Flytkningsituasjonen – en beredskapsutfordring? Per Ketil Riisem Seniorrådgiver samfunnssikkerhet og beredskap Trondheim kommune.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Trygve Hillestad Consulting Hvor langt går kommunenes beredskapsansvar? Trygve Hillestad Consulting ROS-analyser, beredskapsplanverk, opplæring, rådgivning,
Advertisements

Nasjonal satsing på Vurdering for læring
Tanker om brukermedvirkning
”Øvelse Frøya” Evaluering
BEREDSKAPSØVELSE Gjennomføring, erfaringer og konklusjoner fra beredskapsøvelsen i Drammen kommune, Vann og avløp. Ane Prøsch-Oddevald GVD temadag.
FAMILIENS HUS Hvor: Hoff Terrasse 20 (Senter for familiebarnehager)
Kan det lages et felles internkontrollsystem i kommunen. Åre
KOMMUNEN- EN AKTØR I GRUNNBEREDSKAPEN
- Ny lov og forskrift om kommunal beredskapsplikt
Helseberedskapskonferansen 2013
Levende HMS-system – hva betyr det i praksis?
20. januar 2012 Et trygt og robust samfunn - der alle tar ansvar1.
Tre spørsmål Hvor mange har (oppdaterte) kriseinformasjonsplaner? Hvor mange har gjennomført kriseøvelser det siste året? Hvor mange har det siste året.
Erfaringskonferansen februar 2011, Oslo.
Unge gjengangere Et samarbeidstiltak mellom Oslo kommune og Oslo politidistrikt Soria Moria 14 oktober 2008 sammen lager vi et trygt Oslo.
Nettselskapenes samarbeid med kommunene i beredskapssituasjoner - Informasjonsberedskap.
Regionalt senter for samfunnssikkerhet og beredskap
Embetsoppdrag 2004 Resultatområde Regional planlegging Resultatkrav: Fylkesmannen skal påse at nasjonal politikk formidles og ivaretas i behandlingen av.
Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad Når krisen er et faktum Beredskap når en organisasjon er i krise.
Beredskap influensapandemi Logistikk – mottak og utsending av vaksine til kommunene Kjersti Rydland, Avdeling for vaksinasjon og immunitet Smitteverndagene.
Hvilken beredskap bør kommune- helsetjenesten ha? Fagseminar om fugleinfluensa Kommuneoverlege i Drammen kommune, Anne Wenche Lindboe Hvordan.
Beredskapsplan for massevaksinasjon Folkehelseinstituttet Avdeling for vaksine Prosjektleder Anne Wenche Lindboe.
Medieanalyser Helse Midt- Norge Oppsummering
Beredskapsarbeidet i Drammen kommune
Brannen på Gulskogen Krisehåndtering.
Ruter 11.mars Kjerstin Winther-Jacobsen
Praksiskonsulenter Gunnar Bovim Administrerende direktør St. Olavs Hospital Arrangement, Trondheim,
Miljøverndepartementets time: Seniorrådgiver Øyvind Aarvig Sentrumskonferansen – Drammen –
Krisestøtte-prosjektet (tidl kriseweb) i regi av Det Digitale Trøndelag Statusrapport desember 2009 Inger Marie Bakken prosjektleder 4. juni 2009.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
”Brukermedvirkning for mennesker med begrenset samtykkekompetanse”.
Hva bør brukerne få på nett – Ole P. Pedersen 26. mai 2004 Kommunale nettsider – hva bør brukerne få på nettet?...og hvorfor har utviklingen av kommunale.
Nordredkonferansen 2012 Erfaringer
Kommunenes arbeid med likestilling Resultater fra kartlegging.
ØVELSE "ORKAN 2012" Regionalt KBO møte 6. mars 2013 Geir Kaasa.
Nasjonal, regional og lokal krisekommunikasjon
Samhandlingsreformen – Hva skjer?
Bø hotell, Anders Stang Lund Senior kommunikasjonsrådgiver
Valgforums valgkonferanse 2014 Har du tenkt på hva som kan gå galt?
Sykehusenes forberedelser til å ta imot SARS-pasienter Et eksempel fra Helse Vest Stig Harthug Regionalt kompetansesenter for sykehushygiene i Helse Vest.
Bydel Søndre Nordstrand - URO Fagtorg
Bosetting av flyktninger. Anmodningen IMDI har anmodet Asker kommune om følgende bosettingstall for 2016 og 2017: > Bosetting i 2016: 135 flyktninger,
Kommunekonferansen 2016 Samfunnssikkerhet og beredskap Kongsberg 14. april 2016 Knut Skrede Fylkesberedskapssjef.
En utkantkommunes erfaringer Region Namdal, Sørgården 2. Juni 2016 Karl Audun Fagerli, rådmann Lierne.
Veileder i helhetlig ROS-analyse i kommunen Arealbruk og naturfare - NIFS 5.November 2014 Cathrine Andersen.
Posterpris og veien videre. Helseforetak / sykehus som er med! Helgelandssykehuset HF, Mosjøen Helgelandssykehuset HF, Sandnessjøen Nordlandssykehuset.
Involvering av barn og unge. Hva er involvering? 15. november 2012 Ikke informasjon – bare en forutsetning for å få til involvering Se Forstå Akseptere.
Strømbrudd i Steigen 25. – 30. januar Hvorfor det ikke gikk galt.
Beredskapsråd i Orkdal kommune Orkdal kommune – beredskap.
2 HMS og beredskap ved UiO 16. oktober HMS og beredskap - UiO –HMS og Beredskap (EHMSB) ble etablert med i alt syv medarbeidere (tre nye.
1 Risiko- og sårbarhetsanalyser i kommunen. v/ konstituert rådmann/organisasjonssjef Randi Rasmussen, Malvik kommune Fylkesmannens kommunesamling 12. november.
Nytt fra Fylkesmannen Fylkesberedskapssjef Per Arne Stavnås.
Et trygt og robust samfunn – der alle tar ansvar Utfordringer for brannvesenet i den samlede beredskap Avdelingsdirektør Finn Mørch Andersen DSB.
Trondheim kommune Helsetjeneste, utdanning og forskning i Trondheim Utfordringer Forventninger til helseklyngen Adm. direktør Gunnar Bovim, St. Olavs Hospital.
Forberedende samtaler
Kommunal beredskapsplikt
Havariøvelse 26. august 2016 Hasvik kommune
Asyl- og flyktningsituasjonen
Øvelser med kommunal kriseledelse
KOLS-HEIM Et samarbeidsprosjekt mellom Lungeavdelingen v/ St
Beredskapsorganisering knyttet til selvangivelsesperioden
Kontaktmøte – Beredskap
Kommunal styring og planlegging av Helse- og omsorgtjenesten
Grenseregionalt Forum 2017
Invitasjon til frokostseminar, 8. desember kl
Tilbakemeldinger fra deltakere på
Forutsetningsgruppen Møte 1:
Hensynssoner rundt Borregaard
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

