Sosial ulikhet og fattigdom For referanser, se boka; ” Har vi råd, mamma? – om inntektssikring og fattigdom”. Per-Arne Stolanowski og Karin Gustavsen Tvetene.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Barnas Stasjon – et nettverkstiltak
Advertisements

Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Helse og sykdomsbegrepet
Hvordan virker familieråd? Et internasjonalt perspektiv
”Det koster å være kul!” ”Knapphetens tyrrani!
Barnefattigdom – Hva er det og hva kan vi gjøre med det? Barne- og ungdomskonferansen 2006 Gardermoen 1/11 Tone Fløtten, Fafo.
Sverre Nesvåg Forskningsleder
TEMA I HELSEFREMMENDE LIVSSTIL
LÆRING Grunnleggende prosesser
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Undervisning om Joyce Travelbee
Pasientsikkerhet i et brukerperspektiv
Grenseløse oppgaver og vanskelige prioriteringer Forskrift folkehelse
Nettverkssamling om barnefattigdom
Ungdomsrollen i dagens samfunn Elisabeth Backe-Hansen NOVA.
SYKEHUSSOSIONOMEN GRÅTEKONE ELLER PROFESJONELL PROBLEMLØSER?
Behandling Etablere og bevare en alianse: En god behandlingsalianse virker klart positivt inn på forløpet og pasientens psykologiske funksjonsnivå Følg.
13 En verden uten grenser.
Nanna Maries hjem har vært et senter for foreldre og barn i regi av Kirkens Bymisjon i 27 år. Vårt arbeid består i å støtte foreldre slik at de kan ta.
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
Fattigdom: Om helse, hverdagsliv og bolig
Ungdomstiltak Tiltak mot fattigdom blant barn, unge og familier Drevet med tilskudd fra kap. 857 post 60 ”Støtte til barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn.
Etikk i pedagogisk arbeid
Mappe 1 Gruppe 2. ”Barn kan tidlig vise at de bryr seg om hverandre, løser konflikter og tar andres perspektiv. ”(R06, s.28) Å ta barns perspektiv vil.
FN-SAMBANDET Eva Gran, Internasjonal uke i Bodø 2008.
Kristine Angell, Kristine Gjelstad, Martine Haug og Renate Heyn.
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
S LÅR ALARM OM FATTIGE Side 27 – S VAR PÅ SPØRSMÅLENE MED UTGANGSPUNKT I TEKSTEN. 1. Hva er en slumstasjon? 2. Hvorfor slås det alarm om fattige.
FELLESORGANISASJONEN FO Hordaland 30. oktober 2014 BARN I NAV Ved Ellen Galaasen Medlem av arbeidsutvalget og leder av seksjonen for barnevernpedagoger.
Aldring med funksjonshemning i lokal kontekst Hege Gjertsen, Nordlandsforskning Problemstilling: Hvordan oppleves det å aldres med en medfødt eller tidlig.
1 HVORDAN KAN KOMMUNENE LØSE ” DET GRENSELØSE OPPDRAGET” Langesund 13/ Harald Danielsen.
Regjeringens stasing på barnevern – hva foreventes av kommunene Kjell Erik Øie Statssekretær.
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
Regjeringens tanker om fattigdom Framfylkingens nordiske fattigdomskonferanse Kjell Erik Øie Statssekretær
Et kunnskapsbasert barnevern Innlegg på regional barnevernskonferanse, Hell Kjell Erik Øie Statssekretær
Prieur og Identitet Mattias Øhra 2008.
Ungdom og helse Berit Bratholm:
Pierre Bourdieu ( ).
Hvorfor skal vi ha barnehager?
Pierre Bourdieu ( ).
Regional seksjon psykiatri, utviklingshemning/autisme
Krafttak for dem som har minst Utgangspunkt: -Pensjonistforbundet og SAKO-organisasjonene viste i drøftingene i desember 2014 til at statsbudsjettet for.
Fattigdom og tiltak SVs bystyregruppe, 2/ Tone Fløtten, Fafo.
Mødredødelighet.  Hvert eneste minutt dør en kvinne i forbindelse med svangerskap og fødsel  Over en halv million kvinner. Hvert eneste år.  99 prosent.
Hvordan unngå strid mellom kommune og helseforetak? Betyr det noe for pasientene og samfunnsøkonomien hvem som står ansvarlig? Rikard Nygård Overlege BUP.
Felles tema i mars: Selvkontroll
Kapittel 2. Familie og forbruk Del 1: Individ og samfunn Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 2a definere sentrale.
Inntektsforskjeller I 2004 tjente de 5000 rikeste personene i Norge gjennomsnittlig nesten 40 ganger så mye som gjennomsnittet for hele befolkningen.
Omsorg Solidaritet samhold © Fagforbundet Vest-Agder høsten 2005 Fagforbundet Vest-Agder Velkommen Representantskapsmøte 27.september 2005.
ALLE MED Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge (NDFU)
Bli møtt med verdighet og respekt Bli forstått og verdsatt som medmenneske Ikke bli møtt med fordommer og stigmatisering Bli sett på som medspiller og.
Sosial ulikhet i barnehagen Larsen og Slåtten(2006),Prieur 1996.Boudieu (1996,2000)
Kapittel 1 – Hva er samfunnsøkonomi?. I kapittel 1 skal du blant annet lære: Hva samfunnsøkonomi er Om forskjellen mellom mikroøkonomi og makroøkonomi.
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Krisesenteret i Telemark
Hvordan forebygge mobbing?
Kjell Erik Øie Statssekretær
Fattigdommens sosiale kostnader
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Orientering Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne
Hvordan misforstå hverandre bedre - flerkulturell kommunikasjon
Kapittel 1 Helse og sykdom
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Marit Haldar Professor i sosiologi
En undersøkelse blant norske studenter Juni 2018
Agnes Giertsen, Helsesøster/ høgskolelektor &
ALLEMED Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge.
ALLEMED Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge.
Utskrift av presentasjonen:

