Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Aminosyre Arginin.
Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene
Kapittel V Næringsstoffer.
Uten mat og drikke.
Kjemiske reaksjoner i kroppen, i og utenfor cellene.
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Generelle ernæringsanbfalinger
Munnen Magesekken Karbohydrater Proteiner Enzymet Amylase
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Vitaminene Fett- og vannløselige
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
FORBRENNING.
Vitaminer.
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Grunnleggende ernæring
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Protein og fett - Uke 9 -.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Karbonkjemi – frå planter til plast Organiske stoff  Ei samnemning på alle stoff som inneheld karbon.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
1 Proteiner i fisk; nye resultater og pågående forskning. Oddrun Anita Gudbrandsen Institutt for indremedisin, UiB
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
NÆRINGSSTOFFER OPPGAVER Klikk på pilen i høyre hjørne for å gå til neste side.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Trygg mat og næringsstoffer
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Cellemembranen.
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
KARBOHYDRATER.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Hva gir oss energi i maten
Fordøyelseskanalen.
Fordøyelseskjertlene
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Kroppens byggesteiner.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ

Protein- oppbygging Er kjedet sammen av byggesteiner som kalles aminosyrer Det finnes 20 ulike aminosyrer 9 aminosyrer er essensielle, dvs. at kroppen ikke kan lage dem selv.

Protein - oppgaver Oppbygging av celler og vev i kroppen Utgangspunkt for hormoner og enzymer Gir energi

Komplett protein Animalsk protein som kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter Inneholder alle de essensielle aminosyrene

Ikke- komplett protein Vegetabilsk protein som korn, ris, bønner og linser Mangler eller har lite av en eller flere av de essensielle aminosyrene

Ikke- komplett protein En kombinasjon av ulike matvarer kan gi alle de essensielle aminosyrene

Karbohydrater - oppbygging Er bygget opp av en eller flere ringformede molekyler som kalles monosakkarider. Det finnes 3 ulike monosakkarider som kan kombineres på ulike måter.

Karbohydrater - disakkarider Er bygget opp av 2 monosakkarider. De smaker søtt og tas raskt opp i blodet.

Karbohydrater - oligosakkarider Er bygget opp av 3-10 monosakkarider De smaker ikke søtt Er ufordøyelige Brytes ned av bakterier i tarmen

Karbohydrater - polysakkarider Er bygget opp av fra ti til flere tusen monosakkarider De smaker ikke søtt Må brytes ned til monosakkarider før de tas opp i tarmen Kostfiber brytes ned av tarmbakterier

Karbohydrater - oppgaver Gir energi – lagres som glykogen Kostfiber bedrer fordøyelsen og gir jevnt blodsukker Sukker kan gi ujevnt blodsukker, tannråte og overvekt

Fett - oppbygging Er bygget opp av fettmolekyler. Stammen i et fettmolekyl kalles glyserol. 3 ulike typer fettsyrer kan være festet til glyserolstammen. Hvilke fettsyrer som festet til avgjør om vi får mettet, enumettet eller flerumettet fett.

Fett - oppgaver Gir energi Beskytter indre organer mot slag og støt Isolerer mot kulde Tilfører essensielle fettsyrer og fettløselige vitaminer Utgangspunkt for mange viktige stoffer, for eksempel kjønnshormoner Viktig del av cellemembranen

Fett - kilder