Helseutfordringene i Norge er i vesentlig grad knyttet til helseatferd. Etablering av frisklivstilbud, er et av tiltakene for å bidra til endring av livsstil.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Generell presentasjon om frisklivssentraler
Advertisements

Individuell Plan Palliasjon
Foredrag eldrerådskonferanse 5/9 2011
Samhandling vedr tilbakehold i institusjon uten eget samtykke
Nye lover og forskrifter relatert til planlegging og ansvar
Høsten 2011 Laget av Gunvor Lund Solvang og Svein Einarsbøl
Hvor ble det av forebygginga?
Samhandlingsreformen Rett behandling på rett sted til rett tid
Fysisk aktivitet og helse
N orges mest framtidsrettede fagskole, der fagmiljøene møtes og kompetanse utvikles SAMHANDLIGSREFORMEN Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Legens rolle ved sykmelding
Vegen videre…. Tore W. Topp MBO 2012.
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Erfaringer fra Kristiansand kommune Ved psykolog Kenneth Haugjord
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
BrukerPlan - Folkehelse Forskningsleder Sverre Nesvåg
Kommunedelplan oppvekst – mot 2020
Gratulerer NSF Sør-Trøndelag 100 år Bårdshaug 23 mai 2013 Diabetessykepleier Anna Kristoffersen Frøya kommune.
Samhandlingsreformen St.melding 47
Grenseløse oppgaver og vanskelige prioriteringer Forskrift folkehelse
Frisklivssentraler Sulitjelma Geir Lærum, rådgiver
Folkehelsestatistikk – muligheter, hensyn, begrensninger
Kjennetegn ved et godt kommunalt tilbud Hva kan vi forvente av samhandlingsreformen Bårdshaug Elise Solheim.
Pilotprosjektet samhandling innen helse- og omsorgstjenester Status pr
NAV – REFORMEN Innhold og utfordringer i NAV-kontorene. 12 K PLO-nettverk 27.september 2006 Live Jetlund, rådgiver, Fylkesmannen i Vestfold.
Nettverk Knutepunkt Sørlandet helse- sosial- omsorg
”Aktiv på dagtid” ”En resept å gå for…” Sommarøy, m ai 2009 Informasjon om arbeidet i Finnmark.
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Barn som pårørende.

Folkehelsearbeid i Lier kommune
BAKGRUNN FOR PROSJEKTET
Barn som pårørende –lovendring
Barn som pårørende.
HVA ER HABILITERINGSTJENESTEN FOR BARN OG UNGE?
Forebygge sammen i Namdalen Overskrift Arial 28 Sett inn tekst og dato her.

Psykologer i kommunene
Samhandlingsreformen -betydning for ergoterapi?
FRISKLIVSSENTRALEN I STRYN
St.meld. nr. 47 ( ) Samhandlings- reformen Rådmann Arve Semb Christophersen Larvik kommune Larvik – der det gode liv lever!
Samhandlingsreformen
Samhandlingsreformen Hva kan dette ha å bety for kommuner og helseforetak? Daniel Haga 1.
Bamble Kommune, STHF, og NAV 2009 – 2010 Satt i drift Fokus på det som virker.
Forebygge sammen i Namdalen Overskrift Arial 28 Sett inn tekst og dato her.
Arbeid for alle Jeg er mer enn Psykisk syk, jeg har arbeidsevne!
Frisklivssentralen - en kommunal forebyggende, helsefremmende og rehabiliterende tjeneste Notodden Frisklivssentral Fagleder Reidun Kasin Skoje.
Sogndal kommune Frisklivssentralen i Sogndal Annette S. Davidsen leder FLS i Sogndal, Fysioterapeut.
Helsedimensjonene ved å gå Gå for livet, Tønsberg 25. juni 2014 Rune Kippersund, folkehelsesjef i Vestfold fylkeskommune.
Folkehelseinstituttet som støttespiller for kommuner og fylkeskommuner innen helseovervåking – hva tilbys? Else-Karin Grøholt Avdelingsdirektør Folkehelseinstituttet.
Oslo universitetssykehus er lokalsykehus for deler av Oslos befolkning, regionssykehus for innbyggere i Helse Sør-Øst og.
Samhandlingsreformen Samhandlingsreformen er navnet på et forslag til reform innenfor helse- og omsorgtjenestene, som skal svare på følgende utfordringer:
Frisklivssentral – samling Molde Fjordstuer
Follo – et spennende utgangspunkt Befolkning Enebakk Frogn Nesodden Oppegård Ski Vestby Ås
Drøfting om Frisklivssentral Molde Arbeidsgruppe:  Astrid Hagerup, leder fysioterapitjenesten  Tone Kristiansen Rånes, fysioterapeut  Jan.
1 STATUS PROSJEKT PSYKISK HELSE OG RUS Overordnet samarbeidsutvalg 7. desember 2015 Prosjektleder Kari Engen Sørensen.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Hva er en pasientreise? En pasientreise er transport av pasienter til og fra undersøkelser og behandlinger hos offentlig godkjente behandlere Hovedregelen.
«Bra start» - Endring av livsstil Ås kommune
Mulighetene for en videreutdanning
Frøydis Lislevatn Avd.leder Modum kommune - Frisklivssentralen
Frisklivssentralen i Surnadal
Koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering
Hydrocephaluspoliklinikken
Frisklivssentraler inn i KOSTRA?
Koordinerende enhet for habilitering- og rehabilitering
Koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
Innspillskonferanse folkehelsemeldingen
NAV mulighetenes marked
Utskrift av presentasjonen:

