Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer Metoder for oppklaring – eksempler Smitteverndagene 04.06.09.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer Metoder for oppklaring – eksempler Smitteverndagene 04.06.09."— Utskrift av presentasjonen:

1 Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer Metoder for oppklaring – eksempler Smitteverndagene

2 Lag hypoteser Hypoteser formuleres, revideres og forkastes fortløpende i lys av informasjonen som samles En kontinuerlig og dynamisk prosess

3 Pilotintervju Det hypotese-dannende intervju Intervju: Detaljert Pasienter: Få (5-15) Kontroller:Ingen Intervju: Analyse: Lag hypoteser Identifiser felles faktorer Ekskluder faktorer Ta prøver

4 Spørreskjema - Pilotintervjuer Utbruddshåndboka, vedlegg F: Word-format på Brukerveiledning

5 Mattilsynet • Kan resonnere og improvisere vha kunnskaper om: • Produksjon, distribusjon, tilberedning og omsetning l Næringsmiddelhygiene l Forekomst av smittestoffer i matkjeden l Smittestoffenes evne til å vokse, overleve og spres l Lokale virksomheter l Kan samtidig ta prøver av mat, matrester, husdyr og miljø l Kan sikre seg emballasje med opplysninger for sporingsarbeidet Vi anbefaler at Mattilsynets distriktskontor utfører intervjuene

6 Identifiser felles faktorer l Én enkelt rett, matvare, drikkevare eller vannkilde l Flere matvarer eller retter: — Med en felles kontaminert ingrediens — Håndtert av samme smittebærende person — Produsert / tiberedt / omsatt i samme kontaminerte miljø Problem: Vanlige matvarer som alle spiser

7 1982 Mer enn krydder i maten COOP fikk ”pepper” Salmonella Oranienburg

8 l Grilstad Jubelsalami l Grilstad Peppersalami l Grilstad Gullsalami l Grilstad Chorizo, Salchicha l Grilstad Pepperoni l Grilstad Pizza Pepperoni l Grilstad Salami i biter l Spis Salami l First Price Salami l Slakter’n Salami l Masse annen spekemat Forskjellig merke - samme produksjonssted Eksempel: Salami Grilstad Fabrikker AS 315

9 Test hypotesene

10 Testing av hypoteser To sentrale metoder Laboratoriemetoder Mikrobiologi Epidemiologiske metoder Intervjuer Må brukes parallelt!

11 Kan smittestoffet påvises i den smittekilden vi mistenker? Er smittestoff fra mistenkte smittekilder og fra pasientene like? Kontraststammer Laboratoriemetoder Mattilsynet og matbransjen: Folkehelseinstituttet: Påviser Sammenligner Sendes umiddelbart Folkehelseinstituttet har ”forbryterregistre” for bakteriene

12 E. coli-utbruddet 2006 Utbruddsbakterien Kontrastbakterier fra DNA-registeret

13 Laboratoriemetoder - Begrensninger l Prøvemateriale finnes ikke l Relevant metodikk er ikke tilgjengelig l Falske negative resultater l Utbrudd-stammen finnes også i andre kilder Laboratoriemetoder strekker ikke alltid til

14 Epidemiologiske metoder • Hva spiste de syke? • Hva spiste kontrollpersonene? • Er det noen statistisk holdbare forskjeller? Hva spiste du? PASIENTER KONTROLLPERSONER

15 Spørreskjema - Kohortundersøkelse Utbruddshåndboka, vedlegg G: Word-format på Brukerveiledning

16 Epidemiologi - Begrensninger l Alle ble syke l Alle spiste hver rett som ble servert l For få pasienter og kontroller tilgjengelig Kan ikke brukes dersom: Analytisk epidemiologi kan ikke alltid brukes

17

18 1997 og 1999 Mjøsa Rundt – så spruten står Campylobacter jejuni Minst 70 syke

19 ”Vi fikk mer vann i kjeften fra sykkel- hjulet foran enn fra vannflaskene”

20 Oppspor årsaken Oppspor årsaken til utbruddet gjennom alle trinn i produksjons- og distribusjonskjeden for produktet slik at feilen kan korrigeres Finn årsaken – Korriger feilen

21 Morrpølse SauekjøttSlakterier Besetninger Hvor kom bakterien fra? DNA-profilen bidro til å spore bakterien Her ble bakterien funnet

22


Laste ned ppt "Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer Metoder for oppklaring – eksempler Smitteverndagene 04.06.09."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google