Gosia Taszarek Michał Giełda Den dømm- ende makt : Det norske rettsvesenet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Rettens sammensetning
Advertisements

Maktfordelingen i Norge
JUS100 Dag
Fagforbundets barneby i Angola er åpnet
Skoleeiere og skoleledere skal kunne kombinere elementer fra temaene* i videre planlegging og ledelse av utviklingsarbeidet i egen organisasjon. * Evalueringen.
Dommeropplæring Dommerseminaret 22. januar 2012 Dugnad å gjennomgå opplegg • Kursplan – dommerkurs i friidrett • Instruktørkompendium for kretsdommerkurs.
Lagledermøte Statoil-cup 6. – 8. januar 2012 Lygna Skisenter.
Tall og fakta Antall virkestoffer med norsk markedsføringstillatelse.
Valgkamp Byggenæringen Norges største distriktsnæring.
LEVEKÅRSDIMENSJONEN I PASIENTFORLØPET
JUS100 Dag
Samfunnets retningslinjer
TNS gallup Ledende helsesøstre: Skolehelsetjenesten i grunnskolen og videregående Landsomfattende kommuneundersøkelse september 2003 Seniorrådgiver Bjarne.
LEGEFORENINGENS TILLITSVALGTAPPARAT
Advokat Møyfrid Hveding Advokatfirmaet Perspektiv DA
JUS100 Dag
Kriminell lavalder Straffelovens § 46
Tall og fakta Antall virkestoffer med norsk markedsføringstillatelse.
Husbanken -statens sentrale organ for gjennomføring av boligpolitikken Regjeringens visjon er: "alle skal kunne bo godt og trygt". For å nå denne visjonen.
Organisering Bodø Nordland og Svalbard Hammerfest Troms og Finmark
Veien videre med Ung:leder prosjektet? Hva Hva skjer i 2012 sentralt? - Søknad inne hos Gjensidigestiftelsen om 3 nye år med støtte - Vi ønsker å starte.
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Januar 2010 Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Norges Eiendomsmeglerforbund ECON Poyry og FINN.
Lagledermøte Statoil-cup 6. – 8. januar 2012 Lygna Skisenter.
Lagledermøte, torsdag 24.mars kl. 1900
Stortinget Regjering Domstoler Storting i andre land
Eli Sogn Iversen Hanne Mensner Lerstang
Erfaringer fra N. K. S. omsorgsberedskaps-arbeid N. K. S. dagene 21
Verdiskapning i en logistikkjede
©TNS 2014 Ferieplaner i sommeren ©TNS 2014 Contents 2 1 Ferieplaner sommeren Reisemål og ferieform 08 3 Besøkte steder og attraksjoner.
OPPSETT AV LAGLEDERMØTET I slidene under kommer et forslag til oppsett for presentasjon av lagledermøtet for DNB Cup / Statkraft Junior Cup. Rennleder.
Tariffkonferanse i Larvik 10. juni 2010 Nytt fra KS.
©TNS 1 Ferieplaner påsken ©TNS Prosjektbekrivelse 2 ProsjekttypeSyndikert på TNS Gallups panelbuss som kjøres 2 ganger per mnd FormålKartlegge befolkningens.
VALGFORUM MEDLEMSFORUM FOR VALGADMINISTRASJONEN I KOMMUNENE OG FYLKESKOMMUNENE.
Institutt for offentlig rett, stipendiat Maria Astrup Hjort Strafferett for ikke-jurister våren 2009 Lærer: Maria Astrup Hjort, Institutt for offentlig.
Vestlandet Fjorder og fosser!.
Fagskolen i 2012 Norges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles Ivar Lien.
Ungdomstrinn i utvikling 1. samling i pulje 4 for skoleeiere og skoleledere Internett:
Samling for frittstående videregående skoler 30 mars : :00: Regelverk og tilskudd Informasjon om regelverk, Innsamlingsportalen (WIS), Tavla.
Velkommen til Hovedlandsrennet i skiskyting 2016 i Målselv 1 – 3. april 2016.
Velkommen til Hovedlandsrennet i skiskyting 2016 i Målselv 1 – 3. april 2016.
Utarbeidet av Bjarne Grefstad Nytt fra opptakskontoret NASJONALT OPPTAKSKONTOR FOR FAGSKOLEN RFF Årskonferanse, Trondheim, 2. – 4. mai 2016.
Dialogmøte Korleis arbeider vi med kvaliteten i grunnopplæringa i Sogn og Fjordane?
Bistand i arbeidsforholdet Parat bistår deg gjennom hele ditt yrkesaktive liv Du kan være medlem selv om du bytter jobb eller det skjer endringer på arbeidsgiversiden.
Kandidatundersøkelsen 2013 og Studiebarometeret Merethe Westberg Cummings, Karrieresenteret.
Det Sentrale Pensjonistutvalget i Fagforbundet har avholdt en anonym spørreundersøkelse for uføretrygdede medlemmer i Fagforbundet. Spørreundersøkelse.
Dialogmøte Korleis arbeider vi med kvaliteten i grunnopplæringa i Sogn og Fjordane?
Den norske tannlegeforening Etter lønnsoppgjøret 2008 Et kort tilbakeblikk på fjorårets oppgjør og lønnsstatistikk.
Utvalgte kulturlandskap i jordbruket Forvaltningssamling i Trondheim
Fagforbundets SOS-barneby "Sammen gir vi et trygt hjem til barn og unge i Angola, med håp om og mulighet til en ny framtid. For meg er det omtanke, solidaritet.
Kristiansund og Nordmøre Næringsforums medlemsundersøkelse Finn Backer
Læringsnettverk for kommuner
Leppefiskstatistikk Tove Aasheim, Statistikkavdelingen
Nytt fra opptakskontoret
Årlig publisering av de enkelte fylkers prognoser for demografiske variable innenfor områdene befolkning, bolig og arbeidsliv.
OPPSETT AV LAGLEDERMØTET
Hvem stemmer på hvilke partier?
Uføretrygd 2. kvartal // Eli Sektnan og Geir Arntzen.
Ny tilskuddsordning for fagskoleutdanning
Hvordan kontrolleres valget?
Læringsnettverk for kommuner
Rettens sammensetning Hvem og hvor mange som er med på å behandle en sak i retten, avhenger av både sakstype, rettsinstans og hva det ankes over. I det.
OPPSETT AV LAGLEDERMØTET
Ved fylkeslege Petter Schou
Drukningsstatistikk 2017 Redningsselskapet
Velkommen til Birkebeineren Ski- og skiskytterstadion, Lillehammer
Hvordan ser arbeidsmarkedet ut for BI-studenter. Morten H
Sivilprosess Møyfrid Hveding.
NTAF Etterutdanningskurs
Ole Hjartøy – Regiondirektør – NHO Nordland
Drukningsstatistikk Redningsselskapet
Utskrift av presentasjonen:

