Jordbruksforhandlingene 2016 Innspill fra Buskerud Bonde og Småbrukerlag.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Hvorfor produsere mat i Norge?
Strukturrasjonalisering – medisin eller gift for landbruket?
Biogass i Østfold – Ved Martha Mjølnerød Leder i Østfold Bondelag Østfoldlandbruket er med!!
Ideseminar Universell utforming, miljø og bærekraft Kreativitet og nytenkning Sagene samfunnshus, 6 -7 desember 2005 Utfordringer og bakgrunn for seminaret.
Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.
Reiseliv – Først mot fremtiden Fjellturismekonferansen 2012 BENTE BJERKNES.
Matvaresikkerhet og jordvern
Velkommen til bords Ny landbruks- og matmelding Meld. S. 9 ( )
Brasil. Utvikling i jord- og hagebruk
Fremtidens matproduksjon
Verdiskaping og sysselsetting i jordbruket i Trøndelag, 2010 Seminar Rica Hell Hotell , Siv Karin Paulsen Rye.
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
Jordbruk i distrikts-Norge
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Eksp. sjef Frøydis Vold, Landbruks- og matdepartementet
Grønn framtid 1000 muligheter i landbruket Ett rekrutteringsprosjekt i regi av 4H Nordland Prosjektet er finansiert av Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen.
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
Helgelandsbonden som kjøttprodusent og skjøtter av kulturlandskapet
Økt regionalt ansvar – Om den politiske situasjonen i landbruket nasjonalt og regionalt Konferanse: Agderlandbruket på dagsordenen. Statssekretær, Ola.
IPT - Telemark Kartleggingsprosjekt IPT Paul Alfsen Njål Myrseth.
Korn- og kraftforpolitikken; hvordan fungerer kornordningen
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Norturas satsing på spesialiteter og regionmat
Biogassproduksjon i Landbruket Oslo, 23. okt
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
"Hvordan lykkes som småbedriftsledere og bønder ?
Fremtidens matproduksjon
Tillegg til plansjer Midt-Norge. Hvorfor kan vi ikke øke prisen på storfe mer? - men har økt med 30% siden 2006! (kpi økt med 11,5 %) Litt biff – mye.
Grønn utdanning – utfordringer
Forelesning i mikroøkonomi.
Bærekraftig og framtidsretta matproduksjon Utfordringer og muligheter til samarbeid mellom Næringsorganisasjonene, Forvaltninga og Naturvernforbundet.
Utviklingstrekk og utfordringer for landbruket i Midtre Namdal. Namsos Kirsten Indgjerd Værdal Landbruksdirektør i Nord-Trøndelag.
Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( )
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Velkommen til Nord - Trøndelag Fagsamling om spillemiddelordningen, Nord- Trøndelag 03. – 05. juni 2014.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
Samarbeid mellom bønder og miljøvernere? Steinkjer Jon Trøite.
4.4 Immaterialrett Hovedproblemstillinger: Hvordan virker immaterialrettigheter (særlig patentrett)? Hvilke rettigheter bør vi ha? Hvordan bør rettighetene.
PLAN OG BYGNINGSLOVEN LOVEN HAR BESTEMMELSER OM Arealformål
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
- fra kjent kunnskap til praksis! ”Kornprogrammet 2015 – 2017 er et treårig prosjekt for å øke kornproduksjonen i Akershus og Østfold. Prosjektet rettes.
Hva slags landbruk? Hva slags politikk? Tromsø
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Troms Bonde og –småbrukarlag, 4. mars 2016 Norsk matproduksjon og globalt klima Av Odd Magne Harstad Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Arctic Food – Best i verden! Er det en myte, eller kan det dokumenteres? Nordområdekonferansen 2007 Bodø 8.-9.november Espen Haugland Bioforsk Nord.
Hvor står vi? Hva vil vi? Hva gjør vi? 1# Sjølforsyningsmyta Vi blir stadig mer sjølforsynte med mat.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
© Telemarksforsking telemarksforsking.no Knut Løyland Strukturelle endringstrekk ved etterspørsel etter utlån fra folkebibliotekene – erfaringer.
Småskala landbruksproduksjon sett fra fylkesmannens ståsted Landbruksdirektør Thor Bjønnes Samling for Norsk Kommunalteknisk forening Quality Hotel, Sarpsborg.
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Økonomistyring Kjell Magne Baksaas, Øystein Hansen og Trond Winther Gyldendal Akademisk Produktvalg © Gyldendal Akademisk Innholdet i dette dokumentet.
Fagsamling skogbruk 2011 Helge Grenne ”Hva forventes av landbruksforvaltningen hos FM”
Jordbruksforhandlingene Presentasjon 9.12, 2016
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Miljøproblemer. Miljøproblemer Miljøproblemer Miljøproblemene skyldes gjerne eksterne virkninger, dvs. virkninger av produksjon og forbruk som rammer.
Fire forelesninger for NTNU`s bioøkonomikurs på Gjøvik, våren 2017
Sunn og klimavennlig nedkjøling av norsk oljeøkonomi
Bedriftens kostnader Rett eller galt?
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Midler til utvikling av arktisk landbruk
Wenche Teigland,
TFKs satsing på jordvern
Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO Natur - samfunn Bjørnar Sæther SGO 1001.
Møte om økologisk fruktdyrking Norsjø Hotell 8. november 2016
Presentasjon Næringskomiteen
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
Utskrift av presentasjonen:

