Hva er en familie? Vi skiller mellom familie, slekt og hushold Familien er en sosial institusjon som vi finner i de fleste samfunn. Familie er en sosial.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kirsten Sandberg Avdeling for kvinnerett Institutt for offentlig rett
Advertisements

Politikk handler om å fordele goder og byrder i et samfunn.
Solidaritet i praksis for Zimbabwe. ”Vi oppfordrer alle organisasjonsledd i NTL til å støtte Norsk Folkehjelps prosjekter i Zimbabwe. Dere kan bidra til.
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
Likestilling mellom kjønnene
Familien DEFU 1-v09 Marte Ree Nolet.
Identitet Skilpadde eller løk? GAUA feb KK 1.
Tina Åsgård, kvinnepolitisk leder i SV
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Elizabeth I.
Ulike familietyper og samlivsbrudd (Larsen+Slåtten, 2002)
11. Legitimitet og makt Påstandene:
Oversiktsforelesning-2003
Grunnutdanningen i sykepleie - deltid 98 januar 2001
11Jeg i arbeidslivet.
RLE UKE 6 I gode og onde dager.
Likestilling og samlivsformer
Tvangsekteskap 20.Mai 2009 Av Shilan Shorsh.
Integrering og arbeid mot tvangsekteskap 12.Juni 2009 Av Shilan Shorsh.
De 10 bud 10 måter å elske på.
Familie relasjoner Far Sønn Sønn Bestefar Søstre Brødre Ektepar Far
Vikingtiden HIS1110 Høst 2008 Forelesning 1.
Familie og hverdagsliv
Hvorfor det utvidede likestillingsbegrep – presentasjon av LDOs veiledning Av Mona Larsen-Asp underdirektør Høgskolen i Lillehammer 24. april 2008.
Kapittel 6 oppgave k Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Bokollektivet Målgruppe:
I gode og onde dager. Abort.
Betydningsfulle andre / signifikante andre
Likeverd som prinsipp, utfordringer og muligheter Pedagogiske konsekvenser for likestillingsarbeid og toleransebygging i barnehager (og ellers) Forelesning.
Religionen og det levde livet Noen fortellinger og tanker om maskulinitet, familieliv og islam i Norge Elise Skarsaune, Reform.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
Samfunnskunnskap Emne 3: Barn og familie. Familie «Hele familien» – mor, far, barn, svigerbarn, barnebarn.
Samliv og familie i Norge Det er mange typer familier i Norge Introduksjonsprogrammet
RADAR Kapittel 1 Sosialisering. Sosialisering er en prosess der individet tilegner seg kunnskaper, ferdigheter, normer og verdier som kreves for at en.
Robin og Tomtom. Hans Nielsen Hauge Reiste rundt som vekkelsespredikant, fra Forandret livet til tusenvis av mennesker på sine vandring. Myndighetene.
Kapittel 2. Familie og forbruk Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere sentrale.
Normer, sanksjoner og internalisering Normer:  forventninger til et individs atferd i en bestemt situasjon Sanksjoner:  ros eller straff som har til.
6 gode grunner til at kristen samlivsteologi ikke kan være kjønnsnøytral Misjonshuset, Kristiansand 21. mai 2016 Øivind Benestad Stiftelsen MorFarBarn.
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
RLE – familie og vener. Familie Kjernefamilien – Mor, far og barna deira Vanlegaste familieforma Siste tiår endra seg – (sjå tabell side 27) Færre foreldre.
Familie. Familien Trygg base Felleskap Glede Konflikter Sorg Hardt arbeid !
CEDAW Helga Aune.
Formålet med opplæringen er å forebygge vold i familien og vold som begås av nære omsorgspersoner samt øke kunnskapen om hvilke konsekvenser volden har.
Formålet med opplæringen er å forebygge vold i familien og vold som begås av nære omsorgspersoner samt øke kunnskapen om hvilke konsekvenser volden har.
Formålet med opplæringen er å informere om vanlige familiemønstre og samlivsformer. Det skal informeres om livsfaseseremonier. Kristne høytider, offentlige.
KRLE Familiefakta.
Statsmaktene i Norge Samfunnsfag Tirsdag
Definisjon av begrepet ”makt”
Hvordan skal det egentlig se ut?
Samfunnsfag s
Antikkens filosofer 8. trinn
Hvordan misforstå hverandre bedre - flerkulturell kommunikasjon
Kapittel 1 Helse og sykdom
እዚ ኣስተምህሮ ብዛዕባ ልሙድ ዓይነታት ስድራቤትን ዓይነታት ሓዳርን ሓበሬታ ምሃብ እዩ ዕላምኡ። ብዛዕባ ዝተፈላለየ ጽምብላት መድረኻት ሂወት ሓበሬታ ክወሃብ እዩ። ሃይማኖታዊ በዓላት ክርስትያን፣ ሃገራዊ በዓላትን ካልእ በዓላትን ውን ክጥቀስ.
Kapittel 7 oppgave b b. Sett inn riktig form av substantivene og adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Jeger- og sankersamfunn
Kapittel 6 oppgave b Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Hva er kultur? Kultur er den komplekse helheten som består av kunnskaper, trosformer, kunst, moral, juss og skikker, foruten alle de andre ferdighetene.
Hvem stemmer på hvilke partier?
Vold Hva tenker dere om dette bildet?
د دې زده کړې موخه د کورنۍ د عامو شکلونو (ډولونو) او همدارنګه د ګډ ژوند د بېلابېلو ډولونو په اړه مالومات ورکول دي. د ژوند د بېلابېلو پړاونو د مراسمو په.
Den kjønnsnøytrale ekteskapsloven:
Mor-far-barn-relasjonen
Viktige spørsmål om kjønn, samliv og barn
HINDUISMEN.
Hvem kan inngå ekteskap?
أنماط الأسرة وطرق التعايش، مراسيم مراحل دورة الحياة
Utskrift av presentasjonen:

Hva er en familie? Vi skiller mellom familie, slekt og hushold Familien er en sosial institusjon som vi finner i de fleste samfunn. Familie er en sosial gruppe som er knyttet sammen gjennom slektskap eller ekteskap, der de voksne medlemmene tar ansvar for oppfostring og oppdragelse av egne eller adopterte barn.

Familiens funksjoner I Familien har ulike oppgaver i ulike samfunn og den varierer derfor også i sin form Det biologiske farskapet og morskapet er ikke alltid knyttet til oppfostringen I mange samfunn er det av mindre betydning hvem som er den biologiske faren til barna Seksuallivet er i mange moderne samfunn i ferd med å løsrive seg fra reproduksjonen Hvor tillatt eller forbudt et seksualliv utenfor ekteskap er, varierer mye mellom ulike samfunn

Familiens funksjoner II I førindustrielle samfunn var produksjon og forbruk, arbeid og fritid, arbeidsplass og familieliv med barn ikke skilt i tid og sted. I dag er familien i en stadig sterkere grad utsatt for en funksjonstapping Funksjonstappingen er et resultat av at andre institusjoner mer og mer tar seg av oppgaver som familien før var alene om Sosialisering er fremdeles en av familiens viktigste funksjoner

Slekt og slektskap Slektskapsforholdene er kjernen i det sosiale livet i ikke-industrielle samfunn Slektskapssystemene bestemmer i i slike samfunn i tillegg til seksualitet og familieliv også økonomisk, politisk og religiøs aktivitet Slekt er også i dag en viktig, selv om den ikke er like førende som før Slekt har i alle samfunn betydning for samliv og og ekteskap

Ulike familimønstre I Norge er bigami ulovlig, kun monogamiet er lovlig, og kjernefamilien er vanligst Polygami er et familieforhold med flere enn to ektefeller  Polygyni betyr at mannen kan ha flere koner  Polyandri betyr at kvinnen kan ha flere ektemenn Når foreldrene har stor innflytelse på hvem barna gifter seg med, kaller vi det arrangerte ekteskap

Matriarkat og patriarkat Samfunn der menn har mest makt, kaller vi patriarkat Matriarkat kalles det når kvinner har mest makt i samfunnet I matrilineære samfunn blir slektskapet regnet ut fra moren I patrilineære samfunn er det mannens slekt som er avgjørende Matriarkat må ikke forveksles med matrilineære samfunn og patriarkat må ikke forveksles med patrilineære samfunn.