Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Bli legemiddelekspert studer farmasi!

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Bli legemiddelekspert studer farmasi!"— Utskrift av presentasjonen:

1 Bli legemiddelekspert studer farmasi!

2 Dette skal vi snakke om Hva er farmasi? Hvor kan man studere farmasi?
Hva jobber en farmasøyt med? Gjennomgå kort hva foredraget skal omhandle. Klikk så kommer de 3 punktene opp etter hvert. Hva er en farmasi? Hvor kan man studere farmasi? Hva jobber en farmasøyt med? For å aktivisere elevene tidlig, kan elevene gjerne prøve å svare på noen av spørsmålene over. På denne måten får du en pekepinn på hvor godt de kjenner til farmasifaget. Her kan dere for eksempel spørre ”er det noen av dere som kan svare på noen av disse spørsmålene?” eller ” er det noen som kjenner en farmasøyt, og vet hva han eller hun driver med?” La eventuelle svar henge i luften til du besvarer spørsmålene senere i presentasjonen.

3 Hva er farmasi? Svar: Farmasi er læren om legemidler.
En farmasøyt er en ekspert på legemidler – fra hvordan de lages og skal brukes, til hvor­dan legemidlene virker i kroppen. ”Har dere tenkt over hvordan et legemiddel virker i kroppen?. Hvordan har det seg at når man har hodepine kan man svelge en tablett og bli kvitt hodepinen? Hvorfor blir du frisk av å ta et antibiotikum og når bør du la være å ta det? Dette er typiske spørsmål farmasøyter kan svare på.

4 Er farmasi noe for deg? Liker du realfag?
Liker du å snakke med mennesker? Vil du bli ekspert på legemidler? En farmasøyt er en allsidig person, og garmasiut­danningen kan trolig være noe for deg, hvis du er interessert i: Realfag (Her kan du gjerne gå litt i dybden – med fokus på biologi og kjemi) Kropp og helse – og hvordan legemidler virker Kommunikasjon og samhandling med andre mennesker (her kan du bruke rådgivning i forbindelse med riktig legemiddelbruk som et eksempel) Løse hverdagsproblemer Fortell om hvorfor du valgte å studere farmasi. Hvilke interesser hadde du da du var på deres alder? Stemmer de med interessene som er listet opp under? Er man i en kjemi- eller biologiklasse kan man utdype litt mer om det/de aktuelle fagene. … da er farmasiutdanningen trolig noe for deg

5 Studere farmasi? To typer farmasøyter: Provisorfarmasøyt femårig mastergrad Reseptarfarmasøyt treårig bachelorgrad Det finnes to typer farmasøyter, avhengig av lengden på utdanningen: provisorfarmasøyt (femårig mastergrad) og reseptarfarmasøyt (treårig bachelorgrad). Provisorfarmasøyten: Har mastergrad i farmasi, altså en femårig universitetsutdanning. Du kan studere til master ved universitetene i Oslo, Bergen, Tromsø og ved NTNU i Trondheim. I løpet av studiet skal du levere en masteroppgave, og ha til sammen seks måneders praksis i apotek. Ved alle universitetene kan du velge å ta utenlandsopphold i løpet av studiet. Reseptarfarmasøyten: Har bachelorgrad i farmasi, dvs treårig høyskoleutdanning. Du kan studere til bachelor i farmasi ved OsloMet – storbyuniversitetet og Nord Unviersitet (Namsos), samt Universitetet i Tromsø. I løpet av studiet skal du ha til sammen fire måneders praksis i apotek. Det er mulighet for å ta utenlandsopphold i løpet av studiet ved alle studiestedene.

6 Hvor kan du studere? Universitetet i Tromsø (UiT) Bachelor & Master
Antall studieplasser: 35 Nord Universitetet Bachelor Antall studieplasser: 30 NTNU Master (2-årig påbygging) Antall studieplasser: 15 Her er en oversikt over alle studiestedene man kan studere farmasi. Fortell litt om studiestedet der du studerer og hvorfor du valgte akkurat det. Fortell gjerne litt om studiemiljøet og hvordan det er å bo der du studerer. OsloMet Bachelor Antall studieplasser: 65 Universitetet i Bergen (UiB) Master Antall studieplasser: 24 Universitetet i Oslo (UiO) Master Antall studieplasser: 68

7 Opptakskrav Provisorfarmasøyt femårig mastergrad
Reseptarfarmasøyt treårig bachelorgrad Generell studiekompetanse med (GENS) og R1/(S1+S2), FYS1 og KJE(1+2) Opptakskrav våren 2018: Generell studiekompetanse med (GENS) og R1/(S1+S2) og KJE1 og enten FYS1 eller BIO1 eller KJE2 Opptakskrav våren 2018 Bare snakk gjennom tabellene. Forklar gjerne at R1/(S1+S2) betyr at de enten må ha realfagsmatte i 2.klasse på vgs eller Både S-matte i 2 og 3. klasse. Ordinær Førstegangsvitnemål UiB 57,4 53,2 UiO 57,3 52,5 Ordinær Førstegangsvitnemål OsloMet 55,1 47 Nord 49,4 42,2 UiT 48,2 46,2 UiT (toårig påbygging) Opptakskrav: Bachelorgrad i farmasi med gjennomsnittskarakter C eller bedre