Jordbruksforhandlingene 2016 Innspill fra Buskerud Bonde og Småbrukerlag

Dette legger vi til grunn:  Stortingsmeldingen ”Velkommen til bords” som har som målsetting å øke matproduksjonen med en pst pr år Produksjonen skal foregå over hele landet, på en miljøvennlig måte og på en variert bruksstruktur.  Regjeringens uttalte målsetting om å øke matproduksjonen av beredskapsmessige grunner.  Prosjektet ”Økt matproduksjon fra Buskerud!”, igangsatt av Fylkesmannen i Buskerud, sammen med faglaga.  Verdiskapingsrapporten av 2013 om landbruket i Buskerud: Landbruket er ei betydningsfull næring i Buskerud når det gjelder verdiskaping og sysselsetting. Det bidrar også med andre verdier for samfunnet som mat, kulturlandskapspleie,levende bygder og bomiljø.

Økt fokus på kombinasjonsbruk i Buskerud. I forbindelse med prosjektet ”Mer mat fra Buskerud” er det kommet innspill om økt fokus på kombinasjonsbruk. Buskerud er det fylket i landet med størst andel av tilleggsnæringer. Således er satsing på kombinasjonsbruk en bekreftelse på hva som har vært tilfelle. Kombinasjonsbruk kan være bruk der planteproduksjon og husdyr kombineres. Dette har store agronomiske fordeler. Bruk med allsidig drift gir landbruket mer legitimitet i befolkningen.

Økt fokus på kombinasjonsbruk Allsidig drift, med vekstskifte og tilføring av biologisk materiale til jorda gir grunnlag for å bevare jordas fruktbarhet. Monokulturer reduserer jordas fruktbarhet. Kombinasjon av flere produksjoner gir ”flere bein å stå på” og gir bruk som er mindre sårbare for svingninger i markedet. Kombinasjon av tradisjonell landbruksdrift og inntekt utenom bruket gir en mer stabil økonomi. Denne kombinasjonen er med på å danne grunnlaget for en stor del av norsk matproduksjon og er samtidig med på å sikre at også mindre arealer er i drift.

Økt fokus på kombinasjonsbruk. På grunn av Buskeruds topografi og varierte klimatiske forhold vil økt satsing på kombinasjonsbruk (”mangesysleri”, deltidsbruk)være en nødvendighet for å oppnå økt matproduksjon fra fylket. På denne måten utnyttes de menneskelig og naturgitte ressursene på de enkelte bruka og på bygdene. En ensidig prioritering av bruk med stort driftsomfang i de beste strøk av landet vil virke ødeleggende for landbruket i Buskerud, og vil ikke føre til økt matproduksjon.

Noen viktige ”stabbesteiner” Sterk importvern Korn –og kraftforpolitikk som gjør det mer lønnsomt å utnytte gras-og beiteressurser i grasbaserte produksjoner. Buskerud har store beiteressurser, det gir ingen mening når mjølk og kjøtt produseres på stort innslag av kraftfor, derav importert soya, mens grasarealer står unyttet, Virkemidler som stimulerer til en variert bruksstruktur over hele landet, dvs differensiering på tilskudd etter bruksstørrelse og klimasone. Dette er også en viktig forutsetning for å oppnå kombinasjonsbruk.

