Arctic Food – Best i verden! Er det en myte, eller kan det dokumenteres? Nordområdekonferansen 2007 Bodø 8.-9.november Espen Haugland Bioforsk Nord.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvorfor produsere mat i Norge?
Advertisements

Hvordan takler fisk midnattsol og mørketid?
Johan Petter Barlindhaug Styreleder North Energy ASA Prof. II Nordområdesenteret v/Universitetet i Bodø Møter vi utfordringene med tyngde - eller er vi.
Endret klima – nye muligheter - Behov for sortsutvikling
Biogass – kost/nytte – mulighetenes kunst
Råd for et sunt kosthold (1)
SKREI Arne Antonsen Skrei - kvalitet • Skreien har kanskje verdens beste fiskekvalitet • På grunn av lang svømmetur fra Barentshavet.
Salt versus salterstattere – et valg mellom pest og kolera?
Nordnorske Suksesshistorier Kan suksess læres?
Vannforvaltning og landbrukstiltak Bjørn Gimming Østfold Bondelag Son,
Konsekvenser av klimaendring
Vegetarmat Case for ungdomsskolen av Hanne S. Finstad i samarbeid med lærer Trude Nordli ved Jordal Ungdomsskole.
Generelle ernæringsanbfalinger
Brasil. Utvikling i jord- og hagebruk
Påbudt merking av matvarer (1)
Globale mattrender 1.
1. 2 … mer enn bare ett kosttilskudd ! Introduksjon til Spirulina by Marcus Rohrer ® !
Nye metoder for økologisk dyrking av bringebær i polyetylentunneler
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Gartner Avregningsstatistikk A.L Gartnerhallen. Gartner 2 Avregnet i forhold til Sum Konsum og Industri NNL Bodø 23. febr
Miljøpraksis i industrielle nettverk Hege M. Knutsen Sgo 2300.
Av Per T. Eikeland Fleksibilitet og handlingsrom – konflikten mellom ytre og indre effektivitet av Per T. Eikeland
Forslag til masteroppgaver innen Matplanter 2008
Norturas satsing på spesialiteter og regionmat
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Kostsirkelen.
Bærekraftig utvikling Sumhuset, Trondheim 15. mai 2007
Havnedirektør, Bodø havn KF
Å være eller å drite i været -om å skape et rettferdig klima.
Biogassproduksjon i Landbruket Oslo, 23. okt
Regional kapital i en global verden Noen innspill til lokaliseringsvalg.
Tillegg til plansjer Midt-Norge. Hvorfor kan vi ikke øke prisen på storfe mer? - men har økt med 30% siden 2006! (kpi økt med 11,5 %) Litt biff – mye.
Innherred En vekstkraftig evig grønn ungdom
Bakgrunn og formål Bakgrunn:
Ditt naturlige helsevalg. Laget av kaldpresset kakao, acai og blåbær, alle næringsstoffer og antioksidanter beholdt. Antioksidanter er den delen som.
LONGYEARBYEN SETT I ET NORDOMRÅDEPERSPEKTIV Alternative title slide.
MarinePack - FOU- program for sjømatemballering Verdikjede- og strategianalyse av emballering av frosne hvitfiskfileter Jan Gjerde Ole Jørgen Hanssen Kjersti.
Tove Sleipnes Norges Sjømatråd Markedssjef 12. februar 2015
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
1 KLIMA Innen 2020 skal utslippene av klimagasser i Trøndelag reduseres med 30% sammenlignet med Trøndelag skal spille en ledende rolle i forhold.
Bærekraftig forbruk, etisk handel, FN`s tusenårsmål og tilsetningsstoffer En jord der alle bor.
MER KRAFT FRA KJØTTINDUSTRIEN 35 % av Nortura’s biomassen 3% av omsetning Norilia er 100% eid datterselskap av Nortura.
Et konkurransedyktig grønt næringsliv NFD Innspillskonferanse Gisle Løhre Johansen Konserndirektør FoU og Forretningsutvikling.
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Finnmarksfakultetet – ambisiøs, raus og nær! Strategi for Finnmarksfakultetet, UiT Norges arktiske universitet,
1 FRA VIKINGEKOST TIL DELIKATESSE ”Utfordringer på veien”
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Kenneth Ruud Prorektor forskning og utvikling UiT 2020: Drivkraft i nord Foto: Geir Gotaas.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
Skolemedisin, folkemedisin og alternativ behandling.
Småskala landbruksproduksjon sett fra fylkesmannens ståsted Landbruksdirektør Thor Bjønnes Samling for Norsk Kommunalteknisk forening Quality Hotel, Sarpsborg.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Norges Forskningsråd Nordområdekonferansen, Bodø nov. 07 Johan Petter Barlindhaug Styreleder, North Energy AS North Energy AS - Det nordnorske.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
Et nytt perspektiv på bærekraft Geir Lieblein Institutt for plante- og miljøvitenskap Presentasjon 11. januar 2005 Miljøseminar, UMB, 11. januar 2005.
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
Framtida er bioøkonomisk
Trygg mat og næringsstoffer
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Energi for framtida.
Gruppeoppgaver.
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Næringslivet har miljøansvar
Del III: Relasjonsforhold mellom kunde og leverandør
Møte om økologisk fruktdyrking Norsjø Hotell 8. november 2016
Vitaminer og mineraler
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Utskrift av presentasjonen:

Arctic Food – Best i verden! Er det en myte, eller kan det dokumenteres? Nordområdekonferansen 2007 Bodø 8.-9.november Espen Haugland Bioforsk Nord

Disposisjon Hva er kvalitet? Nordlig klima og smak Nordlig klima og antioksidanter Bruk av ressurser i Nordområdene Arktisk lammekjøtt – konkurransefortrinn Oppsummering

Hva er kvalitet? Produktets evne til å tilfredsstille brukerens behov, ønsker, krav og forventninger Produktkvalitet Produksjonskvalitet Emosjonell kvalitet

Produktkvalitet Nærings-/helsemessig kvalitet –innhold av stoffer som er positive for kosthold og helse Sensorisk kvalitet –smak, konsistens, utseende, bruksegenskaper Hygienisk kvalitet –fravær/lavt innhold av uønskede mikroorganismer og stoffer Agronomisk kvalitet –vitalitet hos plantemateriale, resistens

Produksjonskvalitet Dokumentert produksjonsmåte –Økologisk produksjon –Integrert produksjon Norge har store fortrinn innen bruk av plantevernmidler Store avstander med hensyn på spreding av sykdommer –Plantesykdommer –Husdyr Fortetting av produsentmiljø virker negativt på dette –Større produksjoner innen plantekultur –Dyretetthet: Fellesdrifter, purkeringer

Emosjonell kvalitet Produktets evne til å innfri forventninger Den gode historien Tradisjoner Rådende trender

Gir nordlig klima søtere produkter? Mange hevder at nordlige produkter har annen smaksprofil –Et resultat av utviklingsstadium –Et resultat av innholdsstoffer Langvarig høye temperaturer kan gi redusert innhold av karbohydrater Endringer i smaksopplevelsen kan også være redusert forekomst av forbindelser som maskerer søtsmak

9  C15  C 21  C Sensoriske profiler gulrot e. Rosenfeld og Samuelsen, 1999 Søtsmak Fargestyrke Bitter smak

Gir nordlig klima økt innhold av antioksidanter? Antioksidanter skal beskytte mot stress Innholdet av vitamin C er ofte høyest etter lang dag og lave temperaturer Økt lysintensitet ser ut til å øke innholdet av karotener Økt lysintensitet gir også økt produksjon av kontrollenzymene Men – nordlig klima er lave temperaturer og lange dager, men ikke spesielt høy lysintensitet

Produksjonskvalitet Bruk av ressurser I 2025 beregnes vi å være 2 milliarder flere mennesker på jorda Det må produseres mer mat – mer bruk av ressurser som land, jord, vann, næringsstoffer For å produsere 1 kg korn trengs det mellom 500 og 4000 liter vann til evapotranspirasjon Hver menneske ’spiser’ daglig mellom 2000 og 5000 kg vann Bruk av drikkevann (2 til 5 liter) og til hushold (200 til 500 liter) blir lite i sammenligning med det vi ’spiser’

Kvalitet på produksjonssystemet i Nordområdene Vann –Vi kan bruke vann uten store konflikter med andre interesser –Noen steder i verden fordamper vannet raskt –Energiforbruk ved vanntransport Energi –Produksjon – Transport – Foredling - Distribusjon Næringsstoffer –Fosforressursene er begrenset Plantevernmidler Livsløpsanalyser av produksjoner i Nordområdene

Arktisk lammekjøtt – konkurransefortrinn i et nasjonalt og internasjonalt marked Prosjekt initiert av landbruksnæringa og foredlingsbedrifter Prosjektperiode Et CASE for om klima og natur i Nordområdene gir grunnlag for spesielle kvaliteter som kan gi økt verdiskapning og eventuell eksport.

Prosjektorganisering Initiert av Nordnorsk landbruksråd Nortura Aron Mat Thulefjord Voss kjøttindustri Forskningsinstitusjonene: –Nordlandsforskning –Matforsk –Bioforsk

Forskning i verdikjeden Hvordan påvirker nordlig klima beiteplantene? Hvordan påvirker beiteplantene kjøttkvalitet? Forbrukernes holdninger til ulike kvalitetsdimensjoner Konkurransefortrinn og strategier i nasjonale og internasjonale markeder

Planter og temperatur Thylakoidmembranene i kloroplastene Omega-3-fettsyren alfa-linolinsyre øker ved reduserte temperaturer Fettsyren er viktig for elektrontransporten i fotosystem II Ill: Bios, Cappelen

Fettsyresammensetning i smyle 0,11 0,13 0,02 0,01 0,02 0,07 0, :016:118:018:118:218:320:020:120:220:322:022:1 mg/g Fatty acid D.flexuosa

Strategier for kvalitetsstandarder og dokumentasjon Det er nødvendig med spesielle tilpasninger i alle ledd i verdikjeden for å sikre en spesiell kvalitet Dette gir ekstra kostnader i alle ledd av verdikjeden Eksempler: ekstra sortering, merking av dyr, kompetanse i alle ledd

Oppsummering Landbruk i Nordområdene gir grunnlag for spesielle kvaliteter som kan gi internasjonale konkurransefortrinn Fokusere på alle kvalitetsdimensjonene for å gi økt verdiskapning og konkurransefortrinn i hele verdikjeden Bør inkludere en strategi for kompetanseutvikling i hele verdikjeden, når de spesielle egenskapene og kvalitetene skal gi økt verdiskaping