Helseutfordringene i Norge er i vesentlig grad knyttet til helseatferd. Etablering av frisklivstilbud, er et av tiltakene for å bidra til endring av livsstil knyttet til ernæring, fysisk aktivitet og røyk Helseatferden varierer mellom ulike lag i befolkningen. I Norge er det vist en positiv sammenheng mellom helsetilstand og høyere utdanning og inntekt. Etablering av frisklivstilbud vil dermed være et tiltak for å utjevne sosiale ulikheter i helse. Molde , Tone Rånes, folkehelsekoordinator

Bakgrunn forts. 21 % av voksne i Norge røyker Kun 1 av 5 voksne er moderat aktiv i 30 minutter per dag som er anbefalingene fra HD 1 av 5 voksne i Norge har fedme Antall personer med type- 2 diabetes er doblet de siste 30 år 80 % alle tilfeller av hjerte- og karsykdommer, slag og diabetes type 2 samt 1/3 av alle krefttilfeller kan forebygges ved å redusere tobakksbruk, usunt kosthold, fysisk inaktivitet og risikofylt bruk av alkohol Sykefraværet i Norge i 2009 var på 7,7 % 11 % av den yrkesaktive befolkningen mottok uføreytelser i 2009 Muskel- og skjelettlidelser og psykiske lidelser, er de vanligste årsakene til ytelser fra trygden, dette er tilstander hvor fysisk aktivitet i stor grad kan ha forebyggende og behandlende effekt. Samfunnsøkonomiske gevinster For en person som røyker, er fysisk inaktiv og er overvektig, kan en forvente et tap på kvalitetsjusterte leveår. En fysisk aktiv person på 55 år som øker sitt aktivitetsnivå tilsvarende 30 min fysisk aktivitet per dag, vil vinne 4,17 leveår uten kronisk sykdom Molde , Tone Rånes, folkehelsekoordinator

Samhandlingsreformen trekker frem 3 hovedutfordringer for helse- og omsorgstjenesten :  Pasientens behov for koordinerte tjenester dekkes ikke godt nok  Det gjøres for lite for å begrense og forebygge sykdom  Den demografiske utviklingen og endringene i sykdomsbildet, vil kunne true samfunnets økonomiske bæreevne Frisklivssentraler kan bidra til å håndtere disse utfordringene Helsedirektoratet anbefaler frisklivstilbud som ett av satsingsområdene for bruk av kommunens økte frie midler til forebyggende helsearbeid i 2010, disse midlene er videreført i 2011 (prop. 1 S )

DEFINISJONER: FRISKLIVSTILBUD : Individ- og grupperettede tiltak for å fremme god helseatferd og for å sikre sosiale fellesskap. FRISKLIVSSENTRAL: Kommunalt kompetansesenter for veiledning og oppfølging innenfor helseatferds områdene fysisk aktivitet, kosthold og tobakk. Sentralen skal ha et strukturert henvisnings- og oppfølgingssystem for personer med behov for å endre helseatferd FRISKLIVSRESEPT: blankett for henvisning til frisklivssentral. Henvisningen er tidsavgrenset og gis etter en helse- og sosialfaglig vurdering. ENDRINGSFOKUSERT VEILEDNING/MOTIVERENDE SAMTALE: er en kombinasjon av støttende og empatisk veiledning som bygger på en teori om at mennesker i større grad følger opp de endringsmålene man selv formulerer og forsvarer. Denne metodikken skal benyttes på frisklivssentralen.

Eide Ligger sentralt mellom Molde og Kristiansund 3440 innbyggere Ligger over landsgjennomsnittet når det gjelder personer med kun grunnskole, antall personer som får sosialhjelp og barn og familier som får bistand fra barnevernet. Ung befolkning Befolkningsvekst Høy forekomst av hjerte-kar sykdom blant menn spesielt Lav arbeidsledige, få lovbrudd begås og færre enn på landsbasis som har lav inntekt Molde , Tone Rånes, folkehelsekoordinator

Utlysning av midler til oppstart av FLS, frist søknad 1. okt: Innkalling til møte/arbeidsgruppe Kommunelege Kommunal fysioterapeut Privat fysioterapeut Enhetsleder barn og oppvekst Kommunalsjef NAV/psykiatri Enighet om behov, ønske om oppstart, oppstart av planlegging søknad sendt Tildeling av midler, desember 2010 Vinter /vår 2011 arbeidsgruppen jobbet videre med innhold i tilbudet og veien videre i forhold til organisering, etablering og drift av tilbudet hvor er vi i dag?

