Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Advertisements

Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Hverdagsrehabilitering
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Kosthold og trening, noen grunprinsipper
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Generelle ernæringsanbfalinger
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Vitaminer.
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Om Fett og fettsyrer GRUPPE 5. Måltid A Måltid B.
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Grunnleggende ernæring
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Protein og fett - Uke 9 -.
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Næringsstoffer. FETT.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Trygg mat og næringsstoffer
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Etter denne timen skal du kunne:
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Kroppens byggesteiner.
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Kroppens byggesteiner.
Etter denne timen skal du kunne:
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Protein og fett Uke 9

Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer- 8 stk Ikke esensielle aminosyrer- 12 stk

Proteiner er esensielle for kroppen Anbefalt daglig inntak er 1-1,2 gr per kg kroppsvekt 10-20% av det daglige kostholdet 1 gram protein 4 kcal

Proteinets oppgaver Kroppens byggemateriale Transport Antistoffer Katalysator Peptidhormoner Signalhormon

Fett 1 gram fett 9 kcal Anbefalt ca 30% av det daglige kostholdet Mettede fettsyrer Umettede fettsyrer Transfett kolesterol Esensielle fettsyrer (omega 3 og 9)

Mettet fett: Dyreriket- rødt kjøtt Meieriprodukter: Fløte, melk, ost, smør, Fast i konsistens, både i romtemperatur og i kjøleskap. Maksimalt daglig inntak 10E% Umettet fett: Dyreriket- Fet fisk, som laks, ørret, makrell og tunfisk Planteriket- Oliven, mandler, avokado, nøtter, linfrø Flytende eller myk konsistens, både i romtemperatur og i kjøleskap Anbefalt daglig inntak: minst 1 god fett-kilde, eller flere mindre (nøtter, avokado, etc)

Transfett: Finnes naturlig i melkeprodukter og kjøtt, og i bearbeidete planteoljer. Transfett dannes når planteoljer gjennomgår en såkalt delvis herding, for eksempel ved å utsettes for høy temperatur og høyt trykk Finnes i kjeks, kaker og bakevarer med lang holdbarhetstid, sauser, supper og frityr Maksimalt daglig inntak 1E%