Samfunnskunnskap: Det flerkulturelle samfunnet Kapittel 4. s.67-83 Dette skal vi se nærmere på: Hva er kulturkonflikt? Hva er fordommer Hva er rasisme?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
M&M (Migrasjons Memory)
Advertisements

LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Hva er migrasjon og hva gjør Røde Kors Ungdom?
Mindreårige mulige ofre for menneskehandel
Hurra for deg som fyller ditt år...
Religioner og livssyn i dag
Historien om Lebara • Etablert 2001 • Ledende på mobilsamtaler til utlandet, selger mobiltelefoni og telekort • Sterk vekst – betydelig kundebase • Bred.
Integrering vs. assimilering vs. marginalisering
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år
1 1 Myter om integrering og innvandrere Innledning på Fagkonferansen INTRO 5 år 2. september 2009 Seniorforsker Lars Østby Statistisk sentralbyrå
Befolkningsutviklingen i verden.
Mangfold og det flerkulturelle samfunn
Kjært barn har mange navn IKS v/ Ronald Nolet.
Diskrimineringsvernet i barnekonvensjonen og i norsk rett
Se Verden – Se Livet.
6 Kulturmøter.
Religioner og livssyn i dag
De usynlige Hva vet vi om situasjonen i Oslo i dag? Noen inntrykk fra Kirkens Bymisjons virksomheter Sturla J. Stålsett Generalsekretær.
Kapittel 8 Hovedpunkter.
Hvorfor jobber PRESS med asyl?
KONFLIKTOMRÅDE MIDTØSTEN - der tre verdensreligioner møtes;
Tvangsekteskap 20.Mai 2009 Av Shilan Shorsh.
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
Det norske utvandrersenteret
Likestillings- og diskrimineringsombudet 13. juni 2014
Kjønnsrelatert forfølgelse Vikram Kolmannskog, Juridiske Fakultet, UiO, 2010.
Tenk deg en landsby der det bor 100 mennesker
I denne oppgaven skal du definere de ulike begrepene du har lært om i kapittelet, for eksempel kultur (mat, klær, tekster, musikk osv), likeverd, integrering,
Det flerkulturelle samfunnet
Tenk deg en landsby der det bor 100 mennesker. Tenk deg også at disse representerte verdens befolkning slik den er i dag i alle sine variasjoner. Da ville.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Det anslås å være mellom 200- og urfolk i Kongo De mangler grunnleggende rettigheter til vann, skole og helsetjenester De bli sett på som urene.
SGO ETNISK SEGREGASJON. ETNISITET: BRUKSMÅTER Objektiv egenskap ved grupper (“ethnic identity”): nasjonalitet/nasjonalitetsbakgrunn, kultur,
1 Nasjonale målsettinger ved bosetting og integrering av flyktninger Tromsø 11. mars 2004 Statssekretær Cathrin Bretzeg.
Islam.
MOBBING OG RASISME Vg2 H3 Eleven skal kunne forklare hva mobbing og rasisme er, og drøfte forebyggende tiltak.
Samfunnet-der kulturer møtes- samfunnskunnskap EN PRESENTASJON LAGET AV …
Arbeid for likestilling og mot diskriminering Norges idrettsforbund 30. oktober 2015.
Det flerkulturelle samfunnet Norge er et flerkulturelt samfunn. Svært forenklet betyr det at det bor folk fra mange kulturer her. I denne sammenhengen.
En befolkning er mengden mennesker, innen et avgrenset område. F.eks: De som bor i Norge, er Norges befolkning. De som bor i Afrika, er Afrikas befolkning.
Kapittel 4. Kultur og religion Del 2 Kultur Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2e definere begrepet kultur og.
Samfunnskunnskap 50 timers kurs Vaksenopplæringa i Vestnes.
Likeverd og likestilling. Kva meinar vi med likeverd? Alle er like verdifulle. Uavhengig av kjønn, rase, nasjonalitet, stilling eller status. -døme: svarte.
Kapittel 9 Kulturmøter i samtidstekster Karin Beate Nøsterud/NTB scanpix.
SOS-BARNEBYER BARN PÅ FLUKT. ET TRYGT HJEM 134 LAND.
Kapittel 2 oppgave j. Hvorfor er vikingene så populære?
SAMFUNNET FORANDRES Hva skjedde i samfunnet fra 1800-tallet?
SKRIV OM SLIK AT SETNINGENE BETYR OMTRENT DET SAMME Kapittel 8 oppgave j.
Hurra for Barns rettigheter! De blir 23 år i år 20.november 1989: Barnekonvensjonen vedtas i FN. Barnekonvensjonen sier hvilke rettigheter alle barn har.
De glemte barna i den forfulgte kirke. Over hele verden lider barn fordi de følger Jesus.
«Det inkluderende samfunn» - Røde Kors til stede for alle Miniseminar 2- Distriktsårsmøte i Geiranger 2015.
Levekår på Agder May-Linda Magnussen,
Formålet med opplæringen er å vise hvorfor terrorhandlinger er en trussel mot demokratiske verdier. I opplæringen skal det også informeres om radikalisering.
Informasjonssikkerhet i hverdagen
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
Formålet med opplæringen er å belyse hvor sentralt likestilling står i Norge og tydeliggjøre myndighetenes innsats med å fremme likestilling og arbeid.
Korleis påverkar det internasjonale flyktningsystemet Norge?
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Menneskerettigheter Før man går i gang med selve presentasjonen som er forløperen til IGP (individ-gruppe-plenum) arbeidet der elevene selv skal lage rettigheter.
Roller og forventninger
Antikkens filosofer 8. trinn
Informasjonssikkerhet i hverdagen
Samarbeid Forslag til spørsmål -Hva er samarbeid, og hva er vitsen?
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
“Disippel-høring”.
Asylprosessen
Vold Hva tenker dere om dette bildet?
Utskrift av presentasjonen:

Samfunnskunnskap: Det flerkulturelle samfunnet Kapittel 4. s Dette skal vi se nærmere på: Hva er kulturkonflikt? Hva er fordommer Hva er rasisme? Hva er en flyktning? Hva er en innvandrer?

