIT 3.1
Diskusjonsframlegg frå styret
Folkehelse - et felles ansvar
Evaluering Regionrådet
Utskrift av presentasjonen:

Folkehelsa som regionalpolitisk tema- partnerskap som strategi Foredrag Fredrikstad Roar Amdam Høgskulen i Volda

Folkehelsa og profesjonalisering Per Nyhus (1975) ”- langsomt men sikkert, har fagfolk innenfor sosial- og helsevesenet overbevist seg selv om at de har ansvar for intet mindre enn folks fysiske, psykiske og sosiale velvære. Disse sentrale livsområder kan ikke overlates til folk selv eller amatører. Det vil simelthen være faglig uforsvarlig!”

Folkehelsa og partnerskap Helsedepartementet Pressemelding “Arbeid for å fremme folkehelsen er avhengig av at mange aktører deltar og bidrar aktivt – både offentlig og privat virksomhet, det frivillige Norge og ikke minst befolkningen selv, og det må derfor forankres i demokratiske institusjoner med nærhet til befolkningen.”

Årsak Verknad MiddelMål Objektiv kunnskap Makt Den instrumentelle fornuften

Strategiar Handlingar Visjonar Kunnskap Endra praksis Ny erkjenning Den kommunikative fornuften

Samfunnsplanlegging som samordna fysisk, økonomisk og sosial planlegging Føreset at staten har makt til å styre samfunnet

Samfunnsplanlegging som partnerskap Føreset avtalebasert styring Skular, universitet, forsking Departement og direktorat Bankar m.m. Sjukehus m.m Bedrifter Mobiliserande, forpliktande og gjennomsiktig arena Nærings- organisasjonar PENGAR TILLIT Frivillige lag og organisasjonar Andre FOLKEVALD KONTROLL Fylkesmannen Kommunar HANDLING Fylkeskommunen Politi

Todelinga av samfunnsplanlegginga VirksomheitsplanarSamfunnsutvikling

Både ovafå og nedafrå styring – er det muleg??? Hierarkis og sektorisert makt møter flat og brei territoriell makt

Heilskapleg samfunnsplanlegging Samordning mellom sektorar kan (berre) oppnåast ved at den territorielle samfunnsplanlegginga skaper motmakt og stiller krav til og spelar på lag med den sektordominerte og fragmenterte samfunnsstyringa

Makt i den politiske prosessen handlar om å Sette noko på den politiske dagsorden Organisere produksjonen Gjennomføre tiltak Evaluere og lære Oppnå aksept og legitimitet for arbeidt

Verktøy i plan- og utviklingsarbeid

Variablar i plan- og utviklingsarbeid

Summeoppgåve Tenk over det eg har sagt så langt og drøft med naboen din kvar du meiner det største forbetringspotensialet er i dagens folkehelsearbeid

Mitt råd om folkehelsearbeid som fylkeskommunalt utviklingsområde Formaliser folkehelsearbeidet i eit programområde basert på eit breitt partnerskap. La nærmiljø, kommunar, regionar m.m. søke, og vel kvart år ut dei 3-5 beste prosjekta som får vere med i programmet i 3 år.

Legitimitet og institusjonell planlegging Resymé av våre erfaringar Kontinuerlege prosessar og prosjekt Prosjekt som arbeidsform Ofte tilfeldig utgangspunkt Uklare mandat og forventingar For bindande framdriftsplanar Ulike arbeidsvilkår for deltakarane Dårleg forankring Prosjektleiar, -sekretær, koordinator Arbeidet fører ikkje fram til vedtak om avtalefesta samarbeid

Mobilisering og strategisk planlegging Resymé av våre erfaringar Deltaking skaper erkjenning av situasjonen og aukar handlingskompetansen Strategisk planlegging og folkemøte med gruppearbeid (stormøte) fungerer Stormøta skaper kollektiv vilje Kan bli oppfatta som konkurrent til det representative demokratiet Ulike tidshorisontar Kritisk overgang frå mobilisering til organisering

Organisering og taktisk planlegging Resymé av våre erfaringar Vanskeleg å få folk og organisasjonar til å forplikte seg Nødvendige ressursar er ikkje tilgjengelege før seinare Viktig å bruke eksisterande organisasjonar, men avtalefesta samarbeid er nødvendig Kan oppstå behov for nye organisasjonar som stiftelsar, aksjeselskap m.m.

Gjennomføring og operativ planlegging Resymé av våre erfaringar Veldig viktig med raske og synlege handlingar (symboleffekt) Viktig med klar og konkrete avtalar mellom partnerane om handlingar (prosjekt) Avgrensa kontroll over partnerane sin gjennomføringa av avtalen Problem med sanksjonar når partnerane ikkje gjennomfører sin del av avtalen Pengar i prosjektet gir både kontroll og servilitet

Læring og evaluering Resymé av våre erfaringar Enkelte organisasjonar og samfunn har lært meir enn andre og framstår som vinnarar, andre kjem etter Særleg folkevalde meiner at årsmeldingar, brukargranskingar, KOSTRA m.m. gir dei lite/vanskeleg tilgjengeleg kunnskap om korleis folk har det Viktig å oppfatte evaluering som ein kommunikativ prosess Djuplæring i form av endra verdiar og haldningar som kan gi endra handlingar skjer sjeldan

Takk for meg og lykke til med det vidare arbeidet!