STYRING OG SAMORDNING – NASJONALT SYKEHUSBYGG HF Bjørn Remen, prosjektleder Sykehusbygg.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Pleie- og omsorgsmeldinger i Helse Sør-Øst i 2011 Evalueringskonferanse ELIN-k Gardermoen 15. februar 2011 Kjell Arne Grøtting.
Advertisements

Videreutvikling og ny organisering
Teknisk løsning for kvalitetsregistre Regional kvalitetsregisterkonferanse 18. juni 2010 Knut Hellwege Spesialrådgiver IKT Helse Sør-Øst RHF
Trygghet Respekt Kvalitet
Forskrift og veileder til forskrift; Nasjonale tjenester
Samorganisering av sjeldenfeltet- hvilke muligheter gir dette for FOU? FOU- dag Frambu 5.april 2013 Odd Bakken og Terje Rootwelt Kvinne- og barneklinikken.
Innkjøpstjenesten Affærsmöligheter med Norge Seminarium 21 oktober 2009 Östersund Innkjøpssjef Jan Ivar Bjørnli.
De regionale helseforetakenes samarbeid om kvalitetsregistre Olav Røise Leder av Styringsgruppen for nasjonale kvalitetsregistre.
Elektronisk samhandling
Avtale mellom RHFene og NAV  Oppdragsdok. HOD:  For å få en mer samordnet formidling av høreapparater skal det inngås avtaler om oppfølging og rehabilitering.
Velkommen til regional kvalitetsregisterkonferanse i Helse Sør-Øst RHF 18. Juni 2010.
Styringsmodeller Lars Tveit, KS.
Høreapparatformidlingen – hvor står vi Fagnettverksmøte 17. september 2009.
Norsk Audiografforening 6. november 2009
Norsk Audiografforening 6. november 2009
Inngåelse av lovpålagte samarbeidsavtaler med kommunene i Midt-Norge Fagseminar Vestmo mars 2012 Elise Solheim Lovpålagte samarbeidsavtaler.
Samordning av IKT-utviklingen i kommunesektoren
Strategiprosess Allmøte SAM desember 2011 DJ
Status og framdriftsplan for gjennomgangen - Hovedprosjektet
Delprosjektets status og framdriftsplan Prosjektleder Hilde Skyvulstad.
Regionalt kompetansesenter odontologi M-N Presentasjon Fylkesutvalget
Organisering av elektronisk samhandling – hvordan få det til ? Svein Erik Wilthil, KS.
Det regionale helseforetaket sin kvalitetsstrategi - Helse Vest RHF
Oppsummering av FOU - prosjekt
Strategidokument for de regionale helseforetakene Forskning som strategisk satsingsområde i spesialisthelsetjenesten.
Storskala utbredelse av elektronisk meldingsutveksling i helsetjenesten Prosjekt FUNNKe region nord Gerd Ersdal, medisinsk.
HANDLINGSPLAN FOR UNIVERSELL UTFORMING Prosjektleder: Oddrun Helen Hagen, SWECO Samferdsels- etaten.
HVORDAN SKAL VI STYRE SYKEHUSENE? Innstilling fra utvalg nedsatt av Høyre.
Krav om ”måltall” - en måte å sikre praksis og oppfylle samfunnets behov for helse- og sosialutdannende?
Samhandlingsreformen – Hva skjer?
Fasene i sykehusplanlegging – nå konseptfase
Seniorrådgiver Ann Lisbeth Sandvik, FIOA Helsedirektoratet
Nasjonalt meldingsløft Seniorrådgiver Ellen Strålberg.
Regionale forskningsfond
1 Prosjekt ”DRIFTSAVDELINGEN - ORGANISERING 2009” Møte
Hvordan helseforetakene kan bidra til å følge opp regjeringens satsing på innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren Helse- og omsorgsdepartementet.
IKT – styring – systemeierskap – arkitektur Hvordan kan vi forene og avklare roller, oppgaver, ansvar og beslutningsprosesser? Erik M. Hansen, Helse Vest.
Forprosjekt Pasientbehandling og samhandling Styremøte HMR
En gledelig begivenhet Orientering til styret om overtakelse av ansvaret for følgetjenester for gravide til fødested og beredskap for denne tjenesten.
Utviklingsprosjekter i Sykehusbygg Bjørn Remen Marte Lauvsnes.
DET NASJONALE MILJØ- OG KLIMAPROSJEKTET Steinar Marthinsen, viseadministrerende direktør Helse Sør-Øst RHF.
Hva har sykehusbygg blitt og vegen videre v/direktør Ann Elisabeth Wedø Sykehusbygg HF.
Brukerutvalget April 2016 Stig Slørdahl Administrerende direktør Helse Midt-Norge RHF.
Evaluering av Difi Vivi Lassen Leverandørmøte
Informasjonsmøte vedr. konkurransen: Rammeavtale juridiske tjenester Oslo 5. november 2013 Kate-Mari Hagen og Monika Hagen Sykehuspartner.
1 Forskning – en integrert del av kjernevirksomheten ”Hvem” Det medisinske fakultet, NTNU.
1 Anskaffelse av rammeavtaler IKT konsulenttjenester Skøyen, “Livsviktig IKT”
LFH Markedsgruppe Kommune 9. desember Møte med Bærum kommune Enhetsleder Heidi Rygg (tidliger NAV anskaffelser) samt Lene Sævig og Lise Høyland.
Eierstyring og styringsbudskap Opplæringsdag Regionalt Brukerutvalg 7. januar 2016 Jan Eirik Thoresen Direktør for eierstyring (konst.)
Rehabilitering i samhandlingsreformen Knut Tjeldnes, seniorrådgiver.
Norsk mal: Startside fullfarge fornye – forenkle – forbedre.
Brukermedvirkning i helseforskning i Norge Regional brukerkonferanse november 2015 May Britt Kjelsaas, rådgiver Helse Midt-Norge RHF helsefagavdelingen.
Rammeverk for Risikostyring i HMN Informasjon om prosess og innhold Regionalt Brukerutvalg Gunn Fredriksen Seniorrådgiver Helse Midt-Norge.
Helse Midt-Norge PAS/EPJ Eneste bruker i verden av dagens systemer.
Beslutningsunderlag for etablering av felles FIU-enhet
Oppsummering av FOU - prosjekt
Orientering om status for spesialistutdanningen for leger
Befaring /5317 Drift av utleveringsløsning for personaltekstiler og distribusjon av avdelingstekstiler.
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse Midt – Norge
Det integrerte universitetssykehuset
Befaring Drift av utleveringsløsning for personaltekstiler og distribusjon av avdelingstekstiler.
Brukermedvirkning i helseforskning
Anskaffelser med fokus på Innovasjon Strategisk forankring
Oppsummering av FOU - prosjekt
Langtidsplan og budsjett
Regionalt samarbeid/ partnerskap
Opplæringsdag nytt regionalt brukerutvalg Helse Midt-Norge RHF
Brukerutvalget 2018 Styrearbeid og roller.
Foto: Jernbanedirektoratet
Utskrift av presentasjonen:

STYRING OG SAMORDNING – NASJONALT SYKEHUSBYGG HF Bjørn Remen, prosjektleder Sykehusbygg

Protokoll Foretaksmøtet viste til protokoll fra foretaksmøtet i januar 2013 og omtale i Prop. 1 S ( ) vedrørende utredning av muligheter for å ta ut gevinster av bedre samordning på tvers av regionene for arbeidet med sykehusbygg, IKT og innkjøp. Departementet ønsker bedre samordning av eiendomsvirksomheten innenfor spesialisthelsetjenesten og ba om at de regionale helseforetakene under ledelse av Helse Midt-Norge RHF, etablerer et felles eid helseforetak for samordning innenfor eiendomsområdet i løpet av Det felles eide helseforetaket skal ha ansvar for oppgaver innen analyse, systematisering og formidling av kompetanse og erfaringer, samt rådgivning og byggherrefunksjoner ved gjennomføring av investeringsprosjekter. Helseforetaket skal ha en desentralisert organisasjonsmodell med hovedkontor i Trondheim. –Foretaksmøtet ba de regionale helseforetakene etablere et felles eid helseforetak for samordning av eiendomsområdet i løpet av 2014 Foretaksmøte i RHFene

«Det tar tid før ny nasjonal helse- og sykehusplan er vedtatt og virker. […] Men vi starter allerede nå med hvordan vi skal ha bedre samordning av eiendomsvirksomheten i spesialhelsetjenesten - hvordan vi styrer utvikling, drift og bygging av sykehusene våre. Derfor etablerer vi nå et felles eid helseforetak som skal samordne eiendomsområdet i løpet av Administrasjonen er lagt til Trondheim.» Helse- og omsorgsminister Bent Høie, Sykehustalen, Nasjonalt senter for helsebygg til Trondheim

