Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Stortinget Landets lovgivende forsamling Landets lovgivende forsamling 169 representanter – som velges hvert 4. år 169 representanter – som velges hvert.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Stortinget Landets lovgivende forsamling Landets lovgivende forsamling 169 representanter – som velges hvert 4. år 169 representanter – som velges hvert."— Utskrift av presentasjonen:

1 Stortinget Landets lovgivende forsamling Landets lovgivende forsamling 169 representanter – som velges hvert 4. år 169 representanter – som velges hvert 4. år Ligger på Løvebakken i Oslo Ligger på Løvebakken i Oslo Vedtar lover, lager statsbudsjett og kontrollerer av regjeringen gjør det stortinget har bestemt Vedtar lover, lager statsbudsjett og kontrollerer av regjeringen gjør det stortinget har bestemt

2 Statsforfatningen Grunnleggende regler for hvordan en stat skal styres Grunnleggende regler for hvordan en stat skal styres Grunnloven, rettsregler og sedvanerett Grunnloven, rettsregler og sedvanerett

3 Maktfordelingsprinsippet 1. Stortinget har den lovgivende, bevilgende og kontrollerende makt. 2. Kongen (Regjeringen) har den utøvende makt og skal sørge for at de vedtak som gjøres, blir satt ut i livet. 3. Domstolene har den dømmende makt.

4 Parlamentarismen Innført I Norge i 1884 Innført I Norge i 1884 Gir parlamentet (Stortinget) kontroll over den utøvende makt (regjeringen). Gir parlamentet (Stortinget) kontroll over den utøvende makt (regjeringen). Regjeringen er ansvarlig overfor Stortinget, og er avhengig av å ha Stortingets tillit. Regjeringen er ansvarlig overfor Stortinget, og er avhengig av å ha Stortingets tillit.

5 Grunnloven Vedtatt av ”rigsforsamlingen paa Eidsvold den 17de Mai 1814” Vedtatt av ”rigsforsamlingen paa Eidsvold den 17de Mai 1814” Slår fast hvem som skal styre landet og hvordan det skal gjøres Slår fast hvem som skal styre landet og hvordan det skal gjøres Fordeler arbeidsoppgaver og myndighet mellom de ulike "stats-maktene", og setter grenser for deres makt (maktfordelingsprinsippet) Fordeler arbeidsoppgaver og myndighet mellom de ulike "stats-maktene", og setter grenser for deres makt (maktfordelingsprinsippet)

6 Viktige rettsregler i grunnloven ingen kan dømmes uten lov, og ingen kan straffes uten dom ingen kan dømmes uten lov, og ingen kan straffes uten dom det er trykke- og talefrihet i Norge det er trykke- og talefrihet i Norge det er religionsfrihet det er religionsfrihet ingen blir fratatt eiendom uten full erstatning ingen blir fratatt eiendom uten full erstatning alle har rett til arbeid og medbestemmelse på arbeidsplassen alle har rett til arbeid og medbestemmelse på arbeidsplassen staten har et særlig ansvar for den samiske folkegruppen staten har et særlig ansvar for den samiske folkegruppen

7 Oppgave Slå opp på www.lovdata.no Slå opp på www.lovdata.nowww.lovdata.no Finn frem linken til grunnloven Finn frem linken til grunnloven Skriv ned fem lover som du synes er viktig Skriv ned fem lover som du synes er viktig Skriv dem etter dagens skriveregler Skriv dem etter dagens skriveregler


Laste ned ppt "Stortinget Landets lovgivende forsamling Landets lovgivende forsamling 169 representanter – som velges hvert 4. år 169 representanter – som velges hvert."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google