Troms Bonde og –småbrukarlag, 4. mars 2016 Norsk matproduksjon og globalt klima Av Odd Magne Harstad Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Norges Bondelag - vi lager maten din
Advertisements

Hvorfor produsere mat i Norge?
Kommunikasjonsdirektør FHL
Strukturrasjonalisering – medisin eller gift for landbruket?
Kildesortert humanurin er God gjødsel? og God økologi?
Biogass – kost/nytte – mulighetenes kunst
Vi får Norge til å gro! Jordbruksforhandlingene innspill fra Nordland Bondelag Fokus på inntekt.
Arktisk landbruksstrategier – FoU, nyskapning og kompetanseheving Arbeidsseminar Tromsø 31. mai-1.juni 2012 Senterdirektør Øystein Ballari.
Optimalisert næringsinnhold i fôret
Initiativtaker til prosjektet: Gründer Svein Lilleengen
BIOGASS – GÅRDSANLEGG LITE ELLER STORT ?
Matvaresikkerhet og jordvern
Hvordan bør vi bruke fosforreservene?
Økologisk landbruk - miljøeffekter
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
Bærekraftig utvikling
Fremtidens matproduksjon
Landbrukspolitikk Nils T Bjørke 11. November 2010.
Jordbruk i distrikts-Norge
Kornproduksjon – landbrukspolitisk og markedsmessig balansering
1 Brita Bye CREE Seminar, KLD, 31. mars 2014 Hvordan skal vi innrette teknologi- og klimapolitikken? Modeller for endogen teknologiutvikling.
Presentasjon for kommunestyret
Premisser for framtidig landbruk i Oppland Honne 8.mai 2013 Merethe Lerfald Bjørnar Sæther.
Tøff konkuranse! Forholdet mellom Norge og Chile
Kornmøte på Skjetlein VGS 2 desember
Framtidsretta kufôring
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Økonomi i økologisk korndyrking
Møte på Mære 16/ Av Nils T. Bjørke
Landbruk Ei lokal, nasjonal og global næring. Landbruk i Ørland Volum og betydning lokalt Landbruket betydning nasjonalt Jordbruksforhandlinger Landbruk.
VEFSN KOMMUNE Landbruksseminar på Helgeland - Framtidsbonden i lokalmiljøet Fru Haugans Hotell, 1.-2-februar 2011.
Vi får Norge til å gro! Viktige landbrukspolitiske saker for vinteren Per Skorge.
Helgelandsbonden som kjøttprodusent og skjøtter av kulturlandskapet
Agderlandbruket i et globalt perspektiv - med fokus på klimaendringer
Korn- og kraftforpolitikken; hvordan fungerer kornordningen
Foreløpig uttalelse fra Norges Bondelag Stortingets næringskomité 6. Januar 2012 Landbruks- og matpolitikken Meld. St. 9 ( ) Velkommen til bords.
Landbruket – fremdeles en del av løsningen?
Biogassproduksjon En ny utfordring for bonden når det gjelder: tekniske løsninger kunnskap om drift kunnskap om biologi.
Statens landbruksforvaltning Norwegian Agricultural Authority mai 2009Biogasskonferanse, Ørland1 Nasjonalt utviklingsprogram for klimatiltak i.
Biogassproduksjon i Landbruket Oslo, 23. okt
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Fremtidens matproduksjon
Tillegg til plansjer Midt-Norge. Hvorfor kan vi ikke øke prisen på storfe mer? - men har økt med 30% siden 2006! (kpi økt med 11,5 %) Litt biff – mye.
Nasjonal fôrproduksjon og fôrtilgang Sitkalaks | Petter Dass Museet, Alstahaug | 19 mars 2015.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Økt grovforbasert kjøttproduksjon i Troms og Finnmark
Hva slags landbruk? Hva slags politikk? Tromsø
Hva blir Trøndersk landbruk sin viktigste rolle de kommende tiårene? Hvordan videreutvikle potensialet for verdiskaping? Sør-Trøndelag Fylkesting 14. april.
Totalmarkedet 2016 Hva gjør Nortura?. Prognosen 2016 – per januar
Enova-quiz Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden.
Fornybar energi-utbygging - hjelper det klimaet? Professor Ånund Killingtveit CEDREN/NTNU SRN-seminar: Natur, klima og energi Håndtverkeren, Oslo 29. april.
Jordbruksforhandlingene 2016 Innspill fra Buskerud Bonde og Småbrukerlag.
Hvor står vi? Hva vil vi? Hva gjør vi? 1# Sjølforsyningsmyta Vi blir stadig mer sjølforsynte med mat.
1 Fylkesplan for Østfold med fokus på klima og energi Fylkesplan  Tre grunntemaer  10 satsingsområder  6 mål og indikatorer for miljø Levekår.
Energi- og klimautfordringer – politiske råd og rammer - hvordan er dette tilpasset industrien v/Stein Lier-Hansen.
Regionalt miljøprogram
Jordbruksforhandlingene Presentasjon 9.12, 2016
Klimasmart bruk av drivstoff i landbruket
Fylkesmannen i Nordland, landbruksavdelinga Aage Steen Holm, rådgiver
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Kunnskapsgrunnlag for trøndersk landbruk
Perspektivet:. Klimasmart matproduksjon Finn Aasheim, Norges Bondelag Agderkontoret Bystranda,
Spørsmål og svar fra Enova-heftet Energi for framtiden
Biogass i landbruket. Gjødsla kan bli mer verdt enn kjøtt og melk.
Fokus på klima og miljø i transportsektoren
Erstatning for klimabetinget avlingssvikt
8 Mål og virkemidler i miljøpolitikken
Presentasjon Næringskomiteen
Driveplikt etter jordloven § 8 - Leie av jord
Kurs Landbrukspolitikk
Utskrift av presentasjonen:

