Ernærings- og helsepåstander -Når kan en påstå at sjømat er sunt? -Kan man si at sjømat er en god proteinkilde? Sjømatkonferansen i Bergen, 24. okt 2012.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Rammebetingelser - regelverk for mattrygghet
Advertisements

Hvor kritisk er innholdet av omega-3 hos oss mennesker? Livar Frøyland Forskningsdirektør NIFES 8. Maring FagDag 29. november
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Statens legemiddelverk og Legemiddelindustriforeningen (LMI)
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Flere farger og søtere smak - EØS-avtalens bismak Morten Harper Utredningsleder i Nei til EU.
Utviklingen i regelverket
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
FOR nr 1127: Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften)
Grunnleggende ernæring
Markedstrender Frie radikaler Oksidativt stress Antioksidanter Kosttilskudd 1.
Protein og fett - Uke 9 -.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
TR90 ® Endre livet ditt på 90 dager. Over en TREDJEDEL av EUs voksne befolkning er nå overvektige Situasjonen i EU.
Nasjonal konsensus-plattform for erstatning, reduksjon og forbedring av dyreforsøk sekretær: Adrian Smith Norecopa.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Revisjon i Skolen.  Each Party shall ensure that:  1. the training and assessment of seafarers, as required under the Convention, are administered,
Revisjonsutvalget Temalunsj 12. februar PwC Bakgrunn EU vedtok den 16. april 2014 en ny forordning og endringer i direktivet om revisjon og revisorer.
NÆRINGSSTOFFER OPPGAVER Klikk på pilen i høyre hjørne for å gå til neste side.
Privacy by Design: Forslag til metode for å bygge personvern inn i systemløsninger Dag Wiese Schartum.
Dokumentbeskyttelse og Europeisk Referansepreparat, ERP DRA-forum, 6. juni 2011 Inger Heggebø, Statens legemiddelverk.
+ Mestringstro Lise Andersen – Sykepleier Vårkurset i Oslo 22.April 2016.
Orkla Matbarometer - en nordisk kostholdsundersøkelse
Tilskuddsordning for bredbåndsutbygging
Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?
Kvikksølv – metall i væskeform Hg: Hydrargyrum (av gresk: hydron=vatn, og argyros=sølv) Flytende pga fulle 4f og 5d orbitaler, reletavistiske effekter.
Transportsystemer Kort introduksjon til modulen.
Skrivekurs Innhold: Analyse av oppgavetekst Begrepsavklaring
Trygg mat og næringsstoffer
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
Diabetes - Sykdommen som ble et symbol på nødvendigheten av omstilling og samhandling i helsetjenesten.
Innføring i lovverket som gjelder barn og unge i planlegging
Oppgaver Næringsstoffer
Hygieniske barrierer Hvilke utfordringer står vi overfor når vi skal
Etter denne timen skal du kunne:
MatMedSmak.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Kvalifikasjonskrav for personell på vernet fartøy
SkatteFUNN Eirik Normann,
Transportsystemer Kort introduksjon til modulen.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Grunnlovens grenseland Energiunionen og grunnloven
Norden som foregangsregion
Myndighetene - en viktig lagspiller når ny teknologi skal tas i bruk
Oppsummering Uke 15.
Om det rettskildemessige grunnlaget for transformering
Regler om innsyn og åpenhet i digital forvaltning (herunder om fullt automatiserte avgjørelser) Dag Wiese Schartum.
La barn og unge oppdage hvor godt de liker sjømat!
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Firmanavn Forretningsplan.
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
Folketrygdens ansvarsområde (§ 10-8 Bortfall av rett til ytelser etter folketrygdloven kapittel 10)
Gjennomføring etter 5 år
MatMedSmak.
MatMedSmak.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Avdeling for utdanning seniorrådgiver Hege Skarsfjord
Disposisjon Bakgrunn Oppfølging/status Nytt prosjekt
Sjekk ut FIBAs youtube-kanal: FIBA3x3 3 spillere, 2 lag, 1 kurv 3MOT3s primære målgruppe, ungdom 13-19år Bare en omgang på 10 minutter, mye fart og.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Ernærings- og helsepåstander -Når kan en påstå at sjømat er sunt? -Kan man si at sjømat er en god proteinkilde? Sjømatkonferansen i Bergen, 24. okt 2012 Ida Tidemann-Andersen Mattilsynet, RA, Seksjon forbrukerhensyn

