Olje som verdens blod. Olje i internasjonal politikk 95 prosent av all transport med fly, båter og biler er basert på drivstoff fra olje. Derfor er nesten.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva hvis? Oljen plutselig ble borte. Scenario I 150 år har vi utvunnet den fra bakken. Et drøyt, allsidig drivstoff som har gjort vår moderne verden mulig.
Advertisements

Engia.
Norge - en økonomisk stormakt med energi og kapital
Norges olje- og gassvirksomhet
10Velstand og velferd.
Den første industrielle revolusjonen (Del 1)
Det vanskelige konfliktområde
Norwegian Institute of International Affairs Norsk Utenrikspolitisk Institutt Kurs i internasjonal politikk Oslo, Fanehallen, 26. november 2010 Dr. Nina.
Engia.
Kapittel 3: Forretningsplanen Del 1 Læreplanmål Utforme mål og visjoner for en virksomhet Utarbeide en forretningsplan Entreprenørskap og bedriftsutvikling.
DUBAI  En av de sju emiratene i UAE på den arabiske halvøya i Vest-Asia ved Persiabukta.  Den nest største byen etter Abu- dhabi.  En vakker, stor.
Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) Arbeider for å fremme økonomisk vekst i og handel mellom medlemslandene. Om OECD:
Statens Barnehus Tromsø. Målsetting Hovedmålsettingen med etableringen av barnehus Bedre barns rettssikkerhet. Sikre samordning av tilbudet (strafferettslig.
Presentasjon elever/studenter. Vann. Verdens viktigste ressurs. Norge har store ferskvannsressurser, men globalt er vann et knapphetsgode. Milliarder.
Alternativer til nett Enova og Statnett starter FoU-prosjekt for å få fram de beste totalløsningene Nasjonal kraftsystemmøte, Gardermoen, Jan.
Ingard Moen, Direktør, Plan og Analyse Nasjonalt Kraftsystemmøte Gardermoen, 31. august 2016 Konklusjoner fra den Europeiske tiårsplanen.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
Velkommen til klimatoppmøte! Klimatoppmøte i skolen Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening.
Værøy. Lofoten Viking AS Lofoten Viking as er en datterbedrift i Nord Norges største fiskerikonsern Nergård AS Produksjon og omsetning Pelagisk og hvitfisk.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Folkeavstemning i Stavanger 30. mai Jarl Harry Gjedrem.
Bærekraftig utvikling Viktige prinsipper for handling (fra Nasjonalbudsjettet): – Rettferdig fordeling (nåværende og fremtidige generasjoner) – Internasjonal.
Elektrisitet. Hva er elektrisitet? Det er ikke lett å forklare hva elektrisitet er.  Vi ser den ikke fordi at den er usynlig  Vi lukter den ikke og.
FN - FRED OG SIKKERHET Kan FN skape fred?. INNHOLD Hva er FN? FNs sikkerhetsråd Hva gjør FN med krig og fred?
Fattige og rike på samme klode FNs tusenårsmål, HDI, Vann, Udanning BNP, Verdenshandel,
Fattigdom og miljøproblemer ses i sammenheng Kortsiktige økonomiske hensyn må vike for langsiktige miljøhensyn.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Utfordringer for kommuner og fylkeskommuner i informasjonssamfunnet
Informasjonsprogram modul 11
Den russiske revolusjon
Norges historie
Rapport: Å ville utvikle skolen
Kvotehandel overalt? Kasakhstan melder seg på
Folkets handelsavtale – innføring til lærer
Kapittel 21 Utenrikshandel
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
Samarbeidsgruppemøte
SAK 6: Oppdatering av bilag 3 til Samarbeidsavtalen Krav til tjeneste
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Den industrielle revolusjonen
LOfavør – landets beste fordelsprogram
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
Grønne tiltak i blå næring – Enova hjelper deg til lønnsomhet
ROS Trøndelag ”ville, vakre, trygge Trøndelag”
Den industrielle revolusjon
Historie kapittel 1 Norge blir et velferdssamfunn. Du skal lære om:
Margrethe Helgebostad
Tekna – Vi kjemper for deg og faget du brenner for
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Verktøy for leverandørkategorisering
WTO 149 land er medlemmer, de fleste fattige U-land
Fra kremmerhus til korthus?
Hei! Har du lyst å starte et eTwinning- prosjekt med klassen din?
Presentasjon av vårt nye undervisnings-materiell
Informasjon til berørte kommuner Sikkerhet - trusselbilde
Befolkningsframskrivinger 2018
LMK - den rene motorhistoriske kulturorganisasjon!
Barn som kommer alene til Norge – under 15 år
1. Innledende påstander om organisasjoner
Inflasjon og arbeidsledighet
Barometeret Utdrag fra Pengepolitisk rapport 2/18 fra Norges Bank. Figurene kan hjelpe deg til å beskrive tilstanden i norsk økonomi. Oppgi følgende kilde.
Den skandinaviske biogasskonferansen 2018
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Diskuter formålet med FN og anna internasjonalt samarbeid
«Eiermøte 25 august» Agder Energi Tom Nysted ae.no.
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
Kapittel 7: Vann i verden
Utskrift av presentasjonen:

Olje som verdens blod

Olje i internasjonal politikk 95 prosent av all transport med fly, båter og biler er basert på drivstoff fra olje. Derfor er nesten all transport av mennesker, mat og andre varer avhengig av at det finnes olje tilgjengelig. For å produsere mat, klær og medisiner er vi avhengig av oljedrevne maskiner. Selv elektrisk energi kommer i stor grad fra kraftverk basert på olje, gass og kull. Olje inngår dessuten som viktig bestanddel industri- og byggematerialer, som for eksempel plast. Et lands forsvarsevne blir redusert dramatisk dersom det ikke finnes olje tilgjengelig. Militære maskiner, kjøretøy, fly og hele våpenindustrien stopper opp uten olje.

Produksjon av olje og gass De store oljereservene finner vi i dag først og fremst i Midtøsten. Her produseres omtrent en tredjedel av verdens olje. Det er store oljereserver og gassreserver i Russland og til dels i Nord-Amerika. Også i Europa produseres det olje og gass, med Norge som en viktig aktør.

Energisikkerhet ”Energisikkerhet” har blitt en viktig del av staters utenriks- og sikkerhetspolitikk. Det er viktige handels- og utenrikspolitisk mål så sikre seg trygge og stabile leverandører Utfordringen for de fleste av verdens stater, er at etterspørselen og forbruket overstiger det de måtte ha av egen produksjon. USAs status som supermakt avhenger av sikker tilgang på olje. USA er verdens største forbruker av olje og er avhengig av å importere mer enn prosent av forbruket sitt. Den kinesiske økonomiske veksten har gitt en kraftig økning i oljeetterspørselen. Kina råder kun over 1,3 prosent av verdens oljereserver. Det internasjonale energibyrået (IEA) spår en kinesisk oljeimportavhengighet på 80 prosent allerede i 2030.

Transport av råolje (og gass) Olje transporteres med tankbåter på de store verdenshavene. Mye må likevel fraktes gjennom områder og trange streder hvor det kan være lett å stoppe transporten. Slike steder er det trange Hormus- stredet i Midtøsten der ca 25% av all verdens oljeproduksjon passerer. Andre slike viktige områder er rundt Afrikas Horn og Barentshavet mellom Norge og Svalbard. Slike områder får derfor en stor strategisk betydning.

Kriger og olje Mange kriger og konflikter, ikke minst i Midtøsten, har handlet om oljeressurser og viktige områder knyttet til oljetransport. I flere kriger har mangel på olje og drivstoff vært med på å avgjøre utfallet. Tilgang til olje på ulike måter vært et militærstrategisk spørsmål helt siden verdens marineflåter gikk over fra kull til olje som drivstoff på begynnelsen av 1900-tallet.

Gassrørledninger i Europa

Russlands energiproduksjon Høye priser på olje og gass har sørget for enorme inntekter for Russland. Mye tyder å at russerne vil bruke petroleumsresursene som et middel til å sikre seg andre fordeler, som forsvarssamarbeide og gunstige handelsavtaler. Flere vintre, blant annet i 2008, har Russland stengt gasstilførselen til Ukraina på grunn av uenighet om pris. 20 prosent av Russlands gasseksport til Europa går gjennom Ukraina. Noen mener Russland bruker sine olje- og gassressurser som et forhandlingskort mot USA for å få USA til å støtte Russlands søknad om medlemskap i WTO. Mange hevder også at Russland bruker sitt nasjonale energiselskap Gazprom ikke bare som et verktøy for å utvikle landets enorme energiressurser, men også som et politisk redskap i den internasjonale maktkampen.

Opec og IEA OPEC er en internasjonal organisasjon med sentrale oljeeksportører som medlemmer. Den består av Algerie, Ecuador, Indonesia, Iran, Irak, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, Saudi Arabia, de forente arabiske emirater, Venezuela og Angola.AlgerieIndonesiaIranKuwaitLibyaNigeria QatarSaudi Arabia Venezuela IEA ble grunnlagt i 1974 som et samarbeidsorgan for importører av olje. Det var i utgangspunktet et samarbeid mellom OECD-land som ønsket å håndtere og redusere sin avhengighet av olje. IEA har idag 26 medlemmer. Norge har en rolle som mellommann i forholdet til OPEC og IEA