Villaks og rene fjorder - Hvordan leve sammen med oppdrettsnæringen? Årssamling Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK) Gardemoen, 4.april 2016 Rolv Sigurdsen,

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Miljømessig fotavtrykk fra havbruksnæringen
Advertisements

Sameksistens mellom villaksen og oppdrettsnæringa Jørund Larsen Regionsjef, Midtnorsk Havbrukslag.
Status nasjonale laksefjorder Aina Valland, fagsjef miljø, FHL havbruk
Har vi tilstrekkelig kunnskap for en framtidig god marin ressursforvaltning? Reidar Toresen Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte Oslo, 13.
Miniseminar om villaks, oppdrett og miljøkrav ”Situasjonsbilde for den atlantiske villaksen i Norge” Janne Solli, direktør i Direktoratet for Naturforvaltning.
Rømt oppdrettslaks – hvilke konsekvenser får dette i fremtiden for laksefiske i elv og sjø?
Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring
Utfordringer med åpne merder
NJFF og Norske Lakseelver sier nei til skadelige gruveutslipp i nasjonale laksefjorder Av Alv Arne Lyse Prosjektleder villaks Norges Jeger- og fiskerforbund.
Dialog + omforent kunnskap = bedre lakseforvaltning «Til laks åt alle kan ingen gjera» -Eller kan vi det?
INTERNKONTROLL - Medlem av Norges største frittstående elektrikerkjede -
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
Villfiskens bæreevne for lakselus Anne D. Sandvik, Lars Asplin, Pål Arne Bjørn og Karin K. Boxaspen Leikanger. 4. oktober 2011.
Velkommen til Newton energi- og havbruksrom i Midt-Troms Et undervisningsrom for alle skolene i regionen Praktisk undervisning i realfag med spennende.
VEFSNAKONFERANSEN 2016 Vefsna - en fantastisk viktig faktor for å berge villaksen Vefsna - en fantastisk mulighet for næringsutvikling, rekreasjon og tilbud.
Presentasjon – Econa Riksrevisjonens stilling i statsapparatet Riksrevisjonen er direkte knyttet til Stortinget og er uavhengig av forvaltningen.
Nærings- og fiskeridepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 1 Nærings- og fiskeridepartementet Avdelingsdirektør Yngve Torgersen Florø 10. februar.
WWF-Norges syn på havbruksnæringen Karoline Andaur WWF Norge 11 Februar 2010 Sats på torsk!
Havbruksnæringen i Nordland Verdens beste fisk fra verdens vakreste kyst! VRI konferanse Oslo 17. april 2008 Tomas Norvoll Kunnskapsparken Bodø.
Reketråling: Potensiale og utfordringer Adm.dir. Audun Maråk.
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
Bør flytebrygger erstatte pælebryggene i fremtiden ?? Medlemsmøte 7.april 2016.
Vannforvaltning fra regionalt ståsted - erfaringer fra Nordland 15. September 2010 Svolvær.
Miljøavtrykket til norsk oppdrettsnæring Florø, 11.februar 2016 v/ Jorunn Vallestad, fagrådgjevar i Naturvernforbundet.
FoU i Havbruksnæringen. Om VRI og Blue Planet AS Eid av bedrifter med felles interesse for å utvikle sjømatindustrien Program for økt kobling mellom næringsliv.
Driftsplanen – hva skal vi med den? -for mer liv i elva! Torfinn Evensen Vefsnakonferansen,
Bærekraftig utvikling Viktige prinsipper for handling (fra Nasjonalbudsjettet): – Rettferdig fordeling (nåværende og fremtidige generasjoner) – Internasjonal.
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
§12 i vannforskriften
Sammenhengen mellom; regional plan for vannforvaltning og regionalt overvåkningsprogram! Presentasjon - Seminar om overvåkning av vannmiljø, 9. februar.
Planlegging i sjø – taretråling
Hvordan sikre felleskapet inntekter fra ressursutnyttelsen av havets verdier? Ragnar Tveterås NFKK, Oslo, 19. april 2017.
Regional planstrategi
Det kommunale og fylkeskommunale risikobildet
Sammenslutningen for utfisking av rømt oppdrettsfisk (OURO)
ROS-analyse.
Havbruksfondet Havbruksfondet skal generere inntekter til kommunene som vederlag for bruk av sjø-almenningen i kommunene. I de to neste foilene har vi.
Natur- og miljøvernstrategien for DNT
Else Marie Djupevåg, Tilsynsseksjonen Aqua Nor 2017
Interkommunal plan Saltenfjorden
Metodevurdering for registrering av rømt oppdrettslaks – tellinger, andeler og årsprosent Anders Løland Assisterende forskningssjef Miljøseminar 2017,
Leknes Oslo Øksfjord Ås Leknes Bergen Florø Bergen Ålesund Leknes Alta
Sourcingstrategi for «Virksomhetens navn» innenfor område «xx»
Statsbudsjettet mangler klarspråk. Eksempler fra delen «Hovedtrekk».
Omlegging til produksjonsområder
NOU 2017: 12 BARNEVOLDSUTVALGET
NOU 2017: 12 BARNEVOLDSUTVALGET
Lørenskog kommune PUBLISERT: 11. OKTOBER 2015
Miljødirektoratet – roller i forvaltningen av tare
Veiledning - Verktøy for vurdering av strategier i en anskaffelse
Hva vet vi om barn og smak
Fiskeriforvaltning Av Erling J. Johansen For Kommunestyret i Skjervøy
Norden som foregangsregion
Tema: Norsk sjømatnæring er en av landets største eksportnæringer.
Kommunesektorens bruk av FoU
KrFs næringspolitikk.
Naturmangfold i internasjonalt farvann
Ymse om regelverksutvikling
Kan oppdrettsnæringa bli en framtidsnæring?
03 Introduksjon til ROS-analyse 08 PowerPoint-mal for ROS-analyse
Ny IA-avtale for Avtalen ble signert 18. desember 2018
Revisjon av konsesjonsvilkåra i Folla-Vindølareguleringa
Næringspolitisk organisasjon Partipolitisk uavhengig
Elev/foreldremøte 2. april 2019
Utdrag fra dokumentet «hovedutfordringer i vannområde Haugaland»
Forutsigbarhet av atferd i voksen alder
Fiskeridirektoratets rolle Hvordan påvirker fiskeri og akvakultur
Hva skjedde i Oslofjorden
Regional høringskonferanse 14.mai
Utskrift av presentasjonen:

Villaks og rene fjorder - Hvordan leve sammen med oppdrettsnæringen? Årssamling Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK) Gardemoen, 4.april 2016 Rolv Sigurdsen, Naturvernforbundet i Salten og Maren Esmark, generalsekretær, Norges Naturvernforbund

Naturvernforbundet Grunnlagt i 1914 Norges eldste og største natur- og miljøvernorganisasjon medlemmer – og vi øker! Lars Haltbrekken og Silje Lundberg er leder og nestleder Landsdekkende, demokratisk organisasjon, med fylkeslag og ca. 85 lokallag over hele landet. Nyopprettet fiske- og oppdrettsutvalg

Fangst av atlantisk laks

Villaksforvaltning NOU 1999 – Til laks åt alle skal ingen gjera Nasjonale laksefjorder og laksevassdrag i 2003 Villaksmeldingen i 2006 Nye nasjonale laksefjorder og vassdrag opprettet – «påvirkninger som truer laksens genetiske mangfold, skal reduseres til et ikke-skadelig nivå innen 2010.» – Rømt oppdrettsfisk skal ikke true villaksen Kvalitetsnormer for villaks 2013

St. melding om villaks i 2006: I de nasjonale laksevassdragene vil det ikke være tillatt med nye tiltak og aktiviteter som kan skade villaksen. I laksefjordene skal det blant annet ikke etableres nye matfiskanlegg for laksefisk, og eksisterende virksomhet vil bli underlagt særskilte krav til rømmingssikring og sykdomskontroll. Disse reglene vil bli noe strengere enn de som gjelder i dag. Større inngrep i munningsområdene og virksomhet med risiko for alvorlig forurensning er heller ikke tillatt. Laksebestandene i de nasjonale laksevassdragene skal prioriteres med hensyn til andre tiltak for villaksen.

