«Er det en motsetning mellom samfunnsøkonomi og enkeltaktørers interesser?» Nasjonalt Kraftsystemmøte 31.august 2016 Toril Christensen / BKK Produksjon.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Divisjonssjef Harald F. Sande
Advertisements

Energisektorens bidrag og muligheter til å nå klimamålene Steinar Bysveen Adm. dir., EBL Eneregirådet, EBL – drivkraft i utviklingen av Norge.
Infrastruktur og rammebetingelser i Vestlandsregionen Energirike Topplederforum 2009 konsernsjef Atle Neteland 1.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Sigurd Tveitereid Energi- og vannressursavdelingen Olje- og energidepartementet
Presentasjon for Planforum 14. september Hafslundbyen Hafslundbyen skal være en levende miljøby og et nasjonalt utstillingsvindu for de beste løsningene.
Introduksjon.  ITIL står for Information Technology Infrastructure Library.  Det er mye snakk om ITIL i næringslivet for tiden, og veldig mange bedrifter.
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
MEDIEHISTORIE MI1 – Tanks Mars FRA LÆREPLANEN ● “Et historisk perspektiv er grunnleggende når en skal studere forholdet mellom medium og samfunn.
FNF-samlingen, Granavolden Kjetil Bjørklund, KS 28. august 2007.
Internasjonal engelsk Verdens mest brukte språk. Verdens mest brukte språk. Gode engelskkunnskaper åpner nye muligheter, gjør livet lettere og gir selvtillitt!
«Fra ny forskrift til ny praksis» Hva er god startlånpraksis nå? Kim Christian Astrup.
Fosen Vind besluttet – TE er med og baner vei for fornybarsamfunnet Møte Hitra Kommune– 17. mars 2016.
Virksomhetsplan Prosessgrunnlag veiledere. Hvorfor virksomhetsplan?
Nasjonalt kraftsystemmøte Gardermoen 31. august 2016 Vi trenger sikker strømforsyning!
Alternativer til nett Enova og Statnett starter FoU-prosjekt for å få fram de beste totalløsningene Nasjonal kraftsystemmøte, Gardermoen, Jan.
Ingard Moen, Direktør, Plan og Analyse Nasjonalt Kraftsystemmøte Gardermoen, 31. august 2016 Konklusjoner fra den Europeiske tiårsplanen.
Stein Øvstebø, Leder Kraftsystem, nett og konsesjoner, Nasjonalt kraftsystemmøte, Gardermoen 31. august 2016 Industrisynspunkter på fremtidens kraftsystem.
Markedet i fremtidens kraftsystem Nasjonalt kraftsystemmøte, Gardermoen, 31. august 2016 Kristin L. Munthe, Direktør Markeds- og driftsutvikling.
Presentasjon – Econa Riksrevisjonens stilling i statsapparatet Riksrevisjonen er direkte knyttet til Stortinget og er uavhengig av forvaltningen.
Vefsnakonferansen 2016 Tanker om norsk reiseliv 3. mars 2016, Gunnar Almlid.
Læringsnettverk i forbedringsarbeid Berit Skjerve, leder Utviklingssenter for hjemmetjenester i Akershus Hege Berntzen, fagkonsulent, Utviklingssenter.
Askim Eidsberg Hobøl Marker Spydeberg Planmøte Askim rådhus, 17. August 2015 Kommunereform Grunnlag for en ny kommune i Indre Østfold.
Hvem skal eie fiskekvotene? Edgar Henriksen. Utvikling i lønn og pris på torsk 10. juli 2015UiT seminar på Riddu Riđđu.
Etikk i kommunen KS Folkevalgtprogram Sigdal kommunestyre 16. –
Stø kurs mot 2020 med justeringer for HMS, nye behov og nye løsninger Håkon Borgen, konserndirektør Teknologi og utvikling.
Spredning av kommunale boliger En studie av politikk og resultater i Oslo kommune MASTEROPPGAVE I SAMFUNNSGEOGRAFI RAGNHILD ERTSHUS.
Trygge foreldre – trygge barn Foreldremøte Søndre Egge barnehage 11. mars -10.
| Kulturmøter og kulturkonflikter. Hva er kultur? Kultur er samfunnets språk religion tenkemåte kunnskaper.
LINK Lokale informasjonsnettverk i Numedal/Kongsberg Februar 2001 IKT-utviklingsprogram Lokale informasjonsnettverk.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Høringsmøte fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Mosjøen 4. september 2009.
Møte med Jonas Gahr Støre 29. august Den havgående flåten Står for over 70% av verdien og 80% av volumet i villfiskfangsten Nærings- og fiskeripolitikken.
Hvordan blir nye prosjekter til i Statnett? Seksjonsleder Sonja Dransfeld, Statnett SF Nasjonalt kraftsystemmøte, Gardermoen, 31. aug
Brukermedvirkning i formidling av aktivitetshjelpemidler og hvordan har vi på NAV Hjelpemiddelsentral Møre og Romsdal valgt å gjøre denne formidlingsprosessen.
Leanreisen i Bamsebo barnehage
Resultatmåling av brukerstyrt forskning Styrker og svakheter
Nasjonal innovasjonscamp
Lønnspolitisk drøftingsmøte HTA. Kap. 4.1, 5.1 og 3.4.2
Natur- og miljøvernstrategien for DNT
Kognitiv psykologi Frode Svartdal UiT 2015.
‘Inkludering og gode relasjoner i skolen’
Hvordan sikrer kommunen langsiktig økonomisk styring?
Norsk energipolitikk mot 2030
Øvelser med kommunal kriseledelse
”Kultur for læring” Hvordan forebygge negative skoleholdninger?
Relasjonskompetanse DEL 2
- For ansatte og folkevalgte i Rana kommune
| Kulturmøte og kulturkonfliktar
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
samrådningsmøte Regionsentra vs omkringliggende kommuner
Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst Tekst.
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Den 3-årige ingeniørens rolle i samfunnet - Kvalitet og kvantitet
Misunnelse Har dere vært misunnelig på en ting noen andre hadde noen gang? Fortell om det Hvor i kroppen kjenner du misunnelse? Hvordan kjennes følelsen.
Borregaard og hensynssonen
Eiendomsforvaltning Kort introduksjon til modulen.
NMF mener at et godt samarbeid mellom offentlig myndighet, frivillige organisasjoner og private aktører er den viktigste garantien.
V/Arne Mo.
Inspirasjon og ledelse
Kapittel 7 Markedsteori 1.
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Oslos strategi frem mot nullutslippsbyen Bioenergi – til transport!
EN KORT PRESENTASJON AV PROSJEKTET
Tittel for bedriftsmøte
Kva meiner vi med naturmangfald?
Tverrfaglige tema.
Utskrift av presentasjonen:

