Resultater og mål for energiforskningen i Norge Status på Stratos, 7. September 2011 Arvid Hallén, Norges forskningsråd.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Seniorrådgiver Katrine Rese Shadidi, Forskningsrådet
Advertisements

Lansering Oslo 16. mars 2009 Jørgen Randers, BI Sverre Aam, SINTEF Steinar Bysveen, EBL.
Forskning og Teknologiutvikling for Olje og Gass Virkemidler i Forskningsrådet PETROMAKS, et stort program for petroleumsforskning Norsk Offshore dag.
Statssekretær Anita Utseth, OED. SINTEF-seminar 13. mars 2007, Oslo
Tromsø, 1. juni 2012 Spesialrådgiver Trond Einar Pedersen
1 Regjeringens næringspolitikk og dens betydning for treforedlingsindustrien Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen
UDs Topplederkonferanse 2007 Fornybar energi: Verdensbildet og Norges plass i dette Divisjonsdirektør Anne Kjersti Fahlvik.
1 St. meld. nr. 20: Vilje til forskning En tilbakemelding ved Unni Steinsmo, SINTEF NHOs forskningspolitiske konferanse 7. april 2005.
Fjernvarme Dag 1 Norsk Fjernvarmes fremtidsbilde og mål, Heidi Juhler, Norsk Fjernvarme Fjernvarmens plass i Regjeringens Handlingsplan for fornybar energi?
Helge Lund, konsernsjef Klimateknologikonferansen Trondheim, 18. oktober 2007 Verdiskaping i utfordrende omgivelser.
Norge er et komplekst samfunn Internasjonale forhold får større betydning.
Energipolitikk Utfordringer for framtida
Anvendt økonomi Vår forskning handler om å utvikle et bedre grunnlag for rasjonelle beslutninger i næringsliv og offentlig forvaltning. Det dreier seg.
HOG seminar Hvordan utnytte mulighetene? CO2 Alliansen - forskningsamarbeid for håndtering av CO2 Hans-Roar Sørheim Radisson SAS Royal Hotel.
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Orientering om Havbruksprogrammet i Norges forskningsråd
Norsk Bioenergiforening Bioenergidagene mai 2014.
Samspill mellom akademia og næringsliv - Utfordringer og virkemidler.
Infrastruktur og rammebetingelser i Vestlandsregionen Energirike Topplederforum 2009 konsernsjef Atle Neteland 1.
Forskningsrådet og nasjonale prioriteringer
Virkemiddelprosjektet har ført til behov for ny organisering Samler internasjonalt, nasjonalt og regionalt i en avdeling Divisjon for innovasjon fra reorganisering,
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Energisystemet 2050 Klima  Global oppvarming -> ekstremvær  Kulde i nordområdene Demografi -økonomi  Befolkningsvekst mot 7 mill  Sentralisering og.
Fragmentering som problem i norsk forskning Adm direktør Arvid Hallén 28 april 2008.
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
I samarbeid med sentrale private og offentlige partnere ønsker SINTEF Byggforsk og NTNU å etablere Klima 2050 som et senter for forskningsdrevet innovasjon.
Drivkraft for fremtidsrettede energiløsninger Nye rammeavtaler for kommunikasjon i Enova Informasjonsmøte 30. januar, 2007 Kommunikasjonsansvarlig Bård.
FNF-samlingen, Granavolden Kjetil Bjørklund, KS 28. august 2007.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Alternativer til nett Enova og Statnett starter FoU-prosjekt for å få fram de beste totalløsningene Nasjonal kraftsystemmøte, Gardermoen, Jan.
 Hav  Klima, miljø og miljøvennlig energi  Fornyelse i offentlig sektor, bedre og mer effektive velferds-, helse- og omsorgstjenester  Muliggjørende.
Klimavennlige energiprosjekter i Knutepunkt Sørlandet Arild Olsbu, Agder Energi Nettkonsult. 9. november 2007.
Technology for a better society Tiltak for at Norden skal oppnå målet om fossilfri elektrisitetsforsyning innen 2050 Forsker Ingeborg Graabak SINTEF Energi.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Nasjonal energipolitikk i et klimaperspektiv Bente Anfinnsen, rådgiver Energi- og vannressursavdelingen,
Velkommen til klimatoppmøte! Klimatoppmøte i skolen Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening.
Hva kan vi gjøre for å kutte norske utslipp? Nasjonale og lokale muligheter Sjur Kasa-CICERO-Senter for klimaforskning.
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
VRI Trøndelag Prosjektet er støttet av Norges forskningsråd gjennom programmet Virkemidler for regional FoU og innovasjon – VRI Prosjektansvarlig: Nord-Trøndelag.
Kunnskap og attraktivitet Saltstraumen 6. og 7. november 2008 Edel Storelvmo Regiondirektør NHO Nordland.
Status samfunnsvitenskapelig energiforskning Status på Stratos 7. september 2011 Grete Håkonsen Coldevin, Norges forskningsråd.
Revidert programplan VRI Anja Gjærum Informasjonsmøte om VRI 22.april 2013.
1 Forslaget til planprogram “Nei områder”; “… vurdering av hvilke arealer som ut fra regional hensyn ikke er egnet for etablering av vindmøller” - Alle.
FUGE-videreføring av UiBs satsing Hva gjorde vi i FUGE?
Virkemiddelprosjektet har ført til behov for ny organisering Samler internasjonalt, nasjonalt og regionalt i en avdeling Divisjon for innovasjon fra reorganisering,
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet
VRI.
Nye EU-regler for fornybarmarkedet – konsekvenser for Norge
Sluttkonferanse Opplevelser i nord
«Sørlandets grønne mulighet»
Norsk energipolitikk mot 2030
Status Biotek 2012-prosessen Ny bioteknologisatsing fra 2012.
Veien Videre 7. September 2011 Rune Volla, Norges forskningsråd
Bioenergi på Kongsgården
Erfaring med forskningssenter i regi av Forskningsrådet
Næringslivets muligheter i Horisont 2020 – Møre og Romsdal
Status på Stratos 7. september 2011
Miljøstrategiprosjekt Telemark 2017 «Telemarkindustriens posisjon i det grønne skiftet» Status Steinar Kvisle og Grant Gundersen Periti AS.
Grønne tiltak i blå næring – Enova hjelper deg til lønnsomhet
1.
SkatteFUNN Eirik Normann,
Havteknologi ved UiS
IT-klynge Odd Torland Nasjonal IT-klynge.
Nasjonal Innovasjonscamp 2017
Wenche Teigland,
LMK - den rene motorhistoriske kulturorganisasjon!
Næringslivets klimahandlingsplan – virkemidler for utslippsreduksjoner
Oslos strategi frem mot nullutslippsbyen Bioenergi – til transport!
Utskrift av presentasjonen:

