Ragnhild Johnson Mail: Kompetansemegling for Innovasjon i offentlig sektor.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
s. 1 Erfaringer og visjoner for FoU- arbeidet i Nordland Fylkesråd for utdanning Unni Gifstad Alta 27. Februar 2011 Foto: Nordland Reiseliv.
Advertisements

1 VRI Trøndelag Opplevelsesnæringer Et historisk og teknologisk midtpunkt, men samtidig en kreativ og nyskapende region! Hvordan kan vi formidle,
Regional FoU-strategi for Oslo og Akershus Ås 13. oktober 2010.
Regionale forskningfond – Regionens muligheter BTVØ 2010 Erna Wenche Østrem, Forskningsrådet.
Innledning ved BioHus konferansen
1 Innovasjon og regional utvikling. - Den regionale dimensjonen i innovasjonspolitikken. Statssekretær Frank Jenssen. KNUS 2003, Oslo 29. oktober 2003.
Samspill mellom akademia og næringsliv - Utfordringer og virkemidler.
Forskningsbasert Kompetansemegling i Nordland – organisering og status Et samarbeid mellom: Nordland fylkeskommune Innovasjon Norge – Nordland Nordlandsforskning.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet Fokus på næringsutvikling og innovasjon innenfor: Fiskeri- og jordbruksbasert matproduksjon og foredlings-
Virkemidler for regional FoU og innovasjon VRI – 2007 – 2017 Seminar om kultur/opplevelsesnæringer og FoU 17. april 2007 Tindved Kulturhage, Verdal.
Regionale forskningsfond
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Norsk næringspolitikk – mer enn en langdryg diskusjon om verktøykasser? Karen Helene Ulltveit-Moe Universitetet i Oslo ___________________ Den nordiske.
Klimajobber i nord Broen til framtiden 2015 Gaute Håkon Holand Wahl.
I samarbeid med sentrale private og offentlige partnere ønsker SINTEF Byggforsk og NTNU å etablere Klima 2050 som et senter for forskningsdrevet innovasjon.
Regional satsing for mobilisering og kvalifisering S3-seminar Nordland, Anja Gjærum, Forskningsrådet.
Strategier og planer for å tilrettelegge for FoU- og utdanningstilbud i samsvar med behov i arbeids- og samfunnsliv Edel Storelvmo Viserektor, UiT Norges.
VRI-Virkemidler for regional forskning og innovasjon.
Mulighetenes Oppland Program 10: :30 PlanOppland 10: :00 Regional planstrategi/Fylkesstatistikk 11: :30 Kommunal planstrategi, Gausdal.
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
Trondheim Helseklynge Intensjonsavtale om samarbeid 4 November 2008.
 Hav  Klima, miljø og miljøvennlig energi  Fornyelse i offentlig sektor, bedre og mer effektive velferds-, helse- og omsorgstjenester  Muliggjørende.
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater FORNY-forum Fredrik Dalen Tennøe, UFD Trondheim, 3. november 2004.
Regionale konferanser - Utvikling av virkemidler for regional FoU og innovasjon (VRI)
Alstahaug Formannskap Sentrum Næringshage -Regional forretningsklynge med kontorfasiliteter i Mosjøen, Sandnessjøen og Trofors -Del av SIVA’s.
Regional innovasjonsstrategi for Nordland Una Sjørbotten 11.Juni 2014 Foto: Peter Hamlin.
Nærings- og fiskeridepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 1 Nærings- og fiskeridepartementet Seniorrådgiver Jan Henrik Skogen NHOs Anskaffelseskonferanse.
Tynset rådhus, nå også et Miljøfyrtårn! Foto: Ingrid Eide.
Strategisk Næringsplan Knutepunkt Sørlandet 1. Bakgrunn Målet er å utvikle kommunene og sikre innbyggerne i regionen et så godt og effektivt tjenestetilbud.
VRI Trøndelag Prosjektet er støttet av Norges forskningsråd gjennom programmet Virkemidler for regional FoU og innovasjon – VRI Prosjektansvarlig: Nord-Trøndelag.
FOLK Et femårig regionalt kultur- og helseprosjekt hvor kulturelle aktiviteter benyttes som virkemiddel i folkehelsearbeidet ( – ).
Kunnskap og attraktivitet Saltstraumen 6. og 7. november 2008 Edel Storelvmo Regiondirektør NHO Nordland.
Revidert programplan VRI Anja Gjærum Informasjonsmøte om VRI 22.april 2013.
Resultater og mål for energiforskningen i Norge Status på Stratos, 7. September 2011 Arvid Hallén, Norges forskningsråd.
Local food as an engine for local business. Om prosjektet LOCFOOD Partnerskap Bakgrunn Målsetning Aktiviteter Resultater Erfaringer Utbytte Utfordringer.
Nytt MATprogram (2006 – 11) i Forskningsrådet
Mandat og rammeverk for evalueringen
VRI.
Kommunikasjonsstrategi
Resultatmåling av brukerstyrt forskning Styrker og svakheter
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater
nHS og Universitetspilotene - prosjektledersamling 15. mars 2007
Humaniora og de store samfunnsutfordringene
Bærekraftig samfunnsutvikling
Hvorfor regionale møter?
Bærekraftig samfunnsutvikling
Lars Espen Aukrust, divisjonsdirektør
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
Næringslivets muligheter i Horisont 2020 – Møre og Romsdal
Forskning og innovasjon
Visjon/Strategi 2020 Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
NTNU som drivkraft i regional utvikling Nettverkskonferanse Ålesund
Universitetskommune 3.0 Trondheim kommune – NTNU
Erfaringer fra samarbeid mellom kommuner, region og FoU
Regjeringen vil at Norge skal være et av de mest innovative landene i Europa NTNU - en drivkraft for omstilling, bærekraftig innovasjon og utvikling av.
Innovasjon og nyskaping
Blågrønt innovasjonssenter i Nordland Hva kan et slikt senter være?
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Innovasjon og nyskaping
SkatteFUNN Eirik Normann,
Gruppe 3: samarbeid i partnerskap
Sivilingeniørprogram i medisinsk teknologi
Den 3-årige ingeniørens rolle i samfunnet - Kvalitet og kvantitet
Kunnskapsgrunnlag (kap. 4 og 5.5)
Kommunesektorens bruk av FoU
Grenland Stabbestad 10 januar 2019.
Folkehelse - et felles ansvar
GRÜNDERE Medlemmer INVESTORER OFFENTLIGE MYNDIGHETER
Universitetet, IPR og næringsliv
Utskrift av presentasjonen:

Ragnhild Johnson Mail: Kompetansemegling for Innovasjon i offentlig sektor

Nordlandsforskning Nordlandsforskning utfører forskningsoppdrag innen samfunnsvitenskapelige og bedriftsøkonomiske fagområder. Vi har stor faglig bredde og arbeider tverrfaglig. Nordlandsforskning bidrar til kunnskapsutvikling for samfunns- og næringsliv.

Forskningsgruppene Næring 1.Entreprenørskap og innovasjon 2.Industri – energi – mineral 3.Opplevelsesbasert reiseliv / NOVADIS 4.Regionale utviklingsprosesser Miljø 1.Klimatilpasning 2.Arealbruk 3.Naturressurser 4.Arktisk perspektiv Velferd 1.Oppvekst barn og unge 2.Arbeid 3.Velferdsinnovasjon 4.Folkehelse

Forskningsgruppen «Velferd» Faglige tyngdepunkt: Velferdsinnovasjon – innovasjon i offentlig sektor Sårbare grupper og velferdsstaten (funksjonshemming, utsatte barn og unge, rus) Oppvekst, skole, PP tjenesten, barnevern, barnebolig Utdanning, arbeidsliv, bolig Levekår, livskvalitet og folkehelse Nasjonal posisjon: Skole, spesialundervisning, PP- tjenesten Forskning om barnevern Forskning om funksjonshemming og funksjonshemmedes forhold

Temagruppe Innovasjon i Velferd Bygge opp kompetanse og forskning om innovasjon i velferd med sikte på å bli et ledende nasjonalt forskningsmiljø Utvikle metodiske modeller for tettere, interaktive samarbeid med politikkfeltet, profesjonsutøvere og brukere Styrke det faglige samarbeidet med internasjonale aktører med interesse for forståelse av den nordiske velferdsmodellen og dens tjenester

Kompetansemegling 20 % stilling Bidra med: Koblinger mellom offentlig sektor og FoU-Miljøer Prosjektmål: Å fremme økt forskning og utvikling i bedrifter og offentlig sektor som har potensial for innovasjon og økt verdiskaping gjennom tettere samarbeid med FoU- miljøer.