Organisering: Det anbefales at frisklivstilbudet organiseres som en del av kommunens helsetilbud med autorisert helsepersonell som faglig ansvarlig, dette for å sikre helsefaglig kvalitet og kontinuitet. Eide: Det foreslås at frisklivstilbudet i Eide organiseres under enhet for Barn og oppvekst, men at ulike enheter i kommunen bidrar med sin kompetanse inn i tilbudet. Lokalisering: Universelt utformet Utgangspunkt i aktivitet og tiltak Eide: Kontor og besøksadresse for tilbudet anbefales ved helsestasjonen hvor leder for tilbudet har kontor. Motiverende samtaler tenkes gjennomført her. Post og besøksadresse. Fysiske aktivitetstilbud vil foregå ute eller i Eidehallen Molde , Tone Rånes, folkehelsekoordinator

Forankring: Bør forankres i kommunens planer og budsjett for å sikre sentralen varige og forutsigbare rammebetingelser med hensyn til økonomi, personell og lokalisering. Eide: I ny helse og omsorgsplan , Tiltak for å styrke det forebyggende helsearbeidet i Eide kommune: –Kartlegge behov for frisklivstilbud i Eide –Planlegge eventuell oppstart av tilbud –Forankre tilbudet i kommuneledelse og i kommunehelsetjenesten –Vurdere kommunesamarbeid Kommunalsjef Monica Tornes har vært delaktig i hele prosessen Aktuelle enheter i kommunen har vært inkludert og delaktig i den foreløpige planleggingen og deltatt i arbeidsgruppe Psykiatritjenesten/NAV Kommunelege Fysioterapeut, privat og kommunalt ansatt Kokk og kostholdsøkonom folkehelsekoordinator Forslag til plan og budsjett for frisklivstilbud legges frem til politisk behandling i kommunestyret høsten 2011.

MÅL: Gi deltagerne større tillit til egen mestring, større kapasitet og bedre funksjonsevne, slik at de endrer helseatferd. Deltagerne utvikler egenmestring Lovverk: helsepersonell loven Målgrupper: Personer med økt risiko for, eller som allerede har, sykdommer eller lidelser, og som kan ha helsemessig nytte av økt fysisk aktivitet, endret kosthold og/eller røykeslutt. Eksempler er: –Overvekt, diabetes type-2, fysisk inaktivitet, muskel- og skjelettlidelser, hjerte- og karsykdom, kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) og psykiske lidelser Henviser: Fastlege, NAV, fysioterapeut eller annet helsepersonell Legeerklæring ved deltagelse i gruppe på 1. nivå Rapportering/epikrise: Epikrise sendes til henvisende instans og fastlege jmf journalforskriften § 9 Molde , Tone Rånes, folkehelsekoordinator

Reseptperioden:  12 uker  Starter med en frisklivssamtale basert på prinsipper for motiverende intervju. Avklare behov og motivasjon for endring av helseatferd og sette mål ut fra dette.  Ut fra deltagerens ønsker, behov og forventning til mestring, vil FLS tilby videre oppfølging. Se trappemodell.  Eventuelt mellomsamtale og oppfølging underveis gjerne pr telefon, sms, e-post  Ny frisklivssamtale etter 12 uker  Vurdere behov for ny reseptperiode

BEDRET KOMPETANSE HVAHVEMNÅRKOSTNAD Kurs i motiverende intervju Minimum 3 personer. Rita Hansgård, Hildegunn Ødegård + 1 Høsten 2011 Kr ,- Kursholdere KID kursPsykiatritjenestenHøsten 2011/vår 2012Kr ,- HLR kurs Aktuelle instruktører og turledere Innen oppstart? Bra Mat kursBjørn Nortun, PLO kjøkken Høsten 2011? UTSTYR HVANÅRKOSTNAD IT-utstyrInnen oppstart15 000,- Brosjyre materiellHøsten ,- Treningsutstyr: Baller Gåstaver Brodder Matter Musikk Bosu-baller Tredemølle ,- Klær til instruktører med logoInnen oppstart5000,- Annet

