Hva kan regionale politikere tilføre folkehelsearbeidet? Thore Westermoen Fylkesordfører.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forventninger og videre arbeid…...
Advertisements

Nordlandsløftet Forum Nordlandsløftet 7. – 8. november, Skagen Hotel
Ny partnerskapsavtale - Vedtak 1 Fylkestinget Partnerskapsavtale Østfoldhelsa mellom fylkeskommunen og kommunene godkjennes som samarbeidsavtale.
Nordisk tilsynskonferanse
KOMMUNER I INNKJØPSSAMARBEID
Universell utforming og folkehelse. Helse i plan som verktøy •Femårig utprøvingsprosjekt i samarbeid mellom MD og Sosial og helsedirektoratet –oppfølging.
Folkehelse i Plan 29. august 2007 Lillehammer INTRODUKSJON TIL DRØFTING Asle Moltumyr HOD/MD/SHdir.
Seminar BI - 8.februar 2006 Velferdsstaten under press - konsekvenser for kommunene Direktør Lars Bjerke Bærum kommune.
Regionalt Utviklingsprogram Møte med kommunene Vigdis Hjulstad Belbo RUP 2003 Fylkeskommunen – ny og forsterket rolle Den nye fylkeskommunen.
1 Regionalpolitikken – en balansert regional utvikling Statssekretær Just Hjalmar Johansen, Kontaktkonferansen med fylkeskommunene, Bergen, 5. april 2005.
Partnerskap om folkehelse i Møre og Romsdal
Arealpolitikk Ole Haabeth, fylkesordfører Østfold Fylkesordførernes sommermøte 8. aug 2011.
HVA ER FLERKULTURELL FORSTÅELSE ?
Forvaltningsnivåenes roller i planleggingen
Planstrategi som nytt verktøy
Demokratisk fornyelse Lokale praktiske erfaringer og mulig implementering i nasjonal politikk. Tone Tellevik Dahl-bydelsutvalgsleder Morten Nordlie-kultur-
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling 10 rådgivere, fordelt på hele landet.
Gruppeoppgave Uu-pilotfylkeordningen fra 2009 Oppgave 1: Uu-pilotfylkeordningen 1.Gi innspill til forventninger, kriterier, mv. for et uu-pilotfylke.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Handlingsplan for økt tilgjengelighet gjennom universell utforming Satsingen på pilotkommuner (tiltak BU 31) Forventninger til pilotkommunene Ekspedisjonssjef.
Hva skjer akkurat nå? Ny organisering i Sosial-, helse- og barnevernsavdelingen hos Fylkesmannen Embetsoppdraget/samhandling. Familieveiviserprosjektet.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
FOLKEHELSE OG PLAN FOLKEHELSEPARTNERSKAPET TRYSIL 12. OG 13. FEBRUAR 2009.
Hvordan kan offentlig sektor – kommuner, fylker, stat – jobbe for små og mellomstore bedrifter– trenger vi en ny regionalinndeling ? Innlegg av kommunal-
Veileder i Trepartssamarbeid
Nordlandskartdagene GeoNordland 2005 Satsing på Arealis og Geovekst Magnar Bakksjø Enhet for plan og miljø Kultur- og miljøavdelingen.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Folkehelse på dagsorden Hordaland fylkeskommune si rolle i partnarskap for folkehelse.
Hvordan kan regionalt nivå bidra til verdiskaping og regional utvikling? Hva er ambisjonene for neste regionalmelding? Kommunal- og regionalminister Erna.
Barnevernet sett fra Regjeringens side Innlegg på kommunekonferansen til Nordland Fylke Kjell Erik Øie Statssekretær
Lærerutdanning Spesialisering, arbeidsdeling og samarbeid Frode Hauge.
EN DRIVKRAFT FOR UTVIKLING 1 Hva gjør fylkeskommunen som folkehelseaktør ? Thore Westermoen Fylkesordfører Vest-Agder.
Kreativ planlegging for en kreativ region?. Evalueringen av Felles fylkesplan Startet rundt årsskiftet 2004/2005 Har fulgt planprosessen fram til høsten.
1 Odd Godal Seniorrådgiver Norske kommuner og fylkeskommuner som internasjonale aktører – har det noen betydning.
Tilskudd til friluftslivsformål i Rogaland fylkeskommune 1.Regionalt UtvklingsProgram (RUP) 2.Tilrettelegging i friluftslivsområder, RFK 3. Statlige friluftslivsmidler.
Medvirker partnerskapsmodellen til mobilisering og folkehelsearbeid? Marte Hanche-Dalseth Folkehelsekonferanse, Alta
Verdiskapingsforum Østfold Forventninger Aktuelle saker Aktuelle arbeidsmetoder.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
Oslo Kommune Byrådsavdeling for byutvikling Groruddalssatsingen Hvordan områdeløft kan være med på å bedre lokalområdet Fredrikstad Synnøve Riise Bøgeberg.
1 Innledning på plankonferansen Utbygging av IC-triangelet innen sammen om bedre og mer effektive planprosesser.
- På vei mot universitet1 ”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering” - implementere nHS i organisasjonen Leif Aage Eilertsen Prosjektledersamling, Oslo.
Deltakelse i europapolitisk samarbeid. Hvorfor engasjere seg? Intensjonen med å delta i europeisk regional- politikk på kort og lang sikt er å bidra i.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Statens vegvesen Ny organisasjon fra 1. januar 2010.
Planstrategitorg 21. september 2011 fylkesvaraordfører Svein Christoffersen Styringsutfordringer, prioriteringer og samhandling.
Utfordringer Interkommunalt samarbeid Samhandlingsreformen.
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
K ommunen som nærings- og samfunnsutvikler Fylkeskommunens rolle Verdiskapingsforum Østfold 21/ Hans L. Clementz, KS.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
KS 10 råd 10 RÅD FOR ET VELFUNGERENDE OG EFFEKTIVT PLANSYSTEM
”nHS-fra prosjekt til institusjonalisering”
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Mobiliseringskonferanse Interreg
Ung i Buskerud 2017 Lampeland 26. januar 2017.
Evaluering av ”Fritt Fram”
FAGGRUPPER OG PROSJEKTGRUPPER
Trysil- Utfordringer og muligheter.
Skolebasert kompetanseutvikling
Regionreformen – status og veien videre
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Frivillighetserklæring – hva, hvorfor og hvordan?
utfordringer i en ny region
Skolebasert kompetanseutvikling
Innspillskonferanse folkehelsemeldingen
Trenger Østlandet et mer slagkraftig politisk organ og felles institusjoner? Even Aleksander Hagen Fylkesordfører i Oppland & Leder av fellesnemnda.
Folkehelse - et felles ansvar
Samhandling mellom Folkehelsealliansen og kommunene i Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Hva kan regionale politikere tilføre folkehelsearbeidet? Thore Westermoen Fylkesordfører