Resultater og mål for energiforskningen i Norge Status på Stratos, 7. September 2011 Arvid Hallén, Norges forskningsråd

Et av Forskningsrådets Store programmer VERDIKT Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT NORKLIMA Klimaendringer og konsekvenser for Norge PETROMAKS Maksimal utnyttelse av petroleumsressursene RENERGI Fremtidens rene energisystem NANOMAT Nanoteknologi og nye materialer FUGE Funksjonell genomforskning HAVBRUK En næring i vekst

Renergiprogrammet: 332 millioner i 2010 Energieffektivisering Internasjonalt samarbeid og administrasjon Energipolitikk og marked Energisystemer Fornybar kraft Andre energibærere/ hydrogen Miljøvennlig transport Klimavennlig oppvarming og kjøling

Stort behov for økt fornybar energi  Gladnyhet på sokkelen endrer ikke dette bildet

Energiforskningen må ha bred forankring og et helhetsperspektiv  Tematiske prioriteringer må reflektere kompleksiteten i fremtidens energiløsninger  Fem departementer i tillegg til OED  Grenseflate mot en rekke andre områder og programmer  Internasjonalt perspektiv som grunnlag for prioriteringer

Utvikle teknologi Erverve kunnskap Forskning og utvikling Hovedvirkemidlene for FoU og teknologiutvikling innen fornybar energi Modning og markedsintroduksjon RENERGI- programmet 350 mill. kr. per år For forsknings- institusjoner og innovative selskaper Miljøteknologi- programmet 257 mill. kr. per år For selskaper som skal videreutvikle ny og innovativ miljøteknologi Flere programmer ~ 400 mill. kr. per år For fullskala demonstrasjon av nye teknologier

Teknisk Ukeblad

Kontinuerlig utvikling av virkemidler  Kritisk masse  Mer strukturert satsning  Samspill mellom våre virkemidler

Elleve FMEer Forskningssenter for miljøvennlig energi CO 2 -lagring Energibruk Zero emission buildings Offshore vind - teknologi Offshore vind - kraftproduksjon Bioenergi CO 2 -fangst og -lagring Energisystemer Klima, energi og industri Internasjonal politikk og energisystemer Nasjonal energipolitikk Solceller

Energi 21  Energi21 – et viktig grunnlag for Forskningsrådets videre arbeid  Prioritering av områder hvor norsk næringsliv har særlige fortrinn

Lange spor

Sterke interesser og viktige veivalg  Økt satsing har gitt stor mobilisering  Opptrappingen må tas videre for å resultater  Vi må nå definere videre retning for energiforskningen  Forskningsrådet skal sikre en god prosess