Troms Bonde og –småbrukarlag, 4. mars 2016 Norsk matproduksjon og globalt klima Av Odd Magne Harstad Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Disposisjon 1.Viktige premisser for diskusjonen 2. Litt om klimagasser fra jordbruket 3. Hvordan øke matproduksjonen på en bærekraftig måte? a) Ytelsesnivået til mjølkekua er jokeren b) Korn og kanaliseringspolitikken står sentralt c) Er videreføring av strukturrasjonaliseringen veien å gå?

Stortingsmelding nr. 9 ( ) vektlegger: Økt matproduksjon (1% pr. år) skal i størst mulig grad baseres på bruk av norske fôrressurser I Solbergregjeringens plattform heter det at: « Regjeringen vil arbeide for en høyest mulig selvforsyning av mat av beredskapshensyn »

Betydningen av animalske matvarer i Norge Mjølk og mjølkeprodukter (Vel 40 % av matenergien produsert i Norge)

Politisk målsetting - matproduksjon Øke matproduksjonen i takt med befolkningsøkningen, dvs 1% per år Beredskapshensyn viktig begrunnelse ! Husdyrproduktene utgjør vel 70% av matenergien produsert i Norge Husdyra må ha fôr hver dag. Sikker tilgang på fôr – viktig del av beredskapen

Ressursgrunnlag for landbasert matproduksjon Av dyrka areal i Norge: -Grovfôr; ca 2/3 -Åkervekster: ca 1/3

Kilder til klimagasser- system begrensinger 1 Kilder til klimagasser: 1. Fra dyret selv : Metan 2. Gjødsel lagring/bruk: Metan og lystgass 3. Fôrproduksjon: Lystgass 4. Mineralgjødsel, plantevernmidler etc 5. Drivstoff, elektrisitet, oppvarming 6. Arealbruksendring 7. Transport og prosessering av fôr = «Cradle to farm gate calculations» 8. Transport, prosessering, pakking, salg, matavfall = Livsløpsanalyse (LCA) = Nasjonalt utslipp under landbruk Arealbruksendring !

