Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Erstatning for klimabetinget avlingssvikt

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Erstatning for klimabetinget avlingssvikt"— Utskrift av presentasjonen:

1 Erstatning for klimabetinget avlingssvikt
Silje Lunden Gotehus Tlf: Anne Kari Birkeland Tlf:

2 Slik søker du: Gå til: www.landbruksdirektoratet.no
Mer informasjon om avlingssvikt og erstatningsordningen Gå inn på og klikk på denne linken

3 Slik finner du riktig søknadsskjema:

4 Punkt 1: Innledning NB! Husk å lagre innimellom, for ikke å miste det du legger inn. Sjekk kontonr!!!

5 Punkt 2: Skadeårsak Punkt 2: Skadeårsak
Dette skal med i punkt 2 i søknaden: Skadeårsak Hendelsesforløp Driftsform med beite Årets høstede avling (antall rundballer, høyballer osv.), gjerne også hva du pleier å høste Forventa avling resten av sesongen – ved søknad om forskudd Begrunnelse for søknad om forskudd Dette skal med i punkt 2 i søknaden: Skadeårsak Hvilke tiltak har du gjort gjennom vekstsesongen? Informasjon om beite og fôring av årets avling Årets høstede avling (antall rundballer, høyballer osv.), gjerne også hva du pleier å høste Forventa avling resten av sesongen – ved søknad om forskudd Begrunnelse for søknad om forskudd

6 Punkt 2: Skadeårsak

7 Punkt 2: Skadeårsak Forskuddsutbetaling: Vi anbefaler de som har likviditetsproblemer å søke om forskudd. Fordelen for de som kan vente er at man da har oversikt over hele vekstsesongen. Klimaprosent: I år settes klimaprosenten til 100%, pga tørke

8 Punkt 3: Normavling Det er fastsatt normavling for kommunen som legges til grunn for beregninga. Det tas ikke hensyn til leiareal i nabokommuner med høyere/lavere avlingsnorm.

9 Punkt 3: Normavling Preutfylt antall daa er fra produksjonstilskuddssøknaden i fjor. Fyll inn antall daa som gjelder i år. Det skal stemme med det du oppgir i søknad om produksjonstilskudd.

10 Punkt 4: Fôrlager, fôropptak skadeåret
Høy: Høy er fôr med over 80% tørrstoff. Oppgi antall kg, skriv gjerne i merknad eller vedlegg hvor mange høyballer og vekt. Høyensilasje: Høyensilasje er fôr med % tørrstoff. Antall rundballer med høyensilasje multipliseres med vekt. Standardvekt er 500 kg. Dette utgjør 250 FEm/rundball. Forklar i teksten under skadeårsak, eller i vedlegg hvordan du har beregnet dette. . Rundballer: Vanlige rundballer med grassurfôr har standardvekt 750 kg. Dette utgjør 160 FEm/rundball Disse fôrverdiene kan endres dersom fôrprøver og vekt på rundballene viser at de avviker mer enn 15 % fra fôrnormen. Dvs. rundballer med grassurfôr på under 136 FEm/rundball eller høyensilasjeballer på under 213 FEm/rundball. Eventuell korrigering kan gjøres i sluttbehandlinga, om fôrprøver ikke er klare til behandling av forskudd.

11 Rundballer - norm Tilskuddsordninga bygger på normtall. Avlingsnorm Hægebostad (sone 3) 540 FEm fulldyrka da 430 FEm per da overflatedyrka jord Rundballesurfor: 4,7 kg surfor per Fem Medfører at en rundballe på 750 kg har 160 Fem i systemet Fra sentralt hold er det avgjort at alle skal bruke 750 kg per rundballe uansett - så lenge du søker på normtall.

12 Normalavling per da – normtall omsatt i rundballer per da
Fulldyrka jord: i sone 3 540 FEm / 160 FEm per rundballe gir ca 3,4 rundballer per da i ett normalår Overflatedyrka jord: 430 FEm /160 FEm per rundballe gir ca 2,7 rundballer per da i ett normalår NB! 30 % egendandel - mindre enn 2,4 og 1,9 rundballer på målet på henholdsvis fulldyrka og overflatedyrka jord – grovt regna - for å komme inn under ordninga.

