Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nasjonalt utbrudd av SF E. coli O157 - Jakten på smittekilden Line Vold Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nasjonalt utbrudd av SF E. coli O157 - Jakten på smittekilden Line Vold Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern."— Utskrift av presentasjonen:

1 Nasjonalt utbrudd av SF E. coli O157 - Jakten på smittekilden Line Vold Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern

2 Disposisjon Hva er SF E. coli O157? Hvorfor er bakterien vanskelig å ha med å gjøre? Hvem er syke? Hva har vi drevet med på SMAO og SMAN? Har vi funnet ut noe? Hva gjøres nå og fremover?

3 Sorbitolfermenterende (SF) E. coli O157 Sykdomsfremkallende E coli tilhørende EHEC gruppen Symptomer: –Diare (blodig) –Inkubasjonstid 3-4 dager (1-14 dager) –Komplikasjon Hemolytisk uremisk syndrom - HUS <1 - 10% av barn under 5 år –microangiopatisk hemolytisk anemi –thrombocytopeni –akutt nyresvikt

4 MELDTE TILFELLER EHEC-INFEKSJON - MSIS meldte tilfeller – 24 med HUS (12%) 2 døde (1%) 94 innlagt i sykehus (47%) 70 smittet utenlands (35%)

5 Nitidig undersøkelse av mange kolonier fra hver prøve Hvorfor er E. coli-diagnostikken vanskelig? Milliarder apatogene E. coli i avføringen I pasientene: De patogene variantene er få – blir færre ved HUS I matvarene: Bakterien kan være svekket subletalt eller døde SF O157: Apatogene og patogene bakterier ser helt like ut Toksin-genene kan tapes – blant annet under HUS

6

7 Epidemiologi: Hvorfor er bakterien vanskelig å ha med å gjøre? Reservoaret for SF O157 er ukjent Dyr som har testet positivt –Storfe (drøvtyggere reservoar for andre EHEC) 3 kyr –Andre dyr 1 ponni 1 katt Aldri isolert fra mat Aldri tidligere funnet kilden til utbrudd

8 Hvem er syke? 7 barn 2-14 år Bosatt langs kysten Tromsø- Sandefjord

9 Hva har vi gjort? Mistanke nasjonalt utbrudd : FHI koordinerer MATEN Omsetning Distribusjon Produksjon Smittekilden Ansvar for oppklaring i befolkningen Folkehelseinstituttet: Ansvar for oppklaring i matkjeden Mattilsynet: Gjensidig bistand VI, NVH, NIFES: Støtte til Mattilsynet Matsmittekomiteen: rådgivende

10 Etterforskning Samle inn og sammenstille all info om eksponeringer –Intervjuer – hva har pasienten spist Barnehager, venner, besteforeldre etc –Inspeksjon og kartlegging: hva finnes i huset –Kredittkort-innkjøp matvarer Laboratoriearbeid –Typing av isolater med bl a MLVA - FHI –Prøvetaking mat og miljø – (Mattilsynet og Veterinærinstituttet) Bakgrunnsinfo om SF E coli O157 – VI, FHI Idedugnadsmøter

11 Smittesporing og oppfølging lokalt Rutine: Ved mistanke om innenlands smitte –kommunelegen iverksetter smittesporing rundt tilfellene –Tett samarbeid kommunelege - lokalt Mattilsynet en forutsetning Det har vært MYE å gjøre for kommuneoverlegene og MT DK i berørte kommuner –Intervjuer –Informasjon –Smitteverntiltak i barnehager –Lister over matvarer i hjem/barnehager –Sortering av søpler –Sikre og ta ut prøver –osv-..

12 Innsamlet informasjon Prøver mat/dyr/miljø*: * Ikke komplett Eksponeringer.xls

13 Pasienten sjekker nettbanken (eller banken) Noterer dato, sted og beløp for matinnkjøp Etterforsker kontakter butikkjeden Oppgir dato, sted og beløp Ber om detaljerte opplysninger om innkjøpet Diskuterer med pasienten Kostanamnese ved hjelp av betalingskort