Noen viktige ”stabbesteiner”. Noen viktige ”stabbesteiner”. Spesielt fokus på kornproduksjonen. Kornproduksjonen er viktig for selvforsyningen. Aktivt jordvern. I begrepet jordvern ligger foruten nedbygging av dyrka jord til andre formål også å stanse bruksnedleggingen. Det viser seg at for hver bruk som blir lagt ned går statistisk en tredel av jorda ut av bruk. Fortsatt satsing på å videreutvikle økologisk landbruk, både fordi det er økende etterspørsel etter økologiske varer, og fordi ø.l er viktig i å bringe hele matproduksjonen i mer miljø-og ressursriktig retning.

Noen viktige ”stabbesteiner”. Investeringsmidler til fornying og utbedring av produksjonsapparatet må også komme mindre bruk/bruksomfang til gode. En landbrukspolitikk som fører til en storstilt rekanalisering av produksjonene må avvises. Arbeidsfordelingen mellom gode flatlandsområder og fjord-og fjellbygder har i hovedsak ført til god ressursutnyttelse. Men monokulturer i gode områder gir samtidig agronomiske utfordringer som må finne sin løsning i økt forskning, tiltak som tar sikte på mindre jordpakking, økt nabosamarbeid om husdyrgjødsel, m.m.

Noen viktige ”stabbesteiner”. Tilskuddet til grøfting må heves da gapet mellom kostnad og nåværende tilskuddsatser blir for stort for mange. Samtidig aktualiserer utsiktene til et endret klima behovet for tilskudd til å forsterke/fornye hydrotekniske tiltak i landbruket. Økende forbrukerfokus på matkvalitet, produksjonsmåte, resistente bakterier, m.m tilsier at Norge ikke må føre en landbrukspolitikk som svekker den gode posisjonen landet har på disse områdene. Økte krav til effektivitet, satsing på store enheter og konsentrasjon av enkelte husdyrproduksjoner øker risikoen for sjukdommer og smittepress.

Buskerudlandbruket Buskerud har store gras-og beiteressurser, noe som i mange sammenhenger blir trukket fram som fortrinn. Det er derfor gode muligheter for å øke produksjonen av storfe-og sauekjøtt. Gras-og beiteressurser gir grunnlag for produkter med høg kvalitet, noe som generelt vekker god klang i befolkningen. Ved jf 2016 må derfor satsingen på å øke produksjonen av grasbasert kjøtt, samt bedre utnyttelse av utmarksbeite fortsette. Tilskuddet til fjellandbrukssatsingen bør videreføres.

Buskerudlandbruket, forts. Mjølkeproduksjonen i Buskerud er mange steder på et kritisk nivå. Det må derfor settes inn virkemidler som bedrer denne utviklingen. Det er viktig at denne satsingen også må gjelde mindre bruk. Ensidig satsing på store mjølkebruk vil forverre situasjonen, særlig i skogs- og fjellbygdene. Velferdsordningene for landbruket er også i denne sammenhengen viktige. Den høge ytelsen fører til at samla mjølkevolum fra Buskerud holder seg. Men den høge ytelsen krever et høgt innslag av (importert)kraftfor. Den fører også til at kjøtt fra mjølkebesetninger minker. Det bør settes inn sentrale tiltak for å dempe ytelsesnivået.

Buskerudlandbruket, forts. Det som tidligere er påpekt med hensyn til behovet for en variert bruksstruktur er ikke minst viktig for Buskerud. En svekkelse av struktur-og distriktsprofilen i tilskuddene vil være ødeleggende for Buskerudlandbruket. Mye av husdyrproduksjonen som nå befinner seg i skogs-og fjellbygdene vil hvis så skjer, etter hvert forflyttes til de beste lavlandsstrøka. Resultatet blir at ressursene for matproduksjon, bosetting og kulturlandskap ikke utnyttes.

Buskerudlandbruket, forts. Buskerud står for en betydelig andel av frukt, grønt og bær. For disse produksjonene er spesielt et sterkt importvern avgjørende. Midler til forskning og produktutvikling er også viktig. Med sitt høge innslag av tilleggsnæringer i Buskerudlandbruket er det viktig at det blir stilt midler til rådighet for videre utvikling av lokalmatsatsingen, samt andre tilleggsnæringer som IPT, gardsturisme, m.m Andre omsetningsformer som andelslandbruk og netthandel må få muligheter for videreutvikling.

Takk for meg !