Motivasjonen Folkehelse er et viktig politikkområde som trenger mer kraft Folkehelse er viktig i det regionale utviklingsarbeidet

Regionalt må tilføres helhet, tverrsektorielt folkevalgt styring kompetanse partnerskap langsiktighet? ressurser?

Den regionale utviklingsaktøren ta initiativ til partnerskap –kommunene, frivillige organisasjoner, regionale statlige organer, høgskoler, næringsliv lede og utvikle samarbeidet –klare avtaler, gjensidige forpliktelser og realistiske forventninger

Den regionale utviklingsaktøren Sørge for folkehelse i kommune- og fylkesplan –forankring politisk –holde seg orientert om viktige utviklingstrekk av betydning for det regionale folkehelsearbeidet Være prosessansvarlig for regionale folkehelseprogrammer –operativt verktøy i folkehelsearbeidet –metodestøtte til kunnskapsbaserte folkehelsetiltak

Hva krever dette? Gode relasjoner Høy motivering Økonomiske stimuleringsmidler Litt administrativ humankapital

Samarbeidskvalitetene Likeverdighet Klare avtaler Tydelige og gjensidige forventninger og forpliktelser Avklaring av roller, forventning,..

Helseminister Dagfinn Høybråten Hovedveien for tilskuddsordningen til folkehelse- satsinger går til fylkeskommunen. Skal vi lykkes med å få til et bredt, sektorovergrip- ende folkehelsearbeid må det forankres i politisk og administrativ ledelse og i de overordnede plan- systemene. Kommuner og fylkeskommuner som har kommet langt er kjennetegnet ved nettopp det, sa helseminister Dagfinn Høybråten på en nasjonal folkehelse- konferanse i Fredrikstad i dag. Han pekte på at fylkeskommunen vil ha en sentral posisjon i den videre satsingen på folkehelsearbeid. 13. nov 2003

Det er den draumen Av Olav H. Hauge Det er den draumen me ber på at noko vedunderleg skal skje, at det må skje - at tidi skal opna seg, at hjarta skal opna seg, at dører skal opna seg, at berget skal opna seg, at kjeldor skal springa - at draumen skal opna seg, at me ein morgonstund skal glida inn på ein våg me ikkje har visst um.

Den regionale utviklingsaktøren en langsiktig, vennlig og kompetent samarbeidspartner for det folkenære folkehelsearbeidet Takk for oppmerksomheten!