Gosia Taszarek Michał Giełda Den dømm- ende makt : Det norske rettsvesenet

Fordelingen av rettsvesenet I Norge finnes det generelt fire (viktigste) typer domstoler: Høyesterett 6 lagmannsretter 81 tingretter 434 forliksråd

I Grunnloven § 88 heter det at "Høiesteret dømmer i sidste Instans". øverste domstol har hele landet som sitt virkeområde holder til i Høyesteretts hus i Oslo ledes av en justitiarius og har i tillegg 18 dommere enkelte sak - 5 dommere mer kompliserte sak – 2 parallelle avdelinger visse tilfeller – alle dommerne (plenum)

 Både SIVILE saker og STRAFFESAKER  Høyesterett tar IKKE stilling til skyldspørsmålet i straffesaker LAGMANNSRETTEN ANKER KJÆREMÅL

EN SAK ET KJÆREMÅL BLIR AVGJORT ENDELIG EN ANKE skriftlig på grunnlag av sakens dokumenter muntlig går for åpne dører ingen parts – eller vitneforklaringer ingen befaring

lagmannsretten er domstol i annen instans TINGRETTENELAGMANNSRETTENE Anker Kjæremål behandler SIVILE saker og STRAFFESAKER hver lagmannsrett har sitt område som kalles LAGDØMME

Det er seks lagdømmer. Disse lagdømmene er: BORGARTING, med sete i Oslo dekker fylkene Oslo, Buskerud, Østfold og sørlige deler av Akershus. EIDSIVATING, med sete på Hamar dekker fylkene Hedmark, Oppland og nordlige deler av Akershus. AGDER, med sete i Skien dekker fylkene Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder. GULATING, med sete i Bergen dekker fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane og Rogaland. FROSTATING, med sete i Trondheim dekker fylkene Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. HÅLOGALAND, med sete i Tromsø dekker fylkene Nordland, Troms og Finnmark.

 Hvem og hvor mange dommere som er med på å behandle saker i lagmannsretten, avhenger av hva slags type sak det er og hva det ankes over. STRAFFESAKERSIVILE SAKER Avgjøres av tre fagdommere. Unntaksvis, i enkelte sakstyper skal det også være meddommer, to eller fire. Som i tingretten kan meddommerne oppnevnes på grunn av sin fagkyndighet Avgjøres av 3 fagdommere og 4 meddommere ved saker som ikke kan gi fengsel i mer enn seks år Ved saker med mer enn seks års strafferammer – avgjøres av 3 dommere og 10 medlemmer av juryen eller lagretten Juryen avgjør skyld, mens straffeutmålingen gjøres av dommerne og tre jurymedlemmer

Alle saker starter her NORGEDOMSOGNTINGRETTER i Oslo og Stavanger er det i tillegg spesialdomstoler for enkelte sakstyper i de øvrige domsogn er det en tingrett som behandler alle typer sak og kalles FULLFAGLIG TINGRETT størrelse på tingrettene varierer. De minste embetene består av: sorenskriveren én dommerfullmektig to saksbehandlere den største domstolen er OSLO TINGRETT som har 200 ansatte

Tingretter har: dømmende oppgaver: å avgjøre straffesaker å løse privatrettslige tvister forvaltnings- og registreringsoppgaver (blant annet): tinglysing dødsfallsregistrering utstedelse av skifteattest notarialforretninger vigsler og registrering av partnerskap

Forliksråd Laveste instans for SIVILE saker Sivile tvister skal som hovedregel behandles her før eventuell fremming for tingretten Noen unntak eksempelvis saker om ekteskap, skifte og barnefordeling Resultat: Forlik eller dom. Henvisning til tingretten i vanskelige saker Velges av kommunestyret, bare unntaksvis jurister Vanligvis ett i hver kommune