Masterprogrammet i farmasi Farmasi er læren om legemidlers opphav, struktur, produksjon, effekt og riktig bruk. Farmasøytisk institutt (FAI) har som mål.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
PROBLEMBASERT LÆRING VED MEDISINSTUDIET I OSLO
Advertisements

Utdanningsleder Svenning Bjørke • Med utdanning forstår vi virksomheter som har studentenes danning og kvalifisering som sikte. • De nasjonale.
Tone B. Rosenberg, Høgskolen i Akershus
Nina K. Vøllestad Avdeling for helsefag Institutt for helse og samfunn Det medisinske fakultet TRANSFORMASJON AV VITENSKAPELIGE TENKE -, ARBEIDS- OG VURDERINGSMÅTER.
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Spesialpedagogisk rådgivnings og innovasjonsarbeid Jorun Buli Holmberg januar 2005 Spesialpedagogisk arbeid i praksisfeltet både på system og individnivå.
Oppbygning av en nasjonal plan for teknisk fagskole
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
Seminar Kvalifikasjonsrammeverket Hva? Hvorfor? Hvordan?
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Kurs for opplæring av rådgivningsfarmasøyter er klart til bruk
Overordnede mål for medisinerutdanningen ved UiO
Kvalifikasjonsrammeverket - en pedagogisk reform
Masterstudiet i Farmasi
Veiledning av studenter
KJEMIKEREN: Utforsker Utforsker Bestemmer og beskriver hvordan stoffene er oppbygd Bestemmer og beskriver hvordan stoffene er oppbygd Forklarer stoffenes.
Arne Tronsmo UU-leder IKBM
Sykehusapotekene i Midt-Norge
Sogn Arena Forventninger til hva samarbeidsavtalen skal bringe. ”Selbu”-seminaret 2011.
FAGSKOLEUTDANNING.
Om å skrive masteroppgave MEVIT4000, vår Skriveutfordringer ifb. med masteroppgave Mengdetrening: tidligere erfaring er viktig Storstrukturens betydning.
Skrive masteroppgave (1): idéskisse og problemstilling
1 Institutt for samfunnsmedisinske fag Det medisinske fakultet Universitetet i Bergen Sabine Ruths Førsteamanuensis Seksjon for allmennmedisin.
Våre studier Fakultet for veterinærmedisin og biovitenskap.
Ny rammeplan ingeniørutdanningen Høstmøte AITeL Vedtas av Kunnskapsdepartementet Innføres for alle ingeniørutdanninger i Norge fra.
FRM1050 – Legemiddelsubstansene og hvordan de virker Del I
Stortingsmelding 13 Utdanning for velferd – Samspill i praksis
Læringsmål for PECOS Prosessen og innholdet Anne Julie Semb Programleder PECOS.
Helse- og velferdstjenestene: Kompetansebehov og utfordringer for UH-sektoren – innledning ved dekan Kjell Ivar Iversen, Avdeling for pedagogikk og sosialfag,
FRM1030 Bioorganisk kjemi - innledning
Farmasøytisk institutt, 2006 Velkommen til nye studenter 14. august 2006 Instituttdirektør Karen Marie Ulshagen.
Masterskolen 2012 : Introduksjon Opplegget for Masterskolen –Opplegget, timeplan med mer Elementene i en masteroppgave –Teori, metode og empiri (data)
Velkommen til FRM1110-Grunnleggende Farmasi
