Bedre Hygiene Redusert kontaminering Økt Trygghet Mindre Svinn En del av løsningen…
Utfordringer med smittespredning Utfordringer med god hånd hygiene Utfordringer med hanskebruk SafeDon Hva er SafeDon? Hvordan fungerer SafeDon? Fordeler med SafeDon dispenser systemet Innhold Innhold
Utfordringer med smittespredning
1.Hold det rent 2.Hold rått og varmebehandlet adskilt 3.Sørg for tilstrekkelig oppvarming 4.Sikre temperaturer ved oppbevaring 5.Bruk sikre råvarer og rent vann (WHO: Five Keys to Safer Food: WHO: 5 nøkler til tryggere mat
Mikroorganismer kan overføres via hender, kluter og utstyr Vær OBS på skjærebrett Selv den MINSTE KONTAKT kan være nok til å overføre potensielt patogene mikroorganismer (WHO: Five Keys to Safer Food: Hvorfor holde det rent?
God håndhygiene er det viktigste for å hindre smittespredning og sykdomsutbrudd ved matlaging Vask hendene med såpe og vann Før du lager mat Mellom håndtering av forskjellige råvarer Etter toalettbesøk Bruk engangshansker ved matlaging til flere personer (Matportalen.no, Hygiene – undervisningsmateriell: Hånd hygiene i praksis
Observasjonsstudier viser mindre enn 50 % etterlevelse av korrekt hånd hygiene Manglende kunnskaper om kjøkkenhygiene Utilgjengelige produkter (Matportalen.no, Hygiene – undervisningsmateriell: (Nasjonal Veileder for Hånd Hygiene: 2004) Utfordringer med hånd hygiene i praksis
Samme hansker brukes til flere oppgaver Det blir ikke utfører håndhygiene før/etter at hansker er tatt av Personell kommer fra en uren arbeidsoppgave og tar hansker ut av dispenser (Folkehelseinstituttet, 2004, s.65: Nasjonal Veileder for Hånd Hygiene) Utfordringer med hanskebruk
Utfordringer med den gammeldagse boksen Brukere berører åpningen av boksen
Brukere berører andre «ubrukte» hansker i boksen Utfordringer med den gammeldagse boksen
«Uønskede» hansker faller ut av boksen – høyt svinn. «Uønskede» hansker blir dyttet inn i boksen og potensielt kontaminerer andre «ubrukte» hansker
Fakta : Brukere med kontaminerte hender overfører mikroorganismer på hansker overfører mikroorganismer på hansker
Fakta : kontaminerte hansker og hanskeboks Fakta : kontaminerte hansker og hanskeboks
Fakta : Brukere med kontaminerte hender/hansker
Bedre Hygiene Redusert kontaminering Økt Trygghet Mindre Svinn En del av løsningen…
Fordeler: SafeDon Hygiene System dispenserer kun én og én hanske av gangen mansjett først Eliminerer all berøring rundt åpningen av boksen og alle ubrukte hansker inne i boksen Eliminerer all berøring av hanskens mest kritiske overflater – tommel, fingre og håndflate
Flere fordeler: Eliminerer direkte kontaminering fra ytre omgivelser (pasientens nærmiljø), fordi hansken dispenserer fra undersiden av boksen Eliminerer uttak av ønskede hansker og reduser derfor svinn Dispensering av kun én og én hanske av gangen mansjett først, gjør SafeDon Hygiene System usedvanlig enkelt og brukervennlig
Eliminerer at uønskede hansker faller ut av boksen, og risikoen for at disse blir puttet tilbake. Den unike pakkemetoden gjør at hanskene ikke klumper seg og det øker brukervennligheten. Et lukket dispensersystem som minimerer risikoen for luftkontaminering Unike fordeler:
Fakta: Brukere berører kun en og en hanske mansjett Først hanske mansjett Først
Fakta: eliminerer kontaminering av hanskens mest kritiske overflater – tommel, fingre, håndflate
Redusert svinn SafeDon Hygiene System dispenserer en og en hanske, og eliminerer derfor uttak av «uønskede» hansker Resultat fra diverse utprøvinger av SafeDon Hygiene System på Sykehus i Norge: – 2 avdelinger reduserte forbruket med henholdsvis 31 % og 40 % – Konklusjon fra rapport: total reduksjon på % Resultat fra diverse utprøvinger av SafeDon Hygiene System på Sykehjem i Norge: – 2 avdelinger reduserte forbruket med henholdsvis 39,5 % og 23 %
Sammenlignet kontamineringsnivå mellom SafeDon Hygiene System og gammeldagse hanskebokser Samarbeid med Senter for Mattrygghet, NMBU Resultat: SafeDon Hygiene System var % renere sammenlignet med gammeldagse bokser Prosjekt Matbørsen AS
EK – sertifisering SafeDon Hygiene System er EK – sertifisert Kvalitetsbevis Sertifisert system for næringsmiddelindustri
Takk for oppmerksomheten!