Havforskningsinstituttet gir ut årlige statusrapporter for miljøtilstanden i oppdrettsnæringa. Smittepress av lakselus og genetisk påvirkning fra rømt oppdrettslaks vurderes som de største risikofaktorene. I rapporten blir det anslått at det rømmer 1,5 millionar fisk årlig, fem ganger so mye som det som blir rapportert. t_laks_er_de_storste_miljoutfordringene/nb-no

«Riksrevisjonen er av den oppfatning at de miljømessige utfordringene i havbruksnæringen er blitt så vidt omfattende at næringen ikke kan sies å ha hatt en tilstrekkelig miljøtilpasset vekst, slik Stortinget har forutsatt». «Miljøutfordringene i næringen er etter Riksrevisjonens vurdering av et omfang som vil kreve vesentlige endringer i havbruksforvaltningen og måten havbruksnæringen blir regulert på.» Samlet belastning er for stor, og vurderes ikke ved tildeling av konsesjon Ingen overordna strategi for effektiv arealbruk Miljøutfordringene er størst i områder med mange oppdrettsanlegg

Lakselusa er også i frysedisken

Lusemiddel

Kitinsyntesehemmarar Diflubenzuron (DFB) hindrer krepsdyr, inkludert lakselus, i å danne skal. Sidan 2009 er forbruket av DFB meir enn tredobla. Flubenzuroner har fleire månaders halveringstid i marine sediment. Dermed er det tilgjengeleg for reker og andre dyr i ein lang periode. Forskarar forventar at andre krepsdyr, som hoppekreps, krabber og sjøkreps, og vil kunne rammast av desse stoffa.

Hydrogenperoksid Blir rekna som det mest miljøvennlege - brytast raskt ned til vatn og oksygen Bruken har auka så mykje at Fiskeridir meinar negative effekter ikkje kan utelukkast Fiskarar viser til negativ effekt på rekefelt. HI har vist dødelegheit på plankton

Giftig ved hudkontakt Mistenkt for å kunne forårsake kreft Ukjent risiko for og omfang av miljøeffekter ved utslepp av store volum formaldehyd i sjø Formalderhyd

Rømming Ny rapport fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning – Norsk institutt for naturforskning (NINA) og Havforskningsinstituttet har i fellesskap klassifisert genetisk påvirkning av rømt oppdrettslaks på ville laksebestander. Basert på genetisk analyse av laks klekket i naturen har forskerne klassifisert 125 laksebestander.

Utslipp av næringssalter I dag er fiskeoppdrett den største kilden til menneskeskapte utslipp av næringssalter langs kysten fra Trøndelag og nordover. Havforskningen skriver: «Data fra Rogaland og Hardanger viser god til meget god vannkvalitet. Dette støtter opp under tidligere modellberegninger som viser at bidraget fra oppdrett har liten betydning for vannkvaliteten» «Lokale effekter forårsaket av utslipp fra anlegget i fjøresonen er i hovedsak observert når anlegget ligger svært nær land, i bukter og bakevjer, eller der strømmen fører utslippene inn over grunnere områder». «Det foregår i dag ingen standardisert overvåking av strandsone eller grunne områder ved oppdrettsanlegg. Hva er langtidseffektene?

Sundvollen-erklæringen Frp, Høyre, Venstre og Krf høsten 2013

«Visjonene for havbruksnæring legger til grunn en femdobling av lakseoppdrettet innen 2050.» «Det er en forutsetning at dette skjer innenfor rammene av sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft.»

Naturvernforbundets innspill til Stortingsmelding om havbruk Uaktuelt med vekst i oppdrettsnæringen med dagens miljøsituasjonen Endring trengs og et «trafikklys» kan fungere med strenge nok krav og en klar handlingsregel Vil ha indikatorer for alle fem bærekraftsmålene, rømming, forurensning, sjukdom, arealbruk og forforbruk. Strenge grenseverdier for alle indikatorene Større områder fri for oppdrett

Naturvernforbundet oppfordrer Regjeringen til: Ingen vekst i næringen inntil miljøutfordringene er løst Redusere oppdrettsvolumet i hardt belasta områder, som f.eks Hardangerfjorden Innføre krav om at all oppdrettsfisk merkes slik at rømt fisk kan identifiseres og spores tilbake til anlegget. Fokusere forskning mot ny miljøteknologi, rømningssikre anlegg, lukkede anlegg og strengere brakkleggingsregimer. Bedre kartlegging av biologisk mangfold og økosystemer i fjordene som grunnlag for kunnskapsbaserte arealplaner og mer effektive forvaltningstiltak som reduserer miljøbelastningen i fjordene og havet. Fase ut oppdrett av regnbueørret som er en fremmed art som ikke bør oppdrettes i norske farvann.

Anchoveta, kolmule, tobis, makrell?, hestemakrell, øyepål, sild, avskjær

En oppdrettsnæring i takt med natur og miljø?:

Norske fjorder er IKKE en avfallsplass for gruveindustrien

Takk for oss! Og er du ikke medlem?