«Er det en motsetning mellom samfunnsøkonomi og enkeltaktørers interesser?» Nasjonalt Kraftsystemmøte 31.august 2016 Toril Christensen / BKK Produksjon

1)Forsyningssikkerhet 2)Tilknytte nytt forbruk 3)Markedsadgang Viktigere med ny fornybar produksjon enn å sikre tilstrekkelig markedsadgang for eksisterende produksjon? Forskjellig syn og prioritering?

En liten historie fra Vestlandet  Dette bildet har vi har blitt vant til å se den siste tiden  Ulik grad av hendelse og planlagt  Kabelfeil i Oslofjorden - halvert flyt NO5  NO1  Feil flyt NO5-NO3 – vi importerer daglig fra NO3! Dette er enkelthendelser, men viser hvor sårbart det er å ikke ha tilstrekkelig nett Systempris

En gammel historie fra Vestlandet  «The missing link»  Hovedvei sørover fra NO5  Nedprioritert – «kun» handelsmessige kapasitetsbegrensninger?

Kan dette være god samfunnsøkonomi? Stadige forskyvinger og nedgraderinger av nettforsterkninger  Økonomisk tap for eksisterende produsenter  Innelåst kraft i normalsituasjon  Risiko for perioder med vanntap  Områder med en betydelig andel av potensialet for ny vannkraft  Reduseres muligheten for flere utenlandsforbindelser? Vi mener dette er problemer som flow-based eller områdeprising ikke kan fikse

 Veldig positivt at Statnett ønsker mer åpenhet og deler informasjon  Åpenhet gir mulighet for forståelse  Muligheter for etterprøving Mer åpenhet «Ikke nødvendigvis en motsetning mellom samfunnsøkonomi og enkeltaktørers interesser» Nettet bør utvikles og utnyttes i relasjon til markedet!

Takk for oppmerksomheten!