Farmasøytisk institutt 2005 Velkommen til nye studenter 15. august 2005 Instituttdirektør Karen Marie Ulshagen.
Prosjekt Felles innhold
Status 3+2 prosess farmasi
Møte i NFE-HS Tor Rynning Torp
InterAct prosessen på FI Veien til nye bachelor- og master- programmer.
MENA programkomite Faglige visjoner sett fra MENA.
Hvordan helseforetakene kan bidra til å følge opp regjeringens satsing på innovasjon og næringsutvikling i helsesektoren Helse- og omsorgsdepartementet.
Masterstudiet i Farmasi Programrådsleder Berit Smestad Paulsen.
Velkommen til nytt skoleår 2015/16
Nye studiemodeller på Drift av datasystemer, Informasjonsbehandling og IT-støttet bedriftsutvikling Geir Ove Rosvold Svend Andreas Horgen Greta Hjertø.
Innledning om implementering av nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk ved Høgskolen i Sør-Trøndelag Studiekvalitetsdagen 7. april 2011 Gun Svartaas.
1 Kvalifikasjonsrammeverk og terminologi Universitetenes felles samrådsseminar om implementering av kvalifikasjonsrammeverket NTNU 16. juni 2009 Eirik.
Bruk ”malvisning” for å få tilgang til denne teksten: I nedtrekksmenyen ”Vis” velger du ”Maler” og ”Lysbildemal” Oppsummering av arbeidet med KRaV på programnivå.
Kunnskap for en bedre verden Eksperter i team Erfaringsbasert emne i tverrfaglig samarbeid Bjørn Sortland EiT-leder.
Forskningsmetode og statistikk: Bruk av forskningsmetode betyr å gjennomføre systematiske undersøkelser for å belyse problemstillinger. Sentrale elementer.
Bachelor Biovitenskap Bachelorstudiet ved IBV er for deg som vil lære om biologiske prosesser og systemer, fra molekyler og celler til populasjoner og.
Dagens læringsmål: Tar du en master i fysikk vil du delta i prosjekt i den internasjonale forskningsfronten. Gjennom å være en integrert del av en spesialisert.
Sluttvurdering av student i apotek Tips til utfylling av vurderings-skjema Camilla Foss, ansvarlig for apotek-praksis ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
Samfunnsutviklingens konsekvenser for yrkesutøvelsen i helse- og sosialsektoren.
Grete Haaland og Hilde Hiim, Oktober 2010 KIP-AF "Kunnskapsutvikling og implementering av nye læreplaner i yrkesfag gjennom aksjonsforskning”
Fremtidens spesialsykepleiere
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
Kvalifikasjonsrammeverket
Å skrive masteroppgave
Risikominimeringstiltak
Program for dagen Velkommen v/Dekan Thrina Loennechen
Litt om å skrive forvaltningsinformatikk
MNs læringsdag Kvalitet i utdanning
Studieutvalget 19. oktober 2016 Lars Helliksen og Inger Langeggen
2-årig masterprogram Energi
Utvikling av lærerstudentenes FoU-kompetanse
Bli legemiddelekspert studer farmasi!
Rettskilder til fots - Innledning
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Oppsummering av FINF litt om hjemmeeksamen
Avdeling for utdanning seniorrådgiver Hege Skarsfjord
Rettskilder til fots - Innledning
Utskrift av presentasjonen:

Masterprogrammet i farmasi Farmasi er læren om legemidlers opphav, struktur, produksjon, effekt og riktig bruk. Farmasøytisk institutt (FAI) har som mål å utdanne eksperter på legemidler som bidrar til å løse legemiddelrelaterte utfordringer. Masterstudiet i farmasi ved FAI gir kandidatene bred naturvitenskapelig kompetanse med fokus på legemidler. En Master i farmasi har autorisasjon som helsepersonell (provisorfarmasøyt) med rett til å utlevere legemidler og med plikt til å gi råd/informasjon om legemidlers effekter og korrekt bruk. Kandidaten har også nødvendig grunnlag for å få driftskonsesjon for apotek, for å bli kvalifisert person (QP) for legemiddelproduksjon og for å bli farmasifaglig ansvarlig i grossistvirksomhet.

Beskrivelse av læringsutbytte Kunnskaper En kandidat som er master i farmasi… er legemiddelekspert med inngående kunnskap om sentrale virkestoffers opphav, syntese, isolering, strukturoppklaring og struktur-aktivitetsforhold, og om legemidlers fremstilling, kvalitetskrav, effekter, farmakokinetikk, bruk og plass i forebygging og behandling av sykdom ut fra et individ- og samfunnsperspektiv (autorisert helsepersonell). Utdyping og presisering – For å bli ekspert på legemidler er det viktig å ha et solid fundament innen kjemi, biologi, farmakologi, farmakoterapi, legemiddelteknologi, samfunnsfarmasi og andre fagområder beskrevet i EUs direktiv om profesjonsutdanningen (2005/36/EC; 2013/55/EU). Utdanningen bygger på gjeldende lover og forskrifter (Legemiddelloven, Samhandlingsreformen, Legemiddelmeldingen mm.). – Legemiddelperspektivet er sentralt gjennom hele masterprogrammet. Kandidaten får kunnskap om legemidler til behandling av ulike sykdommer på individ- og samfunnsnivå. Kunnskap om bivirknings- og interaksjonsproblematikk ved legemiddelbruk er viktig med hensyn til en stadig voksende og aldrende befolkning, der polyfarmasi er en utfordring. – Masterstudiet i farmasi gir bred kunnskap om humanfysiologi og sykdomsutvikling, som er nødvendig for å kunne vurdere avansert legemiddelterapi og legemiddelhåndtering i samhandling med annet helsepersonell og pasient. – Kandidaten har bred kunnskap om klinisk utprøving av legemidler med tilhørende innsamling av og krav til dokumentasjon – Kandidaten har også kunnskap om sentrale legemiddelanalytiske metoder.

Ferdigheter En kandidat som er master i farmasi… kan vurdere avansert legemiddelterapi og legemiddelhåndtering i samhandling med annet helsepersonell og pasient Utdyping og presisering Kandidaten kan bidra til optimalisering av legemiddelbehandling for den enkelte pasient gjennom tverrfaglig samarbeid med annet helsepersonell, og drøfte rasjonell legemiddelbruk i forhold til helseøkonomiske prinsipper i et individ- og samfunnsperspektiv Kandidaten kan analysere ulik informasjon om legemidler og legemiddelbruk og anvende dette til å strukturere og formulere faglige resonnementer har teknologisk kompetanse og kan formulere, produsere og kvalitetskontrollere legemidler. Utdyping og presisering Kompetanse innenfor legemiddelformulering og -produksjon er essensiell for en Master i farmasi. Kandidaten har fokus på kvalitetssikring i alle ledd i produksjons- og distribusjonskjeden og i alle farmasøytiske tjenester. Utdanningen gir kandidatene teoretisk grunnlag for å kunne bli godkjent som kvalifisert person (QP) for legemiddelproduksjon i henhold til gjeldende lover og forskrifter. Godkjenning av ferdige produkter gjelder på mange nivåer fra mindre produksjoner, f.eks. til kliniske forsøk, opp til full industriell skala.

kan gjennomføre et veiledet, selvstendig, avgrenset forsknings- og utviklingsprosjekt relatert til farmasi i tråd med kravene for gjeldende forskningsmetodikk og etiske standarder innen fagfeltet. Utdyping og presisering Masteroppgaven gir kandidaten grunnlag slik av han/hun kan bidra til kvalitetsutvikling, innovasjon og nytenkning innen relevante fagfelt. Kandidaten kan drøfte farmasifaglige problemstillinger, analyser, forskningsresultater og konklusjoner. Kandidaten kan avvende relevante statistiske og epidemiologiske metoder på legemiddelrelaterte problemstillinger.

Generell kompetanse En kandidat som er master i farmasi… kan presentere og kommunisere relevant legemiddelinformasjon til pasient/kunde og annet helsepersonell, eksperter fra andre disipliner og allmennheten Utdyping og presisering Ferdigheter innen kommunikasjon /(både skriftlig og muntlig) er viktig for å møte brukernes krav til samhandling. En Master i farmasi bidrar med legemiddelkompetanse og kunnskap om riktig legemiddelbruk på individnivå - i tverrfaglige team rundt pasienten og i samfunnet - innen helsesektorens forvaltningsorganer og i legemiddelindustrien. Utdanningen gir evne til selvstendig arbeid og fokuserer på betydningen av det å arbeide i team, både sammen med andre fra samme fagområde og tverrfaglig. kan arbeide selvstendig i tråd med lover, forskrifter og yrkesetiske retningslinjer. Utdyping og presisering Masterstudiet i farmasi gjør kandidaten i stand til å analysere etiske problemstillinger innen farmasøytisk praksis og reflektere over forskningsetiske problemstillinger innen farmasi. Kandidaten kan nyttiggjøre seg forskningsresultater i yrkesutøvelsen og reflektere kritisk over egen yrkesutøvelse.