Innhold Generelt om påstandsforordningen Ernæringspåstander relatert til sjømat Helsepåstander relatert til sjømat Status i regelverksutviklingen i EU Spesielt om art.13 listen over godkjente helsepåstander

Forordning (EF) nr 1924/2006 (påstandsforordningen) - virkeområde Gjelder for alle ernærings- og helsepåstander i kommersielle meddelelser både ferdigpakkede og ikke-ferdigpakkede matvarer varemerker, merkenavn og symboler som kan oppfattes som ernærings- eller helsepåstand Gjelder ikke for påstander i ikke-kommersielle meddelelser (kostholdsråd fra offentlige myndigheter, f eks ”minst fem om dagen”)

Formålet med påstandsforordningen Sikre at påstander er sannferdige, klare, pålitelige og nyttige for forbrukeren Skape like konkurranseforhold for næringen Vitenskapelig dokumentasjon

Definisjon Forordning (EF) nr 1924/2006, art 2 Påstand Ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler, uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper.

De ulike påstandene Ernæringspåstand Helsepåstand Art.13 - funksjonspåstand Art. 14a – påstand om redusert sykdomsrisiko Art. 14b – påstand om barns utvikling og helse Medisinsk påstand Henvisning til allmenne, ikke-spesifikke gunstige virkninger (art 10 pkt 3 )

Når kan en påstå at sjømat er sunt? Kan man si at sjømat er en god proteinkilde? Ernæringspåstander om næringsstoffer i sjømat tillatte kriterier for bruk generelle krav Helsepåstander om næringsstoffer i sjømat godkjente/avslåtte bruksbetingelser spesielle merkekrav Uspesifikke helsepåstander Nasjonale kostråd

Tillatte ernæringspåstander relatert til sjømat vedlegg til forordningen Proteinkilde Høyt proteininnhold Kilde til [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral] Høyt innhold av [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral] Inneholder [navn på næringsstoff eller annet stoff]

Tillatte ernæringspåstander relatert til sjømat vedlegg til forordningen Kilde til omega-3-fettsyrer Høyt innhold av omega-3-fettsyrer Høyt innhold av enumettet fett Høyt innhold av flerumettet fett Høyt innhold av umettet fett

Innmeldte helsepåstander etter art 13(1) Innmeldingsprosess og klargjøringsprosess 2009 Første delen av positivlisten ble fastsatt 16.mai 2012 (Forordning (EU) No 432/2012) På høring nå, med høringsfrist 11.november 2012 Innhold: Flertallet av påstandene gjelder vitaminer og mineraler, fettsyrer, proteiner og spesifikke fiber Betingelser for bruk av helsepåstandene og advarsler (i enkelte tilfeller) er knyttet til påstandene Negativliste: EU registeret med ikke godkjente helsepåstander Ikke innlemmet i rettsakt

Innmeldte helsepåstander etter art 13(1) - Påstander som er «satt på vent» Påstandene har positive vurderinger av EFSA Påstander har vært satt på vent blant annet pga at det er knyttet bekymringer til risiko ved anbefalt inntak for oppnåelse av effekt (eks. påstander om DHA/EPA, koffein) diskusjon om påstander som ikke er i samsvar med internasjonale og nasjonale kostholdsanbefalinger (eks. påstander om fruktose og glykemiske karbohydrater)