VEIEN VIDERE HvaAnsvarligNår Forankre satsingen ift plan og budsjett adm og politisk ArbeidsgruppeHøsten 2011 Avklare driftsform og fordeling av ansvar ift drift ArbeidsgruppeHøsten 2011 Etablere faste samarbeidsrutiner for arbeidsgruppe ArbeidsgruppeHøsten 2011 Etablere inntaksteam Avklare ansvar ArbeidsgruppeHøst 2011 Avklare bruk av kartleggingsverktøy ArbeidsgruppeHøst 2011 Utarbeide henvisningsrutiner ArbeidsgruppeHøst 2011 Avklare journalsystem Rutiner rapporteringssystem samtykkeskjema ArbeidsgruppeHøst 2011 Utarbeide informasjonsmateriell brosjyrer ArbeidsgruppeHøst 2011 Informere aktuelle samarbeidspartnere om arbeidet ArbeidsgruppeHøst 2011 Kartlegging av eksisterende tilbud Folkehelsekoordinat or Sommer 2011 Etablere turgrupper på lavterskelnivå Folkehelsekoordinat or Høst 2011

Bruk av tildelte midler fra fylkeskommunen: 3 personer fra kommunen deltok på nasjonal frisklivssentral konferanse i Ålesund Planleggingsmøter våren 2011 ift etablering av frisklivstilbud i kommunen, frikjøp av ressurser. Det har vært avholdt jevnlige møter med aktuelle enheter i løpet av våren (kommunelege, kommunal fysioterapeut, privat fysioterapeut, kommunalsjef, psykiatrisk sykepleier, folkehelsekoordinator, enhetsleder kjøkken). Kompetansebygging ift MI, KID, struktur kurs etc, høsten 2011 Innkjøp av utstyr: høst 2011 Brosjyre/informasjon materiell: høst 2011 Videre planlegging, eventuelt frikjøp av ressurser høsten 2011

2 Ønske fra fylkeskommune/fylkesmann:  Kursarrangør i forhold til MI, Bra mat, røykeslutt etc  Legge til rette for erfaringsutveksling blant kommunene  Bidra til å løfte satsingen i kommunene ved å profilere tilbudet  Stimuleringstilskudd til drift av tilbudet  Bidra til å videreutvikle tilbudene i kommunene til etter hvert også å omfatte barn og ungdom

BUDSJETT DRIFT TiltakKostnadBudsjett ansvar Daglig leder for tilbudet 10 % stilling Ca ,- inkl trygd/pensjon/arb.avgift Enhet for barn og oppvekst Frikjøp av privat praktiserende fysioterapeut til fysisk gruppeaktivitet/instruktør samt utfører av motiverende intervju/helsesamtale 20 % stilling Ca ,- Enhet for barn og oppvekst Gjennomføring av motiverende intervju 20 % stilling Ca ,- NAV/psykiatritjenesten Bra mat kurs for deltagere 2 ganger 30 timer leie av kursholder. Innkjøp av mat Enhet for barn og oppvekst Leie av kjøkken i forbindelse med Bra mat kurs Enhet for barn og oppvekst Betaling av turledere ,- 150,- kr per tur/turleder Enhet for barn og oppvekst Tematimer, innleie av foredragsholdere ,-Enhet for barn og oppvekst Leie av hall?Enhet for barn og oppvekst Driftsutgifter, telefon, pc, annet forbruksmateriell etc ,-Enhet for barn og oppvekst Faglig oppdatering20 000,-Enhet for barn og oppvekst Uforutsette utgifter10 000,-Enhet for barn og oppvekst Totalt (pluss bra mat kurs)  ,-  ,- NAV/psykiatri Enhet barn og oppvekst BUDSJETT DRIFT TiltakKostnadBudsjett ansvar Daglig leder for tilbudet 10 % stilling Ca ,- inkl trygd/pensjon/arb.avgift Enhet for barn og oppvekst Frikjøp av privat praktiserende fysioterapeut til fysisk gruppeaktivitet/instruktør samt utfører av motiverende intervju/helsesamtale 20 % stilling Ca ,- Enhet for barn og oppvekst Gjennomføring av motiverende intervju 20 % stilling Ca ,- NAV/psykiatritjenesten Bra mat kurs for deltagere 2 ganger 30 timer leie av kursholder. Innkjøp av mat Enhet for barn og oppvekst Leie av kjøkken i forbindelse med Bra mat kurs Enhet for barn og oppvekst Betaling av turledere ,- 150,- kr per tur/turleder Enhet for barn og oppvekst Tematimer, innleie av foredragsholdere10 000,-Enhet for barn og oppvekst Leie av hall?Enhet for barn og oppvekst Driftsutgifter, telefon, pc, annet forbruksmateriell etc ,-Enhet for barn og oppvekst Faglig oppdatering20 000,-Enhet for barn og oppvekst Uforutsette utgifter10 000,-Enhet for barn og oppvekst Totalt (pluss bra mat kurs)  ,-  ,- NAV/psykiatri Enhet barn og oppvekst

Molde , Tone Rånes, folkehelsekoordinator