Laste ned presentasjonen
Presentasjon lastes. Vennligst vent
1
Uønskede bestanddeler i næringsmidler
Endogene toksiner finnes naturlig i råvarene Mikrobielle toksiner dannes av sopp og bakterier Toksiske rester tilføres under dyrking, høsting, produksjon Toksiske forurensinger oppstår under prosessering, konservering Mange stoffer i mat er ikke sunne eller har næringsmessig betydning. God regel - ikke venn = fiende Noen er i grenseland Mange ulike strukturer Stoffer overført fra pakkemateriale hører med under toksiske forurensinger
2
Mikrobielle toksiner Mykotoksiner Aflatoksiner - Aspergillus flavus
ergot alkaloider aflatoksiner Aflatoksiner - Aspergillus flavus meget giftig, kanserogen nøtter, korn hindres ved tørr oppbevaring, rene startkulturer
3
Meldesystem for infeksiøs sykdom
Noen sykdommer er meldepliktige Ligger under folkehelseinstituttet –
4
Bakterietoksiner Matinfeksjoner: Infeksjon som skyldes sykdomsfremkallende mikroorganismer i maten Matforgiftninger: Skyldes giftstoffer som mikroorganismene har dannet i maten
5
Matinfeksjoner/-forgiftninger i Norge
6
Salmonella infeksjoner
organisme: G- staver (enterobakterie) sykdom: inkubasjonstid døgn, febril gastroenteritt, bakterier i avføring kreves store infeksjonsdoser forekomst: veg. kraftfôr, kjøtt, kjøttprod., upast. melk, pultost, skadedyr, kjæledyr forebygging: kontroll med import, kontroll av slakt, hygiene
7
Salmonella etter smittested
10
Forskrifter Mattilsynet www.mattilsynet.no Forskrift om salmonella
12
Campylobacter organisme: G-, krumme staver, polar flagell, mikroaerofile, vekst bare mellom 30,5 og 45oC sykdom - febril diare, dager forekomst - drikkevann, fjærkre Yersinia Y. enterocolitica, kan vokse på kjølerom viktig i Norge sykdom - febril diare, dager forekomst - husdyr, fisk, fugl, drikkevann
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.