Innmeldte helsepåstander etter art 13(1) - Påstander som er «satt på vent» Nutrient, substance, food or food category ClaimConditions of use of the claim Docosahexaenoic acid (DHA) DHA contributes to the maintenance of normal blood triglyceride levels -Beneficial effect daily intake of 2g -Information given not to exceed 5g (EPA and DHA combined) Eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid (EPA/DHA) DHA and EPA contribute to the maintenance of normal blood pressure -Beneficial effect daily intake of 3 g of EPA and -Information given not to exceed 5g (EPA and DHA combined) Eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid (EPA/DHA) DHA and EPA contribute to the maintenance of normal blood triglyceride concentrations - Beneficial effect daily intake of 2 g of EPA and - Information given not to exceed 5g (EPA and DHA combined)

Helsepåstander Søknader etter art. 13(5) og 14 → Søknadsprosedyre (fortløpende) Søknad fra virksomheter → nasjonal myndighet → vitenskapelig vurdering EFSA → avgjørelse i EU Kommisjonen (rettsakt) Publiseres i register i EU Implementering i Norge

Helsepåstander Godkjente og inkludert i EUs register European Commission - EU register on nutrition and health claims Godkjente“Fish”1stk art “EPA and DHA”1stkart “DHA” 6 stk 3 art. 13.1, 3 art.14.1b “ALA”2stk 1 art art. 14.1b “Omega-3” 0 stk “Fish protein”0 stk Pr

Uspesifikke helsepåstander forordningens art. 10(3) Uspesifikke helsepåstander skal etterfølges av en godkjent helsepåstand Eks: «Fisk er sunt» “fish contributes to the improvement of iron absorption when eaten with other foods containing iron” “Docosahexaenoic acid (DHA) maternal intake contributes to the normal brain development of the foetus and breastfed infants”

Nasjonale kostholdsråd Virkeområdet Gjelder ikke for påstander i ikke-kommersielle meddelelser (kostholdsråd fra offentlige myndigheter, f eks ”minst fem om dagen”) Kostholdsråd om fisk «Helsedirektoratets anbefaling sier: spis fisk tilsvarende 2-3 middagsporsjoner i uken»

Veiledninger søknadsprosessen helsepåstander General guidance for stakeholders on the evalutation of Article 13.1, 13.5 and 14 health claims, EFSA Journal 2011;9(4):2135 Scientific and technical guidance for the preparation and presentation of an application for authorisation of a health claim, EFSA Journal 2011;9(5):2170

Bakgrunn for godkjenning/avslag helsepåstander EFSA gir sin uttalelse med en av disse konklusjonene: -«A cause and effect relationship has been established between the consumption of the food/constituent and the claimed effect» -«The evidence provided is insufficient to establish a cause and effect relationship between the consumption of the food/constituent and the claimed effect». - “A cause and effect relationship has not been established between the consumption of the food/constituent and the claimed effect”.

EFSAs vurderinger helsepåstander EFSA vurderer hvorvidt 1.Matvaren/stoffet er tilstrekkelig definert og karakterisert 2.Den påståtte effekten er tilstrekkelig definert og virkelig gir en gunstig fysiologisk effekt (beneficial to human health) 3.En årsak-virkning sammenheng mellom inntak av matvaren/stoffet og den påståtte effekten (for målgruppen og ved de foreslåtte betingelsene for bruk) er etablert

EFSAs vurderinger helsepåstander Forutsatt etablert årsak-virkning sammenheng, vurderer EFSA videre om: 1.den mengden av matvaren som kreves for å oppnå den påståtte effekten kan inntas gjennom et normalt balansert kosthold 2.den foreslåtte ordlyden reflekterer det vitenskapelige beviset 3.den foreslåtte ordlyden oppfyller de generelle kriteriene for bruk av påstander i selve forordningen 4.de foreslåtte betingelsene for bruk er egnede

Takk for oppmerksomheten!