13 Punkt 4: Fôrlager, fôropptak skadeåret

14 Punkt 4: Fôrlager, fôropptak skadeåret
Målet er å få beregnet fôropptak av årets avling fra fulldyrka og overflatedyrka mark. Beite på arealer som er klassifisert som innmarksbeite og utmarksbeite skal ikke med Fôring med innkjøpt og overlagra grovfôr skal ikke med. Målet er å få beregnet fôropptak av årets avling fra fulldyrka og overflatedyrka mark, ikke fra arealer som er klassifisert som innmarksbeite eller utmark eller fra innkjøpt og overlagra grovfôr. Fyll inn antall dyr og dager de har beitet på fulldyrka/overflatedyrka mark og/eller blitt fôret med årets avling fra disse arealene. Ta ikke med antall dager på innmarksbeite/utmarksbeite og antall dager fôring med overlagra eller innkjøpt fôr. Legg ved en beitelogg slik at saksbehandler eventuelt kan korrigere antall dager. Dette er spesielt viktig der dyra har gått på både dyrka mark og innmarksbeite/utmark eller blitt tilleggsfôra. Tilleggsfôr som går ut fra årets dyrka areal: Spesifiser (i vedlegg eller under skadeårsak) antall rundballer fra egen avling i år som er brukt som tilleggsfôr på innmarksbeite-/utmarksarealer. Tilleggsfôr som kommer inn til dyrka mark: Spesifiser (i vedlegg eller under skadeårsak) innkjøpt og overlagra fôr som er brukt som tilleggsfôr til beite på fulldyrka/overflatedyrka mark.

15 Punkt 4: Fôrlager, overlagra og kjøpt
Overlagra og kjøpt fôr skal bare fylles inn hvis det er tatt med i lagerbeholdningen. Det trekkes fra årets avling. Solgt fôr gjelder bare av årets avling.

16 Punkt 4 (forts) – grovforopptak fra fulldyrka og overflatedyrka jord
Fylkesmannen krever beitelogg som vedlegg ved slutt-utbetaling.

17 Punkt 5: Beregninger Systemet regner ut erstatningen. Inntil 70 % kan utbetales i forskudd. 70 % av kr = kr Tilskuddsats per FEm er endra til 5,40 for alle husdyrprodusenter . Dette tas hensyn til v slutt-utbetaling

18 Punkt 6: Merknader Bekreft søknaden og gå til godkjenning. Du vil da få beskjed om noe mangler. Når det nødvendige er fylt inn, kan du laste opp ev. vedlegg. Aktuelle vedlegg: Beitelogg. Oversikt over antall rundballer høstet på 1., 2. og 3. slått, fordelt på kvalitet (vanlig surfôr eller høyensilasje). Vekt og fôrprøver hvis ikke vi skal bruke norm. Dokumentasjon (regnskapsbilag) på kjøp og salg av fôr.

19 Aktuelle spørsmål Høsta grovfor fra areal som ikke har vært i bruk på lenge holdes utenfor Hjort – usikkert hvordan denne skal føres ved beite De som har søkt forskudd– skal sende inn en mail med alle nødvendige oppysninger for å få slutt-utbetaling. Du kan søke sluttutbetaling når alle dyr er tatt inn fra beite av dyrka og overflatdyrka jord samt alt areal er høsta siste gang.

20 Hægebostad – hva gjør vi?
Trenger du hjelp med søknad, vedlegg ol – så ta kontakt og avtal tid!!! Du må selv ordne i forkant: Tilgang til Altinn Oppmåling av årets avling inkludert årets avling som er foret med Beitelogg – vi hjelper med beregning – men du må føre på datoer mv NB! Det blir kontroll av 10 % av søknadene.

21 Søknadsfrist : 31.10 LYKKE TIL!


Laste ned ppt "Erstatning for klimabetinget avlingssvikt"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google