Helseforetaket skal ivareta oppgaver som beskrevet i «Utredning av etablering av et nasjonalt helseforetak for sykehusplanlegging» oversendt HOD i desember 2013 samt byggherrefunksjoner. Byggherrefunksjonen omfatter oppgaver knyttet til sykehusplanlegging og gjennomføring av byggetiltak, fra idefasen til gjennomføring og overlevering av sykehusprosjekt. Det forutsettes at helseforetaket får rammebetingelser som gjør det bæredyktig. Det kan gjøres avtale om at oppgaver knyttet til byggherrefunksjoner kan gjennomføres av det enkelte helseforetak dersom dette har nødvendig kapasitet og kompetanse og at begge parter finner dette hensiktsmessig. Det nye helseforetaket skal i utgangspunktet ikke ivareta forvaltningsoppgaver dersom disse ikke er foretaksovergripende, eller drift og vedlikehold av sykehusanlegg, men bistand kan avtales særskilt. Helseforetaket forutsettes være operasjonelt i løpet av Oppgaveforståelse – møte med HOD

Sterkere samordning på tvers av regionene Felles nasjonale løsninger: –Sykehusbygg –IKT –Innkjøp

Skal etableres i løpet av 2014 – og bidra til: fremtidsrettet utvikling av sykehusbyggingen i Norge gjennom læring, erfarings- og kompetanseoverføring, og skal være en ressursleverandør for sykehuseiere og sektoren forøvrig Nasjonalt helsebygg

Et felles HF vil ha de beste forutsetninger for å planlegge og bygge effektive sykehusbygg og bruke erfaringen fra de beste byggene for å tilrettelegge for en mer effektiv kjernevirksomhet Større grad av standardisering og sammenlignings- muligheter med bedre prioritering og understøttelse av standardisering av kliniske prosedyrer og pasientforløp Gevinster for kjernevirksomheten i sykehus ved å ha et nasjonalt HF

NYE KIRKENES SYKEHUS ØSTFOLDSYKEHUSET

Investerings- og kostnadsnivå Investeringsnivå 1990-tallet 3 mrd kroner

§ 4Formål Sykehusbygg HF skal være en internleverandør for de regionale helseforetakene og landets helseforetak, og skal legge til rette for og bidra til standardisering, erfaringsoverføring, god ressursutnyttelse og ressurstilgang innen prosjektering og bygging av sykehus, og sørge for at erfaring fra forvaltning og drift av sykehuseiendom tas hensyn til i nye prosjekter og kommer foretakenes eiendomsforvaltning til nytte. Byggeoppdrag eller bidrag til byggeoppdrag skal bare kunne leveres til de 4 RHFene og deres underliggende HF samt parter som inngår i et sameie med disse. § 5Helseforetakets virksomhet Sykehusbygg HF skal bidra til fremtidsrettet utvikling av sykehusbyggingen i Norge gjennom læring, innovasjon, erfarings- og kompetanseoverføring, og skal være en ressursleverandør for sykehuseiere og sektoren for øvrig. § 4 og § 5 i tråd med foretaksmøtets føringer Sykehusbygg HF stiftet ultimo oktober 2014

Styreleder:Steinar FrydenlundHelse Sør-Øst RHF Nestleder:Jan Eirik ThoresenHelse Midt-Norge RHF Styremedlem:Hilde RolandsenHelse Nord RHF Styremedlem:Ivar EriksenHelse Vest RHF Styremedlem:Rigmor Helene Hansen Styremedlem:Kristin Gustavsen Styret for Sykehusbygg HF er oppnevnt:

Felles oppgaver – rammefinansiert Prosjektoppgaver – finansieres via oppdragsgiver 2 Hovedområder

Bestilles via Bestillerforum Standarder / retningslinjer / veiledere Felles databaser Felles prosjektstøtte Metode / verktøyutvikling / maler Evaluering / læring Kompetansenettverkets oppgaver Kulturminnearbeid Fellesoppgaver

Adm / forretning + 1.Fellesoppgaver 2.Plan og utvikling 3.Prosjektering og bygging Organisering

1.Hjemmeside sjukehusbygg.no 2.Hva er en desentralisert modell? Organisasjonsplan 3.Rekrutteringsplan (rekruttering ny AD pågår) 4.Avvikling av kompetansenettverket og sykehusplan.no 5.Sykehusbygg HF må tilføres oppgaver: prosjektansvar / kompetanseoverføring! Men mye gjenstår

Å skape et spennende foretak med høy kompetanse, og som skal sikre bedre samordning på tvers av regionene. Vi skal sikre bedre kvalitet og overføringsverdi mellom prosjektene, til nytte og glede for sykehusenes basisfunksjoner! Mål