Fylkeskommunens FoU-strategi 43% sysselsatt i offentlig sektor «Nordlands 44 kommuner har en helt sentral rolle i lokal forvaltning og drift av tjenesteyting til befolkningen. Med få unntak skjer det lite brukerstyrt FoU i offentlig sektor i Nordland» (NFK)

Fylkeskommunens FoU-strategi Innovasjon i offentlig sektor som nytt fokusområde Aktøren (OS) som best kjenner de utfordringer som må løses Fylkeskommunen vil både ta en rolle som regional utviklingsaktør, være initiativtager og pådriver, samt til rettelegger for tiltak og aktiviteter gjennom virkemidler. Kompetansemegling er et av disse tiltakene.

Fylkeskommunens Innovasjons strategi Innovasjon i offentlig sektor har andre prosesser og drivere enn i privat næringsliv og krever dermed andre virkemidler. « det er behov for utvikling av kunnskap om innovasjon i offentlig sektor før Nordland fylkeskommune kan lage en egen innovasjonsstrategi for offentlig sektor»

- Offentlig sektor må ha samme omstillingskrav som næringslivet Den lave norske produktivitetsveksten vil ramme både arbeidsplasser og velferden.

VRI Virkemidler for regional FoU og innovasjon satsing på innovasjon gjennom samhandling. VRI skal utvikle kunnskap om og evne til samhandlings- og innovasjonsprosesser i regionene og fremme forskningsbasert innovasjon i norsk nærings- og arbeidsliv. Et virkemiddel i denne satsningen er kompetansemegling.

Innovasjon «… prosessene med å utvikle nye idear og realisere dei slik at dei gjev meirverdi for samfunnet. (KRD, 2014: 10-11).

Innovasjon i offentlig sektor Innovasjon: Innovasjon er i EU-sammenheng definert som vellykket produksjon, integrering og utnyttelse av en nyvinning på det økonomiske og sosiale område. Nyskaping og innovasjon ansees i VRI som kollektive og interaktive prosesser. De er kollektive fordi de som innoverer henter impulser og kompetanse fra mange aktører, og de er interaktive fordi de omfatter gjensidig læring mellom aktørene

Men kan offentlig sektor være innovativ? Barrierer: Størrelse og kompleksitet Klare kommandolinjer Byråkratisk og regelstyrt Manglende markedsorientering Lav risikovilje Endringsmotstand og nullfeilskultur Manglende ressurser Manglende økonomiske incentiver Prosjektorganisering Vanskelig å måle – manglende markedsverdi (Cunningham og Karakasidou, 2009)

Potensiale for innovasjon i offentlig sektor Høyt utdannet arbeidsstokk Disponering av store ressurser Store investeringer og innkjøp (Bugge og Skårholt, 2011)

Drivkrefter for å ta ut innovasjonspotensialet Felles utfordringer Sektoroverskridende samarbeid Gjensidighet mellom partene avhengighet mellom aktører avtaler om mål tillit og forventninger Innovativ ledelse Tydelige mål og premisser God læringskultur (Bugge og Skårholt, 2011; Sørensen og Torfing, 2011)

Hvordan megle for økt innovasjon i offentlig sektor? Tilstedeværelse Tilrettelegging Identifisere aktuelle og relevante FoU-miljø

Utvikle forskningsprosjekter Som kompetansemegler kan jeg… Være behjelpelig med å identifisere mulige forskningsprosjekt Identifisere relevante forskningsmiljø (og knytte kontakt med disse)

Prosjektfinansiering Virkemiddelapparatet: Fylkeskommunene RFF (NFR) NFR

Prosjektfinansiering Finne utlysninger Inngå partnerskap Skrive søknad

Takk for meg Kontakt meg gjerne på mail:

Hvordan sammenfatte en god prosjektsøknad? Behov for forskning? Forskningsaktiviteter? Nytte for samfunn?

Kilde: NFR