5-årig Masterprogram i FARMASI 10 Forskningsoppgave 45 sp + 15 sp spesialiserende emner 9 8Obligatorisk/InternasjonaliseringValgfritt Anvendt statistikk for farmasøyterInternasjonalisering 7 Videregående farmakoterapi Formulering av Utvikling av legemidler og væsketerapi legemidler 6 F a r m a s ø y t i s k p r a k s i s (30 sp) 5 Farmakognosi Farmakoterapi del 2 Legemiddelbruk og folkehelse 4 Legemiddelanalyse Farmasøytisk mikrobiologi Grunnleggende legemiddelfrem- stilling og kvalitetssikring 3 Legemiddelkjemi Farmakoterapi del 1 Legemiddelformer og biofarmasi 2 Farmasøytisk rettet Farmakologi, fysiologi Farmasøytisk biokjemi organisk kjemi og cellebiologi 2 1 Farmasøytisk kjemi Farmakologi, fysiologi Farmasøyten, pasienten og cellebiologi 1 og samfunnet

Sem.Faglige temaerFaglig dybde Faglig bredde Profesjonell kompetanse Forsknings-nærhetTankesett 6 Kunnskap om legemidler, samfunnet, helsevesenet, apotekvesenet Begrenset, men innen spesielle temaer Meget stor Tverrprofesjonell samarbeidslæring Anvende kunnskap Begrenset Kommunikasjon pasienter/annet helsepersonell, anvende kunnskap, løsningsorientert 5 Legemiddelbruk og folkehelse, farmakognosi, naturmidler, kosttilskudd, farmakoterapi Ja, dybde i behandling av store syk- dommer som hjerte-kar/CNS Stor Farmakoterapi, samhandling, kunnskap om anvendelse av legemidler til den enkelte pasient Betydelig, terapianbefalinger og kliniske studier Mye empirisk viten innenfor terapi, tilegne seg ny kunnskap, livslang læring, samhandling, kommunikasjon 4 Legemiddel-fremstilling, bio-analyse og mikrobiologi Ja, fokus på frem-stilling av legemidler Noe mindre Evne til kvalitetssikring av legemiddel-produksjon Begrenset Tverrfaglig tilnærming til legemiddel- produksjon 3 Legemiddel-former, biofarmasi og farmakokinetikk samt legemiddel-kjemi Ja, dybde i flere viktige fag, som biofarmasi/ farmako- kinetikk Stor Farmakoterapi, samhandling, kunnskap om anvendelse av legemidler til den enkelte pasient Betydelig, terapianbefalinger og kliniske studier Mye empirisk viten innenfor terapi, tilegne seg ny kunnskap, livslang læring, samhandling, kommunikasjon 2 Organisk kjemi, biokjemi, cellebiologi, fysiologi og farmakologi Betydelig innen visse områder Stor Tverrfaglig undervisning i kjemi og biologi rettet mot farmakologi Begrenset Kjemi og biologi som basis for å forstå legemidlers struktur og effekter 1 Samfunnsfarmasi, kjemi og cellebiologi /farmakologi Betydelig innen visse områder StorJa, tverrfaglig undervisning med fokus på pasienten, samfunnet og legemidler, samtidig med basal kjemi BegrensetInteraksjon mellom emner, tverrfaglighet, gir anvendbar kunnskap

5-årig Masterprogram i FARMASI Innhold styres av/må ta hensyn til: EU-direktiv om profesjonsutdanninger Legemiddelloven Samhandlingsreformen Legemiddelmeldingen LUBer vedtatt av Profesjonsrådet i farmasi NB: Vi utdanner helsepersonell