Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Uønskede bestanddeler i næringsmidler Endogene toksiner –finnes naturlig i råvarene Mikrobielle toksiner –dannes av sopp og bakterier Toksiske rester –tilføres.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Uønskede bestanddeler i næringsmidler Endogene toksiner –finnes naturlig i råvarene Mikrobielle toksiner –dannes av sopp og bakterier Toksiske rester –tilføres."— Utskrift av presentasjonen:

1 Uønskede bestanddeler i næringsmidler Endogene toksiner –finnes naturlig i råvarene Mikrobielle toksiner –dannes av sopp og bakterier Toksiske rester –tilføres under dyrking, høsting, produksjon Toksiske forurensinger –oppstår under prosessering, konservering

2 Mikrobielle toksiner Mykotoksiner –ergot alkaloider –aflatoksiner Aflatoksiner - Aspergillus flavus –meget giftig, kanserogen –nøtter, korn –hindres ved tørr oppbevaring, rene startkulturer

3 Meldesystem for infeksiøs sykdom Noen sykdommer er meldepliktige http://www.msis.no/ Ligger under folkehelseinstituttet – www.fhi.no www.fhi.no

4 Bakterietoksiner Matinfeksjoner: Infeksjon som skyldes sykdomsfremkallende mikroorganismer i maten Matforgiftninger: Skyldes giftstoffer som mikroorganismene har dannet i maten

5 Matinfeksjoner/-forgiftninger i Norge

6 Salmonella infeksjoner organisme: G- staver (enterobakterie) sykdom: inkubasjonstid 1 - 3 døgn, febril gastroenteritt, bakterier i avføring kreves store infeksjonsdoser forekomst: veg. kraftfôr, kjøtt, kjøttprod., upast. melk, pultost, skadedyr, kjæledyr forebygging: kontroll med import, kontroll av slakt, hygiene

7 Salmonella etter smittested

8

9

10 Forskrifter Mattilsynet www.mattilsynet.no Forskrift om salmonella http://www.lovdata.no/cgi- wift/ldles?ltdoc=/for/ff-20120502-0415.htmlhttp://www.lovdata.no/cgi- wift/ldles?ltdoc=/for/ff-20120502-0415.html http://www.lovdata.no/cgi- wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-20081222-1623.htmlhttp://www.lovdata.no/cgi- wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-20081222-1623.html

11

12 Campylobacter organisme: G-, krumme staver, polar flagell, mikroaerofile, vekst bare mellom 30,5 og 45 o C sykdom - febril diare, 4 - 5 dager forekomst - drikkevann, fjærkre Yersinia Y. enterocolitica, kan vokse på kjølerom viktig i Norge sykdom - febril diare, 2 - 3 dager forekomst - husdyr, fisk, fugl, drikkevann


Laste ned ppt "Uønskede bestanddeler i næringsmidler Endogene toksiner –finnes naturlig i råvarene Mikrobielle toksiner –dannes av sopp og bakterier Toksiske rester –tilføres."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google