Globale utslipp av klimagasser fra mjølk- og kjøttproduksjon, gruppert etter kilde (Gerber et al., 2013) 46.5

Kua er ingen miljøversting Mjølkekua slipper ut lite klimagasser per energienhet mjølk fordi: -Mjølkesyntesen er svært effektiv -Høy produksjon vs vedlikeholdsbehov

Kombinert vs spesialisert kjøttproduksjon på storfe Lavere utslipp av klimagasser/kg kjøtt fordi: Fôr som ikke blir brukt direkte til mjølkeproduksjon (fôr til oppdrett, vedlikehold etc) blir fordelt mellom mjølk og kjøtt. Dermed blir det mindre utslipp/kg kjøtt.

Utslipp av klimagasser for ulike matvaregrupper – rangering 1.Vegetabilske matvarer som korn, potet etc 2.Mjølk, kylling- og svinekjøtt 3.Spesialisert kjøttproduksjon (sau og storfe) Utslippsverdier for Vest-Europa inkl LUC, CO2-eq/kg (FAO,2013) Storfekjøtt18 Svinekjøtt6,8 Kyllingkjøtt6,1 Sauekjøtt17 NB! 1.Mjølk og kjøttproduksjonen på sau og storfe kan I stor grad baseres på grovfôr- en ressurs uten verdi som menneskemat 2.Hvis kjøttproduksjonen baseres på grovfôr og sparer vegetabilske vekster som kan brukes direkte som menneskemat, kan det redusere utslippet av klimagasser globalt

Markedssituasjon for norsk mjølk Mjølkeproduksjonen er effektiv, miljøvennlig og utnytter grovfôrressurser. Høyest mulig!

Markedssituasjonen for norskprodusert storfekjøtt

Virkning av ytelsesnivå ved fast kvote vs behov for ammekyr Konsekvenser på ressursbruk og miljø ?

Virkning av ytelsesnivå ved fast kvote på 1500 mill liter fram til 2030 vs kjøttproduksjon - forutsatt økt effektivitet;+ 30 kg slakt/mordyr i 2030 ( Buskap nr ) + 2% EKM/ku/år ammekyr/år I 2030: tonn – 40 % fra ammeku tonn storfekjøtt- 24 % fra ammeku 8000 kg EKM i ammekyr/år I 2030: tonn – 33 % fra ammeku 8000 kg EKM i ammekyr/år I 2030: tonn – 40 % fra ammeku 6300 kg EKM i ammekyr/år I 2030: tonn – 29 % fra ammeku

Grovfôropptak og kraftfôrbehov ved ulik årsavdrått (Volden, 2012) Ytelse, Kg EKM /ku Kg TS grovfôr Kg TS kraftfôr Norsk kornandel i kraftfôret, %

Virkning av ytelsesnivå ved fast kvote på 1500 mill liter fram til 2030 vs bruk av fôrressurser til mjølkekupopulasjonen inkludert rekruttering (Buskap nr ) Fulldyrka eng: 3,49 mill daa Kraftfôr: tonn Soya: tonn Antall kyr: Kg EKM/ku: % økning/år -2030: Antall kyr: Kg EKM/ku: Fulldyrka eng: 2,41 mill daa Kraftfôr: tonn Soya: tonn 6300 kg EKM i 2030: Antall kyr: Fulldyrka eng: 4,1 mill daa Kraftfôr: tonn Soya: tonn

Virkning av ytelsen per mjølkeku/år på utslippet av klimagasser fra mjølk- og kjøttproduksjonen (Buskap nr 9, 2015). Scenario A – i 2030: Mjølk: 1500 mill liter Storfekjøtt: tonn Scenario B – 2030: Mjølk: 1770 mill liter Storfekjøtt: tonn Scenario C – 2030 Mjølk: 1230 mill liter Storfekjøtt: tonn Konklusjon: Ytelsen per ku/år har liten virkning på utslipp av klimagasser fra mjølk- og kjøttproduksjonen samlet sett Virkning av bruksendring (LUC) på klimagasser fra importert kraftfôr (soya) er ikke tatt med

