Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer"— Utskrift av presentasjonen:

1 Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
Metoder for oppklaring – eksempler Georg Kapperud Smitteverndagene

2 Lag hypoteser En kontinuerlig og dynamisk prosess
Hypoteser formuleres, revideres og forkastes fortløpende i lys av informasjonen som samles

3 Pilotintervju Det hypotese-dannende intervju
Intervju: Detaljert Pasienter: Få (5-15) Kontroller: Ingen Analyse: Identifiser felles faktorer Ekskluder faktorer Ta prøver Lag hypoteser

4 Spørreskjema - Pilotintervjuer
Brukerveiledning Utbruddshåndboka, vedlegg F: Word-format på

5 Mattilsynet Kan resonnere og improvisere vha kunnskaper om:
Produksjon, distribusjon, tilberedning og omsetning Næringsmiddelhygiene Forekomst av smittestoffer i matkjeden Smittestoffenes evne til å vokse, overleve og spres Lokale virksomheter Kan samtidig ta prøver av mat, matrester, husdyr og miljø Kan sikre seg emballasje med opplysninger for sporingsarbeidet Vi anbefaler at Mattilsynets distriktskontor utfører intervjuene

6 Identifiser felles faktorer
Én enkelt rett, matvare, drikkevare eller vannkilde Flere matvarer eller retter: Med en felles kontaminert ingrediens Håndtert av samme smittebærende person Produsert / tiberedt / omsatt i samme kontaminerte miljø Problem: Vanlige matvarer som alle spiser

7 1982 Mer enn krydder i maten COOP fikk ”pepper” Salmonella Oranienburg

8 Forskjellig merke - samme produksjonssted
Eksempel: Salami Grilstad Jubelsalami Grilstad Peppersalami Grilstad Gullsalami Grilstad Chorizo, Salchicha Grilstad Pepperoni Grilstad Pizza Pepperoni Grilstad Salami i biter Spis Salami First Price Salami Slakter’n Salami Masse annen spekemat 315 Grilstad Fabrikker AS

9 Test hypotesene

10 Testing av hypoteser To sentrale metoder Laboratoriemetoder
Mikrobiologi Epidemiologiske metoder Intervjuer Må brukes parallelt!

11 Laboratoriemetoder Mattilsynet og matbransjen: Påviser
Kan smittestoffet påvises i den smittekilden vi mistenker? Påviser Sendes umiddelbart Folkehelseinstituttet: Er smittestoff fra mistenkte smittekilder og fra pasientene like? Kontraststammer Sammenligner Folkehelseinstituttet har ”forbryterregistre” for bakteriene

12 E. coli-utbruddet 2006 Utbruddsbakterien
Kontrastbakterier fra DNA-registeret Utbruddsbakterien

13 Laboratoriemetoder - Begrensninger
Prøvemateriale finnes ikke Relevant metodikk er ikke tilgjengelig Falske negative resultater Utbrudd-stammen finnes også i andre kilder Laboratoriemetoder strekker ikke alltid til

14 Epidemiologiske metoder
PASIENTER Hva spiste du? KONTROLLPERSONER Hva spiste du? Hva spiste de syke? Hva spiste kontrollpersonene? Er det noen statistisk holdbare forskjeller?

15 Spørreskjema - Kohortundersøkelse
Brukerveiledning Utbruddshåndboka, vedlegg G: Word-format på

16 Epidemiologi - Begrensninger
Kan ikke brukes dersom: Alle ble syke Alle spiste hver rett som ble servert For få pasienter og kontroller tilgjengelig Analytisk epidemiologi kan ikke alltid brukes

17 2004 2006 2006 2006

18 Mjøsa Rundt – så spruten står
1997 og 1999 Mjøsa Rundt – så spruten står Campylobacter jejuni Minst 70 syke

19 ”Vi fikk mer vann i kjeften fra sykkel-
hjulet foran enn fra vannflaskene”

20 Oppspor årsaken Finn årsaken – Korriger feilen
Oppspor årsaken til utbruddet gjennom alle trinn i produksjons- og distribusjonskjeden for produktet slik at feilen kan korrigeres

21 Hvor kom bakterien fra? DNA-profilen bidro til å spore bakterien
Morrpølse Sauekjøtt Slakterier Besetninger Her ble bakterien funnet

22


Laste ned ppt "Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google