Hva betyr kulturkonflikt? Kulturkonflikt: Når ulike måter å leve på fører til uenigheter mellom mennesker. Utilsiktet, sørger Roy for hele jordens tilintetgjørelse, da han i et forsøk på å være vennlig, griper lederen deres i hodet og rister kraftig. Hva tenker du når du ser dette bildet?

Fordommer Fordommer: Forutinntatte holdninger som bygger på noe man tror, istedenfor reell kunnskap. Klarer du å si noe om fordommer i disse bildene?

Fremmedfrykt Fremmedfrykt betyr avsky, angst eller frykt for alt som er fremmed, utenlandsk eller annerledes enn det kjente. Hva tenker du om dette bildet? Er det forskjell på fremmedfrykt og rasisme? Eksempel s. 69 i boka.

Hva er rasisme? Rasisme: 1.Et sett av holdninger som bygger på en oppfatning om at visse folkegrupper er overlegne og mer verdt enn andre. 2.Når noen blir utsatt for usaklig forskjellsbehandling eller diskriminering basert på etnisk tilhørighet, nasjonalitet eller utseende knyttet til opprinnelse. Hva var det jødene ble utsatt for under 2. verdenskrig? Danske nynazister demonstrerer i 2011 Straffelovens paragraf §135a: Den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år.

Flyktninger En flyktning: er en person som har rømt fra hjemlandet pga krig. Eller frykt for å bli forfulgt på bakgrunn av rase, religion, nasjonalitet eller politisk oppfatning.

Menneskehandel og menneskesmugling Menneskesmugling: er organisert, ulovlig flytting av mennesker fra et land til et annet mot høy betaling. Skjer ofte under livsfarlige forhold. Bakmenn tjener store penger på at mennesker vil smugles til andre land for å oppnå bedre levekår. Menneskehandel: er organisert handel med mennesker. Menneskehandel er å utnytte mennesker til å utføre arbeid og tjenester ved bruk av tvang, vold, trusler, forledelse eller ved å utnytte personens sårbare situasjon. Menneskehandel blir av mange kalt moderne slavehandel/slavearbeid.

Hva er en innvandrer? Innvandrer: en person som er født i utlandet av to utenlandsfødte foreldre, men har innvandret til et annet land. Er det mulig å plukke ut hvem av disse personene som er innvandrere? Hva med nordmenn som innvandrere? Vikingtiden? Amerika på 1800-tallet?  Spania i dag? Lese s. 71 i boka.

Hva er en asylsøker? Asylsøker: En person som har flyktet fra hjemlandet, og søker om oppholdstillatelse i landet han/hun kommer til. Asylmottak: Mennesker som søker om beskyttelse i Norge, har en lovfestet rett til et sted å bo mens de venter på at søknaden deres blir behandlet. Asylsøkere i Norge: I 2014 søkte ca mennesker asyl i Norge. Asyl: et fristed mot forfølgelse

Hva er integrering? Integrering: Lære språk og kultur i landet man kommer til, slik at man kan jobbe og bli en del av samfunnet på lik linje med andre. Apartheid (adskillelse) er det navnet på den rasistiske/segregerende politikken som ble ført i Sør-Afrika fra 1948 til Segregering: Å holde folk/folkegrupper fysisk atskilt fra hverandre.

Oppgaver til ettertanke: A.Les uttalelsen under. Hvem tror dere dette har blitt sagt om? ”De kommer i stadig større grupper hit til byen. De tar jobbene fra oss og stiller stadig større krav om sosiale goder. De foretrekker å isolere seg i egne bydeler; særlig kvinnene gidder ikke lære seg språket vårt, og de forlanger at barna deres skal gå i egne klasser. Så snart de har skrapt sammen nok penger, sender de billetter til hjemlandet, slik at nære og fjerne slektninger også kan følge dem hit.” B.Hva er det første du legger merke til når du møter et fremmed menneske? Nevn gjerne flere ting! C.Hva har utseendet å si for dine tanker og forestillinger om andre? D.Hva har media fortalt deg om hvordan ulike grupper av mennesker er eller oppfører seg?  Bergensere  Nordlendinger  Oslo-folk  Amerikanere E.Hva tror dere er grunnen til at en del nordmenn er skeptiske til innvandrere?  Afrikanere  Asiater  Israelere/jøder.  Muslimer Svar: Sitatet er en oversettelse fra en avis i Chicago, USA, skrevet på 1800-tallet, om norske innvandrere!

På nordkysten av Marokko forsøker tenåringen Foad å livnære seg ved å løpe hoiende etter passerende turistbusser, og selge snacks gjennom bussvinduene. Men de er mange om beinet, det løper en hel flokk ivrige selgere etter hver buss, og Foad er verken størst eller raskest i den støyende flokken. Foruten turistene og en blekfet nordmann som svømmer rundt i havet utenfor, er det kun båtflyktninger på vei til Europa som passerer det lille stedet. Foad ser en forretningsmulighet i flyktningene. Regi: Farzad Samsami. Spilletid: 22 min. LITT INFO OM NORDMANNEN BAK FILMEN The short film FOAD, directed by norwegian director Farzad Samsami was awarded 3rd place at BeFilm - The Underground Film Festival in New York