Mer norsk storfekjøtt- god klimapolitikk tonn I 2030 Konklusjon: Øke norsk produksjon av storfekjøtt er et godt klimatiltak Norsk storfekjøtt mer klimavennlig enn importert (FAO, 2013)

Klimagasser- kilder ( kg CO 2 eq /kg fett og protein korrigert mjølk (FPCM) and kg CO 2 eq / slaktevekt (SL) (Bonesmo et al., 2013) kg CO 2 eq /kg FPCMkg CO 2 eq /kg SL okser Middel [min, maks]Middel[min, maks] Sum klimagasser 1.02[0.82, 1.36]17.25[11,75, 22.90] Enterisk - CH [0.36, 0.45]6.84[4.12, 8.06] Gjødsel- CH 4,N 2 O0.18[0.13, 0.23]2.98[2.21, 3.59] Jord- N 2 O0.21[0.11, 0.41]3.08[0.29, 6.78] Karbonbalanse - jord-0.03[-0.14, 0.10]-0.51[-1.64, 1.45] Innkjøpt bygg0.06[0.00, 0.13]1.26[0.00, 4.11] Innkjøpt soya0.09[0.00, 0.17]1.88[0.00, 5.22] Energi- indirekte0.07[0.01, 0.14]0.97[0.09, 1.99] Energi- direkte0.05[0.01, 0.11]0.75[0.19, 1.45]

«Kanaliseringspolitikken» 3.Hvordan: legge til rette for kornproduksjon 1950-åra: «Kanaliseringspolitikken» startet Hensikt: Øke norsk kornproduksjon Virkemiddel: Legge forholdene til rette for mer kornproduksjon i de best egna områdene Spesialisering: - Kornproduksjon i de beste jordbruksområdene (Flatbygdene på Østlandet og i Trøndelag) - De grovfôrkrevende produksjonene i distriktene «Kanaliseringspolitikken» – virkemiddel for å: Opprettholde et stort jordbruksareal og et «jordbruk i hele landet»: - Basis for en langsiktig matvaresikkerhet - Viktig for å opprettholde kulturlandskapet Rekanalisering: -Grovfôrareal i distriktene går ut av drift -Kornareal i kornområdene går ut av drift -Importen av kraftfôr og (matkorn)øker Konklusjon: Matvareberedskapen svekkes

Arealutnytting i 2012 i 1000 daa i Nordland, Troms og Finnmark (Arnoldussen et al., 2014) SoneTilgjengelig jordbruksareal Fulldyrka eng Ute av drift Ute av drift, % , ,3 Sum ,5 Uten verdi, eller en ressurs som kan utnyttes og bidra til verdiskapning i det grønne skifte?

2030 Som i dag? Eller? Det kommer an på oss, næringa og myndighetene

Stortingsmelding nr. 9 ( ) vektlegger: Økt matproduksjon (1% pr. år) skal i størst mulig grad baseres på bruk av norske fôrressurser I Solbergregjeringens plattform heter det at: « Regjeringen vil arbeide for en høyest mulig selvforsyning av mat av beredskapshensyn » Oppsummering/ konklusjoner Målsettingen om å øke matproduksjonen på en bærekraftig måte og som ivaretar matvareberedskapen på en god måte kan best oppnås ved: 1.Å øke betydelig dyrkingen av vegetabilske matvekster. Matkorn står svært sentralt 2. Øke den spesialiserte kjøttproduksjonen Virkemidler for å oppnå effektiv utnyttelse av jord ressursene: A.Fryse mjølkeytelsen/ku på dagens nivå B.Videreføre/forsterke kanaliseringspolitikken C.Besetningsstørrelsen tilpasses naturgrunnlaget D.Teknologiutviklingen tilpasses de naturgitte driftsforhold og ikke omvendt (f.eks. mjølkerobot). E.Bedre utnyttelse av utmarksarealene