Flytkningsituasjonen – en beredskapsutfordring? Per Ketil Riisem Seniorrådgiver samfunnssikkerhet og beredskap Trondheim kommune

36 uønskede hendelser er risikovurdert og beskrevet ansvarsområder for

”Røde Kors har trukket seg ut av PUs mottak fordi deres ansatte ikke er trent i leirdrift og beskyttelse under så vanskelige forhold - det er fullt kaos der nå. Sivilforsvarsdistriktet i Oslo og Akershus sendte også noen av sine folk hjem fra Råde fordi de heller ikke kan takle voldsnivået og forholdene, og ikke har opplæring i hvordan man fysisk utformer og etablerer slike leire med tanke på å unngå konflikter og overgrep”.

Med disse få bildene.. Har vi en beredskapssituasjon? ”Beredskap er definert som planlegging og forberedelser av tiltak for å begrense eller håndtere kriser eller andre uønskede hendelser på en best mulig måte” Hvilket nivå? Snakker vi om de samme nivåene? Hvor forberedt er vi egentlig? Når startet vi å forberede oss? – På hva, og sammen med hvem?

Hva har TK foretatt seg? Etablert en hendelse i CIM med loggføring av info inn/ut, referat fra møter Etablert en intern (beredskaps)organisasjon Tatt initiativ til og gjennomført 2 koordineringsmøter med UDI, politi, fylkesmannen Deltatt i koordineringsmøte hos biskopen/kirken Utviklet vår interne beredskapsplan og delt denne med de som deltok i møtet

Hva har TK foretatt seg? Gjennomført en rekke befaringer og kartlagt relevante og tilgjengelige egne og private lokaler Gjennomført idedugnad for innbyggere, frivillige og næringsliv – ca 300 deltakere Løpende infodeling og koordinering med Oslo, Stavanger, Bergen og Tromsø kommune, samt St Olavs Hospital Rapporterer til fylkesmannen

Kommunale utfordringer Opplevd svak/fraværende samhandling mellom UDI og kommunen – Forventninger til planer, kapasitet – Valg av lokaler for ulike mottaksplasser – Hva med ROS-vurderinger av valg av og plassering av asylmottak/mottaksplasser – hvem foretar disse, og ut fra hvilke kriterier? Hvem har ROS for sosial uro? – TK mangler, men vil oppdatere vår ROS før jul på dette spørsmålet Interkommunal samhandling Mottakssenter på hotell? Hva med helseundersøkelser? Hva med en plan for bruk av frivillige?

Kommunikasjon Når går vi fra risikokommunikasjon – til krisekommunikasjon om flyktningsituasjonen? – Er det i Sverige de driver krisekommunikasjon og i Norge krisekommunikasjon? Det foregår hærverk/skadeverk og branner på norske mottak – betyr kanskje krisekommunikasjon her til lands også? Hvordan evner vi å samordne kommunikasjon mellom kommuner, UDI, politi, sykehus, frivillige ?

Oppsummering/avslutning Kommer (for sent) i gang med risikoforberedende tiltak Krevende å få samvirkeprinsippet til å fungere i praksis inkl deling av beredskapsplaner Meget godt samarbeid mellom storbyene (løpende rapportering av situasjonsforståelse og erfaringsdeling) Meget godt samarbeid med St Olavs HF Opplevd uklar nasjonal kriseledelse Krevende å opprettholde en dialog med UDI Mye arbeid står foran oss, og ingen av oss har sett enden på denne hendelsen..

Takk for oppmerksomheten!