14 Eksponeringer Hva har de spist Alle eksponeringer

15 Hvilke spor?

16 Mat/miljøprøver (NB ikke komplett) Totalt BAKERIVARER DESSERTER 123 DRIKKEVARER 257 DYREFOR FERDIGRETT 11 FISK/SKALLDYR 123 FRUKT/GRØNT KIOSKVARER KJØTT2417 KJØTTPÅLEGG kontakt med dyr 1416 MEIERIPRODUKTER NON-FOOD 134 PÅLEGG TØRRVARER Totalt

17 Hva går igjen? Vanlig ”barnemat”.. Kjøtt: Salami, leverpostei, skinke, kjøttdeig, pølse Krydder (kanel, pepper) Ketsjup Joghurt Frukt og grønt: Paprika, gulerøtter, kålrot, epler, kiwi, Godteri og snacks (potetgull..) Kaker med fyll/krem Nøtter.. i kaker etc? + typiske ferskvarer som melk og brød etc  Men ikke ett bestemt produkt/merke  Og én av pasientene har ikke spist kjøttprodukter..

18 Idédugnader Matsmittekomiteen m andre inviterte Internasjonale ekspertnettverk Heldagsmøte med lokale kommuneleger/Mattilsyn Møte med sentrale aktører Møte med bransjeorgansiasjoner

19 Hva er mest sannsynlige smittekilde?  Spredt over fire mnd  En vegetarianer  Hele Norge (u østlandet) Langtidsholdbart Non-kjøtt RTE Ikke varmebehandlet før salg

20 Forslag til mulige produkter Langtidsholdbare Eller produkter som stadig kontamineres Ikke varmebehandlet fra produsent Spiseklare Begrenset distribusjon, ikke indre Østlandet Omsettes vesentlig i Norge Kan det være andre ting som særlig barn gjør ?

21

22 Videre arbeid: Utredningsgrupper Risikovurdere ulike aktuelle matvaregrupper: –Meieriprodukter –Salami –Nøtter og tørket frukt –Potetchips/snacks –Frukt/grønt –Krydder –Sjokolade Informasjon fra matvarebransjen Produksjonssted vs merke, distribusjon, holdbarhet dagligvarebransjen –Importstatistikk

23

24

25

26 Pasientene i utbruddet l 7 barn (2-14 år) l 6 HUS og blodig diare l 1 blodig diare l 3 kontaktpersoner positive l 1 pasient m HUS fra Nordland er under utredning

27 SF O157 i Norge Frem til 2009 –8 meldte tilfeller av SF O157 EHEC i Norge 2005: 1 tilfelle 1 HUS 2006: 5 tilfeller 1 HUS, 4 diare 2008: 2 tilfeller 1 HUS, 1 asympt

28 Eksponeringer

29 Serotype O157 H- Virulensgener stx2a positiv, eae positiv DNA-profil En meget sjelden DNA-profil Laboratoriearbeid: Hvorfor er bakterien vanskelig å ha med å gjøre? Kolonimorfologi Sorbitol positiv (SF) Utbruddstammen ser ut som en helt vanlig E. coli

30 SF O157 vs klassisk O157 Utbredelse –Klassisk O157 USA (1982) under hamburgerutbrudd Spredt over hele verden, mest I-land –SF O157 Tyskland (1988) Europa: Tyskland + naboland, nå også Finland, Sverige, Norge Gir oftere HUS enn klassisk O157 (50/50) Sesong for hovedvekt av tilfeller Klassisk O157 – sommer SF O157 - vinter Reservoar Klassisk O157: Drøvtyggere SFO157: ? SF O157 Markøragar m sorbitol kan ikke brukes

31 Innsamlet informasjon

32 Eksponeringer sammenlignet med ”Småbarnskost 2007 Oslo og Akershus50 % Hedmark og Oppland63 % Østlandet71 % Rogaland og Agder69 % Vestlandet75 % Trøndelag70 % Nord-Norge77 % Potetgull, popkorn o.l. 33 % får aldri snacks, 34 % får det 1-3 x pr mnd 33 % ≥1 x pr uke Oslo og Akershus89 % Hedmark og Oppland89 % Østlandet86 % Rogaland og Agder90 % Vestlandet90 % Trøndelag87 % Nord-Norge87 % Gulrot 12 % får aldri gulrot, 54 % får det 1-3 x pr uke, 34 % > 4 x pr uke,


Laste ned ppt "Nasjonalt utbrudd av SF E. coli O157 - Jakten på smittekilden Line Vold Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google