Den gode barndommen, de store utfordringene Grete Herlofson Norske Kvinners Sanitetsforening 5/10-15.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
UNGDOM OG PSYKISK HELSE
Advertisements

HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Norske Kvinners Sanitetsforening
Behandlingsansvarlig i spesialisthelsetjenesten
ROLLEN SOM BARNEANSVARLIG
Barn har rett til trygg oppvekst
Barn som pårørende - i fastlegenes smågruppemøte.
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
Mette Grytten, prosjektleder for BIRUS 2009 – 2012
Å flytte sykehuset hjem - Avansert hjemmesykehus for barn
Buskerudregionens incestsenter
”Jeg har ikke gjort leksene mine-min mor fikk kreft i går” Hvem ser og hvem tar ansvar når barn blir pårørende? Randi Værholm, spesialrådgiver i Kreftforeningen.
Hverdagslivets utfordringer Ungdom – voksen - pårørende
HVA NÅ? VEIEN TIL GODE OG FORSVARLIGE TJENESTER. Disposisjon Systemfeil –Barn –Kvinner –Rammebetingelser Rus som spesialisthelsetjeneste –Intensjon med.
Nanna Maries hjem har vært et senter for foreldre og barn i regi av Kirkens Bymisjon i 27 år. Vårt arbeid består i å støtte foreldre slik at de kan ta.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Ungdomstiltak Tiltak mot fattigdom blant barn, unge og familier Drevet med tilskudd fra kap. 857 post 60 ”Støtte til barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn.
Pårørendes forhold til tvangslidelse.
SAMBA småbarnsteam - sammen om barna –
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Økonomiske disposisjoner. N.K.S. Formålsparagraf N.K.S. har som formål å bidra til et trygt og inkluderende samfunn ved å aktivisere medlemmene til frivillig.
Berit Berg, Samfunnsdagen 23. august 2011
”Hva vet barna om rusproblemene dine?” BIRUS
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
Utfordringer Foreldre som ressurs Tanker rundt: Engasjement Rekruttering Deltagelse.
BARNAS BARNEVERN 2020.
SMIL – styrket mestring i livet
Er det godt for barn å vokse opp i Sigdal? Hva kan kommunen bidra med for at det skal bli enda bedre?
Inkludering og mangfold. Hva betyr inkludering? Inkludering Når enkeltmennesker eller ulike sosiale grupper blir del av et nytt fellesskap som består.
Arbeid for alle Jeg er mer enn Psykisk syk, jeg har arbeidsevne!
Habilitering av barn og unge – gode aldersoverganger og mestrende familier Oslo, 10. juni 2008 av Ingrid Bjørnstad og Grete Müller.
”Når jeg ser han får jeg sånn stikk i hjertet” Hverdagen for barn og ungdom når foreldre strever med rusmiddelproblemer En kvalitativ studie utført på.
Sosial ulikhet i Norge Fattigdom i Norge handler ikke om mangel på mat eller tak over hodet Den handler om systematisk ulik fordeling av viktige goder.
Tidlig innsats Hva er det og hvilke utfordringer innebærer det? TI-konferansen
Samfunnskunnskap Emne 4: Helse. Hva er god helse? Jeg er frisk Jer er ikke syk Fysisk eller psykisk Jeg har det bra Jeg trives Jeg sover godt Jeg spiser.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
Utfordringer for pårørende. Hvem er pårørende? Den eller de personene som den psykisk syke oppgir skal være det Pasienten kan velge fritt hvem som skal.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Barnog ungdom som pårørende, 2009 Barn som pårørende Spesialrådgiver/ spesialsykepleier Randi Værholm Kreftforeningen Barnog ungdom som pårørende, 2009.
Utvalgte resultater for SVGS
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Er det godt for barn å vokse opp i Sigdal?
«Det inkluderende samfunn» - Røde Kors til stede for alle Miniseminar 2- Distriktsårsmøte i Geiranger 2015.
En god start for flyktningfamilier i Flekkefjord kommune.
Levekår på Agder May-Linda Magnussen,
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Fattigdommens sosiale kostnader
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Utvalgte resultater for SVGS
SE MEG – GJØR EN FORSKJELL! Velkommen!
Voksne for Barn Voksne for Barn 2013 Hvem er Voksne for Barn? voksne som bryr oss om barn ideell medlemsorganisasjon etablert i 1960 fremmer.
SAMMEN OM BARN EN MODELL FOR TVERRFAGLIG SAMHANDLING
Hva driver barn og unge i Asker med? Hvordan har de det?
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
Cannabisprogram ungdom
Mobbing og psykisk helse (Ungdomstrinnet)
Kapittel 6 oppgave b Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Invitasjon til Helt sjef!
Hvordan støtte barn og unge når ALS rammer familien
Trude Senneseth, psykologspesialist / FJELL KOMMUNE
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Likeperson Navn:……………
Da kan gruppe tilbudet «Du er ikke alene» være noe for deg.
ALLEMED Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge.
Oppstart i barnehagen.
Barn som pårørende Tilbud til barn som pårørende
Lær mer – vis din støtte til alle som er berørt av demens
ALLEMED Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge.
Utskrift av presentasjonen:

Den gode barndommen, de store utfordringene Grete Herlofson Norske Kvinners Sanitetsforening 5/10-15

Sanitetskvinnene -Norges største kvinneorganisasjon, etablert i Ca betalende medlemmer -Ca 650 lokalforeninger over hele Norge -Partipolitisk og livssynsnøytrale -Jobber for et inkluderende samfunn med særlig fokus på kvinners helse og livsvilkår -Har et livsløpsperspektiv på innsatsen -Driver fortsatt ca 50 virksomheter innenfor helse og sosialfeltet

120 år i velferdens tjeneste 1898: Startet sykepleieskole 1903: Første tuberkulosesykehus 1914: Første helsestasjon for barn 1938: Første revmatismesykehus 1940: Medisinsk utstyr og førstehjelp 1968: Første psykiatriske behandlingshjem for tenåringer 2010: Veiledningssentre for pårørende til rusavhengige 2015: Mamma Mia – selvhjelpsprogram for gravide

Mor/barn helse Sanitetskvinnenes historie Helsestasjoner Barnehager Ungdoms psykiatri Veiledningssentre Mamma Mia Store dager En håndsrekning Gruppeaktiviteter for barn

Hva vet vi om barn og unges situasjon i dag? SSB Nova - Ungdata 2015 Nova - Barns levekår – betydningen av familiens inntekt Telemarksforskning – ulikheter i oppvekst Etc…..

Kunnskapsbasert innsats Omfattende forskningsforvalter Baserer innsats på kunnskap NOVA - prosjektet «Barns levekår – betydningen av familiens inntekt» – utforske hva inntekten betyr for ulike sider ved barns hverdag. – 1000 barn og foreldre deltatt i 3 intervjurunder over en 10 års periode – ved første intervjurunde var barna 6-12 år

Funn Barn som vokser opp i familier med lav inntekt skiller seg ikke så mye fra andre barn – de trives like godt på skolen – de har et like godt forhold til lærerne – de har like mange og gode venner – de har et like godt forhold til foreldrene sine Men…….. – får litt dårligere karakterer – skulker skolen noe oftere – dropper oftere ut av videregående skole – opplever sin helse som dårligere enn andre barn og unge. Forskjellene blitt større med alder.

Oppsummert – Barna blir prioriterte i familier med lav inntekt selv om det er lite å prioritere av – De får ikke delta på samme arena som barn i familier med bedre økonomi – Barna strever for å ikke å bli ekskludert – Eksklusjon kan føre til ensomhet som igjen kan føre til dårlig psykisk helse

Og vi treffer barna Gjennom våre veiledningssentre for pårørende til rusavhengige I våre barnevernsinstitusjoner Gjennom våre oppvekstaktiviteter

Frivillige organisasjoner og hjelpeapparat Alle barn ønsker å kunne fortelle om ferien sin etter sommeren….. Men…… Alle barn kan ikke det…. – Den gode barndommen varer hele livet? – Det tar en landsby å oppdra et barn

Sanitetskvinnenes aktiviteter for barn og unge Min dag i dag Egmont Fonden «En Håndsrekning» Aktiviteter på asylmottak og for bosatte flyktninger Aktiviteter for grupper av barn – Sirkus – Sledetur Utreder «Bestemorsfang» og «Byttekroken»

Alle barn (3 til 18 år) kan ende opp i en vanskelig situasjon over tid: Egen sykdom Syke søsken Syke foreldre Vanskelig familiesituasjon IDEEN BAK MIN DAG I DAG

Tanken er at en opplevelse, en ”Stor Dag” skal gjøre livet litt lysere En ”drømmedag” som oppfyller barnets egne, helt spesielle ønskemål Ikke gaver eller penger EN STOR DAG

Faste kontaktpersoner som arbeider profesjonelt med barn: Sykehus Institusjoner Skoler Helsestasjoner Kommunen HVORDAN?

Det skal være et reelt behov Ønsket skal komme fra barnet selv Opplevelsen skal være trygg for barnet Taushetsplikten skal ivaretas HVORFOR PROFESJONELLE KONTAKTPERSONER?

EGMONT FONDEN En håndsrekning

BARN OG UNGE PÅ ASYLMOTTAK OG BOSATTE FLYKTNINGER

AKTIVITETER FOR GRUPPER AV BARN

Utfordringer Stigmatisering Vurdering av hvem som trenger hjelp Finne barna som har behov Godt samarbeid med hjelpeapparatet over hele landet Sørge for at barna blir inkludert og får nettverk Taushetsplikt……….

Takk for oppmerksomheten