8 Hva jobber en farmasøyt med?
Legemiddelindustrien Offentlig forvaltning Forskning Undervisning Apotek ”Mange lurer kanskje på hva farmasøyter gjør? Er det sånn at alle begynner i apotek?” ”Mange farmasøyter velger å jobbe i apotek, men karrieremulighe­tene er mange, og det finnes flere muligheter også utenom apotek. Legemiddelindustrien, offentlig forvaltning (som Helsedir, SLV, FHI) , forskning og undervisning er bare noen av de stedene du kan jobbe som farmasøyt.” Hvis du får spørsmål om konkrete steder/selskaper kan du nevne noen av disse: Weifa (som lager Paracet og Ibux) Bioteknologi-firmaer Giftinformasjonen RELIS Helsedirektoratet Folkehelseinstituttet (FHI) Legemiddelverket (SLV)

9 Hva gjør en farmasøyt i apotek?
En av de viktigste arbeidsplassene for farmasøyter er apotek, både vanlige apotek og sykehusapotek. Der har du en viktig samfunnsfunksjon for å sikre riktig medisin- utlevering og bruk. En farmasøyt som jobber i apotek har varierte arbeidsoppgaver, men i hovedsak handler jobben deres om kontakt med kunder/pasienter, ekspedering av legemidler, samt å veilede og informere om riktig legemiddelbruk. Her er noen eksempler: (Klikk videre så bildene kommer opp) Bilde: 1: Farmasøyten snakker med pasienten og sikrer at pasientene har forstått virkningene og – eventuelle bivirkninger av medisinene Bilde 2: Farmasøyten tilbyr helsetjenester i apotek som for eksempel vaksinasjon. Men også nye tjenester som Medisinstart og Inhalasjonsveiledning. Bilde 3: Veileder og informerer om riktig legemiddelbruk, som f.eks. Inhalasjonsveiledning Bilde 4: Ekspedere legemidler og kvalitetssikre legens forskrivning av legemidler For eksempel kan du under bilde 3 si ”sikker legemiddelbruk er en av de viktigste oppgavene for en farmasøyt i apotek. Undersøkelser vi ser at så mye som prosent bruker legemidler feil. Gode råd og veiledning fra farmasøyter kan bidra til å redde liv”

10 Jobbe i apotek? 1. mars 2001 fikk Norge en ny apoteklov. Før dette var alle apotek eiet av farmasøyter, nå eies en stadig større andel av apotekene av apotekkjeder.  Det er i hovedsak tre store apotekkjeder i Norge: Apotek 1 (379 apotek) VitusApotek (266) Boots apotek (158) Det en også del frittstående apotek (som eies av privatpersoner) som er del av et ditt apotek-nettverket. Dette nettverket består av 72 apotek og de har blant annet et felles innkjøpssamarbeid. I tillegg til disse apotekene er det 25 frittstående apotek som ikke er en del av noe nettverk. Går du med en drøm om å starte noe eget, er det som frittstående apoteker du har muligheten. Enten som en del av ditt apoteknettverk eller som et helt frittstående apotek. Du bør også nevne at det finnes 32 sykehusapotek. Som er offentlig eide – helseforetakene.

11 Hva sier studentene? «Farmasistudiet gjør deg til ekspert på legemidler. Du lærer hvordan legemiddelbruk i samfunnet påvirker befolkningen, og hvordan du kan hjelpe de som bruker legemidler». (studentundersøkelse, oktober 2018)

12 Hvorfor bli farmasøyt? Faglig utfordrende
Gode jobbmuligheter i hele landet – også i studietiden Gode lønnsbetingelser Her er det naturlig at du kommer med noen personlige argumenter først. Hva var det som gjorde at du ble farmasøyt? Deretter er det fint om du kan ta for deg hvert enkelt punkt og utdype de litt. Faglig utfordrende Gode jobbmuligheter i hele landet Gode lønnsbetingelser Eksempelvis kan du si: ”Mange ønsker å jobbe der de kommer fra, men dessverre er ofte jobbmulighetene få utenfor de store byene. En av fordelene ved å bli farmasøyt, er at det er jobbmuligheter i hele landet, selv på de minste stedene.” En mulighet her er å sjekke antall ledige stillinger hos kjedene før du skal holde presentasjonen. Det illustrer godt at det er gode jobbmuligheter etter studie.

13 Trykk på knappen for å spille av videoen
Trykk på knappen for å spille av videoen. Du trenger internett og lyd for å spille av video.

14 Husk søknadsfristen 15.april
Husk søknadsfristen 15.april Ønsker dere mer informasjon om farmasiutdanningen finner dere det på eller på


Laste ned ppt "Bli legemiddelekspert studer farmasi!"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google