Sosial ulikhet og fattigdom For referanser, se boka; ” Har vi råd, mamma? – om inntektssikring og fattigdom”. Per-Arne Stolanowski og Karin Gustavsen Tvetene. Cappelen Akademisk For bestilling via nett: Foredrag: Karin Tvetene Hive. Avd LU FØ våren (2006) FAMI.no Fra rammeplanen for førkolelærerutdanningen: ….”ha kjennskap til aktuelle samfunnsvitenskapelige begreper, teorier og perspektiver ---” ha kunnskap om aktuelt lovverk om taushetsplikt og personvern, om det juridiske grunnlaget for forebyggende barnevern, om rettigheter som gjelder barn med spesielle behov, (…)

Hva er fattigdom? Fattigdom er ikke en subjektiv tilstand. Økonomisk perspektiv som brukes relativt. En regnes som fattig hvis; hvis ens ressurser er utilstrekkelig til at en kan delta i vanlige aktiviteter i samfunnet rundt seg.

Barnefattigdom i Norge. Norge er blant de 5 land i vesten med minst fattigdom. Størst fare hos unge enslige mødre. Fattigdom er dynamisk.

Barnefattigdom: Omfang Omfanget av barn som lever i fattigdom i Norge henger sammen med hvilken definisjon vi legger til grunn. Dette synliggjøres godt i Fafos forskningsrapport fra 2004 hvor ulike inntektsmål er lagt til grunn for beregningene ( Siri Ytrehus, 2004). Det var Redd Barnas Norgesprogram, gjennom sitt arbeid for å bekjempe barnefattigdom i Norge, som bestilte en kvantitativ dokumentasjon over omfang og geografisk fordeling av barn som lever i fattigdom og/eller i familier med svært lav inntekt.

Barnefattigdom: Omfang Studien viser at om vi legger til grunn regjeringens definisjon av fattigdom, som i 2004 lå på 50% av medianinntekten, finner vi mellom – fattige barn i Norge. Legger vi til grunn EUs definisjon av fattigdom som er 60% av medianinntekten vil vi finne et helt annet antall barnefattige i Norge. Fafos studie viser at vi da vil finne ca barn. Dersom vi hever grensen ytterligere, til 70% av medianinntekten, øker antall fattige barn betydelig og vi finner hele barn (ibid.) -

Fattigdom som et målbart uttrykk for sosial ulikhet. Sosial eksklusjon Ustabilitet og utrygghet mht skole og bolig. Indikatorer for barns velvære hva ville det være?

Fattigdom som moralsk imperativ. Verdig og uverdig trengende. Barns skyld, de voksnes skyld eller strukturelle forhold? Behovprøving og kontroll.

Fattigdom som noe skammelig. En psykologisk tilstand av skam. Hvordan skjermes barn mot opplevelse av skam? Ulike strategier på hvordan unngå at begrepet fattig påvirker individets selvoppfattning.

Minner om Bourdieu; hvordan vi forholder oss til andre - god/dårlig (høflighet for eksempel) - kroppslig huskelapp - Kroppslige disposisjoner som virker ubevisst. Individuell, kollektiv og samfunnsmessig. Sosial begrensning blir forstått som personlige valg. Akseptasjon av ulikhet som naturlig.

Barnefattigdom Hjelmtveit sier videre: ”Savnet av selve de materielle godene og aktivitetene innebærer altså samtidig en opplevelse av sosial deprivasjon. Det å ikke ha ting og ikke kunne gjøre ting har samtidig en tilleggsdimensjon som handler om sosial rangering.

Konsekvenser av fattigdom opplevelse isolasjon. ”sosialforurensning”- vold,rasisme,ustabile omsorgsituasjoner,økonomisk deprivasjon og risikabelt oppvekstmiljø. Asosialatferd og manglende sosiale ferdigheter. Stress skaper helsemessige komplikasjoner. Risiko er kumulativ.

Tiltak mot fattigdom Inntektsoverføringer og omfordelinger Arbeid og etterutdanning Flere tilbud som ikke baserer seg på penger Gratis barnehage,skole og fritidsaktiviteter Samordnende hjelpetjenester Økt kunnskap om fattigdom Fleksible løsninger.